"Тъмните сюжети около съдебната власт" свалят рейтинга на Борисов

27% към 22.2% е подкрепата за ГЕРБ и БСП
240
"Тъмните сюжети около съдебната власт" свалят рейтинга на Борисов
Снимка: БулФото - архив

Ако изборите бяха днес, за ГЕРБ биха гласували 27% от всички избиратели, според изследване на Института за модерна политика за обществените нагласи през декември.

Управляващите се радват на стабилна подкрепа, най-вече заради липсата на тяхна алтернатива в дясното пространство.

За БСП биха гласували 22.2 на сто от имащите право на глас. Общо 63 на сто от анкетираните заявяват категорично или по-скоро намерение да отидат до урните, а при тази хипотеза в следващия парламент влизат още ДПС,  "Движение България на гражданите",  "Атака" и евентуално "РЗС-Марешки".

Над 1 на сто от вота на всички избиратели получават три формации – НДСВ, СДС и ДСБ.

В челната тройка по одобрение към политическа фигура през месец декември се нареждат президентът Росен Плевнелиев, министър-председателят Бойко Борисов и лидерът на БСП Сергей Станишев.

Отчита се понижаване на рейтинга на Борисов в сравнение с предходното изследване от около 9%. Според Института за модерна политика това може да е повлияно от „Тъмните сюжети около съдебната власт и отношението на изпълнителната власт към събитията в съдебната власт, опити за подчиняване на съдебната система, събитията, свързани със забраната за тютюнопушенето и пенсионерите, които не получиха коледни надбавки, въпреки обещанията.“

Лидерът на ДСБ Иван Костов събира 7,7% от респондентите, които имат положително отношение към него. 69,4% обаче изразяват по-скоро негативна оценка. Председателят на СДС Емил Кабаиванов получава едва 4.3 % одобрение от респондентите и неодобрение от 31,1%.

Хипотезите за високото неодобрение към него са свързани със сътресенията в СДС през последните месеци след изключването  на разпознаваеми лица от редиците на партията, със събитията около кандидатурата на Петър Стоянов и последвалата неуспешната кандидатура за член на Конституционния съд на Галя Гугушева.     

Меглена Кунева, лидерът на партия „Движение България на гражданите“, е политическата фигура с най-висок процент на неутрално отношение от страна на респондентите (30,4%).

С най-високо одобрение е ПП ГЕРБ - 37,6%, но отрицателното отношение към партията  е по-високо - 41, 5%. Втора позиция  заема БСП с 28,3% одобрение.  „България на гражданите“ събира 22% срещу 31,3% отрицателното отношение, което за партия, неучастваща в управлението, може да е резултат от влизането в партийните коловози на „гражданския кандидат“, събиране на фигури, чиято политическа принадлежност е била обвързана с други политически партии и хипотеза, че това може да е провокирано от призива за „бойкотиране“ на референдума.

Няма такава коалиция, която да се възприема от обществото с преобладаващо одобрение. Най-негативно е отношението на анкетираните към евентуална коалиция между ГЕРБ и ДПС – 30% имат силно отрицателно отношение към подобен формат и още 40 % - отрицателно.

Евентуална коалиция между ГЕРБ и БСП също се възприема отрицателно от близо 40%, а тези, които отговарят със „силно отрицателно”, са 23%. За разлика от евентуална коалиция на ГЕРБ с ДПС коалиция с БСП все пак се възприема положително от един от десет анкетирани лица.

Чувствително нарастват дяловете на хората без мнение и на хората, които имат неутрално отношение при евентуални бъдещи коалиции между ГЕРБ и партия „Движение България на гражданите” и ГЕРБ и обявената вече коалиция РЗС-Марешки.

По отношение на евентуално съвместно управление след изборите най-голям е делът на привържениците на ГЕРБ, които смятат, че нито една политическа сила не е подходящ партньор на ГЕРБ – една трета. Тези от симпатизиращите на ГЕРБ, които изразяват позиция по този въпрос, поставят на първо място СДС – близо 13%, следван от коалицията РЗС-Марешки – 8,5% и партия „Движение България на гражданите” – почти 6%. 

Сред анкетираните симпатизанти на БСП тези, които смятат, че никой не е подходящ партньор на червената партия, са 23%. Над една пета смятат, че най-подходящ партньор на БСП за съвместно управление след изборите е партия „Движение България на гражданите”. Наполовина по-малко са тези, които смятат за подходящ партньор ДПС – 9%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


240
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
118
10
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
каквото и да ни говорят- аз съм сигурна, че нямат повече от 15% ГЕРБ
117
9
 
13
 
! Отговори
nqkoi_si преди 11 години
Пускат ви стъкмистиките и ви гледат реакциите :) Много искам да греша, ама много, но ГЕРБ ще имат втори мандат :@ Как ли? Ами маймуните помнят повече от вас дами и господа. Тиквата през следващата година няма да прави никви негативни актове в ибстановката. Ще дойде лятото, ще се подобри малко положението и с огромна помощ от купените медии най-много българи ще гласуват за ГЕРБ, след това БСП, след това Синята коалиция, Атаки, матаки, магарешки и всякви патерици!
116
7
 
25
 
! Отговори
НЕКАРЪРЕН ГЛУПАК преди 11 години
ВСИЧКИ ЩАДЯТ БОРИСОВ.НЕ СЪДЕБНАТА СИСТЕМА Е ТАЗИ,КОЯТО СРИВА РЕЙТИНГА НА СИКАДЖИЯТА,А ТЪМНОТО МУ МИНАЛО НА МУТРА И МУТРЕНСКИЯ НАЧИН ПО КОЙТО СЕ УПРАВЛЯВА ДЪРЖАВАТА-ВСИЧКО ЗА ЗА СИКАДЖИЯТА И МУТРИТЕ МУ/В Т.Ч.И ТАКА НАРЕЧЕНИЯ ВЪТРЕШЕН МИНИСТЪР ЦЕЦО С АПАРТАМЕНТИТЕ/,МАГИСТРАЛИТЕ,КОИТО ИЗЯДОХА БИЗНЕСА,ПЕНСИИТЕ,ШИРЕЩАТА СЕ БЕЗРАБОТИЦА И ЛИПСАТА НА ПЕРСПЕКТИВА.ЕДИНСТВЕНО ****ВЕНСКИТЕ МЕДИИ ГО ДЪРЖАТ НА ВЛАСТ-НАТРАПВАНЕ НА БОКО,МИНИСТРИТЕ МУ,УГОДНИЧЕЩИТЕ МУ ПРОДАЖНИ ЖУРНАЛИСТИ.ДА СЕ МАХА,ПИСНА НИ.ТОВАЕ
115
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"най-вече заради липсата на тяхна алтернатива в дясното пространство"ХАХАХАХАТова казва всичко, повече не съм чел даже какво пише в статията.
114
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
105 съм. Зададох 2 простички въпроса, на които никой не отговори.Правя си извода, че всички пишещи тук са или платени от БСП и ГЕРБ или *** , заблудени офффси.Истината явно боли.
113
4
 
9
 
! Отговори
novite преди 11 години
novite nazionalisti4eski partii trqbva da budat podkrepeni,zastoto ina4e zagivame
112
13
 
8
 
! Отговори
бай ви ангел преди 11 години
Аз ще гласувам против комунисите и евреите, т.е. за Атака ...
111
4
 
7
 
! Отговори
idiotstini преди 11 години
komunisti4eski divotii,nisto verno v tezi prou4vaniq,ste ima golemi iznenadi i mnogo partii v parlamenta-pone 7
110
2
 
10
 
! Отговори
просто мислещ човек преди 11 години
Добре деееее,пак ще го качим специално за бавно развиващите се милиционери от цензурата:Социологът Макс Вебер, застъпвайки теорията за насилието, дефинира понятието държава като човешка общност, която на определена територия претендира успешно да притежава монопола върху легитимното физическо насилие.
109
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
стига с тези демагожки измислени статии пропаганди
108
4
 
27
 
! Отговори
Петър Георгиев преди 11 години
Този които е правил статистиката може да отиде да се гръмне. Герб работи за олигархитите,така както правиха и предните. А сега се появи и България на гражданите,която е създадена от старите краци. Кунева е за затвор. Някои от вас наясно ли е ,че на фона на всичкта тази боза от *** е създадена и нова противокносттиционна партия като ДПС ,която се кани да влезе в парламента.. Какви Боиковци ,какви 5 лева всички са за затвор.. Да живее България
107
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Пешо В момента е бананов капитализъм. За какъв комунизъм говориш? Дори и капитализъм не е! Всичко е в ръцете на монополисти, общата маса хора все по-бедни.Огромни социални контрасти.Стратегическите отрасли са в ръцете на чужди фирми. Да продължавам ли?
106
3
 
21
 
! Отговори
Guffaw WH CO WAD преди 11 години
Дон Балон Решил, един Скучен Зимен ден, да се погрижи за хората в страната Си Балонленд, и извикал Своят малък съветник с Голямата сянка Хер Флик.Дон Балон:-Да направим нещо за хората, според МЕН Реформи, например от 23г.- Няма? Хер Флик:-Разбира се и това съм го направил за Хората, и извадил един Голям лист от Малкият си вътрешен джоб на сакото.Дон Балон изненадано взел листът, Замислил се дълго над него, накрая се усмихнал Тъжно и казал: -Хитър, много си хитър ТИ Хер Флик, като ято лисици, но Докога?
105
2
 
11
 
! Отговори
До бъдещ БГ имигрант преди 11 години
Много си закъснял:)Мен ме прогониха още през 2001.
104
4
 
16
 
! Отговори
ПРАВОПИСНА ГРЕШКА... преди 11 години
.........МОЖЕ БИ, МОЖЕ БИ НЕ В СЪДЕБНАТА А В НЯКОЯ ДРУГА ВЛАСТ ЗАПОЧВАЩА С ПОД....НЕЩО НЕ МОЖЕТЕ ДА СЕ СЕТИТЕ ЛИ, АЙДЕ ПРОЧЕТЕТЕ ШВЕЙЦАРСКИЯТ ДОКЛАД ТА ДА ВИ СВЕТНЕМАЙ, ТОВА ОПЛЕСКВА РЕЙТИНГА И МАЙ НЕ САМО ТОВА, НАЛИ ...... ДРАГИ ЗРИТЕЛИ И ВИЕ РАДИОСЛУШАТЕЛИДОРИ И ПРИ ТОДОР ЖИВКОВ, ДОРИ И СЛЕД 10-ТИ НИКОГА ДО СЕГА ДИСИДЕНТИ НЕ СА ХВЪРЛЯЛИ ДОМАТИ ПО НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ В ИЗРАЗ НА ПРЕЗРЕНИЕ КЪМ УПРАВЛЯВАЩИТЕ ГИДОРИ И ТОГАВА, ЗА ТАКОВА НЕЩО НЕ СА СЪДИЛИ ДИСИДЕНТИТОВА НАПОМНЯ НА Л. АМЕРИКА
103
11
 
7
 
! Отговори
до 111 преди 11 години
е това го пишеш по 3 пъти на ден, какъв ти е хонорара...
102
5
 
26
 
! Отговори
Няма държава .... преди 11 години
Държавата вече я няма ...има един Титанично *** и нагъл индивид... узорпирал всичко.....А тези от герб не смеят и да се усмихнат ако не им каже ВОЖДА.....е каква е тази държава....има ли такова нещо ....няма....
101
7
 
42
 
! Отговори
1,2,13..Балон...ПУК преди 11 години
1.Бойко Борисов - комунист, майор от УБО , и син на полковник от МВР.2.Цветан Цветанов СТАРШИНА от ДС ! Син на шофьора и най-доверено лице на началника на ДС Григор Шопов.3.Цецка Цачева партийна секретарка на Окръжния народен съвет в Плевен.4.Николай Младенов комсомолски секретар , племенник на Пешо Танкиста , и син на служител на ДС от високо засекретено ниво.5.Сергей Игнатов - син на секретар на ОК на БКП Видин по идеологическите въпроси.6.Росен Плевнелиев - платен първи секретар на общински комитет на ДКМС.7.Симеон Дянков комунистическо синче ; стипендиант на фондация Людмила... още Живкова.8.Нона Караджова - дъщера на завеждащ отдел в ЦК на БКП.9.Лиляна Павлова - внучка на заместник завеждащ отдел в ЦК на БКП ! Дядо и е бил рамо до рамо с Бай Тошо в Партизанският отряд Чавдар !10.Вежди Рашидов - удостоен лично от Илия Павлов със званието Главен Мултак на РБ,11.Ивайло Московски - първа щатна работа в Мултигруп.12.Веднага след президентските избори Бойко Борисов побърза да назначи за заместник кмет на София по финансите сина на генерал от ДС Николай Барбалов, а за нов правосъден министър Диана Ковачева дъщеря на завеждащ отдел в ЦК на БКП. А като капак на всичко същата госпожа Диана Ковачева е съпруга на настоящ лидер от БСП...13. Дедо Аню Ангелов Комунистически генерал ! Член на БКП от време ОНО ; и сега забележете бил е делегат на комунистическата партия през 1990 година , когато БКП се преименува на БСП ! А тогава комунистите само за една вечер осъмнаха като Социалисти !
100
31
 
19
 
! Отговори
ПЕЩО преди 11 години
ПО ДОБРЕ ГЕРБ ОТКОЛКОТО ДПС,БСП КУНЕВА.
99
3
 
18
 
! Отговори
Точка У преди 11 години
Глупости на търкалета е инфото от заглавието ... на никой от електората не му дреме за игрите в съдебната власт, като изключим журналистите ... благодатна тема да разтятат локуми. Рейтинга на ГЕРБ сваля глупавият Закон за облагане с данък на лихвите от депозитите, който го е измислил трябва веднага да го изритат от партията. 77% от депозитите са под 2000 лв., това се пари за "черни дни" на нашенеца, пари спестени от заплати, с лишения и т.н., да приемеш такъв закон преди избори е самоубийство !