"Тъмните сюжети около съдебната власт" свалят рейтинга на Борисов

27% към 22.2% е подкрепата за ГЕРБ и БСП
240
"Тъмните сюжети около съдебната власт" свалят рейтинга на Борисов
Снимка: БулФото - архив

Ако изборите бяха днес, за ГЕРБ биха гласували 27% от всички избиратели, според изследване на Института за модерна политика за обществените нагласи през декември.

Управляващите се радват на стабилна подкрепа, най-вече заради липсата на тяхна алтернатива в дясното пространство.

За БСП биха гласували 22.2 на сто от имащите право на глас. Общо 63 на сто от анкетираните заявяват категорично или по-скоро намерение да отидат до урните, а при тази хипотеза в следващия парламент влизат още ДПС,  "Движение България на гражданите",  "Атака" и евентуално "РЗС-Марешки".

Над 1 на сто от вота на всички избиратели получават три формации – НДСВ, СДС и ДСБ.

В челната тройка по одобрение към политическа фигура през месец декември се нареждат президентът Росен Плевнелиев, министър-председателят Бойко Борисов и лидерът на БСП Сергей Станишев.

Отчита се понижаване на рейтинга на Борисов в сравнение с предходното изследване от около 9%. Според Института за модерна политика това може да е повлияно от „Тъмните сюжети около съдебната власт и отношението на изпълнителната власт към събитията в съдебната власт, опити за подчиняване на съдебната система, събитията, свързани със забраната за тютюнопушенето и пенсионерите, които не получиха коледни надбавки, въпреки обещанията.“

Лидерът на ДСБ Иван Костов събира 7,7% от респондентите, които имат положително отношение към него. 69,4% обаче изразяват по-скоро негативна оценка. Председателят на СДС Емил Кабаиванов получава едва 4.3 % одобрение от респондентите и неодобрение от 31,1%.

Хипотезите за високото неодобрение към него са свързани със сътресенията в СДС през последните месеци след изключването  на разпознаваеми лица от редиците на партията, със събитията около кандидатурата на Петър Стоянов и последвалата неуспешната кандидатура за член на Конституционния съд на Галя Гугушева.     

Меглена Кунева, лидерът на партия „Движение България на гражданите“, е политическата фигура с най-висок процент на неутрално отношение от страна на респондентите (30,4%).

С най-високо одобрение е ПП ГЕРБ - 37,6%, но отрицателното отношение към партията  е по-високо - 41, 5%. Втора позиция  заема БСП с 28,3% одобрение.  „България на гражданите“ събира 22% срещу 31,3% отрицателното отношение, което за партия, неучастваща в управлението, може да е резултат от влизането в партийните коловози на „гражданския кандидат“, събиране на фигури, чиято политическа принадлежност е била обвързана с други политически партии и хипотеза, че това може да е провокирано от призива за „бойкотиране“ на референдума.

Няма такава коалиция, която да се възприема от обществото с преобладаващо одобрение. Най-негативно е отношението на анкетираните към евентуална коалиция между ГЕРБ и ДПС – 30% имат силно отрицателно отношение към подобен формат и още 40 % - отрицателно.

Евентуална коалиция между ГЕРБ и БСП също се възприема отрицателно от близо 40%, а тези, които отговарят със „силно отрицателно”, са 23%. За разлика от евентуална коалиция на ГЕРБ с ДПС коалиция с БСП все пак се възприема положително от един от десет анкетирани лица.

Чувствително нарастват дяловете на хората без мнение и на хората, които имат неутрално отношение при евентуални бъдещи коалиции между ГЕРБ и партия „Движение България на гражданите” и ГЕРБ и обявената вече коалиция РЗС-Марешки.

По отношение на евентуално съвместно управление след изборите най-голям е делът на привържениците на ГЕРБ, които смятат, че нито една политическа сила не е подходящ партньор на ГЕРБ – една трета. Тези от симпатизиращите на ГЕРБ, които изразяват позиция по този въпрос, поставят на първо място СДС – близо 13%, следван от коалицията РЗС-Марешки – 8,5% и партия „Движение България на гражданите” – почти 6%. 

Сред анкетираните симпатизанти на БСП тези, които смятат, че никой не е подходящ партньор на червената партия, са 23%. Над една пета смятат, че най-подходящ партньор на БСП за съвместно управление след изборите е партия „Движение България на гражданите”. Наполовина по-малко са тези, които смятат за подходящ партньор ДПС – 9%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


240
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
158
2
 
28
 
! Отговори
Стига диващина иглад преди 11 години
Браво! Борисов твърдо върви надолу! Еднакъв процент го харесват и не го харесват. Като имаме предвид, че хората се страхуват да кажат истинското си мнение за мутрите, защото те са отмъстителни и опасни и "У нас е ножът и хлябът", както казват от Герб и "Държавата е наша, ще я правим каквото си искаме" както заяви видният депутат от Герб - получилият 1000 дка от заменки Емил Димитров, положението е ясно. Ледът се пропуква..Дано това да е последната зима на диващина, безпросветност и мизерия!
157
2
 
27
 
! Отговори
Найденов преди 11 години
Ами не само "тъмните сюжети около съдебната власт" свалят рейтинга На ББ!!! И просташкото му и арогантно поведение,и пълната липса на обща култура(той се гордее, че е прочел в живота си ЕДНА книга-Винету) и на култура на поведение,и степента му на образованост(и руски не знае,камо ли западни езици),и самонадеяността и самовлюбеността му,..........и още много други черти типични за един СЪВРЕМЕНЕН БАЙ *** В КОСТЮМ!!!! Жалко е че след него пак ще дойде Станишев, и айде пак същата история!!!
156
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Долу диктатора
155
12
 
10
 
! Отговори
червенотиквеник преди 11 години
Кухи червени тикви с кухи комунистически семки!
154
2
 
19
 
! Отговори
До 113 преди 11 години
Пише го човекът по 3 пъти на ден, че Герб и правителството им са висши кадри и номенклатури на БКП или деца и внуци на членове на Политбюро и ЦК на БКП, агенти или деца на агенти на ДС и пак не влиза истината в тъпите герберски кратуни, пардон, ТИКВИ.
153
8
 
7
 
! Отговори
Несебойко преди 11 години
Съсела щом ще е човек на годината мене да ме изберат за биче на годината?
152
4
 
4
 
! Отговори
bg преди 11 години
NE4YVANO....27 NO BEZ KAMPANIA .........A PO4NELI GERB DA RAZDAVA KEBAB4ETA STIGAT I DO 40 KOETO BSP I mi6kite 6TE DYXAT SYPATA I NIKOI NEMA DA POPRE4I NA BOIKO DA PRODALjI S REFORMITE I DO 2016 DA SME NOMER EDNO V EVROPA OXOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO
151
0
 
9
 
! Отговори
Мутройко Подрисов преди 11 години
Ние ги хващаме те ги пускат!Защо ли така ставаше?Ами то и те били от наще и тея от съда също били наши!
150
0
 
28
 
! Отговори
Андрейрайчев преди 11 години
На тия 27% да не сте им пропуснали десетичната точка, вижте да не са 2.7 процентите.. :D
149
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До akud Аз пък се хващам на бас,че и ГЕРБ да остане на власт, пак никой няма да бъде осъден. Това с разни арести и симулация на разследвания е само театро. 4 години кой от едрите риби беше вкаран в пандиза? Само *** кокошкари.
148
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе верно ли че,Съсело ще бъде "мъж" на годината?А наградата ще му връчи лорд фон барон Е.Минчев...а?
147
5
 
32
 
! Отговори
54 преди 11 години
27% БАЛЪЦИ ,НА ТОВА НЕ ВЯРВАМ.........
146
4
 
29
 
! Отговори
Спонги преди 11 години
Леле, ББ сигурно е поръчал да има най-малко по една хвалба за него на ден. Понеже вече много прилича на т.Живков си представям физиономията му когато чуе резултатите от изборите. Пожелавам му да влезе все пак в Парламента за да има депутатски имунитет и за да ни весели с дебелашкия си хумор.
145
4
 
11
 
! Отговори
ДО 165 преди 11 години
ЕДНИ 17 МИЛИАРДА СА СИ КРАЖБА, КАК ТАКА НЕ ТИ ВЛИЗАТ В ОЧИТЕ, А ГОВОРИШ ЗА МОНИКА И НЕЙНИТЕ НЯМА МИЛИОН. И ДА ТЕ СВЕТНА- ТЯ И СЕГА РАБОТИ ЗА БОЙКО И Е СПЕЧЕЛИЛА ДВА ПРОЕКТА НА ДВЕ МИНИСТЕРСТВА.
144
2
 
8
 
! Отговори
до 159 преди 11 години
Тук не става на въпрос кой какво е обещал и кой какво е направил.И едните и другите са правили нещо,правили са и грешки.Мен родителите ми са ме възпитавали да не крада,и не мога да гласувам за непокаял за кражбите си политик,колкото и да е червена кръвта ми.
143
14
 
11
 
! Отговори
akud преди 11 години
Мога да се обзаложа, че ако герб не спечели с мнозинство през новите избори. Братя галеви ще се появят от"някъде" ще бъдат оправдани, също трактора и всички други АБСОЛЮТНИ ПРЕСТЪПНИЦИ. Хайде на бас, че БСП ще направи к00лиция с кунефа, но ще има министри от ДПС на стратегически важни министерства като това на замеделието, водите, горите . ХАЙДЕ НА БАС С ВСЕКИ БЪЛГАРИН
142
6
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За съжаление, човекът с тъмно минало, чрез тъмни сюжети ни води към мрачно бъдеще.
141
6
 
33
 
! Отговори
народа преди 11 години
Бойко Борисов с Румен Николов - Пашата на парти на СИК. Снимка: Капитал, 1995 г.Секретните грами на американското посолство, които уличават Бойко Борисов в престъпна дейност са мероприятие на БСП. Това неподражаемо и уникално откритие направи самият потърпевш. Изказването, разбира се веднага се превърна в медиен хит, както и всички ментални проблясъци на премиера. Тъй като Биволъ е официалният партньор на Уикилийкс за Балканите, няма как да не се почувстваме оклеветени от тази нагла лъжа, дори и произнесена от височайшата уста на актуалния ни диктатор.Преди година и половина Борисов определи въпросните дипломатически доклади, като жълта медия, въпреки, че те са признати за автентични /но откраднати/ официално от Държавния департамент на САЩ. Какво излиза от блестящите умотворения на премиера? Първо, че самото явление Уикилийкс е някаква законспирирана партийна централа на Станишев, а Джулиън Асанж е виден представител на пролетариата и има зловещата мисия да затъмни новоизбухналата звезда на българския политически небосклон, измисляйки му несъществуващо криминално минало. Няма как да не си спомним, че преди 7 г. Борисов определи по същия начин публикацията в американското политическо списание Конгрешънал куотърли, което резюмира секретен швейцарски доклад, в който странно как се описваха сенчестите връзки на бившия Гл. секретар на МВР с лица и структури на родната организирана престъпност. Съвпаденията и потвържденията на информациите от швейцарския доклад в американската преса и разконспирираните в световен мащаб американски дипломатически доклади са очевидни и всичко това може да се прочете в публикациите на Биволъ, заедно с официалните изявления на журналиста Джеф Щайн и на собственика на Уикилийкс Джулиън Асанж пред Европарламента, че документите са достоверни, не са манипулирани и могат да издържат дори в съда.Последваха разкрития за крупен наркоканал в германската провинция Бавария, където Бойко Борисов е споменат от международен наркодилър, като Биг брадър на мафиотите. Разкритията излизат чак сега, защото прокуратурата удобно ги е смачкала, но от тях става ясно, че "Големият брат" като главен секретар е държал чадър над канал за хероин преди 2004 г. когато още не е влязъл в политиката. Но БСП има стратегическа визия. Това определено намирисва на световен конспиративен заговор за дискредитация. Естествено зад този глобален и разгърнат в много държави десетилетен план стоят стотици милиони долари, или евро и гениалният и всесилен ум на Станишев и неговата политическа клика. Да не говорим за скорошните публикации в сп. Форбс за Уикилийкс и съвместната й работа с Биволъ, които също са поръчани на Позитано 20. Според умопомрачителната логика на Борисов най-големите световни издания като Гардиън, Ню Йорк таймс, Льо Монд, Ел паис и Шпигел, които започнаха първи да публикуват скандалните разкрития на грамите, са оръдия на редакцията на Дума ;) Вероятно и последвалите катаклизми в международната политика, подаваните оставки от висши държавници в страни като Германия, САЩ и Мексико са инспирирани от партийните интереси на българските социалисти. Невероятна реклама за БСП и полумъртвата й организация. Жесток напън за реанимиране на завинаги повехналата слава на столетницата-майка и създаване в съзнанието на българите на мита за всесилната и всевластна роля на бившата репресивна партия и нейната мистична Държавна сигурност. Както се вика светът от Вашингтон, до Берлин, Лондон, Брюксел и София е в ръцете на Политбюро. Да живеят всички БКП-та по земните кълбета!Не се учудваме на искрените усилия на бившия предан член на Партията и служител на нейния репресивен апарат Бойко Борисов да налива имидж именно в падналия рейтинг на БСП. Явно такава е новата заръка и новата директива, която е поставена пред бившия пазвантин на Тато. Но ние от Биволъ искаме ясно да кажем, като набедени верни слуги на активните мероприятия на БСП Не вървой, Бойко! Ресто, не струва Няма кой вече да се върже на плоските и зле измислени масови лъжи, които ръсиш. Всуе се мъчиш да вдигнеш славата на създателката си до небесата, като приписа на партийните червени активисти дори явлението Уикилийкс и последвалите неудобни разкрития за тъмните страни на мръсната световна политика, включително и твоята персона. Със същия успех можеш да обясниш глобалното затопляне (или застудяване), икономическата и финансова криза за дестабилизиране на САЩ и другите империалисти, земетресението в Перник или календара на маите, който ти отрежда прекъсване на мандата в края на годината.Трябва обаче да се признае, че големият брат Бойко от Банкя не можа да надскочи конспиративната висота на по-малкия му брат Груйо от Скопие. Когато Биволъ публикува грамите за управлението на Груевски те бяха тутакси обявени за заговор на гръцкото и българското разузнаване срещу достойните наследници на Александър Македонски. Което ни навежда на мисълта, че нашият херой подценява международното положение. Окрупнявай, Бойко, окрупнявай. Няма как да е само Станишев и БСП. Сто процента в конспирацията срещу теб е замесен и социалистическия интернационал, който за целта е вербувал агенти на ЦРУ.Нека да приемем, че Бойко Борисов е прав. Че е чист като бебешка пелена, че не е имал престъпно минало и мутренски афери, че е умен и интелигентен съвременен български политик, който бори корупцията и бедността и е издигнал на държавнически постове най-честните, достойни и способни българи. Че уверено и неотклонно води България не другаде, а именно към европейско развитие. Тогава изникват обаче многобройни въпроси, чиито отговори няма кой и как да даде. От тях ние ще си позволим само няколко, чийто отговори се очакват не само от българското общество, но и от международната общност.Нека да започнем с това:1.Бил ли е Бойко Борисов персонално член на БКП, кога е постъпил и кога е напуснал Партията? Какви са били неговите мотиви да избере партийното членство пред деполитизацията в МВР?2.Бил ли е Бойко Борисов някога зависим, или вербуван като агент и доносник от Държавна сигурност, или други класифицирани служби на МВР? Ако е бил как е станало това, кой го е вербувал и с какво Борисов днес е зависим от тези хора и среди?3.Бил ли е Бойко Борисов съдружник със знакови фигури от българските силови групировки и продължава ли да подържа топли връзки с някои от тях до ден днешен? Уличавани ли са фирми, в които е участвал и ръководел Борисов в престъпна дейност и имало ли е срещу тях образувани разследвания за криминална дейност?4.Прикривани ли са тези разследвания и готов ли е Премиерът, в името на прозрачността да даде публичен достъп до въпросните преписки, за да се увери обществото, че има за лидер един действително чист и почтен човек?5.Защо Бойко Борисов и неговият подчинен Ваньо Танов отказват да дадат достъп до протоколите от скандалната проверка във фабриката на Мишо Бирата, която стана известна след публикувани разговори между двамата, говорещи за корупционна злоупотреба с власт?6.Издигал ли е Борисов, в качеството на партиен лидер лица, свързани с криминална дейност и осъждани за престъпления, според законите на Р.България?7.Как може Борисов да обясни, че един от неговите най-дейни защитници пред обществото е Димитър Иванов бившия последен шеф на мракобесния 6-ти отдел на 6-то *** на ДС. Бивш колега на Борисов от Симеоново и бивш заместник на Илия Павлов в Мултигруп. Познавам Бойко много добре!, изплю камъчето Иванов.8.Имал ли е преки, или индиректни връзки Бойко Борисов с ухажваните от Румен Петков братя Галеви и носи ли отговорност за тяхното необезпокоявано бягство от страната и правосъдието? Самият бивш вътрешен министър призна, че Галеви са били под протекцията на Борисов.Ние от Биволъ можем спокойно да заявим, че никога не сме кандидатствали, или членували в БКП/БСП. Никога не сме ходили на лов с червендалести величия, като например Георги Първанов, или Валентин Златев, където да решаваме съдбата на държавата. Воювали сме също така непримиримо с корупцията и престъпността през годините на прехода, докато някои са разработвали през това време контрабандни канали и са присвоявали национално имущество. Никога не сме разтривали ушите на Тодор Живков, нито други негови части, не сме били мутри на Симеончо и неокомунстическата олигархия. Никога не сме служили в Симеоново, не сме били агенти на ДС, нито на каквито и да били служби в това министерство. Пишем за престъпленията и корупцията на всички досегашни правителства, включително и на Тройната коалиция, докато някои умело градяха политически проекти за продължаване на статуквото
140
18
 
11
 
! Отговори
akud преди 11 години
пълни глупости, нямам един познат който да отиде на този референдум, аз лично няма да правя евала на станишев и да му гаделичкам селското САМОЧУВСТВИЕ . с тези похарчени милиони за референдума, можеше да се дадат коледни надбавки или надбавки към пенсиите
139
18
 
7
 
! Отговори
TankoBG преди 11 години
Тъпите БСПинарчета трябва да се молят бате Бойко да не им е опозиция. Че тогава ще видят на живо цирк "Съселче" на живо. С акробатични номера на Сергейчо без предпазна мрежа...:-):-)