Световните агенции - за срещата между Борисов и Обама

Двамата разговаряха в Овалния кабинет на Белия дом
Обновена: 4 дек 2012 08:37 | 4 дек 2012 07:48, Петя Славова
130
Световните агенции - за срещата между Борисов и Обама
Снимка: БТА

Световни агенции съобщават за срещата между премиера Бойко Борисов и президента на САЩ Барак Обама в Овалния кабинет в Белия дом.

Обама благодари на България за нейния принос и жертви във войната в Афганистан, предаде Асошиейтед прес.

Той говори редом до Бойко Борисов в Белия дом преди срещата им на четири очи. Президентът на САЩ съобщи, че с българския премиер ще обсъдят плановете за прехода в Афганистан, които предвиждат международните сили в тази страна под командването на НАТО да се изтеглят до края на 2014 г.

Предварително се очакваше още Обама да бъде осведомен от Борисов за последните новини около разследването на атентата в Бургас през юли, при който бяха убити няколко израелски туристи, посочва АП.

Президентът на САЩ се срещна в понеделник с българския премиер в Белия дом, съобщи китайската официална информационна агенция Синхуа.

В изявление преди срещата Обама благодари на Борисов за ролята на България в НАТО и за приноса й за военната операция в Афганистан. Той благодари още на своя гост за "много старателното разследване" на атентата в България през юли, при който бяха убити петима израелски туристи и местен шофьор на автобус. "Екипите по сигурността в България работиха много усърдно и в сътрудничество, за да изправят извършителите пред правосъдието", каза Обама.

В отговор Борисов каза, че хората в България са много развълнувани от телефонното обаждане, в което президентът на САЩ поднесе своите съболезнования за българския гражданин, както и за израелците, убити при бомбеното нападение през юли. Бойко Борисов каза, че оценява споменаването от Барак Обама на приноса на България за войните в Ирак и Афганистан, и също му благодари за сътрудничеството със Съединените щати в редица области, сред които националната сигурност и борбата срещу тероризма и организираната престъпност.

Белият дом съобщи за срещата в своя блог. В изявлението пише, че президентът на САЩ е благодарил на министър-председателя за силното партньорство на България в НАТО, за подкрепата на страната в Афганистан и за нейното сътрудничество при разследването на престъпления, в правоохранителната област и борбата срещу тероризма."Но, разбира се, (нашите) отношения не се основават само на въпроси от сферата на сигурността", подчерта Барак Обама.

"България е модернизираща се страна и аз знам, че премиерът е ангажиран с редица реформи за създаване на открито и прозрачно управление, да подобри (търговските връзки) между двете страни, като лидер на Балканите да върви към по-нататъшна интеграция с Европа и останалата част от световната икономика", каза президентът на САЩ. "Ние сме много впечатлени от напредъка, постигнат в България, и аз очаквам с нетърпение да чуя от премиера как Съединените щати могат да помогнат още повече в тези усилия", допълни Обама.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
109
1
 
4
 
! Отговори
ГЕРБ И НАРКОТИЦИ преди 11 години
СИМПАТИЗАНТА НА ГЕРБ ОТ РУСЕ КОЙТО ЗАЛЕПИ НА КАПАКА НА КОЛАТА СИ БОЙКО БОРИСОВ И ПО-КЪСНО БЕШЕ ПРИЕТ В ПАРТИЯ ГЕРБ Е НАРКОТРАФИКАНТ! ГЕРБ СЕ ПЪЛНИ С НАРКОТРАФИКАНТИ! Бойко и Цветанов са мъжки момчета, ето затова украсих колата си с тях!, пъчи се Тургай Юсеин. Новият фен на бате Бойко и дружина не бил член на партията, но много харесвал ГЕРБ, четем в Новини. На предния капак на кабриото греят лицата на управниците ни на фона на звездите на ЕС, пише 24 часа.Фенът на Бойко не се оказа случаен човекЮсеин за кратко се превърна в национален герой, когато преди време разказа за политическите си пристрастия, но месеци след като впечатли всички с ексцентричния си ход, излезе информация, че е бил задържан за пласиране на дрога. Сцената се разиграва преди 3 години, но паметливи явно целят да ни я припомнят. Хасковлията е хванат на граничния пункт в Ситроен Пикасо с кърджалийски регистрационен номер. Колата е вкарана в хангар за щателна проверка. Там дежурните на смяна откриват двойно дъно под предните седалки.А от кухината митничарите вадят 69 традиционно облепени в кафяво тиксо пакета, чието съдържание логично се оказва диацетилморфин, по-популярен като хероин, или кафяво в престъпния свят. Още преди изследването в лабораторията на митниците в София да покаже, че нарокотикът е с чистота от 60 процента, Тургай Юсеин се озовава в ареста, заедно с другаря си Георги Кузев и Фикрет Какасул, който трябвало да вземе от тях товара, оценен на 3 милиона лева по държавни цени.Според неофициална информация тримата арестувани мъже са работели за турския наркоканал на братята Саид, които бяха изгонени от страната в края на 90-те. В тяхната много сериозна международна схема героят с голфа Тургай Юсеин е просто муле, наето да пренесе поредната пратка наркотик.Защо обаче 3 години след задържането му той е на свобода вместо в затвора, при това с лепенка на премиера на капака на личната си кола?, Сигнализирахте за неуместен коментар
108
2
 
2
 
! Отговори
sila преди 11 години
4OVEK KATO PRO4ETE KOMENTARITE I NQMA ZA6O DA SE Y4YDVA ,4E SME NA TOZI HAL.GOLQMA PROSTOTIQ ,ZLOVA I IZMISLENA KOMPETENTNOST CARI VAV FORYMITE.VIE BQHTE LI NA SRE6ATA ,4E TAKA NADALGO I NA6IROKO SE OBQSNQVATE?TOVA ,4E DADEN POLITIK NE VI E SIMPATI4EN NE ZNA4I ,4E MOJETE DA GO OBIJDATE.DA TYK E LESNO.NO KADE STE ,KOGATO IMA IZBORI,KOGATO SE KYPYVAT GLASOVE ,BEZ GRAJDANSKA POZICIQ .ZA6O NE STE EDINNI ZA PROTESTI,NA RAB.MQSTO,VAV SEMEISTVOTO,SAS SASEDITE?....MNOGO,MNOGO ZLOBA I OMRAZA IMA V BG
107
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Цялата истина е,че ББ се е самопоканил,за да му занесе подарък и да му се подмаже по селски...Добре,че не е занесъл и жива кокошка...
106
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Но, разбира се, (нашите) отношения не се основават само на въпроси от сферата на сигурността", подчерта Барак Обама"...................да и унищожение на народа"България е модернизираща се страна и аз знам, че премиерът е ангажиран с редица реформи за създаване на открито и прозрачно управление, да подобри (търговските връзки) между двете страни, като лидер на Балканите .............от това по голям ЦИНИЗЪМ на БРИКЕТА няма
105
1
 
14
 
! Отговори
иван преди 11 години
абе тоя обама луд ли е,къде е тоя напредък в спрените хладилници ли е ,с 200лв пенсия като си платя тока водата и лекарствата за друго не остава, децата ми чудят се как да ми дадат някой лев за да остана жив,и те се измъчват с мен защото и на тях не им стигат.
104
1
 
6
 
! Отговори
Стефан д-р Чолаков преди 11 години
ААААхахахахахаХАХАХАХАХАХАхахахахахахаХахахахахаХАХАХАХАХАХАХАХАХАХхахахахахаХАХАХАХАХАХАХхаха .. ха .. хаха ... хахахаУжас :(
103
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тоя олигогфрен на снимката се е хилнал като някой зарзаватчия,се едно е пробутал кило домати...
102
8
 
5
 
! Отговори
kama преди 11 години
BOBO E NARE4EN OT OBAMA IZKLIU4ITELNO EFEKTIVEN SVETOVEN LIDER.KOETO SI E VERNO.V SRAVNENIE S NEGO STANIGEY I SOPOLA SA DREBNI MESTNI FEODALI S IZKLIU4ITELNI DARBI V OBLASTA NA KRADENE,MANIPULIRANE,I GAZOCELUVA4ESTVO.DA IM E SLADKO.
101
2
 
13
 
! Отговори
dan55 преди 11 години
С колко ли лентичкище се върне бай *** т.е.Бойко от Амирика???? Тея срещи не са за добро за хората.
100
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ЕВРОПЕЙСКИЯТ МОНИТОРИНГОВ ДОКЛАД РЯЗКО КРИТИКУВА БОЙКО ЗА ЛИПСАТА НА РЕФОРМИ И ПРОВАЛ НА СЪДЕБНАТА СИСТЕМА, ОБАМА КАЗВА, ЧЕ БОЙКО СЕ СПРАВИЛ ОТЛИЧНО С ВСИЧКИ РЕФОРМИ, КОИ ЛИ, ЩОМ И ДЯНКОВ ДНЕС КАЗА, ЧЕ РЕФОРМИТЕ СЕ ОТЛАГАТ ЗА ВТОРИЯ МАНДАТ НА ГЕРБ, ТА ЗА КАКВО ГО ХВАЛИ ОБАМА И ВЛИЗА В ОЧЕВАДНО ПРОТИВОРЕЧИЕ С ОЦЕНКИТЕ ОТ ДОКЛАДА.
99
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ОБАМА НАРЕКЪЛ БОЙКО СВЕТОВЕН ЛИДЕР- НА КАКВО ЛИ Е ЛИДЕР, ОСВЕН НА ТЪПАНАРИТЕ И МУТРИТЕ ? И ТОВА ГО КАЗВА ОБАМА- ЗАЩО ЛИ СЕ ПОДМАЗВА НА БОЙКО ?
98
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
БОЙКО ОТИШЪЛ НА ГОСТИ НА ПРЕЗИДЕНТЪТ, КОЙТО ОЩЕ НЕ Е ПРЕЗИДЕНТ, НА ОФИЦИАЛНА ВИЗИТА. АКО НЯКОЙ ВЯРВА, ЧЕ ОБАМА Е ПОКАНИЛ БОЙКО ОЩЕ ОТ ПРЕДИШНИЯ СИ МАНДАТ, БЕЗ ДА Е СИГУРЕН, ДАЛИ ЩЕ Е ПРЕЗИДЕНТ И ГО ПОСРЕЩА ПРЕДИ ДА Е СТАНАЛ ОФИЦИАЛНО НОВ ПРЕЗИДНТ-СЕГА ОЩЕ Е СТАРИЯ-САМО ЗА ДА ГО ПОХВАЛИ ЗА ВСИЧКО, ЗА КОЕТО ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ В ДОКЛАДА СИ ГО КРИТИКУВА, КОЙТО ВЯРВА НА ТОВА,Е ГОЛЯМ ***. КОТАГО ТЕ ХВАЛЯТ ЗА НЕЩА, В КОИТО ОЧЕВИДНО СИ СЕ ПРОВАЛИЛ КАТО СЪДЕБНАТА СИСТЕМА- ЩЕ ИСКАТ НЕЩО МНОГО ОТ ТЕБ
97
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Казал му е какво става бе шефе пускай шистовия газ почвай да дупчиш да не почна аз да те дупча това са дословни думи от срещата!
96
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Никой няма да гласува за Герб запомнете само който е на яслата и някой изветрял мозък
95
2
 
30
 
! Отговори
ТИТИ преди 11 години
ДАЛИ БОЙКО КАЗА НА ОБАМА ЧЕ ЗА ВСИЧКО Е ВИНОВЕН СТАНИШЕВ
94
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Като няма забележка що не пусне визите за българите кажете бе писерушковци?
93
1
 
12
 
! Отговори
дядо преди 11 години
на никоя световна агенция не и дреме изключение прави днес
92
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Борисов благодари на Обама за еди какво си, Обама благодари на Борисов за еди какво си. Това прилича на изказване при получаване на Оскар или на сбогуване. И двамата не печелят Оскар, Обама го преизбраха, така че ... сбогом Борисов :)
91
2
 
25
 
! Отговори
ана преди 11 години
Борисов размени българската история като сувенирен подарък на срещата си с американския президент!Премиерът занесе на Обама копие от тракийското ни златно съкровище - маската на Терес.В замяна получи кристална статуетка...Тук е моментът да попитаме културното министерство как така се репликират тракийски маски наляво и надясно???
90
4
 
37
 
! Отговори
Дръндер преди 11 години
Бай *** в До Вашингтон и назад! Това обяснява цялата среща!