"Тъмните сюжети около съдебната власт" свалят рейтинга на Борисов

27% към 22.2% е подкрепата за ГЕРБ и БСП
240
"Тъмните сюжети около съдебната власт" свалят рейтинга на Борисов
Снимка: БулФото - архив

Ако изборите бяха днес, за ГЕРБ биха гласували 27% от всички избиратели, според изследване на Института за модерна политика за обществените нагласи през декември.

Управляващите се радват на стабилна подкрепа, най-вече заради липсата на тяхна алтернатива в дясното пространство.

За БСП биха гласували 22.2 на сто от имащите право на глас. Общо 63 на сто от анкетираните заявяват категорично или по-скоро намерение да отидат до урните, а при тази хипотеза в следващия парламент влизат още ДПС,  "Движение България на гражданите",  "Атака" и евентуално "РЗС-Марешки".

Над 1 на сто от вота на всички избиратели получават три формации – НДСВ, СДС и ДСБ.

В челната тройка по одобрение към политическа фигура през месец декември се нареждат президентът Росен Плевнелиев, министър-председателят Бойко Борисов и лидерът на БСП Сергей Станишев.

Отчита се понижаване на рейтинга на Борисов в сравнение с предходното изследване от около 9%. Според Института за модерна политика това може да е повлияно от „Тъмните сюжети около съдебната власт и отношението на изпълнителната власт към събитията в съдебната власт, опити за подчиняване на съдебната система, събитията, свързани със забраната за тютюнопушенето и пенсионерите, които не получиха коледни надбавки, въпреки обещанията.“

Лидерът на ДСБ Иван Костов събира 7,7% от респондентите, които имат положително отношение към него. 69,4% обаче изразяват по-скоро негативна оценка. Председателят на СДС Емил Кабаиванов получава едва 4.3 % одобрение от респондентите и неодобрение от 31,1%.

Хипотезите за високото неодобрение към него са свързани със сътресенията в СДС през последните месеци след изключването  на разпознаваеми лица от редиците на партията, със събитията около кандидатурата на Петър Стоянов и последвалата неуспешната кандидатура за член на Конституционния съд на Галя Гугушева.     

Меглена Кунева, лидерът на партия „Движение България на гражданите“, е политическата фигура с най-висок процент на неутрално отношение от страна на респондентите (30,4%).

С най-високо одобрение е ПП ГЕРБ - 37,6%, но отрицателното отношение към партията  е по-високо - 41, 5%. Втора позиция  заема БСП с 28,3% одобрение.  „България на гражданите“ събира 22% срещу 31,3% отрицателното отношение, което за партия, неучастваща в управлението, може да е резултат от влизането в партийните коловози на „гражданския кандидат“, събиране на фигури, чиято политическа принадлежност е била обвързана с други политически партии и хипотеза, че това може да е провокирано от призива за „бойкотиране“ на референдума.

Няма такава коалиция, която да се възприема от обществото с преобладаващо одобрение. Най-негативно е отношението на анкетираните към евентуална коалиция между ГЕРБ и ДПС – 30% имат силно отрицателно отношение към подобен формат и още 40 % - отрицателно.

Евентуална коалиция между ГЕРБ и БСП също се възприема отрицателно от близо 40%, а тези, които отговарят със „силно отрицателно”, са 23%. За разлика от евентуална коалиция на ГЕРБ с ДПС коалиция с БСП все пак се възприема положително от един от десет анкетирани лица.

Чувствително нарастват дяловете на хората без мнение и на хората, които имат неутрално отношение при евентуални бъдещи коалиции между ГЕРБ и партия „Движение България на гражданите” и ГЕРБ и обявената вече коалиция РЗС-Марешки.

По отношение на евентуално съвместно управление след изборите най-голям е делът на привържениците на ГЕРБ, които смятат, че нито една политическа сила не е подходящ партньор на ГЕРБ – една трета. Тези от симпатизиращите на ГЕРБ, които изразяват позиция по този въпрос, поставят на първо място СДС – близо 13%, следван от коалицията РЗС-Марешки – 8,5% и партия „Движение България на гражданите” – почти 6%. 

Сред анкетираните симпатизанти на БСП тези, които смятат, че никой не е подходящ партньор на червената партия, са 23%. Над една пета смятат, че най-подходящ партньор на БСП за съвместно управление след изборите е партия „Движение България на гражданите”. Наполовина по-малко са тези, които смятат за подходящ партньор ДПС – 9%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


240
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
178
1
 
6
 
! Отговори
АМЕРИКАНСКИ ТАШАК преди 11 години
До АнонименНЕ СЪМ КОМУНИСТ ТАКА, ЧЕ НЕ СИ ИЗМИВАЙТЕ ПРОСТОТИЯТА С ТОВА"ИЗВИНЕНИЕ" !!! ЗНАМ, ЧЕ В БЪЛГАРИЯ ИМА МНОГО НЕДОЕБ....НИ ФАШИСТИ КОИТО НЕ МОГАТ ДА ПРЕЖАЛЯТ ЗАГУБАТА НА БОРИС И СИМЕОН, НО НЕДЕЙТЕ ДА ПЛЮЕТЕ ПО РУСИЯ !!! ТОВА Е ДЪРЖАВАТА КОЯТО ДВА ПЪТИ НИ Е ОСВОБОЖДАВАЛА ОТ ПОРОБИТЕЛИ КАТО ВАС ДА НЕ ГОВОРИМЕ, ЧЕ ДОКАТО СЕ ПРАВЕХМЕ НА КОМУНИСТИ НИ ИЗДЪРЖАШЕ ВЪВ ВСИЧКИ ОТНОШЕНИЯ. СТРОЕШЕ НИ ЗАВОДИ, АТОМНИ ЦЕНТРАЛИ - ХРАНЕШЕ НИ И Т.Н. ПОЧТИ БЕЗ ПАРИ ИЗКУПУВАШЕ СКАПАНАТА НИ ПРОДУКЦИЯ КОЯТО ИНАЧЕ БЕШЕ НЕКОНКУРЕНТНОСПОСОБНА НА МЕЖДУНАРОДНИЯ ПАЗАР . ЗАЩИТАВАШЕ НИ ОТ ЕВЕНТУАЛНИ ПОСЕГАТЕЛСТВА ОТ ТУРЦИЯ ОСМАНИЯ И ГЪРЦИЯ ВИЗАНТИЯ . ВЪОРЪЖАВАШЕ АРМИЯТА НИ БЕЗПЛАТНО . ВКЛЮЧИТЕЛНО И С РАКЕТИ ОТ КОИТО СЕ СТРАХУВАХА ДОРИ И ТУРЦИТЕ , А ВАШИТЕ ПРИЯТЕЛИ АМЕРИКАНСКИТЕ ЮДЕИ ПОБЪРЗАХА ДА НИ ОТНЕМАТ УНИЩОЖАТ !!! СЕГА ВОЕННИЯ МИНИСТЪР НА ФАШИСТКОТО ПРАВИТЕЛСТВО НА ГРОБ ПОИСКА ОТ СЪЕДИНЕНИТЕ ЕВРЕЙСКИ ЩАТИ ДА НАСТАНЯТ В РОДИНАТА НИ ОКУПАЦИОНЕН КОРПУС ?!?!?!? ТОВА АКО НЕ Е НАЦИОНАЛНО ПРЕДАТЕЛСТВО НЕ ЗНАМ КАКВО Е !!! ЗНАМ СЕГА ЩЕ КАЖЕТЕ, ЧЕ ПРЕДИ 10.10. Е ИМАЛО СЪВЕТСКИ ТАКИВА . НЕ НЯМАШЕ НАШАТА АРМИЯ ОТ 150 000 ЩИКА НИ СТИГАШЕ /СЕГАШНАТА Е 25 000 ЩИКА И ТО ЯНИЧАРИ / ИМАШЕ САМО СЪВЕТСКИ СПЕЦИАЛИСТИ ЗА ОБСЛУЖВАНЕ НА РАКЕТИТЕ ЯДРЕНИ ГЛАВИ ! ЗНАМ, ЧЕ РАЗЧИТАТЕ НА НЕГРАМОТНОСТТА НА МЛАДОТО ПОКОЛЕНИЕ И СЕ ОПИТВАТЕ ДА ГИ МАНИПУЛИРАТЕ, НО ОЩЕ ИМА И ЖИВИ СВИДЕТЕЛИ !!! ТАКА, ЧЕ ФАШИСТИТЕ И ЦИОНИСТИТЕ ПО-КРОТКО С ЛЪЖИТЕ !!!
177
3
 
2
 
! Отговори
Фишер преди 11 години
Между нереформираните комунисти и дърводелците ог гЕрБ аз пък предпочитам еврокомисарката.Поне нещо положително ще се случи в БГ, ако естествено успее да удържи фронта.
176
2
 
5
 
! Отговори
възмутена преди 11 години
В България няма партия с честни хора .Няма да гласувам за крадци и престъпници.
175
4
 
6
 
! Отговори
Tiago преди 11 години
Меглена Кунева няма да влезе в парламента догодина и партията и ще се разпадне. Сама си е виновна, защото не обяви към кои сили би се обърнала за коалиция, както и коя партия не би подкрепила. Тя е нож с 2 остриета според мен.
174
2
 
4
 
! Отговори
didoo преди 11 години
Кунева сама си вкара голям автогол с тези надути и безпочвени изказвания от нейна страна. Изобщо не и прави чест на тази жена, че говори по такъв начин за своите противници. Докъде ще я кара така и аз не знам...
173
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако тия от БСП , ДСБ, ДПС, Куневици и др.отрочета на БКП почнат да хвалят ГЕРБ , значи държавата отива към поредната катастрофа . Засега такова поведение не се забелязва, а точно обратното.Значи най-после България е поела истинския път към нормалните държави , а не към Анадола,Сибир и Северна КореяЖИВЕЙТЕ СПОКОЙНО ! Кучетата нека си лаят. Колкото по-силно и злобно - толкова по-добре !!!
172
1
 
7
 
! Отговори
Boaz преди 11 години
Обикновенно към 18.00ч. в деня на изборите Екзит пол отново ще изненада платените социолози и особенно тези на ГЕРБ.Каквато и предизборна алгебра да си правят някои хора, партиите в парламента ще са само четири, а вероятността социалиститите да са първи е доста сериозна.За да се предодврати вариант от правителство ГЕРБ-ДПС, Движението на Кунева което ще е вероятно трето, ще подкрепи левите и това ще е новия властови формат за добро или лошо.
171
1
 
5
 
! Отговори
Kuna Petrova преди 11 години
Вожда дори това не може да го събори, а одобрението за другарката Кунева е доста крехко, имайки предвид склонността й да ръси бисери и да се компрометира все повече и повече - например позицията й по македонския въпрос?! Да не говорим, че влизането й в парламента би означавало римейк на тройната коалиция, което ще ни довърши съвсем нищо, че Кунева сега го играе срещу всички.
170
0
 
5
 
! Отговори
Dora Yankova преди 11 години
Не вярвам особено на подобни стъкмистики, тъй като у нас всяка партия си има личен социолог и агенция, чиято основна задача е да влияе на обществените нагласи преди избори. Нима партията на Кунева е способна събере такъв голям процент одобрение при положение, че дори вече свои взеха да я напускат, тъй като се оказа един напълно кух проект без идеали и ценности, който цели да задоволите европейските амбиции на лидерката си и да подпомогне спонсорите си.
169
3
 
5
 
! Отговори
Istinata преди 11 години
Всички управлявали до момента, без изключение, са КРАДЦИ! Доказани! А все забравяме, че мястото на КРАДЦИТЕ е в ЗАТВОРА!!!
168
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Оформя се нова тайна коалиция ГЕРБ-ДБГ-РЗС или ГЕРБ-ДБГ-Атака.
167
7
 
7
 
! Отговори
Bartis преди 11 години
Аве много ревете ...Изберете тогава Доган да ви оправи положението в България.Тоз бил *** оня мутра.Вие кво си мислите,че наван чистят улиците всеки ден ли а?На нас в България са ни такива ресурсите и това няма да се прочени никога.Нито германци нито Американци сте стигнем.Вие знаете ли колко.е трудно да се пробие на Европеиският Пазар с такива калпави продукти и соеви кремверши като нашите.Ние сами сме си виновни,а все тарсим вината в другите.НИЕ СМЕ ГЛУПАВ НАРОД
166
4
 
7
 
! Отговори
Избягал преди 11 години
На такъв *** народ, и Борисов ви е много!
165
3
 
11
 
! Отговори
Бай Тошо преди 11 години
Хахахааа НЕКА ВИ Е навъътре в г..за. Ха сега бегайте по площадите като 91 година. Айде де!!! Хайде демократско да ви е, неблагодарни ***. Нека децата ви да бачкат по 16 часа и да започват от 12 годишни като в стара Англия. *** народ, образоваха го на сила и работа му бяха осигурили, а сега ми реват по форумите, че били зле. Нека ви е зле, а за капак да ви цепнат държавата с Турция както е било, та да четете история и също, що е капитализъм!
164
5
 
3
 
! Отговори
Бай Тошо преди 11 години
А бе кви леви, кви десни бе? Аз пък чакам банките да си приберат вересиите и да видим дали ще остане един десен избирател или ще си имаме голям брой комунисти?!!??
163
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
аз пък искам да гледам АТАКА НА ЛЕКА БРИГАДА
162
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ми тва ако е дилемата по добре да гледам винету
161
0
 
7
 
! Отговори
ДИЛЕМА ЗА НОВ ФИЛМ ? преди 11 години
ГЕЙ ЛОРД ЕБЛЬОВИНЕТУБАБА ЯГА АЛИ БАБА И РАЗБОЙНИЦИ
160
7
 
15
 
! Отговори
бивш гербераст преди 11 години
Никога повече тая омразна хунта герб .Яд ме е ,че гласувах за тях.Айде ся платените форумни герберасти ,почвайтеда цъкате плийз .
159
0
 
7
 
! Отговори
българин преди 11 години
Хора неразбрахте ме ли вече 30 години че трчбва да се вдигнем на бунт,да отрежем няколко дебели политически вратове и да ги бием при всеки един техен провал!!!Всичко е игра това е ясно!! Подават си топката а ние сме в центъра и търчим да я хванем,нчяма да я хванем докато неспреме да коментираме пред телевизора за това и онова а да се действа.Писнало ми е вече да слушам по спирки и рейсове какви били политиците.Бой бой и пак бой.-Дела трябват ,а не думи!!! Васил Левски