Тръгва проверка на сделката за дюните край Несебър

Резултатите ще излязат в края на следващата седмица
Обновена: 3 яну 2013 14:49 | 3 яну 2013 13:56, Миглена Иванова
137
Тръгва проверка на сделката за дюните край Несебър
Комисия, съставена от експерти от няколко министерства и представители на екоорганизации, ще проверява как теренът е бил изключен от държавния горски фонд. Снимка: архив, Булфото

Земеделският министър Мирослав Найденов назначи междуведомствена комисия с експерти от няколко министерства и представители на екоорганизации, която да провери сделката с 29-те дка дюни край Несебър.

На пресконференция Найденов съобщи, че докладът на комисията, която ще проверява как теренът е бил изключен от държавния горски фонд и подготвен за продажба, ще бъде готов в края на следващата седмица, а след това ще бъде изпратен на премиера Бойко Борисов и на парламентарните комисии по регионално развитие и околна среда.

Найденов допълни, че ако междуведомствената комисия установи, че при сделката са допуснати административни нарушения, ще бъдат наложени и съответните наказания.

Министърът на земеделието припомни, че въпросният терен е бил изключен от държавния горски фонд и обособен като урбанизирана територия от община Несебър още през 2007 година. Заявление за закупуване на имота е подадено през 2009 година от Димитър Петров, за когото излезе информация, че е баща на гимнастичката Мария Петрова.

Когато през 2009 година дойде правителството на ГЕРБ, беше наложен временен мораториум на всички заменки и беше променена наредбата, по която се изключваха и закупуваха земи от държавния горски фонд, припомни още Мирослав Найденов. Заради това са проверени всички преписки, включително и документацията по този случай, след което е направена нова, по-висока данъчна оценка.

Още по темата

Заедно с всички платени такси и други разходи теренът е продаден за приблизително 1,142 млн. лева, каза още Мирослав Найденов.

Росица Димова от отдел „Натура 2000“ в МЗХ обясни, че въпросният терен действително попада в европейската екомрежа, но е част от защитена зона, която е определена като такава съгласно Закона за биологичното разнообразие. В подобни терени собствеността не се променя и строителството не е строго забранено, а строителни дейности могат да бъдат осъществявани въз основа на оценка за съвместимост.

Димова обясни още, че Районната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Бургас е преценила след проведена оценка за съвместимост, че не е нужно да бъде извършена задълбочена екооценка във връзка с реализирането на инвестиционния проект в този имот. Тя допълни, че ще бъде направена проверка на цялата документация на РИОСВ по случая.

Същевременно стана ясно, че предстои да бъдат направени промени на Закона за устройството на територията (ЗУТ), с които ще бъде въведено задължително публично обсъждане и възможността за обжалване на устройствени планове на населени места и части от тях. Така ще бъдат предотвратени възможностите да бъдат обявявани за урбанизирани територии терени около населените места, които попадат в защитени зони.

Подобни предложения за промени екоорганизациите направиха още когато се обсъждаха поправките в ЗУТ през миналата година. Техните текстове така и не бяха разгледани от депутатите.

Още новини за имоти четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Още по темата: Несебърдюни
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
0
 
1
 
! Отговори
Слънчев бряг преди 11 години
Проектирането на Слънчев бряг започва през 1957 г., а изграждането започва с постановление 120/30 юни 1958 на Министерския съвет на НРБ. Заедно със строежа на комплекса започва проектирането и на лесопарка. При залесяването му на територията на комплекса са пренесени 550 000 куб. м плодородна пръст, засадени са 300 000 иглолистни и широколистни едроразмерни дървета, 770 000 декоративни храсти, 100 000 рози, 200 000 дюнни треви, като инвестиците надхвърлят 150 000 000 лв.През периода 1959-1988 в Слънчев бряг са почивали 7 699 100 души, от които 5 162 600 чуждестранни туристи и 2 536 590 български граждани. През 1989 той разполага със 108 хотела с над 27 000 легла и над 130 ресторанта, атракционни и битови заведения, нощни клубове, барове и дискотеки, кафе-сладкарници и аперитиви
89
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
a be shto zablyjdavate xorata ,niama koi da vi viarva samo dartite glypaci po na 70 80 godini deto mrat kato myxi.
88
0
 
2
 
! Отговори
ха ха ха ... преди 11 години
Някъде в Бантутвистан имало нещо което не е било далавера ... ха ха ха , но за всеки случай и там назначили подписваща Калинка за по - сигурно.
87
1
 
3
 
! Отговори
Лъснаха им Задниците преди 11 години
До Анонимен 121"Изключването от горския фонд на дюните ако не е станало с пари е станало с много пари.А изключването от горския фонд е станало по време на триглавия змей,а сега наглеците обвиняват ГЕРБ.Както винаги крадеца вика дръжте крадеца. "Този мушморок МЪРШАТА може да се измъква по въпроса дали това са дюни или гора но не може да се измъкне от въпроса за цената на тая продажба и за това че приближен на Цвъко е замесен в далаверата...И най важното първо продават на частник за една цена, за да нема ТЪРГ и на другия ден с шест пъти по висока цена се препродава на правилната ЦЕКОВА фирма...
86
0
 
4
 
! Отговори
Цеко далаверата преди 11 години
Този мушморок МЪРШАТА може да се измъква по въпроса дали това са дюни или гора но не може да се измъкне от въпроса за цената на тая продажба и за това че приближен на Цвъко е замесен в далаверата...И най важното първо продават на частник за една цена, за да нема ТЪРГ и на другия ден с шест пъти по висока цена се препродава на правилната ЦЕКОВА фирма...
85
1
 
1
 
! Отговори
Асан преди 11 години
Ако е верно номер на Станишев- предизборният гъзобрък за ГЕРБ е огромен. Загубиха едни 3 млн. от неустойката за транспорта в София и си рекоха да си ги приберат сега.УРА- ще има кебапчета за изборите за Асан!
84
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До ГЕРБЕРСИ ЦИРК! Ето така ни лъгаха нагло като теб 45 год. + още 20год.Наглостта на бесепарите няма край.Те и килърите се надяват БСП да се върне на власт за да ги оправдаят.
83
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Изключването от горския фонд на дюните ако не е станало с пари е станало с много пари.А изключването от горския фонд е станало по време на триглавия змей,а сега наглеците обвиняват ГЕРБ.Както винаги крадеца вика дръжте крадеца.
82
0
 
0
 
! Отговори
123 преди 11 години
IQ1.46,кво праиш тука,бе?Я бързо на 4-ти км...
81
0
 
0
 
! Отговори
mnogo dovolen преди 11 години
TRAGVA NA DOBAR I PAT Ako tragva na kade tragva ??? Ako tragva kam NCC saprovojdana ot drugaria Roman Vasilev primerno Begala e
80
1
 
18
 
! Отговори
ГЕРБЕРСИ ЦИРК! преди 11 години
ДРАГИ БЪЛГАРИ КАКТО СЕ ОЧАКВАШЕ ПРОВЕРКАТА НА ГЕРБ СРЕЩУ ГЕРБ ЗА ДЮНИТЕ И СРЕЩУ ЦЕЦО КРАДЕЦА ПРИКЛЮЧИ И ВЕЧЕ Е ОПОВЕСТЕНА ПО МЕДИЙТЕ! БОЙКО БОРИСОВ КАЗА-обвинЯВЯМ бившите управляващи за сделката в Несебър Т.Е. ВИНОВЕН Е КОЙ? СЕРГЕЙ СТАНИШЕВ И ТРОЙНАТА КОАЛИЦИЯ. ВСИЧКИ ОТ ГЕРБ СА НЕВИНИ ВЪЛЧЕТА В *** КОЖИ. НЕВИНЕН Е ЦЕЦО КРАДЕЦА И КУМА И КУМИЦАТА. ЦЕЛИО РОД НА ЦЕЦО КРАДЕЦО СА НЕВИННИ! НЕВИННИ СА МИНИСТЪРА НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО И Т.Н. НЕМОЖЕ ОТ ГЕРБ ДА ИМА ВИНОВНИ! ТОЧКА ПО ВЪПРОСА! БАГЕРИТЕ ДА КОПАТ!ББ
79
0
 
2
 
! Отговори
гн преди 11 години
това е заради лифтовете .вяла плоска компенсация
78
0
 
4
 
! Отговори
дo 113 преди 11 години
подкрепям - но първо разстрел на всички популисти!
77
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Преди гледахме Цеко и Тъста, а сега Цеко и Кумеца.
76
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Каква екооценка, какви 5 лв.?! багерите вече направиха екооценката!!!!
75
0
 
13
 
! Отговори
мечо караман преди 11 години
Незабавно разрушаване на всички хотели по Черноморието,планинските курорти и всякакви незаконни постройки,които са на хора от подземния свят!!Арестуване с доживотни присъди на същите и конфискация в полза на народа на всичките им авоари!!Хора събудете се.България загива!!Буди патриот или у.мри проклет!!
74
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Димова обясни още, че Районната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Бургас е преценила след проведена оценка за съвместимост, че не е нужно да бъде извършена задълбочена екооценка във връзка с реализирането на инвестиционния проект в този имот."Е как ще преценят друго?Нали може да изхвърчат от работа,пък не дай си Боже и нещо по-лошо.Тея хора не си поплюват.
73
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Голяяяяяям смех Бойко Борисов ще проверява делавера на Бойко Борисов.
72
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Отдавна се чудя тая Мария Петрова как го търпи тоя зевзек, а те бъркали в една каца с мед!
71
0
 
5
 
! Отговори
Професора преди 11 години
До 105А пък аз ако бях на власт,а не Маргарет Тачър всички мутри щяха да връщат пари и да строят магистрали до живот и безвъзмездно.