Станишев е в паника, защото е лъгал 4 години за "Белене"!

Добрев вади документите за цената на проекта, имали и електронен вариант
Обновена: 22 яну 2013 19:44 | 22 яну 2013 19:44, Веселина Йорданова
257
Станишев е в паника, защото е лъгал 4 години за "Белене"!
Делян Добрев показва документите. Снимка: БТА

Кореспонденцията между българската НЕК и немския консорциум RWE, която доказва, че предишното правителство още през 2008 г. е знаело, че цената на АЕЦ "Белене" ще е над 10 млрд. евро, е автентична. Това заяви на извънредна пресконференция в парламента министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, цитиран от БТА.

Още по темата

По думите на министъра липсват някои оригинални документи, но всяко писмо е заснето и в електронен вариант.

Сергей Станишев е в паника, защото не знае какво да отговори на това, че четири години е лъгал целия български народ, каза Добрев. Ако не беше твърдял колко ще струва централата "Белене", той щеше само да е крил информация, но той и бившите министри Румен Овчаров, Петър Димитров и бившият президент Георги Първанов през цялото време са лъгали, че тя ще струва 4 млрд.евро, а са знаели, че ще струва много повече, коментира министърът. Той каза, че прави това изявление по повод твърденията, че представените вчера писма между НЕК и RWE са фалшиви.

На някои от писмата липсват оригиналите, което е много странно, но докладът на НЕК до министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров от декември 2008 г. го имаме в оригинал, а от него най-много се изплаши Сергей Станишев, заяви Добрев, който показа документа пред медиите. В доклада се казва, че консорциумът RWE, според специалните клаузи в договора, може да излезе от проекта по всяко време и че RWE не е съгласна да финансира поръчването на оборудването на централата с дълъг срок на производство, а НЕК не може да финансира тази поръчка сама, обясни министърът.

Въпреки това 20 дни след изпращането на доклада, към НЕК са преведени 300 млн.лв. от българския бюджет за проекта "Белене" и с това е платен авансът за поръчване на оборудването, съобщи Добрев. Лъжа е, че за проекта "Белене" не са давани държавни пари, защото НЕК е държавна компания. Още от октомври 2008 г. има постановление на Министерския съвет да бъдат преведени тези пари, каза още министърът.

Добрев уточни в отговор на въпрос, че кореспонденцията между НЕК и RWE, от която става ясна цената на централата, се е появила първо в комисията "Белене" в парламента и едва тогава в МИЕТ е започнало издирването на тези документи. Част от тях липсват, но всеки входиран в министерството документ има и електронен вариант, който се пази, каза още Добрев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


257
Още по темата: АЕЦделян добрев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
112
0
 
1
 
! Отговори
ВВВ преди 11 години
Цената на двата енергоблока на АЕЦ "Белене" през 2010 г. се е равнявала на 6,3 милиарда евро. Това заяви за ИТАР-ТАСС директорът на департамента за комуникации на "Росатом" Сергей Новиков, предаде БГНЕС.Изказванията на българския министър-председател Бойко Борисов, че за строителството на АЕЦ "Белене" са били необходими 10 милиарда евро от държавния бюджет, предизвикват огромно учудване. Така Сергей Новиков коментира неотдавнашните изявление на членове на българското правителство относно оскъпяването на проекта.
111
0
 
0
 
! Отговори
до 125 преди 11 години
явно имаш нужда от помощ,не и е нужно на рсия оръжие ,просто трябва само да не ни издаде протоколите за действащите блокове през 2017г. е това и е достатъчно и незнам ,защо смятате ,че някой се интересува от нас ,за какво дме им ,хем злобни хем завистливи,хем неграмотни
110
1
 
1
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 11 години
Станишев е потенциален лъжец това е първата му работа да лъже,.
109
0
 
0
 
! Отговори
Гражданин на РБ преди 11 години
До 125Защото, всяка държава, която иска да се развива, трябва да притежава собствен, ИЗОБИЛЕН източник на електроенергия. КОЙ, Китай ли, Турция ли, САЩ ли, Япония ли, Франция ли, Индия ли, Германия ли, Швейцария ли, ... Русия ли... КОЙ от тях купува електроенергия/ или НЕ смята да развива ядрената си енергетика? М? :-))))
108
0
 
0
 
! Отговори
anonimen преди 11 години
Ето, руснаците потвърдиха,че цената на АЕЦ Белене остава 6,3 милиарда евро.Свързването на централата с националната електропреносна система и другата инфраструктура струват не повече от 500 милиона евро. Тогава какви 10 милиарда евро се бълнуват с пяна на уста непрекъснато? Разчетите сочат, че централата може да се изплати от собствената си печалба. А ако се възстанови и уранодобива в България (което ще означава безплатно гориво и нови над 1000 работни места), проектът става перфектен и много печеливш.
107
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
два блока, произвеждащи 2000 MW/h електоенергия всеки час--------------------------- И какво ги правят тези 2000 МВт? В буркани ли ще си ги затварят? Знаеш ли, че като докараш тока от Белене до Кърджали, може да излезе по-скъп отколкото да си купиш турски ток?
106
0
 
0
 
! Отговори
до 116 преди 11 години
ами не сме от позицията даже да имаме претенции защото сега нямаме дори средни специалисти да я построят ,имаме *** и над 2.5 мил.пенсионери,ако искаш от тях прави опълчение,което да ти я построи
105
0
 
0
 
! Отговори
Читатель преди 11 години
"Россия и Турция подписали межправительственное соглашение о строительстве первой турецкой АЭС в средиземноморской провинции Мерсин в мае 2010 года. Проект предусматривает сооружение четырех энергоблоков мощностью по 1,2 ГВт по российскому проекту АЭС-2006 с водо-водяным энергетическим реактором. Как предполагается, станция будет вырабатывать около 35 триллионов кВтч в год и будет запущена в 20202023 годах.Турция в ближайшее десятилетие собирается построить 12 блоков АЭС,..
104
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И ти предпочиташ Турция да ПРОДАВА на НАС???? ------------------- Ако ще ми излиза по-евтино, ще купувам и от Бангладеш. Единствено от Русия не бих купувал, няма да им пълня джоба, за да трупат оръжие срещу нас.
103
0
 
0
 
! Отговори
Петров преди 11 години
До до 113!ова е информация от РОСАТОМ! И бат ти Бойко го потвърди през 2011 ама след това обърна филийте! ""Ще строим "Белене", как няма да строим. Ние сме им направили предложения .., как без ние да даваме пари, ако те ни направят финансова схема, която да изпълним, без да харчим пари от бюджета. Поставили сме две условия да не даваме пари и 51% държавност..", каза Борисов.
102
0
 
0
 
! Отговори
Гражданин на РБ преди 11 години
До 113И ти предпочиташ Турция да ПРОДАВА на НАС???? Българино!!!!Мисли с главата си!
101
0
 
1
 
! Отговори
до 102 преди 11 години
да те попитам ние по цени на международния пазар ли плащаме,защото цената на ел енергията е различна за всяка страна,стига с тия пазари ,защо във венецуела бензина е 5 цента нали има меж.пазари,знам само,че преди да пуснат аец най-редовно бяхме на свещи и газени лампи/а сега хората ,особено по селата има повече ,които са на свещи защото нямат пари да си платят тока/та толкова за меж. пазари
100
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ама кво само ми показвате тая калинка ? Аз мислех нещо сериозно пък то - калинкини работи.
99
0
 
0
 
! Отговори
Гражданин на РБ преди 11 години
ДО 106започваш с лъжа. Помисли за 6,23 млрд евро за два блока, произвеждащи 2000 MW/h електоенергия всеки час. Помисли за цената от ТЕЦ за MW/h СЛЕД 7 години и раздели на 2 (най-малко). След това отчисли данък "Министерски съвет"... Е, смятай след колко време ще се изплати... :-)))))))
98
0
 
1
 
! Отговори
Присмехулник преди 11 години
До 88Информацията ми е от мой близък с две малки вотоволтаични централи - общо около 100 кВт.Ако не вярваш можеш да погледнеш в този линк - сайта на ДКЕВР dker.bg/pagebg.php?P=401&SP=402Ако го провериш ще видиш, че тока от АЕЦ е 15,30/ мВтВятър - 148,71соларни - 268,68ВЕЦ - 197,33Е сега предполагам, че ако го разделите ще видите кое колко пъти е по-скъпо като цена. П.П. да не забравяме, че като няма вятър е нощ ще стоим на свещи:)) това последното беше просто шега
97
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Петров, аз не искам РОСАТОМ да си построи централа на моя земя, ясно ли ти е? Ако ми е необходима аз сам ще си я построя.
96
0
 
0
 
! Отговори
Петров преди 11 години
Защо Днес не пише нищо за информацията от РОСАТОМ за Белне?
95
0
 
0
 
! Отговори
до 104 преди 11 години
Изплащането става с производство на енергия. ------------------- ***. Изплащането става с ПРОДАЖБА, а не с производство на енергия.
94
0
 
0
 
! Отговори
ciganin преди 11 години
a ti kolko gogini shte ni lajesh gnido vashliva
93
0
 
0
 
! Отговори
emil55505 преди 11 години
до 83"До emil55505 може би платен писач"Не съм платен писач. Както виждаш, направил съм си регистрация, същата както във ФБ и скайп. Всеки може да ме види кой и какъв съм. Няма какво да крия. Работя в чужбина и не чакам някой да ми плаща за коментари. Казвам каквото мисля, а то е, че АЕЦ е необходим. Не съм специалист по ядрена енергетика, но как да имам добро мнение за политици, които постоянно си менят мнението. Как да им вярвам?