"Тъмните сюжети около съдебната власт" свалят рейтинга на Борисов

27% към 22.2% е подкрепата за ГЕРБ и БСП
240
"Тъмните сюжети около съдебната власт" свалят рейтинга на Борисов
Снимка: БулФото - архив

Ако изборите бяха днес, за ГЕРБ биха гласували 27% от всички избиратели, според изследване на Института за модерна политика за обществените нагласи през декември.

Управляващите се радват на стабилна подкрепа, най-вече заради липсата на тяхна алтернатива в дясното пространство.

За БСП биха гласували 22.2 на сто от имащите право на глас. Общо 63 на сто от анкетираните заявяват категорично или по-скоро намерение да отидат до урните, а при тази хипотеза в следващия парламент влизат още ДПС,  "Движение България на гражданите",  "Атака" и евентуално "РЗС-Марешки".

Над 1 на сто от вота на всички избиратели получават три формации – НДСВ, СДС и ДСБ.

В челната тройка по одобрение към политическа фигура през месец декември се нареждат президентът Росен Плевнелиев, министър-председателят Бойко Борисов и лидерът на БСП Сергей Станишев.

Отчита се понижаване на рейтинга на Борисов в сравнение с предходното изследване от около 9%. Според Института за модерна политика това може да е повлияно от „Тъмните сюжети около съдебната власт и отношението на изпълнителната власт към събитията в съдебната власт, опити за подчиняване на съдебната система, събитията, свързани със забраната за тютюнопушенето и пенсионерите, които не получиха коледни надбавки, въпреки обещанията.“

Лидерът на ДСБ Иван Костов събира 7,7% от респондентите, които имат положително отношение към него. 69,4% обаче изразяват по-скоро негативна оценка. Председателят на СДС Емил Кабаиванов получава едва 4.3 % одобрение от респондентите и неодобрение от 31,1%.

Хипотезите за високото неодобрение към него са свързани със сътресенията в СДС през последните месеци след изключването  на разпознаваеми лица от редиците на партията, със събитията около кандидатурата на Петър Стоянов и последвалата неуспешната кандидатура за член на Конституционния съд на Галя Гугушева.     

Меглена Кунева, лидерът на партия „Движение България на гражданите“, е политическата фигура с най-висок процент на неутрално отношение от страна на респондентите (30,4%).

С най-високо одобрение е ПП ГЕРБ - 37,6%, но отрицателното отношение към партията  е по-високо - 41, 5%. Втора позиция  заема БСП с 28,3% одобрение.  „България на гражданите“ събира 22% срещу 31,3% отрицателното отношение, което за партия, неучастваща в управлението, може да е резултат от влизането в партийните коловози на „гражданския кандидат“, събиране на фигури, чиято политическа принадлежност е била обвързана с други политически партии и хипотеза, че това може да е провокирано от призива за „бойкотиране“ на референдума.

Няма такава коалиция, която да се възприема от обществото с преобладаващо одобрение. Най-негативно е отношението на анкетираните към евентуална коалиция между ГЕРБ и ДПС – 30% имат силно отрицателно отношение към подобен формат и още 40 % - отрицателно.

Евентуална коалиция между ГЕРБ и БСП също се възприема отрицателно от близо 40%, а тези, които отговарят със „силно отрицателно”, са 23%. За разлика от евентуална коалиция на ГЕРБ с ДПС коалиция с БСП все пак се възприема положително от един от десет анкетирани лица.

Чувствително нарастват дяловете на хората без мнение и на хората, които имат неутрално отношение при евентуални бъдещи коалиции между ГЕРБ и партия „Движение България на гражданите” и ГЕРБ и обявената вече коалиция РЗС-Марешки.

По отношение на евентуално съвместно управление след изборите най-голям е делът на привържениците на ГЕРБ, които смятат, че нито една политическа сила не е подходящ партньор на ГЕРБ – една трета. Тези от симпатизиращите на ГЕРБ, които изразяват позиция по този въпрос, поставят на първо място СДС – близо 13%, следван от коалицията РЗС-Марешки – 8,5% и партия „Движение България на гражданите” – почти 6%. 

Сред анкетираните симпатизанти на БСП тези, които смятат, че никой не е подходящ партньор на червената партия, са 23%. Над една пета смятат, че най-подходящ партньор на БСП за съвместно управление след изборите е партия „Движение България на гражданите”. Наполовина по-малко са тези, които смятат за подходящ партньор ДПС – 9%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


240
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
138
1
 
26
 
! Отговори
ДО ЧЕРВЕН ПОД УСЛОВИ преди 11 години
АКО ТРЯБВА БОЙКО ДА ИЗЛЕЗЕ И ДА СЕ ИЗВИНИ, ЗА ДА ГЛАСУВАМ ЗА НЕГО, СИГУРНО ДО КРАЯ НА МАНДАТА НЯМА ДА СТИГНЕ ВРЕМЕТО. ПЪРВО- ЗА ТОВА, ЧЕ ОБЕЩА СРЕДНОЕВРОПЕЙСКИ ДОХОДИ, ЧЕ ЩЕ РАЗВАЛИ ДОГОВОРИТЕ С ЕРП- ТАТА, ЩЕ СЕ БОРИ С МАФИЯТА, А ПУСНА ТАКИ И БРАТЯТА, ЧЕ ЩЕ ПРЕРАЗГЛЕДА ВСИЧКИ ПРИВАТИЗАЦИОННИ ДОГОВОРИ, А СЪТВОРИ НОВИ ТАКИВА- БДЖ И СОПОТСКИТЕ ЗАВОДИ, ЗА ТОВА, ЧЕ СЕ ДЪРЖИ ЦИНИЧНО С МАЙКИТЕ И ПЕНСИОНЕРИТЕ, ЧЕ УБИ МАЛКИЯ И СРЕДЕН БИЗНЕС, ЧЕ НИ ПРОДАДЕ НА АМЕРИКАНЦИТЕ И ЕВРЕИТЕ И ТУРЦИТЕ, И ОЩЕ, И ОЩЕ
137
1
 
15
 
! Отговори
ОхоБохо преди 11 години
Мъглата се сгъстява.
136
5
 
18
 
! Отговори
Стар седесар преди 11 години
Нещо няма да ти излязат сметките.Тези проценти ще са различни след изборите. Нито Яне ще влезе, нито СДС. Така, че разпределението ще е съвсем друго и Вече не съм много убеден, че Бойко ще е първа политическа сила. Още един два гафа и първенството му отива на кино. Или ще се увеличи или броя на негласувалите или просто ще има преорентиране на вота. За съжаление в момента дясното го няма, а сега точно имаме нужда от десен кабинет. Бойко няма нищо общо с дясното.Той си е жив ***.
135
7
 
6
 
! Отговори
скритата истина преди 11 години
Бойко + Пръмова = КОАЛИЦИЯ
134
2
 
16
 
! Отговори
Градинар преди 11 години
Рейтинга на пъмпкинса се сваля единствено от калинките в него и около него.Не е лечимо. С новата реколта нов късмет.Помни земеделцо на лято му е времето!
133
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 133: Бойко е прозрачен като ЦЕЛОФАН!"....именно това му е предимството !
132
7
 
9
 
! Отговори
Червен под условие преди 11 години
Ще гласувам за БСП когато Станишев излезе пред народа и си признае,че с сключил договор с Хохегер,за да може приятелката му да вземе комисионна от 1 000 000.Ще има и други,който ще гласуват за него ако се извини за тази грешка и върне парите на държавата.По добре да не гласувам,отколкото да пусна гласа си за лидер,така откровено "приватизирал" данъците на мен и съгражданите ми.
131
0
 
2
 
! Отговори
PRADLIO преди 11 години
STRAHOTNI STE KAK LI IZGLEGDATE VAV REALNI BOINI DEISTVIJA AKO NJAMATE PAMPERS
130
3
 
9
 
! Отговори
ГДБОП до 141 преди 11 години
Ти никога не ги гласувал за ГЕРБ,даже не си жена,а си онзи психичноболен,който по цял ден виси в този форум и се представя под различни личности,а хората като мен го хранят.
129
2
 
12
 
! Отговори
За Бога преди 11 години
ГЛАСУВАЙТЕ ЗА КОЙТО ИСКАТЕ , НО НЕ ВЯРВАЙТЕ НА СОЦИОЛОГИЧЕСКИТЕ АГЕНЦИИ !!!
128
12
 
21
 
! Отговори
ДО 139 преди 11 години
АЗ СЪМ ЕДНА ОТ ТЕЗИ, КОИТО ЗА ПЪРВИ ПЪТ ЩЕ ГЛАСУВАМ ЗА БСП, ВЪПРЕКИ ЧЕ КОМУНИСТИТЕ ОТ 1944 ГОДИНА ПРАТИХА ДЯДО МИ В БОГДАНОВ ДОЛ И БЕЛЕНЕ, ЗАТОВА ,ЧЕ Е ДЕПУТАТ. 23 ГОДИНИ СЕ НАГЛЕДАХ НА ВСЯКАКВИ БОЯДИСАНИ- ЗА МЕН СИНЯТА ИДЕЯ УМРЯ, КОГАТО КОСТОВ И СОФИЯНСКИ СИ НАПРАВИХА СВОИ ПАРТИИ, ЗАЩОТО ГИ ГОНИ ВОЖДИЗЪМ. А ДРУГИТЕ ГИ ВИДЯХМЕ- РЗС- УВОЛНЯВАМ БОЙКО- ПЪРВИ ТАШ.К НА БОЙКО. ТАКА ЧЕ ПО-ДОБРЕ ДА СА БСП. ПОНЕ ЗНАМ КОИ СА.
127
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За рейтинга на Бойко не се учудвам,ама за този на БСП направо не хващам вяра.Не че нещо,ама не вярвам след толкова години еб..е да има още *** които да подкрепят Съргей,ще ме извинявате ама вие наистина сте мазохисти.
126
6
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
КЪДЕТО И ДА ГО БУТНЕШ ТОЯ БОЙКО- САМО ГЛУПОСТИ И ПРЕСТЪПЛЕНИЯ.
125
5
 
12
 
! Отговори
Дай да ти кажа убаво преди 11 години
Социолозите нали през 2009г. казваха,че за ГЕРБ ще гласуват 27%,пък то накрая излезе 40%.Както каза Борисов,"всеки ден ми искат пари разни социолози,но аз ги отсвирвам,както и столетницата".Демек искаше да каже,че всичко което е социологическо, е платено от Станишев,щото Доган си цака на парче.Бас ловя,че ГЕРБ драстично ще увеличи "рязането на лентички" след нова година и за сметка на това процентът ще им пада стабилно,според социолозите.
124
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ТАКА ЛЪЖЕХА И КОСТОВ ЧЕ ЩЕ ИМА ВТОРИ МАНДАТ, АМА НЕ БИ !
123
9
 
16
 
! Отговори
Бай Иван преди 11 години
лятото като се пръкне някоя нова тройна коалиция, ще има да сънувате ГЕРБ
122
9
 
27
 
! Отговори
Анти ГЕРБ преди 11 години
Бойко е прозрачен като ЦЕЛОФАН! Мутрата да си върви докото е време. България няма нужда от от автократ, от министър по всичко!
121
17
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
БСП започна с платените предизборни статии.
120
9
 
16
 
! Отговори
akud преди 11 години
Мога да се обзаложа, че ако герб не спечели с мнозинство през новите избори. Братя галеви ще се появят от"някъде" ще бъдат оправдани, също трактора и всички други АБСОЛЮТНИ ПРЕСТЪПНИЦИ. Хайде на бас, че БСП ще направи к00лиция с кунефа, но ще има министри от ДПС на стратегически важни министерства като това на замеделието, водите, горите . ХАЙДЕ НА БАС С ВСЕКИ БЪЛГАРИН
119
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
дреме ми за тея проучвания, аз съм за Костов