Световните агенции - за срещата между Борисов и Обама

Двамата разговаряха в Овалния кабинет на Белия дом
Обновена: 4 дек 2012 08:37 | 4 дек 2012 07:48, Петя Славова
130
Световните агенции - за срещата между Борисов и Обама
Снимка: БТА

Световни агенции съобщават за срещата между премиера Бойко Борисов и президента на САЩ Барак Обама в Овалния кабинет в Белия дом.

Обама благодари на България за нейния принос и жертви във войната в Афганистан, предаде Асошиейтед прес.

Той говори редом до Бойко Борисов в Белия дом преди срещата им на четири очи. Президентът на САЩ съобщи, че с българския премиер ще обсъдят плановете за прехода в Афганистан, които предвиждат международните сили в тази страна под командването на НАТО да се изтеглят до края на 2014 г.

Предварително се очакваше още Обама да бъде осведомен от Борисов за последните новини около разследването на атентата в Бургас през юли, при който бяха убити няколко израелски туристи, посочва АП.

Президентът на САЩ се срещна в понеделник с българския премиер в Белия дом, съобщи китайската официална информационна агенция Синхуа.

В изявление преди срещата Обама благодари на Борисов за ролята на България в НАТО и за приноса й за военната операция в Афганистан. Той благодари още на своя гост за "много старателното разследване" на атентата в България през юли, при който бяха убити петима израелски туристи и местен шофьор на автобус. "Екипите по сигурността в България работиха много усърдно и в сътрудничество, за да изправят извършителите пред правосъдието", каза Обама.

В отговор Борисов каза, че хората в България са много развълнувани от телефонното обаждане, в което президентът на САЩ поднесе своите съболезнования за българския гражданин, както и за израелците, убити при бомбеното нападение през юли. Бойко Борисов каза, че оценява споменаването от Барак Обама на приноса на България за войните в Ирак и Афганистан, и също му благодари за сътрудничеството със Съединените щати в редица области, сред които националната сигурност и борбата срещу тероризма и организираната престъпност.

Белият дом съобщи за срещата в своя блог. В изявлението пише, че президентът на САЩ е благодарил на министър-председателя за силното партньорство на България в НАТО, за подкрепата на страната в Афганистан и за нейното сътрудничество при разследването на престъпления, в правоохранителната област и борбата срещу тероризма."Но, разбира се, (нашите) отношения не се основават само на въпроси от сферата на сигурността", подчерта Барак Обама.

"България е модернизираща се страна и аз знам, че премиерът е ангажиран с редица реформи за създаване на открито и прозрачно управление, да подобри (търговските връзки) между двете страни, като лидер на Балканите да върви към по-нататъшна интеграция с Европа и останалата част от световната икономика", каза президентът на САЩ. "Ние сме много впечатлени от напредъка, постигнат в България, и аз очаквам с нетърпение да чуя от премиера как Съединените щати могат да помогнат още повече в тези усилия", допълни Обама.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
5
 
22
 
! Отговори
. преди 11 години
До !!!!!да бе, като му помня само "Конграчулейшънс" и останалите лафове почти достигайки Стоичков в своите езикови умения..едва ли не му е трябвал, но знам ли може и да го е научил езика, абе както казах - просто ми е интересно :) защото не знам колко премиера отиват с преводач в Белия дом...все пак това не е Китай, за Ханглийски става дума
48
20
 
24
 
! Отговори
Дядото преди 11 години
Станишко поканен да посети Сибир ,може би ще остане за винаги там. Много сълзи ще има от спинозните.
47
13
 
13
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 11 години
И Гоцю Триперът е виждал Белия дом... - на картичка...
46
2
 
8
 
! Отговори
ДАААА..... преди 11 години
До xxxxxСОЦИАЛИСТ, НЕЕЕ! НАЦИОНАЛИСТ, ДА!БЪЛГАРИН!!!
45
1
 
22
 
! Отговори
!!!!! преди 11 години
46,на Б.Б. не му трябва преводач - той владее всички езици !!!
44
7
 
35
 
! Отговори
andro преди 11 години
най после и представител на СИК да стъпи в белия дом.конграджулейшънс!
43
9
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Бойко ,а видя ли се с дъщеря ти? Пази ли ти ,пази ли ти мястото ? Че като приключиш задачата за затриването на българския народ, ще си отидеш там.
42
9
 
24
 
! Отговори
свидетел преди 11 години
По историческа традиция, `българия пак се наредии до губещите. Балканска орисия!
41
8
 
25
 
! Отговори
! преди 11 години
Обама: "Браво, моето момче, добре си въртиш опашчицата! Скъпа, дай му една ГМО пържолка на този мутант тук!"
40
5
 
26
 
! Отговори
. преди 11 години
Не искам да злорадствам, но наистина ми е интересно как се е осъществила комуникацията между тях, не виждам преводач, което ми е странно, може би е извън кадър.
39
1
 
21
 
! Отговори
макето преди 11 години
Да пием за великия от най великите политици бат Бойко и нека бъде негоеата воля да се свети името му сега и вовеки веков ctrl alt delete
38
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да не го сбърка сПлевнята и да му обърше един зад врата същия женчо тоя Обамата лика прилика.
37
5
 
20
 
! Отговори
уъ преди 11 години
Ала бала. Ходил е да се моли и да се мазни да му оставят за папкане още един мандат в който да реже ленти.
36
3
 
38
 
! Отговори
dragko преди 11 години
"Хората били развълнувани от телефонното обаждане..."Хората са развълнувани от растящата безработица и беднотия,Господин Премиер!Развълнувани са от дебелоочието и наглостта на управляващите,от растящата престъпност!!!Това трябваше да кажете.Много вълнуващо е на кой е позвънял американецът...?!Неговите вълнения са свързани с петрола,водата и места на които може да си пласира оръжието.Много го е еня за някой умиращ от глад човек.Сиктир....
35
6
 
32
 
! Отговори
aнонимен преди 11 години
На Васала му казаха,дните наВласт са Ти преброени,затова подписвай всичко което ти казваме,за да си спокоен за Бъдещето Си
34
46
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Само Бойко Борисов може да направи от България световна сила.
33
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Като гледам снимките ...кой от двамата беше ***
32
4
 
17
 
! Отговори
Комсомолская Правда преди 11 години
Болгария продолжает тайно вооружать Грузию.Такая версия опубликована в болгарской газете Сега.Как старо известно, шесть штурмовых бомбардировщиков Су-25 подготовлены для вывоза за рубеж. При этом министерство обороны Болгарии хранит полное молчание, какой стране были проданы военные самолеты. О подготовке к вывозу шести Су-25 стало известно из социальной сети Фейсбук, где работники авиабазы Безмер обменивались данными и публиковали фотографии подготовленных для транспортировки самолетов. Там же было сказано, что болгарское оборонное ведомство выручило за эти шесть самолетов 6 млн. левов (3млн. евро).
31
3
 
12
 
! Отговори
до 29 преди 11 години
Как точно НАТО поддържа Станишев ?!
30
7
 
20
 
! Отговори
до истина преди 11 години
Ти наистина ли мислиш, че Станишев не се е срещал с американския президент, толкова ли сте заслепени в герб