Учените ще се почувстват неудобно, ако разберат какво знам!

Игнатов: Няма основания за анулиране на конкурса
Обновена: 30 ное 2012 19:58 | 30 ное 2012 19:58, Веселина Йорданова
119
Учените ще се почувстват неудобно, ако разберат какво знам!
Министър Сергей Игнатов на конференцията по роботика. Снимка: БТА

Няма никакви основания за анулиране на конкурса за проекти към Фонд "Научни изследвания", каза министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов, след като участва в откриването на национална конференция по роботика в БАН.

Министърът коментира искането на учените от БАН, които имат възражения за резулатите от конкурса с думите, че те са подведени. След като вчера академията излезе с обръщение, в което посочва, че сесията е проведена при многобройни законови нарушения, в отговор ръководството на Фонда изрази огорчение от тези действия.

Според министъра учените даже ще се почувстват неудобно, ако разберат дори малка част от това, което Игнатов знаел, но не можел да разкаже заради действия на прокуратурата по случая.

Той смята, че учените са подведени от човек, който хвърля хули в пространството без подплата като визира театралния критик проф. Мирослава Кортенска, която бе остранена от Фонда заради съмнения за злоупотреби със средства на Югозападния университет в Благоевград. В публичното пространство шефът на фонда Рангел Гюров я обвини и в правенето на рецензии под чуждо име.

Още по темата

Игнатов напомни, че идват избори и заяви, че Кортенска започнала „клюкарска кампания“.

Фонд „Научни изследвания“ пък бил проверяван на шест етапа  от май 2009 година насам, когато тогавашният образователен министър Даниел Вълчев е разпоредил одит.

Срокът на проверката е удължен, за да могат одиторите да сигнализират, ако някъде има нарушения.

"Не е коректно, при липсата на факти да се казва, че се източват пари, че има корупция, че има кръгове от фирми и съжалявам, че българските учени се подвеждат от един човек, заяви Сергей Игнатов, цитиран от БТА.

Министърът съобщи, че преговорите в Турция по проблема с непризнаването на дипломи
от български висши училища са били изключително успешни, но много трудни. Игнатов, който беше на посещение в Анкара в делегацията на президента Росен Плевнелиев, каза още, че на първо време съседите ни заявили, че "ще признават дипломите от всеки университет, който не използва посреднически фирми при набирането на студенти".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
броенето на цитатите е като самозадоволяването. значи нямаш нищо истинско. падение. жалка картинка. сигурно и доста пари от фонда сте похарчили на вятъра.***.
92
0
 
0
 
! Отговори
do 99 преди 11 години
След твоите разсъждения денят ми не може да е приятен, защото се моля само да не се занимаваш с научна дейност- ще е гибелна за всички около теб. Дянков и Гюров са направо цвете в сравнение с твоите странни изявления! Ок, може и да има такива, но те са един на 10 и това не означава, че ти с лека ръка може да обезцениш труда на хора, които действително са дали нещо и да подмениш световните критерии за научност. Кажи ти колко цитата имаш навън? Познах ли -0. Та кате не си компетентна, не давай оце
91
0
 
0
 
! Отговори
до 106 преди 11 години
Ти пък ми посочи нещо стойностно, което няма цитати. Казах ти, че говориш смешки, но не се разбра, ей! Чувала ли си за Абстракт и знаеш ли какво е това и каква му е целта? Ами нали то показва има ли нещо ценно в работата или- не.
90
0
 
1
 
! Отговори
до 106 преди 11 години
Но да ти кажа понеже много бъркат научно и прочетат някой научнопопулярна книжка и вече са учени, та тези хора подмениха критериите. Ей, стига си обезценявала труда на хората. Не те ли е срам, бре! Не стига че си в голямо междучасие на тази тема, ами и даваш оценки за неща, които са далеч от теб. Ей, о.м.ръз.на ми от такива като теб на високи постове!
89
0
 
0
 
! Отговори
do 106 преди 11 години
Aбе пак ли се появи? Всички, които имат над 200 цитата в световните бази данни, имат стойностен принос и тези приноси са описани в абстрактите им на цитираните статии. Сега на теб като багажа ти е толкова, та не може да разбереш този принос, ходи си доучвай. Ей, омръзна ми от такива, които все нищо не разбират и подвеждат хора, които не са специалисти. Затова има термин, научнопопулярно, за да се сведе резултата до широката аудитория от неспециалисти. Но да ти кажа понеже много бъркат научно
88
0
 
0
 
! Отговори
ХАХАХАХА преди 11 години
ИГНАТОВ....ЗНАЕЩ СТИХОТВОРЕНИЕТО ОТ ХРИСТО РАДЕВСКИ К Ъ М П А Р Т И Я Т А И НИЩО ДРУГО
87
0
 
2
 
! Отговори
1 преди 11 години
проблема с българските дипломи на турските студенти завършили у нас е много труден,каза сер..геѝ игнатов,а само преди 20 дена същия сер..геѝ,при завръщането си от Турция каза ,че проблема бил в студентите,те били фалшифицирали дипломите си получени от български висши учебни заведения,сега на кого да вярваме на тъпана или на ху..я..си ,като в онази българска поговорка.
86
0
 
3
 
! Отговори
-:) преди 11 години
Протест на учените - 5.12.12 от 11ч пред МОМН! Да го подкрепим! Важно е да се защитим!
85
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
преследването на цитати ос.ра всичко. Може би това е целта - да нямаме наука, а само да си мерим бройката цитати. Посочете един учен с много цитати и същевременно да е направилнещо наистина стойностно!Няма такъв, а е могло - ако си беше използвал ума за полезни неща, без да е притиснат от нуждата да фабрикува многобройни публиакции без никакъв смисъл. То и в световен мащаббройкаджийството процъфтява. Само уверените учени не се занимават с циклостилни изяви.Няма нужда.
84
0
 
0
 
! Отговори
do 104 преди 11 години
Че кой ти говори за цитати в България? Никой не ги брои....
83
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ref.90
82
0
 
4
 
! Отговори
е преди 11 години
СЕРГЕИЧО, ГОЛЯМ НАГЛЕЦ СИ!
81
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Че на мен цитатите и работите в световната база са ми много по-ценни от тези в България, защото тези хора, които са ме цитирали, аз не ги познавам лично и защото на тези хора, работите са им направили впечетление. Защо да ме цитират, ако не са намерили там нещо ценно и идва някой анонимен и започва да ми обяснява как това било нещо много лошо, защото за него било неразбираемо и той не знаел какво е това. Как да не се смееш...
80
0
 
0
 
! Отговори
до 99 преди 11 години
От кога пък някой го боли, когато го разсмиват! Хе-хе!
79
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Е, аз не познавам псевдоучени с международни публикации и стотици цитати. Щом са там, значи не са псевдо, псевдото няма цитати и статии на световно ниво, защото групата на световната научна общност е много по-голяма от тези на българските учени и там бяма това наш човек, ваш човек. Има разлика дали публиката ще ти е цяла свят от учени или 2-3 в България, които даже не разбират от това което правиш и оценяват- наш човек, ваш човек, в света- се състезаваш с повече хора.
78
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
мнението ми за Игнатов и Гюров е същото. Иначе....истината боли. Приятен ден.
77
0
 
2
 
! Отговори
до 94 преди 11 години
Не желая да говоря с теб, господине, срамувам се, че подхванах разговор с вас, имаме различни ценности. Има да учиш още много, за да говориш с някой математик, физик или химик по темата аукометрия! Смешно ми е нивото, което определяш и не желая водя разговор за такава смешка. . Да не съм луд да говоря с някой, който твърди, че наукометрията в световната наука е бля-бля. По-скоро ходи си говори с Игнатов, Гюров-те ще те харесат- вервай ми!
76
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
не ги подлагам на съмнение - само казвам, че са цел, единствен критерий за ниво. Оттам идват и всички бели - псевдо - учени с псевдо - статии и псевдо-цитати. И накрая се разбира защо е псесдо-науката.
75
0
 
0
 
! Отговори
до 95 преди 11 години
цитирам 90
74
0
 
0
 
! Отговори
do 89 преди 11 години
А, извинявай- ти подлагаш под съмнение работите и цитатите на българите в световните наукометрични класации, само че не знаех, че световните се делят на български сетовни и други. Ами- да, то и министърът на образованието е извън тази класация, само физиците и химиците -са. ШЩе ги делите- как не, развалят ви седянката с техните работи в световните наукометрични бази. Балканска работа!