Световните агенции - за срещата между Борисов и Обама

Двамата разговаряха в Овалния кабинет на Белия дом
Обновена: 4 дек 2012 08:37 | 4 дек 2012 07:48, Петя Славова
130
Световните агенции - за срещата между Борисов и Обама
Снимка: БТА

Световни агенции съобщават за срещата между премиера Бойко Борисов и президента на САЩ Барак Обама в Овалния кабинет в Белия дом.

Обама благодари на България за нейния принос и жертви във войната в Афганистан, предаде Асошиейтед прес.

Той говори редом до Бойко Борисов в Белия дом преди срещата им на четири очи. Президентът на САЩ съобщи, че с българския премиер ще обсъдят плановете за прехода в Афганистан, които предвиждат международните сили в тази страна под командването на НАТО да се изтеглят до края на 2014 г.

Предварително се очакваше още Обама да бъде осведомен от Борисов за последните новини около разследването на атентата в Бургас през юли, при който бяха убити няколко израелски туристи, посочва АП.

Президентът на САЩ се срещна в понеделник с българския премиер в Белия дом, съобщи китайската официална информационна агенция Синхуа.

В изявление преди срещата Обама благодари на Борисов за ролята на България в НАТО и за приноса й за военната операция в Афганистан. Той благодари още на своя гост за "много старателното разследване" на атентата в България през юли, при който бяха убити петима израелски туристи и местен шофьор на автобус. "Екипите по сигурността в България работиха много усърдно и в сътрудничество, за да изправят извършителите пред правосъдието", каза Обама.

В отговор Борисов каза, че хората в България са много развълнувани от телефонното обаждане, в което президентът на САЩ поднесе своите съболезнования за българския гражданин, както и за израелците, убити при бомбеното нападение през юли. Бойко Борисов каза, че оценява споменаването от Барак Обама на приноса на България за войните в Ирак и Афганистан, и също му благодари за сътрудничеството със Съединените щати в редица области, сред които националната сигурност и борбата срещу тероризма и организираната престъпност.

Белият дом съобщи за срещата в своя блог. В изявлението пише, че президентът на САЩ е благодарил на министър-председателя за силното партньорство на България в НАТО, за подкрепата на страната в Афганистан и за нейното сътрудничество при разследването на престъпления, в правоохранителната област и борбата срещу тероризма."Но, разбира се, (нашите) отношения не се основават само на въпроси от сферата на сигурността", подчерта Барак Обама.

"България е модернизираща се страна и аз знам, че премиерът е ангажиран с редица реформи за създаване на открито и прозрачно управление, да подобри (търговските връзки) между двете страни, като лидер на Балканите да върви към по-нататъшна интеграция с Европа и останалата част от световната икономика", каза президентът на САЩ. "Ние сме много впечатлени от напредъка, постигнат в България, и аз очаквам с нетърпение да чуя от премиера как Съединените щати могат да помогнат още повече в тези усилия", допълни Обама.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
12
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Ние трябва да продължаваме да го бутаме в правилната посока, но никога не трябва да забравяме с кого си имаме работа".Това е заключението на дипломатически доклад, посветен на Бойко Борисов, изпратен от посланик Байърли на 9 май 2006 г., публикуван сега от сайта "Биволъ", който работи с Wikileaks.Докладът е със степен на конфиденциалност СЕКРЕТНО//НЕ ЗА ЧУЖДЕНЦИ. Над тази степен са само грамите ТОП СЕКРЕТНО, с които Wikileaks не разполага.
68
11
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Продължавайте в същия дух.*** майката на българския народ
67
8
 
7
 
! Отговори
do anonimkata otdolu преди 11 години
Драги, ние говорим и четем английски, но ти май и хабер си нямаш от ирония.Твоят мистър Клийн беше публично подигран от другият *** Буш.
66
6
 
7
 
! Отговори
"Хейтър"? преди 11 години
#76, то няма какво да му харесваш на Станишев, като са от едно котило с тиквата. Само дето реално Сергейчо е шефче на ББ, ама тъпия ни народ има къса и избирателна памет, както и нула интелект, и логическо мислене. Те веднага ще докажат думите ми, като ти обяснят, че Буш не се брои, нищо построено преди не се брои, само ножичките на рапона са истината. Министър - председателя ходи да ми открива театрална сцена по провинциални градове ... е няма такава пародия.
65
10
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не че харесвам Станишев, ама на тъпите герберчета дето реват че бойко е единствения велик българин удостоен с честта да се срещне с аметикански президент, искам да припомня, че Буш дойде на крада при Станишев и го обяви за mr Clean. Понече герберчетата не разбирате английски, потърсете в речнка :)
64
23
 
29
 
! Отговори
пресаташе на Дума преди 11 години
Световно неизвестната агенция на в. Дума разпрати следното съобщение: Барак Обама е отказал да се среща с Б.Борисов, защото не бил със Станишев. В САЩ Станишко се ползвал с особен авторитет в Гей-средите. Такава Балканска гайда не били виждали. Свирела много силно и качествено.
63
26
 
23
 
! Отговори
Лили преди 11 години
Браво! Много хубаво! Развам се много за тази среща!
62
14
 
38
 
! Отговори
хахахаха преди 11 години
Вярно,хората в България много са развълнувани от обаждането на Обама,и аз още заеквам от вълнение::::)))))
61
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
алоооо марк,цитирания от теб овален кабинет има и друго име оРален кабинет/провери за моника люински/,не го забравяй!
60
13
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не го искам , нито пророкувам , но сега след тази визита много вероятно страната ни да стане мишена на терористите и случая на летище Сарафово да се повтори ,или не дай боже има серия такива !! Американците имат много врагове ,и то заслужено , а ние се пишем първи приятели с тях , е пак май поехме по грешния път !!
59
11
 
35
 
! Отговори
диалог преди 11 години
--Ало, Обама ли е? --Йес, хуз деър?--Бокйо! От Банкя!--Уот'с дъ проблем?--Путин ме направи смешен пред хората, като ми отказа визита, та дали ше може нещо с тебе да уредим - за пред хората, знаеш--Окей, кам ту Америка, май йанг падауан!
58
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За това ли снощи имаше земетресение в Черно Море? Обама демонстрира какво може да направи ако Шеврон не дупчи за шистов газ в морето.
57
5
 
35
 
! Отговори
истина преди 11 години
Американеца ,винаги ще те потупва по рамото докато му вървиш по свирката,докато има полза от теб.Той ще си живее много добре а ти ще се мислиш за голяма работа и няма да усещаш в каква мизерия си.опитай да откажеш да се направи някаква тяхна база в България да видиш какви стават отношенията.
56
17
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Бай *** до Вашингтон и назад!!
55
24
 
27
 
! Отговори
историк-пенсионер преди 11 години
Цял свят признава какво уважение за България е тази среща с Барак Обама и има защо. Но нашите ***, крадци, необразовани мандраджии, нискочели комунисти-социалисти си харесват само себе си . Никой не очаква от другарите да хвалят Б.Борисов, но можеха поне да си затраят , а не да плюят. Това обаче помага на избирателите да видят каква простотия лъха от Позитано 20.
54
10
 
14
 
! Отговори
х преди 11 години
супер-ердоган сега ще му козерува,обама ни обяви за водещи на балканите,но не разбрах дали не отзад напред.
53
2
 
2
 
! Отговори
иван преди 11 години
До Анонимен 39 да ,ако преди това е била галактическа сила
52
18
 
12
 
! Отговори
kireza преди 11 години
Мичьона,не съм против Борисов,напротив,но миризливкото помаха с пръст(кой знае къде си го е навирал преди това:)))) и Бойко се метна на самолета....А ако ни хвалят смъртните ни врагове,то значи нещо сме я оплескали,защото запада спи и сънува изчезването на духа български от географските,политически и културни карти на света!!!
51
27
 
23
 
! Отговори
maria преди 11 години
не е истина колко омраза има в българина,затова сме на този хал,всичко веднага се оплюва,а тази среща с президент Обама е изключително положителна,това и отразиха медиите по света.....
50
5
 
8
 
! Отговори
kireza преди 11 години
А защо трябва НАТО да назове поименно някого,достатъчно е да го прокарат в някоя европейска партия и ето ти намека,демек ако не слушкаш ще те сменим с либерастчето...