ГЕРБ ще номинира, ако никой не издигне кандидатура за КС

На нас ни се иска номинацията да е от СДС, заяви Красимир Велчев
Обновена: 11 дек 2012 16:28 | 11 дек 2012 16:28,
51
ГЕРБ ще номинира, ако никой не издигне кандидатура за КС
Красимир Велчев. Снимка: архив, Булфото

Ако нито една парламентарна политическа сила не издигне своя кандидатура за конституционен съдия, ПГ на ГЕРБ ще направи своя номинация, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев.

Той обаче изрази надежда, че парламентарните партии ще проявят отговорност и разбиране и ще направят своите предложения, а няма да чакат някой да се провали.

„На нас ни се иска номинацията да е от СДС, но ако те не предложат достойна кандидатура, а друг я издигне, ще я подкрепим“, посочи Велчев.

Той уточни, че ГЕРБ очакват предложенията на други политически сили, тъй като вече
са издигнали свой кандидат - Анастас Анастасов, който беше избран за конституционен съдия.

Велчев обясни, че процедурата ще започне след Нова година, тъй като остава малко време до края на тази година, а и програмата на парламента е натоварена.

Още по темата
„Явно не е толкова лесно да бъде издигната кандидатура, която да не бъде оспорвана от никого“, отбеляза той.

Велчев коментира, че мнозинството се е съобразило с всички сигнали и така е показало, че няма нищо предрешено в този избор.

„Не трябва да се избързва и не трябва да се взимат прибързани решения, затова чакаме най-достойната кандидатура. Надявам се всички партии и формации да се отнесат сериозно към този въпрос. Смятам, че ще се намери достоен кандидат”, каза Красимир Велчев.

Вчера ГЕРБ реши да не подкрепи номинираната за конституционен съдия Галя Гугушева заради постъпили сигнали срещу нея и съмнения в репутацията й, а днес сама тя оттегли кандидатурата си.

По-рано днес лидерът на СДС Емил Кабаиванов заяви, че сините няма да номинират нов кандидат за Конституционния съд, ако не се промени механизмът за издигане и подбор на кандидатурите.

„Вчера имахме повече от два часа разговори с тях по повод всички сигнали и документи. Такова становище пред нас не беше изразено. Ако имат нещо предвид, е хубаво да ни го кажат. Надявам се, че ще дойдат, ще обсъдим техните предложения. Не знам за техните виждания и идеи. Ще обърнем внимание на всяко едно предложение, защото това е много важен момент.

Ако не тръгне реформа в съдебната система, не може да разчитаме, че държавата ще функционира нормално. Даже помолихме колегите от СДС не за кандидатура, а за кандидатури. Ние сме се обърнали към всички, но сме казали, тъй като сме членове на една и същ европейска партия, ни се иска номинацията да е от СДС”, заяви Велчев.

Според него няма проблеми за заседанията на Конституционния съд. Той припомни, че и досега е имало случаи на отсъствие на конституционен съдия, а по закон председател е най-възрастният член на КС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
2
 
! Отговори
пословица преди 11 години
....и накрая пак Станишев ще е виновен на тиквите!
43
0
 
2
 
! Отговори
безхаберие преди 11 години
поредния цирк на герб
42
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ха така да си дойдем на думата, ами някой да не мисли че предишните не бяха кандидати на същите.
41
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Даваме злато за 700 милиарда на концесия на хамериканските и канадски компании-екологични катастрофисти по 1% и получаваме приход от 700 милиона и в аванс харчим припечеленото от тая мъдра сделка за 9 старички бойни самолета които отиват да ръсят бомби в Сирия. Мъдро
40
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За 9 броя 700 милиона. Ще се отворят едни работни места нямам думи.
39
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А ние ще продадем Миговете набор 1989 година и ще ги сменим с реновирани Ефове от банкрутирала Португалия набор 1979 година!?!?! (поне да са щатски че да се натегнем) за 700 милиона лева. Явно ще нападаме някого. Светът трепери от нас и нашите глупости.
38
0
 
2
 
! Отговори
Николай преди 11 години
Ами ако проверят и прекрачилите през Президента , вече смятащи се за Конституционни съдии магистрати, също ще се окажат маскари. В България където и да бръкнеш все мирише на ***. Това е от 20 години. Единствено Б-я е имал министър в лицето на Стефан Стамболов. Всички останали от прехода управляващи - вижте им имуществата и направете си сметка , са служили на себе си. Уж Държавни служители - слуги на народа, ха ха хей... Естественото агрегатно състояние на Българина във власт е да краде.
37
0
 
1
 
! Отговори
Анорак до Никола преди 11 години
Аз мисля,че проблема не е в ненавиждането,не е в това от коя партия е издигната кандидату-рата.Проблема е в това,че съответния кандидат има явно или скрито досие което не говори добро за него,Ако е чист има начини как да се оправдае,за един юрист не вярвам да е проблем,но сама ако е с чиста съвест и чисто минало.Дали има такива?
36
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
На снимката - пpост и нагъл милиционеp!
35
0
 
4
 
! Отговори
никола преди 11 години
Велчев имаше достойна кандидатура на Е.Михайлова, но вие искате ПОСЛУШКОВЦИ в КС, а хората на Костов не са такива и затова ги ненавиждате, сега както каза Любо Пенев - ДУХАЙТЕ СУПАТА.
34
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ДС БСП и Мафията работят активно да бойкотират избора на К.съдия.
33
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен Който иска българския народ да изчезне нека да гласува за БСП/БКП.
32
1
 
2
 
! Отговори
Анорак преди 11 години
Не са виновни партиите,виновни са магистратите,които са гласували закони и закончета,та всеки грамотен юрист използва прехода за да се нагуши.Я да издигнат отличника на юридическия факултет,макар да няма стаж,поне засега не е "омерзен"
31
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Ruja Най големия бъркоч направиха от столетницата когато не предупредиха хората за аварията в Чернобил и сега всяка година хиляди се разболяват и умират от рак.
30
1
 
9
 
! Отговори
Черноризец преди 11 години
Тоя на снимката е *** и нахален като всички от ГЕРБ!ГЕРБ объркаха всичко в държавата, такъв бъркоч на простаци, необразовани но алчни никога не са били управляващи досега. Боже помогни на Родината ни, да я има......!
29
0
 
5
 
! Отговори
Без коментар преди 11 години
Вярно е, че в политиката грам лоялност се равнява на килограм интелект..
28
0
 
13
 
! Отговори
Ruja преди 11 години
Герберасти, направихте помия от хубавата ни Родина! Такъв бъркоч, който забъркахте, незапомнен е, срамен и унизителен! Толкова ви е капацитетът, не сте в състояние да извадете държавата от жестоката криза в който й да е аспект, я само го задълбочавате, защото имате интерес от това и умишлено го правите, създадохте благодарение на вашата простотия и гадост блокиране на една от най-важните институции - Конституционен съд!
27
0
 
10
 
! Отговори
КАРАКОЧЕВ преди 11 години
пак старшинки,пак калинки
26
0
 
17
 
! Отговори
Българин преди 11 години
"На нас ни се иска номинацията да е от СДС, заяви Красимир Велчев "Защо ? Сигурно кадрите ви са като Атанасов ,Фидосова, и други подобни "калинки".Господа управляващи от ГЕРБ.Това ,че се оср.хте е най-малкия проблем,лошото обаче ,че правите България за смях.
25
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Първо да разследват "Нагушева" откъде имат толкова пари!Пък като разберат , тя да каже какви поръчки е изпълнявала в спец съда.Сега бързат да я прикрият и всичко да се забрави.