"Реакцията на сините беше христоматиен пример за лицемерие"

Големият враг на сините не е БСП, а ДСБ с Иван Костов, заяви П. Стоянов
Обновена: 1 дек 2012 17:06 | 1 дек 2012 12:29, Елка Василева
180
"Реакцията на сините беше христоматиен пример за лицемерие"
Петър Стоянов. Снимка: БТА

Номинацията си за конституционен съдия и политическите реакции, които предизвика тя, коментира президентът на България от 1997 до 2002 г. Петър Стоянов пред TV7.

"Негативната реакция от страна на БСП беше единствената политически логична реакция. Сергей Станишев реагира първи и въпреки че не ме нападна по никакъв начин персоналноq той видя в мое лице, съвършено правилно, класически политически опонент, класически политически враг. Така че неговата реакция беше единствено логична и очаквана”, каза Стоянов.

Още по темата

Синият президент призна, че е бил по-изненадан от реакцията на депутатите от СДС, според които номинацията си за поста Стоянов дължал на договорка с ГЕРБ.

"Никаква договорка нямаше с ГЕРБ и Бойко Борисов. Ако имаше, нещата щяха да бъдат изиграни далеч по-фино", категоричен беше държавният глава.

"Не чух краен негативизъм, но те нападнаха доста крайно процедурата, както те се изразиха, начина, по който е издигната тази кандидатура. Аз наистина мисля, че това беше христоматиен пример по политически лицемерие“, каза Стоянов.

„Не само Мартин Димитров, още един председател на комисия има в Синята коалиция, това е Йордан Бакалов, избран също с гласовете на ГЕРБ. Нещо повече, председателите на комисии в Народното събрание са много по-зависими от ГЕРБ, отколкото един бъдещ член на Конституционния съд. Членът на Конституционния съд се избира за 9 г. Дето се казва, едва ли някой очаква в следващите 9 г. все Бойко Борисов да ни управлява. Така че членът на Конституционния съд се избира може би в момента на избирането му. Докато един председател на Комисия зависи всеки ден от мнозинството в тази комисия, а мнозинството е на ГЕРБ. Освен обаче фактическо лицемерие ние сме изправени пред нещо, което разрушава ден след ден крехките устои на българска демокрация изобщо, ние сме изправени пред институционално лицемерие", каза още за позицията на членовете от своята парламентарна група Петър Стоянов.

Президентът бе категоричен, че големият враг на сините не е БСП, а ДСБ с Иван Костов.

"СДС е в много тежка ситуация, ръководството допуска редица грешки също, но моите симпатии са на тяхна страна, защото виждам, че срещу тях има противник, който има  много по-сериозен ресурс. Имам предвид хората около Иван Костов и ДСБ", посочи Стоянов.

Президентът Стоянов посочи, че още когато му се обадили по телефона от СДС, той бил наясно, че шансът му да приеме номинацията за КС е изключително малък, като се имат предвид международните му ангажименти.

От друга страна обаче Петър Стоянов сравни себе си със „стар боен кон”, който е трябвало поне да помисли, като чуе такъв зов. След отказа му негови приятели го поздравили за постъпката му. „Представяте ли си докъде я докарахме – да ме поздравяват, че съм отказал да изпълня гражданския си дълг”, заключи с тъга президентът Стоянов. Според него именно политическото лицемерие отвращава голяма част от електората.

Той вдигна завесата относно разрива му с Иван Костов: „Моето несъгласие с него беше принципно”. Ябълката на раздора била в приватизацията, когато управлението на Костов е раздало националното богатство. А демократичната фразеология е била само фасада, зад която приватизацията е протекла „така, както Луканов би я направил”.

Петър Стоянов увери, че няма да се връща в политиката.
 

Информацията е актуализирана в 13.38 ч.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


180
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
134
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Браво на г-н Стоянов! Разкри лицемерието на един комунист, другаря Костов. Играна на червените от много време се знаеше, че дали са те, дали Костов на власт - все са си техни. Приватизацията и ти БСП и при Костов отиде в ръцете на Старите в БСП, или техни подставени лица. Управлението на престъпността още от едно време ставаше чрез ДС, за това и новите структури на мафията пак станаха под ръководството на Старите + ДС. А хората си мислят, че са избрали друг да ги управлява...
133
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аз все си мисля, че един бивш президент НЕ МОЖЕ да приеме каквато и да е по-ниска длъжност! Той е президент! Няма как да стане нещо повече. Да се чули, някой бивш американски президент след края на мандатите си да е станал съдия, прокурор или нщо от рода?
132
1
 
10
 
! Отговори
Най после преди 11 години
П.Стоянов "...големият враг на сините не е БСП, а ДСБ с Иван Костов..."Е бат пешо / викторе казали го най-после !
131
2
 
8
 
! Отговори
Jan преди 11 години
Може ли такава грозна снимка да постажят на този хубусник
130
2
 
14
 
! Отговори
До connoisseur преди 11 години
Дори не е коварно. Откровено злобно и отмъстително. Изглежда агент Виктор е закъсал с парите , а не му се отвори парашута със синекурната длъжност. Отгоре на всичко, брат му, другият слуга на Господаря Борисов, напусна Евро парламента в очакване избирането на Агент Виктор за съдия в КС.
129
4
 
13
 
! Отговори
Ценител преди 11 години
В момент на сътресения в СДС и Синята коалиция, такива изказвания срещу едиствения популярен водач Ив. Костов, изказването на П. Стоянов е напълно враждебно и коварно.
128
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Петре, толкова ли си изпаднал?...
127
6
 
24
 
! Отговори
ДЕМОКРАТ преди 11 години
ЖАЛЪК СИ Г-Н СТОЯНОВ ТА ЧАК ПОЧВАМ ДА ТЕ СЪЖАЛЯВАМ. И ТИ И БРАТ ТИ СТЕ ПРОДАЖНИ ГЕРБЕРСКИ МЕКЕРЕТА. ЗАТОВА И НАПРАВИ ВСИЧКО ВЪЗМОЖНО ДА РАЗСИПЕШ СИНЯТА КОАЛИЦИЯ. ЩЕ НАПРАВИШ ДОБРО НА НАЦИЯТА АКО СЕ СКРИЕШ В МИША ДУПКА. ТАМ ТИ Е МЯСТОТО.
126
2
 
23
 
! Отговори
Спонги преди 11 години
Ха ха ха ха ха . Каза ли си го най-накрая. Този треторазреден адвокат, масон и агент на ДС няма морално право да съди десните. Агент Виктор е срам за България.
125
19
 
8
 
! Отговори
демократ преди 11 години
Много са се активирали костовистите тук,какво се пенявите Петър Стоянов е абсалютно прав това е истината и браво на него казва ви я направо в очите айде скриите се и си трайте егати дебелоочието.
124
4
 
6
 
! Отговори
Пешо преди 11 години
цялата "антикомунистическа" опозиция е създадена под ръководството на БКП - някой съмнява ли се в това? Ами вижте произхода и от там възпитанието на болшинството които ни управляват - от бившата номенклатура. Кой не е свързан с БКП? А П. Стоянов забрави ли като пишеха за кожените палта, бижутата и т.н. на жена му - от къде тия пари?
123
6
 
24
 
! Отговори
АнтиМ преди 11 години
Големия враг на СДС е БСП, партията не позволи да се регистрира СДС в Соф. гр. съд с лидер Мартин Димитров за последните парламентарни избори. Просто съзнателно бавеха четири месеца регистрацията. ТОВА БЕ НАПРАВЕНО ПОД ДИКТАТ НА БСП. И ти Петре не виждаш ли в ДСБ, в Иван Костов далновиден политик, който ви прие в коалиция за имате днес парламентарно присъствие. ПЕТРЕ, ти си пропаднал политик , оглупял пенсионер, БОГ ДА ТЕ СЪДИ , ЩОМ ВИЖДАШ В БСП ПРИЯТЕЛИ.
122
1
 
14
 
! Отговори
дядо преди 11 години
то туй лицемерие не е от днеска българина си го яде вече 20 годинино като си похапнат и те - се сещат
121
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Стоянов провали и издъни СДС при представянето си на изборите за втори мандат. От Него започна разочарованието на електората! Сега Шматката Пешо си мисли, че с простотии ще Удари едно рамо на Кабагайдов ли беше. Подлец. Чупи си краката щом го повика Нашия Благодетел Бойко, след това тиражира щуротии, че не знае за какво става на въпрос и т.н. Добре, е че В СДС останаха интелигентни хора та са наясно!!!!!!!!!
120
4
 
27
 
! Отговори
компетентен преди 11 години
Абе тоя що не си признае истината. Никакво СДС никъде не го е канило, а е отишъл сам при Бойко и се е самопредложил. Но Бойко му казал брат му да се прибира от Брюксел, че става кофти, щял да му предложи нещо за компенсация. Само да не го прати в БНТ, че веднъж вече беше там и без малко не го биха. Айде стига с тия селски номера.
119
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Никаква договорка нямаше с ГЕРБ и Бойко Борисов. Ако имаше, нещата щяха да бъдат изиграни далеч по-фино"?! Браво, Стоянов, щом и ти си видял "финес и мисъл" в действията на Тиквата!Сега остава братчето ти да поеме Тиквенската изборна кампания, която не е спирала от "избирането" на мутренското недоразумение за Премиерин! Срам, г-н Президент!
118
4
 
20
 
! Отговори
ганчев преди 11 години
Сега каквото и да кажеш ,все тая..преди 10 год.му беше времето,но тогава се измъкна с едно "ИВАНЕ КАЖИ СИ" и се скри.
117
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Бать Петьо, ако беше хвърлил толкова усилия и енергия в борбата срещу комунизма и комунистите, колкото срещу Костов и ДСБ, сега България щеше да бъде една процъфтяваща демокрация.
116
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Елита е ***...
115
16
 
11
 
! Отговори
тъмно син преди 11 години
Какво говориш сега с/у Костов ? Когато Съюза на Репресираните в СДС ти издигна кандидатурата за председател на СДС , защо бе Бат Петьо ти си направи отвод в полза на Ив. Костов ? Ти си този дето го короняса , пък сега го плюеш , не знаеше ли , че този човек си сътрудничи с комунистите и както правилно отбелязваш направи приватизацията в полза на комунисти и руснаци !!!??? И като каза " Иване ,кажи си !" , защо не каза на целия народ за какво да си каже , ама подробно ?! Сега рИвеш , майна !