Световните агенции - за срещата между Борисов и Обама

Двамата разговаряха в Овалния кабинет на Белия дом
Обновена: 4 дек 2012 08:37 | 4 дек 2012 07:48, Петя Славова
130
Световните агенции - за срещата между Борисов и Обама
Снимка: БТА

Световни агенции съобщават за срещата между премиера Бойко Борисов и президента на САЩ Барак Обама в Овалния кабинет в Белия дом.

Обама благодари на България за нейния принос и жертви във войната в Афганистан, предаде Асошиейтед прес.

Той говори редом до Бойко Борисов в Белия дом преди срещата им на четири очи. Президентът на САЩ съобщи, че с българския премиер ще обсъдят плановете за прехода в Афганистан, които предвиждат международните сили в тази страна под командването на НАТО да се изтеглят до края на 2014 г.

Предварително се очакваше още Обама да бъде осведомен от Борисов за последните новини около разследването на атентата в Бургас през юли, при който бяха убити няколко израелски туристи, посочва АП.

Президентът на САЩ се срещна в понеделник с българския премиер в Белия дом, съобщи китайската официална информационна агенция Синхуа.

В изявление преди срещата Обама благодари на Борисов за ролята на България в НАТО и за приноса й за военната операция в Афганистан. Той благодари още на своя гост за "много старателното разследване" на атентата в България през юли, при който бяха убити петима израелски туристи и местен шофьор на автобус. "Екипите по сигурността в България работиха много усърдно и в сътрудничество, за да изправят извършителите пред правосъдието", каза Обама.

В отговор Борисов каза, че хората в България са много развълнувани от телефонното обаждане, в което президентът на САЩ поднесе своите съболезнования за българския гражданин, както и за израелците, убити при бомбеното нападение през юли. Бойко Борисов каза, че оценява споменаването от Барак Обама на приноса на България за войните в Ирак и Афганистан, и също му благодари за сътрудничеството със Съединените щати в редица области, сред които националната сигурност и борбата срещу тероризма и организираната престъпност.

Белият дом съобщи за срещата в своя блог. В изявлението пише, че президентът на САЩ е благодарил на министър-председателя за силното партньорство на България в НАТО, за подкрепата на страната в Афганистан и за нейното сътрудничество при разследването на престъпления, в правоохранителната област и борбата срещу тероризма."Но, разбира се, (нашите) отношения не се основават само на въпроси от сферата на сигурността", подчерта Барак Обама.

"България е модернизираща се страна и аз знам, че премиерът е ангажиран с редица реформи за създаване на открито и прозрачно управление, да подобри (търговските връзки) между двете страни, като лидер на Балканите да върви към по-нататъшна интеграция с Европа и останалата част от световната икономика", каза президентът на САЩ. "Ние сме много впечатлени от напредъка, постигнат в България, и аз очаквам с нетърпение да чуя от премиера как Съединените щати могат да помогнат още повече в тези усилия", допълни Обама.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
6
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
България е най-застрашена от бедност в ЕС
28
7
 
35
 
! Отговори
! преди 11 години
Борисов най- вероятно е да си превеждал сам на срещата и е адски доволен от превода!
27
8
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Цветанов,Ангелов сега и Борисов нищо хубаво не ни чакаЗащо му е на Обама да се среща с един провалил се политик
26
24
 
16
 
! Отговори
истина преди 11 години
Гоце и Сергейчо могат само да завиждат, все пак това е световния лидер не е като Азърбейджан хи хи хи
25
14
 
23
 
! Отговори
kireza преди 11 години
Миризливчето извика Борисов за да го изнуди да обяви Иран и Хамас за автори на атентата в Сарафово,защото НАТО искат да разгърнат пълномащабно 3-та световна.Три дена шефа на ЦРУ подготвяше този атентат,а в коя държава той е киснал толкова време?Нашите щяха да обвинят Иран,но се оказа че последните ирански ракети стигали и до София,а американците нямат намерение да ни защищават!!!Затова сега НАТО поддържа либерастчето Станишка за да сплаши Борисов!Ако искате 3-та световна,гласувайте за педито!!!
24
10
 
45
 
! Отговори
не оптимист преди 11 години
Как посмя Обама да не спомене, че Премиерът Борисов освен черният пояс по джудо е: доктор по пожарникарските науки, заслужил художник, първа ракета на тенис, футболист на годината, гросмайстор на шахмат, премиерът слъце.А коментарът на 4 е точен. А нещото, което се предполага разполагане на американски ракети на територията на България. Задникът ни за атентати е отворен.След това посещение жална ни майка българска.
23
24
 
2
 
! Отговори
aleks преди 11 години
Здравейте, Предлагам Ви един лесен начин да спечелите някой лев: Регистрирате се напълно безплатно на следният сайт: sumixs/?ref=1329197 oтваряте линка и действате..Каква е идеята? Трябва да отделите по 3 минути на ден за да оценявате три видео реклами. След регистрацията си влизате в акаунта, кликвате на Survey, отваря Ви се клипче и под него има бутон do survey. Натискате го и Ви се отварят 8-те въпросчета на които трябва да отговорите. Отговаряте набързо и... печелите 9$. Повтаряте това упражнение още 2 пъти и- в сметката си имате 27$. При достигане на 1200$, парите Ви се превеждат на PayPal акаунт. За целта трябва да имате регистриран PayPal акаунт. Успех на всички :)
22
44
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Бойко е велик ! Ще гласувам за него !
21
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"...съобщи китайската официална информационна агенция Синхуа."Тия китайци са ни взели на мушка, казвам ви! Само чакат да стане война и ще ни окупират, като преди това ще нашокат натовските каски. Даже Ванга е казала, че в България ще се напълни с китайци.
20
15
 
39
 
! Отговори
ТИА преди 11 години
ГЛЕДАХ И СЕ СРАМУВАХ.АКО МОЖЕХ БИХ СЕ СКРИЛА ПОД ЛЕГЛОТО ОТ СРАМ.ОТ НЕУДОБСТВО И БЕЗПОМОЩНОСТ БИХ ЗАРЪФАЛА И КУЧЕТО СИ.НАРОДА НИ НЕ Е *** И НЕГРАМОТЕН,НО КОИТО НИ ПРЕДСТАВЯТ ...О НЕ Е ИСТИНА!
19
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Потупай го по рамото, изчеткай го и той главозамаян от тази "висока чест" ще кандиса и подпише всичко. Зер и щерка му живее в тази държава.
18
14
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ББ ЗА КОЛКО СРЕБАРНИКА ПРОДАДЕ БГ?СРАМ СИ ЗА БЪЛГАРИЯ ТИ И ТВОЕТО ПРАВИТЕЛСТВО
17
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Двамата разговаряха в Овалния кабинет на Белия дом" тук има грешка, нарича се оралния кабинет, така че не са разговаряли много, защото на някой от двамата му е била пълна устата, ха познайте на кой:)))))
16
6
 
19
 
! Отговори
Кашчей Безсмертний преди 11 години
Като гледам снимка 2, разбирам ПYTКАкъв стрес работи Борисов...
15
23
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
евани цоциалисти/комуняри ходете да лижете на *** газа !
14
7
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Обама благодари на България за нейния принос и жертви във войната в Афганистан"Какво изобщо правим ние като участници в тези две окупационни войни? Там ли ни е мястото? Преди Втората световна бяхме на погрешната страна, сега пак сме се съюзили с окупаторите, които по нищо не се различават от фашистите - абсолютно същият корпоративен интерес ги движи.
13
1
 
35
 
! Отговори
Кашчей Безсмертний преди 11 години
Обама: Конграджулейшънс, Борисов!Boko The Pumpkin: Ama toj Stanishev e vinoven!
12
18
 
9
 
! Отговори
xxxxx преди 11 години
До ДАААА....Tъп ли си? *** си. Не по зле, социалист си...
11
6
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Какво ли е продал на Обама? Сега като се върне очаквайте: ГМО, шистов газ, концесии за добив на злато срещу 2% годишно...
10
2
 
35
 
! Отговори
Ангел преди 11 години
"Обама благодари на България за нейния принос и жертви във войната в Афганистан".Аре пепел му на езика на президента...Слава богу убити нямаме- и дано така да си остане...