За ГЕРБ, популацията от "калинки" и скандала с дюните край Несебър

Йотова иска оставката на Найденов, Борисов: Съчувствам й!
Обновена: 3 яну 2013 20:21 | 3 яну 2013 20:14,
313
За ГЕРБ, популацията от "калинки" и скандала с дюните край Несебър
Илияна Йотова Снимка: архив, Булфото

Премиерът Бойко Борисов незабавно да вземе оставката на земеделския министър Мирослав Найденов и да каже дали ГЕРБ взеха милионите от скандалната сделка в Несебър. За това настоя членът на ИБ на НС на БСП Илияна Йотова по повод сделката за продажбата на 29 дка дюни край Несебър.

Точно преди Нова година еколози алармираха, че върху 29 декара защитена площ е започнал строеж на жилищен комплекс. Теренът е част от мрежата "Натура 2000", защото на територията има изключително редки сиви дюни. По разпореждане на премиера строежът беще спрян, а днес земеделският министър обяви, че експерти от няколко министерства и представители на екоорганизации започват проверка по случая. 

Йотова изрази подозренията си, че ГЕРБ продават държавата на безценица, за да си купят предстоящите избори. „Имаме информация от наши структури по места, че голяма част от тези пари се отчисляват, за да се финансира касата на ГЕРБ за предстоящите избори”, изтъкна евродепутатът.   

Според Йотова Борисов дължи обяснение за този грабеж като за последно, при положение че държавата е ощетена с милиони, а в далаверата вече публично са замесени кръгове около ГЕРБ.

Още по темата
„Очевидно премиерът толерира популацията на "калинки" в администрацията, като целта е да се  облагодетелстват близките до ГЕРБ за сметка на останалите хора и на държавата”, коментира Йотова.

Тя остро критикува опитите на Мирослав Найденов да избяга от отговорност, оставяйки оправданията на заместниците си. Йотова се възмути от стремежа на министъра в края на годината, около коледните празници, да прокара една апетитна сделка за доста пари. Според нея скандалът е показателен за схемите на облагодетелстване, които управляващите са създали. 

„ГЕРБ са експерти в технологията на измамата”, каза още Йотова и подчерта, че домогването им до властта минава през провала на България. Тя напомни, че неслучайно в анализа си агенция Ройтерс посочва неуспеха в борбата с корупцията като основен проблем за ГЕРБ. „Корупцията и кризата в съдебната система очевидно ще предизвикат междинен доклад на ЕК”, прогнозира Илияна Йотова.

"Разбирам съжалението на евродепутатката Илияна Йотова за това, че никога досега не е имала такъв премиер, който е готов да спре сделка като тази в Несебър, и й съчувствам", коментира обвиненията й премиерът Бойко Борисов.

„Когато говори за подписването на оставката на министъра на земеделието Мирослав Найденов, тя най-напред трябва да поиска оставката на тогавашния премиер на тройната коалиция Сергей Станишев, на тогавашния министър на земеделието Нихат Кабил и на тогавашния кмет на Несебър Николай Димитров, който беше опонент на последните избори на кандидата на ГЕРБ”, добави Борисов пред "Фокус". 

„Утре аз съм изпратил министър Найденов да отиде на място в Несебър. Нека евродепутатът Йотова да изпрати на място Сергей Станишев, тогавашния земеделски министър, за да може да се разбере кой какво и как е направил”, каза още премиерът.

"Атакуват ме, след като обявихме категоричното си намерение да проверим всички изваждания от горския фонд до средата на 2009 година", коментира и земеделският министър Мирослав Найденов пред „Фокус“.

Мините избухват днес, но са заложени по време на управлението на партията на г-жа Йотова, допълни той. „Тя говори, че ние сме продали дюни, но това не е така. През 2007 година тези дюни са станали урбанизирана територия, и тъй като Министерството на земеделието няма интерес от урбанизирани територии, това е финализиране на една сделка, започната през 2007 г., която се финализира с продажбата на вече урбанизирана територия. А как – тази територия е урбанизирана и какво се е случило, ще каже тази междуведомствена комисия, която днес вече е назначена”, каза Мирослав Найденов. 

„Съветвам г-жа Йотова да пита своите министри по онова време, своя директор на Държавната агенция по горите, който е направил възможно това да се случи”, допълни той.

„По отношение на цената – данъчната оценка, която беше приложена към документите от юни 2009 г., е за 11 320 лева. Те са го били приготвили за толкова. След това ние променихме наредбата и начина за определяне на тези оценки, и след това този имот, но вече не като дюни и не като горски фонд, е продаден за 1 140 000 лева.  Искам да уточня, че вече не е продаден само теренът. Продаден е инвестиционен проект, с всички разрешителни и утвърдени планове, така че – нека не се правят тези спекулации, сравнявайки цената на земята и цената на този инвестиционен проект“, подчерта земеделският министър.

„Ние не бягаме от отговорност. Ако констатираме, че има данни за извършено престъпление, ще сезираме прокуратурата“, увери той.

Междувременно природозащитниците от Коалиция "За да остане природа в България" настояха да се прилага реално Законът за устройство на черноморското крайбрежие (ЗУЧК), да се направят незабавни промени в Закона за устройство на територията (ЗУТ), който противоречи на международните договори, по които България е страна, и да се актуализират продажните цени и оценките на държавната собственост.

Сделката в Несебър нямаше да се случи, ако Агенцията по геодезия, картография и кадастър беше изпълнила своето задължение и след 1 януари 2008 г. беше картографирала всички дюни, крайморски езера, лагуни и плажове, както изисква ЗУЧК и наредбите по неговото приложение, пише в съобщението.
Природозащитниците искат и подобряване в работата на институциите, които са длъжни да прилагат законодателството за защита на природата.

По Конституция и съгласно специалния закон всички морски плажове, лагуни, крайморски езера и дюни са публична държавна собственост и съответно не могат да бъдат обект на продажба и застрояване. Благодарение на липсата на графична информация административните органи трудно могат да ги идентифицират и така са възможни злоупотреби, пише още в съобщението.

Скандално е, че никой в държавата, включително и Дирекцията за национален строителен контрол, не може да разбере какво предвижда Общия устройствен план на община Несебър, допълват от коалицията.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


313
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
241
0
 
1
 
! Отговори
Слънчев бряг преди 11 години
Проектирането на Слънчев бряг започва през 1957 г., а изграждането започва с постановление 120/30 юни 1958 на Министерския съвет на НРБ. Заедно със строежа на комплекса започва проектирането и на лесопарка. При залесяването му на територията на комплекса са пренесени 550 000 куб. м плодородна пръст, засадени са 300 000 иглолистни и широколистни едроразмерни дървета, 770 000 декоративни храсти, 100 000 рози, 200 000 дюнни треви, като инвестиците надхвърлят 150 000 000 лв.През периода 1959-1988 в Слънчев бряг са почивали 7 699 100 души, от които 5 162 600 чуждестранни туристи и 2 536 590 български граждани. През 1989 той разполага със 108 хотела с над 27 000 легла и над 130 ресторанта, атракционни и битови заведения, нощни клубове, барове и дискотеки, кафе-сладкарници и аперитиви
240
0
 
1
 
! Отговори
Фидоска преди 11 години
Фидосова не е дебела !
239
0
 
5
 
! Отговори
косъма преди 11 години
добре де, а на Костов заменките и престъпленията няма ли кой да ги разследва. Форума е пълен с буржоазни костовисти. Тая година Костов трябва да го оставим извън парламента. Той работи против България и народа. И американската посланичка няма да му помогне да излъже пак 2 млн.българи
238
2
 
4
 
! Отговори
keler преди 11 години
Гадните и корумпирани костовисти да не забравят как техния *** Костов разпродаде и разграби цялата икономика и държава. По времето на Костов се разграбиха Балкан,Кремиковци,Нефтохима,болницитеи образованието. Костов е неговата клика да гният в ада. Заради Костов безработицата в България е 20% и заради него провинцията опустя. Долу Костов. Само ГЕРБ и СДС
237
4
 
5
 
! Отговори
ПЕШКО преди 11 години
ЗАМЕНКАТА Е СТАНАЛА ПО ВРЕМЕ НА СТАНИШЕВ. ТАЯ ОЩЕ НЕ СЕ Е УСЕТИЛА.
236
3
 
5
 
! Отговори
ВРЪЗКИ преди 11 години
КУМЦИ, ЦВ.ЦВ., ФУТБОЛ, ПРЕМИЕРИ, МИНИСТРИ, БФС, ТЪСТ, Б.Б., Д.П., Б.М., ПОКУПКА, ПРОДАЖБА, КОМИСИОННИ, ... ДЕРЗАЙТЕ
235
6
 
5
 
! Отговори
Българин преди 11 години
А бе,тая смръдла няма ли кой да и каже да се върне в *** си и там да рие л..на с грозната си ***??? То бива нахалство,ама това си е страшна наглост- окрадоха *** държавата и сега вият да се връщат на власт,за да харчат откраднатите от народа пари !!!
234
0
 
6
 
! Отговори
Гюро Михайлов преди 11 години
Е ТОЙ ЗА ПУШЕНЕТО РАЗМИСЛИ, ТА ЗА БЕЛЕНЕ ЛИ НЯМА
233
3
 
6
 
! Отговори
Пурко преди 11 години
И тиквата му дойде акъла, щом се съгласи за Белене.
232
9
 
6
 
! Отговори
ЗАДУНАЙСКИ РОБ преди 11 години
ПОПИТАЙТЕ В ДРАГОМАН,ЗА ДА ВИ КАЖАТ,КАК ЗАГИНА ГЕРОЙСКИ ВЪВ ВЛАКА БАНДИТОПАРТИЗАНСКИЯ БАЩА НА ИДИЙОТОВА,ЗА ТОВА,ЧЕ Е ОТКРАДНАЛ ИМОТА НА ЕДИН ДОСТОЕН БЪЛГАРИН ОТ ЗАДУНАЙКАТА.ТЯ Е ОТ КОЛЯНО СПЕЦИАЛИЗИРАЛО СЕ ДА КРАДЕБЕЗНАКАЗНО ИМОТИ И...КАКВОТО И ПАДНЕ...
231
5
 
6
 
! Отговори
ЗАДУНАЙСКИ РОБ преди 11 години
ГЕРБ И ГЕНЕРАЛЪТ МУ СА ТВОРЕНИЕ НА БКП,КОЕТО ПО ЮВЕЛИРНОСТ СЕ НАРЕЖДА ВЕДНАГА СЛЕД ГУМЕНИТЕ *** С КОИТО БКП ЗАМЕНИ СВИНСКИТЕ.МНОГО ГОДИНИ ТРЯБВАХА НА БКП ЗА ДА НАПРАВИ ОТ КУХ ПОЖАРНИКАРСКИ МАРКУЧ ПРЕМИЕР...ТО НЕ БЯХА КЛАСАЦИИ,ДИСЕРТАЦИИ И КАКВИ ЛИ НЕ ЖУМАТАЦИИ И...СТАНА.СЕГА БКП СИ ГРАБИ СПОКОЙНО И ПЪЛНИ СВОЯТА И КРЕМЪЛСКАТА ГУШИ,А ОХРАНИТЕЛА И ПЕЕ ЕДНА ПЕСЕН--ДРЪН ДРЪН ЯРИНА...БКП СЪС СВОИТЕ НАД 200 ПАРТИИ И ДВИЖЕНИЯ ЗА ЗАПАЗВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКОТО СТАТУКВО И ВЯРНО СЛУЖЕНЕ НА КРЕМЪЛ-КПСС !
230
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да живее Герб и КПСС
229
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ЕЕЕЕЕЕ пак тая-лицето на прасенце-бори се пак за евродепутат.
228
2
 
10
 
! Отговори
До 281 преди 11 години
IQ - това коеф. за интелигентност ли ти е г-н Гламчо? Що на мен някой не ми продаде там 1 дка за 20 000 лева........веднага ще го цуна, ама никой се не обажда!?!Земи си пии хапчетата и не се аби да пишеш глупости...
227
11
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До всички ,подкрепящи герППППП!Ще дойде време и на целокупния български народ тъпия ви вожд ще каже:Съчуствам ви!Да,ама ще е късно и за вас и за България!Това не ви ли стана вече ясно!!Сложете ръка на сърцето си и си признайте че сте сгрешили,всеки греши!
226
3
 
15
 
! Отговори
До 281 преди 11 години
Дааа,на цели 460м от морето-това си около 2 дена път до плажа.Правилно са я продали земята за има няма 20 лв квадрата.Изчезни бе *** ,стига си ръсил умнотии.Разбрахме колко ти е багажа и без де си пише коефициента
225
17
 
5
 
! Отговори
IQ146 преди 11 години
Имотът се намира на 460 м. от морето. Това доста променя картинката, в която се твърдеше, че имотът е на брега... 100?/кв.м. при тези условия е АБСОЛЮТНО НЕПОСТИЖИМА ЦЕНА! Можете спокойно да се доверите на тази оценка, батко ви е специалист, не една и две сделки са му минали през ръчичките... Да, 100? за 30 дка - общо 3 млн.? бяха постижими 2007-2008 година... Но сега е абсурд! Морето е пълно с оферти ПРОДАВА и на 100 м. от брега за по 100?, но НЯМА КУПУВАЧИ! КУПУВАЧИТЕ предлагат сделки на по 20-30?, не повече! А тук на близо 500 м. от брега и то 29 дка накуп...? 600х.лв. ПАК Е НИСКА ЦЕНА! Но вече не в пъти, а в проценти... Лошото за Мършата е това, че тия *** са препродали на следващия ден СЪЩАТА ЗЕМЯ(друго щеше да е, ако я бяха градоустроили) и сега има прецедент - 600 х.лв. срещу 4 млн.лв....В рамките на 24 часа... С това да се занимае Прокуратурата! Ако може да го гепи, да го гепи, но далаверата НЕ Е ТАКАВА, каквато изглеждаше.И пак припомням, друго беше положението при КРАДЦИТЕ, там се работеше със замах, с такива дреболии те не се занимаваха, похапваха ги като леко предястие...А единствен Боко дава гласност и даже РИЕ, без да му пука КОИ са замесени, за да стане ВСИЧКО ЯСНО, това е НЕОСПОРИМ ФАКТ!
224
16
 
8
 
! Отговори
IQ146 преди 11 години
Когато БСП и в частност Индиана Идиотова искат оставката на Миро Мършата, започвам да се питам, оставката на Миро ли искам повече или НАГЛАТА КРАДЛИВА КОМУНОИДНА УСТА да замлъкне ЕДИН ПЪТ ЗАВИНАГИ! Да ви кажа по съм склонен на Миро да простя, пред алтернативата Идиотова и БСП да са стожери на почтеността и справедливостта!!!
223
0
 
18
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
Писна ми от *** в тази държава, постоянно се делим на ЦСК и Левски на сини и червени,а не виждаме че 23 год. влстващите ни водят към пропаст и унищожение и постоянно ни делят на лекари ,учители, млади и пенсионери , на християни и мюсюлмани.Докато не застанем като един народ ,който да отстоява правата си и да знае какво иска от политиците си нещата ще вървят къ още по лошо.Срамувам се като чета форумите колко умсвенно бедни и неграмотни сме станали Българите.
222
4
 
14
 
! Отговори
българи умирате преди 11 години
Дръжте си Тиквата,Цецо,Цецка ,Миро и тям подобни и духайте супата която ви готвят.След година ще лазите и няма да можете вече да плачите а само ще духате свещи.