Дюни ли са или не са – Найденов разширява проверката

Теренът е на 500-600 метра от първа линия, изненада се министърът
Обновена: 4 яну 2013 15:06 | 4 яну 2013 10:23,
241
Дюни ли са или не са – Найденов разширява проверката
Мирослав Найденов. Снимка: БТА

Дали са дюни или не са. Това ще проверява министърът на земеделието и горите Мирослав Найденов, който рано тази сутрин инспектира спорния терен терен в Несебър, заради който избухна скандал в края на миналата година.

Той беше изненадан, че теренът е на 500-600 метра от първа линия. "Ако този терен е дюна, то тогава и всички останали околни застроени терени са такива и ще разширим проверката", заяви Найденов пред bTV.

Точно преди Нова година еколози алармираха, че върху 29 декара защитена площ е започнал строеж на жилищен комплекс. Теренът е част от мрежата "Натура 2000", защото на територията има изключително редки сиви дюни.

Появиха се и съмнение, че имотът е продаден на изключително занижена цена, като първият купувач е спечелил милиони при препродажбата му.

По разпореждане на премиера строежът беше спрян, а земеделският министър обяви, че експерти от няколко министерства и представители на екоорганизации започват проверка по случая.

Найденов се появи националните телевизии да обясни спорния казус.

Още по темата

Възможно е целият квартал "Черно море" на Несебър да е вдигнат върху терен, подобен на този, строителството върху който предизвика скандал, заяви пред Нова телевизия Мирослав Найденов.

Аз смятах, че това е терен на първа линия и смятах, че около него няма нищо застроено, но виждам, че това е част от един комплекс, добави министърът.

„Ще поискаме становище и на БАН, и на специализираните органи, които да се произнесат по въпроса дали това зад нас са дюни, както и дали тази процедура е действала за всички терени в региона назад във времето”, добави Мирослав Найденов, цитиран от bTV.

Той обясни, че не е пропътувал това разстояние, за да раздава правосъдие и да уволнява служители, а за да разбере как „това от горски фонд е станало урбанизирана територия”.

Министърът индиректно препрати към управлението на тройната коалиция началото на целия казус, тъй като на ранно заседание в общината станало ясно, че инициативата за смяна на статута на земята е от 2007 година и идва с писмо на земеделското ведомство.

„С писмото се поисква от общината становище, за да бъде изключен теренът от горския фонд и да се включи в устройствения план по урбанизация. Има становище на екоминистерството, че не са защитени територии и не е необходима екооценка, следва и заповед на тогавашния кмет за включване в устройствения план”, обясни как е станало изключването на земята от горския фонд Найденов.

Пред медии Димитър Петров - първоначалният купувач от 2007 г., заяви, че е купил терена за 1 140 000 лева. Допълнително обаче той е похарчил още 2 милиона за инвестиционния проект. Едва след това той е препродал мястото. Станимир Стоянов каза, че е купил земята от него за 4 милиона.

Засега строителството върху терена е спряно доброволно. Ако се стигне до разваляне на сделката, Стоянов ще отнесе въпроса в съда.

"Ако се окаже, че има нарушения и престъпления през годините, ще сезираме прокуратурата", закани се министър Найденов. Той добави, че от БСП му поискали оставката именно заради намерението му да провери не само въпросните 29 дка, а целият застроен район наоколо.

Дюните край Несебър ще бъдат запазени, заяви вчера премиерът Бойко Борисов. Той призова БСП "да спрат да бъдат нагли и да отидат да видят какво са направили".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


241
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
127
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
НЕ ВИ ЛИ СТАНА ЯСНО НАЙ-СЕТНЕ, ЧЕ ИМА БЕЗПОГРЕШНА ПРИЕМСТВЕНОСТ МЕЖДУ УПРАВЛЯВАЩИТЕ. ВСЕКИ СЛЕДВАЩ. ПРОДЪЛЖАВА ДАЛАВЕРИТЕ НА ПРЕДИШНИТЕ.
126
0
 
11
 
! Отговори
РУМЕН221 преди 11 години
ПРИЯТЕЛИ,- НЕ ВИ ЛИ СМУЩАВА ПОВЕЧЕ ЧЕ ДЪРЖАВАТА ДАВА 3.2 МИЛИАРДА ЗА ИЗДРЪЖКА НА *** В БЪЛГАРИЯ...!!!
125
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Писах,че сме крадливо и завистливо племе ! Това е истината !
124
0
 
4
 
! Отговори
Маркс, т.23, с.770 преди 11 години
Капиталът се страхува от липсата на печалба или от твърде малката печалба, както природата се страхува от празните пространства. Но щом разполага с достатъчна печалба, капиталът придобива смелост.
123
1
 
7
 
! Отговори
БВВВБ...ВБГ преди 11 години
Бандитите Взеха Всички Власти и Безчинстват...Всички Българи Гледат...
122
0
 
5
 
! Отговори
Маркс, т.23, с.770 преди 11 години
Осигурете му 10 процента и той е готов да влезе в действие, при 20 процента той се оживява, при 50 процента е готов да си счупи главата, при 100 процента ще потъпче всякакви човешки закони, при 300 процента няма престъпление, което да не е готов да извърши дори и при заплахата да увисне на бесилото . (Карл Маркс, т.23, с.770)
121
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Мутра, тиква, фидоска, цв.цв, гроб и т.н. Аре или измислете нещо ново...Как да измислят ново като "героите" са си все същите
120
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тоя все не проверил, все не разбра,л все недочул утре може да внесе някое 50 годишно ирландско месо или развален боб и да ни изтрови.
119
6
 
2
 
! Отговори
писна ми преди 11 години
Ами взе да ми писва вече от драскачите тук. Трима ***. Мутра, тиква, фидоска, цв.цв, гроб и т.н. Аре или измислете нещо ново или се махайте.
118
1
 
8
 
! Отговори
РУМЕН221 преди 11 години
КГБ,- ТОВА, ЧЕ СТАНИШЕВ Е КРАЛ И НЕ Е В ЗАТВОРА, НЕ ОЗНАЧАВА..., ЧЕ БОКО МОЖЕ СЪЩО ДА КРАДЕ...!!!- ОЧЕВИДНО СТАНИШЕВ НЕ Е В ЗАТВОРА ТОЧНО ЗАТОВА....- ЗАЩОТО И БОКО КРАДЕ..., КАТО ЗА ПОСЛЕДНО...!!!
117
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ceco i kumeco sa razkriti da im e 4estito razkrivaneto!!!Poneje policiqta i sledstvieto nemoje da otkrie konflikt na interesi ima druga narodna instituci nari4a se bivola.Tam l1sna vsi4ko za t1mnite sdelki na vlastta,zapo4nali pre gerberovoto upravlenie i se o4akva skoro da badat zavarsheni
116
4
 
1
 
! Отговори
KGB преди 11 години
Добре е че има кой да спре сега изкопите. Щото на други места нямаше кой да ги спре. разходете се по плажната ивица от Несебър до Св. Влас и много лесно можете да видите4 че да се строи върху дюните е масова практика. И тя не е от 3 години, а много по-отдавна. Миналата година имаше едни жестоки морски бури, и по ирония на съдбата бяха съсипали именно тези имоти. А ако отидете сега лесно можете да видите поставените щитове за защита от морските вълни.Червените милионери масово са застроили дюните. И на Сл. бряг, и не само. Защото до преди 3 години нещата бяха в ръцете на БСП и компания. И никой никога не се сети да забрани това строителство. И как? нали това са все "наши момчета" както казваше един висш функционер на БСП.Сега за пръв път някой обръща внимание на този въпрос. Сега, накои хитреци дето са купували на безценица земи от горския фонд или са правили заменки ще връщат пари. или ще връщат земята. Ето това ги боли червените другари. Защото ако се направи един разрез на профила на разни там Баневци и други новоизлюпили с милионери, лесно ще се види връзката с БСП и тайните структури на ДС. И май накрая ще излезе варна приказката за куфарчетата с червени пари. Или крилата фраза на Луканов към част от комсомолския актив: "Обявявам ви за милионери!". А като излязат данните за доносниците на ДС от средите на кредитните милионери нещата ще станат кристално ясни.
115
0
 
1
 
! Отговори
KUTEV преди 11 години
MA KV DYUNI NA MORETO, BE !!! DYUNITE SA NA VITOSHA , MORENITE SA NA MORETO. MIRO E NEVINEN.....
114
0
 
12
 
! Отговори
ПОЯСНЕНИЕ преди 11 години
НЕ СА НИКАКВИ ДЮНИ И ТАМ ЩЕЛИ ДА САДЯТ ТИКВИ , ГОЛЕМИ КОЛКОТО ТИКВАТА НА БОКО МУТРАТА. С ТИЯ ТИКВИ ГРОБАРИ ТЕ ЩЕЛИ ДА КАНДИДАТСТВАТ ЗА РЕКОРДИТЕ НА ГИНЕС. САМО ЧЕ ОТ ГИНЕС ИМ ОТГОВОРИЛИ ПО-ГОЛЯМА ТИКВА ОТ БОКО МУТРАТА НА ЗЕМЯТА НЕ СЕ Е РОДИЛА И НЯМА И ДА СЕ РОДИ. В ДОПЪЛНЕНИЕ ТИКВАТА НА БОКО Е И НАЙ -ПРОСТА И НАЙ- ГЛУПАВА И НАЙ-КРАДЛИВА И ВСИЧКО ПО ПО НАЙ. НАЛИ ВСЕ ПАК ТАЯ ТИКВА Е ОТ МИЛИЦИОНЕРСКИ СОЙ.
113
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Теренът е на 500-600 метра от първа линия, изненада се министърът ------------Ле лееее как се е прецакало министърчето! Или морето ще да се е отдръпнало, или холандците са откраднали земя от морето баш пред Мировите дюни !!!
112
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не пясък е .Какво се правиш на *** ама ти си такъв де.
111
1
 
11
 
! Отговори
РУМЕН221 преди 11 години
ПОПРАВКА,СЕГА РАЗБРАХТЕ ЛИЗАЩО ИЗБРАХА ГЕРБЕР-МАСОН ЗА ГЛАВЕН ПРОКУРОР...???- СРАМ...!!!- МАСОНИТЕ СА ДЛЪЖНИ ДА СЕ ПОДЧИНЯВАТ БЕЗПРИКОСЛОВНО НА ВСЕКИ ПО-СТАРШИ МАСОН... В БЪЛГАРИЯ И ЦЕЛИЯ СВАТ...- С НЕЗАВИСИМОТО ПРАВОСЪДИЕ ДО ТУК...!!!- С ДЕМОКРАЦИЯТА - СЪЩО...!!!- НО И АЗ ПИТАМ, ПРИ ИЗБОРА НА ТОЗИ ГРАЖДАНИН:1. Конституционно съобразна ли е процедурата за избор на главен прокурор, проведена във ВСС, при условие, че член 131 от Конституцията изисква тайно гласуване, а вчера гласуваха SLKF пред погледа на цяла България с електронна система.2. Ще бъде ли независим главният прокурор, при условие че той сам призна, че се е запознал с делото Тодорова срещу Цветанов" - дело, което не е подсъдно на неговия съд и го е взел от друг съд. Този нездрав интерес показва някаква зависимост на Главният прокурор от изпълнителната власт.3. Има ли високи морални и професионални качества човек, за който стана ясно, че си плаща данъците в зависимост от личния си интерес.- ХА, ДА НИ Е ЧЕСТИТО..., АМА, ЕДВА ЛИ
110
0
 
4
 
! Отговори
РУМЕН221 преди 11 години
ЗАЩО ИЗБРАХА ГЕРБЕР-МАСОН ЗА ГЛАВЕН ПРОКУРОР...!!!- СРАМ...!!!- МАСОНИТЕ СА ДЛЪЖНИ ДА СЕ ПОДЧИНЯВАТ БЕЗПРИКОСЛОВНО НА ВСЕКИ ПО-СТАРШИ МАСОН... В БЪЛГАРИЯ И ЦЕЛИЯ СВАТ...- С НЕЗАВИСИМОТО ПРАВОСЪДИЕ ДО ТУК...!!!- С ДЕМОКРАЦИЯТА - СЪЩО...!!!- НО И АЗ ПИТАМ, ПРИ ИЗБОРА НА ТОЗИ ГРАЖДАНИН:1. Конституционно съобразна ли е процедурата за избор на главен прокурор, проведена във ВСС, при условие, че член 131 от Конституцията изисква тайно гласуване, а вчера гласуваха SLKF пред погледа на цяла България с електронна система.2. Ще бъде ли независим главният прокурор, при условие че той сам призна, че се е запознал с делото Тодорова срещу Цветанов" - дело, което не е подсъдно на неговия съд и го е взел от друг съд. Този нездрав интерес показва някаква зависимост на Главният прокурор от изпълнителната власт.3. Има ли високи морални и професионални качества човек, за който стана ясно, че си плаща данъците в зависимост от личния си интерес.- ХА, ДА НИ Е ЧЕСТИТО..., АМА, ЕДВА ЛИ
109
0
 
10
 
! Отговори
ЕДИН ГЕНЕРАЛ 3 преди 11 години
С едно изречение ВАЖНОТО Е ДА СЕ ПРЕДПАЗИ ОТ ДИРЕКТЕН, ПУБЛИЧЕН УДАР ЧЕРНАТА БАНКА НА ВЛАСТТА. А ние, зрителите, е най-добре да слезем от трибуните на терена!!!
108
0
 
11
 
! Отговори
ЕДИН ГЕНЕРАЛ 2 преди 11 години
И сега понеже Цветан го хванаха Бобката имитира безкомпромисност, А в действие се включва медийната индустрия на МВР. Първо някакви нови разкрития по атентата в Сарафово стават челна новина. Второ -медийно усилване на мах на новогодишния гаф на Плевнелиев /Цветан и без това го мрази/. И трето удара го поема Миро Найденов, който е мноооого задължен на Цветан за едни СРС-та. И така, замазването на хорските очи трябва да стане с комплексни действия, които да минимилизират вредите.