Пушачите все още не могат да "пробият" депутатите

Отпадането на пълната забрана пак ще се обсъжда от това НС
Обновена: 1 фев 2013 15:04 | 1 фев 2013 11:57,
102
Пушачите все още не могат да "пробият" депутатите
Снимка: архив, Булфото

Промените, които предвиждат облекчаване на режима на пушене на обществени места, ще бъдат обсъдени отново в мандата на този парламент, заяви председателят на здравната комисия в  НС Даниела Дариткова.

В комисията по здравеопазването този законопроект беше категорично и единодушно отхвърлен и се надявам, че парламентът ще остане на тази позиция", обясни тя.

Изявленията й идват на фона на поредния протест с искане на отмяна на пълната забрана за  пушене на обществени места, който ще се проведе днес пред Народното събрание. От СДС пък преди дни обявиха, че започват подписка за референдум за забраната на тютюнопушенето.

Темата за тютюнопушенето е надпартийна и по нея се чуха много различни мнения,  смята Дариткова.

Тя заяви, че се надява народните представители от мнозинството да се съобразят с мнението на премиера Бойко Борисов и да гласуват за оставането на забраната. От думите й обаче стана ясно, че има известни колебания дали всички народни представители ще се съгласят с оставането на забраната.

Още по темата
По думите на Дариткова, когато се обсъждат здравни теми, няма как да има пълен консенсус, но трябва да се взимат трудни решения. Председателят на здравната комисия допълни, че трябва да се има предвид, че страната ни държи челни места по заболявания, причиняващи се от тютюнопушене.

Дариткова беше категорична, че Министерството на здравеопазването и здравната комисия към НС са категорично против облекчаването на забраната.

„Когато имаме статистика, че сме на първо място в Европа по сърдечносъдова смъртност, на едно от първите места по заболеваемост и смъртност от онкологични заболявания, когато тази смъртност е особено честа при хората под 65 години, няма как като комисия по здравеопазване и национално отговорни управляващи да не заложим на принципите на здравословния начин на живот. Няма защо да повтаряме още веднъж, че тютюнопушенето е един от основните рискови фактори за всички тези заболявания", коментира още председателят на здравната комисия в парламента.

Икономическата комисия в парламента няма да разглежда отмяната на пълната забрана за тютюнопушене на обществени места, коментира и друг депутат от мнозинството Диан Червенкондев.

Не може и не е нормално всеки месец ние да гледаме отново и отново тази тема, заяви той.

Припомняме, че през декември икономическата комисия отхвърли промени, които предвиждаха либерализация на забраната за тютюнопушене. Според Червенкондев трябва да се  даде шанс на всяка една подобна  промяна поне още 5-6 месеца, за да се разбере какво е нейното реално действие.

По данните на Червенкондев, който явно е провел собствено проучване по заведенията, до момента забраната се спазва стриктно.

„Моята лична социология показва, че тази забрана започва стриктно да се прилага“, подчерта той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
15
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аз съм пушач, но съм ЗА забраната. Уважавам избора на непушачите, да не се тровят и да не бъдат тровени от някой друг. Никога не паля цигара в затворено помещение в което има непушачи. Чувствам се неудобно. Предпочитам да изляза на вън и да си изпуша цигарата с кеф... отколкото вътре но с угризения...
18
8
 
34
 
! Отговори
22-ри преди 11 години
Ами хубаво цъкате минуси ама смислен отговор бе видях! Баси нещастниците!
17
14
 
39
 
! Отговори
Пушач преди 11 години
Аз съм ЗА да не се пуши в заведенията , защото се бора да откажа цигарите и пожелавам и се радвам когато някой ги откаже!
16
17
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да протестираш, за да ти позволят да се тровиш!?!?! Що за малоумщина българска!!! Колко прости хора има в тая България бе! Чалгата и дивотията ще затрие България. Затова сме толкова изостанали от дугите европейски страни.
15
10
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Опасявам се, че и този референдум ще се идиотизира!Бивш пушач съм и призовавам и други да опитат да ги спрат. Удоволствието е голямо, все едно си спрял да гледаш БТВ.
14
22
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Непушачите са най-нетолерантните и дребни хорица. Хиляда пъти съм задавал простичкия въпрос: "Какво ви пречи да има заведения за пушачи??" Никой насила не ви кара да ходите там. До сега смислен отговор не съм получил.
13
17
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Целия свят се бори с тотюнопушенете с всякакви мерки, Бай *** тръгнал референдуми да прави ние не , че не сме за Шенген, Англия и Европа , ами и за Африка не сме!!!!!!!!!
12
16
 
44
 
! Отговори
Vihrogon преди 11 години
Щом руснаците забраниха пушенето на закрито, ние не трябва да се връщаме назад!
11
9
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
така е, оставете това, не е толкова важно, давайте да скочим против увеличението на тока например, с цигарата пушача ще си намери къде да пуши без да пречи, на тока например, касае всички и пушачи и непушачи, народе да не скачаме срещу си, а срещу некадърното ни управление....
10
11
 
51
 
! Отговори
!!!!!!!!!! преди 11 години
НЯМА ПАРИ ДА СИ ПЛАТИМ ТОКА, ТЕЗИ ЗА ЦИГАРИТЕ СКАЧАТ !!!!
9
13
 
51
 
! Отговори
redhot1618 преди 11 години
Аз не мога да разбера защо никой не протестира за съществени неща, като великата идея от 1 юли ПАК да ни вдигнат тока. Аз ако нямам пари за нужди от първа необходимост хич няма да ме вълнува дали мога или не мога да пуша по заведенията! Но иначе българите сме бедни и тн...странно!
8
31
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Най-гадното и просташко племе са пушачите!
7
26
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
8, точно пушачите са фашистите които не искат с никого да се съобразяват! Никой не е забранил тютюнопушенето! Забранено е само на местата където пречи на други!Може да си заравяш главата в пясъка, но цигарите убиват! Да не директно, ч чрез рак на белите дробове и други онкологични болести и т.н.
6
18
 
52
 
! Отговори
Пушач преди 11 години
Писна ми!Нима свършиха проблемите във държавата че пак ще се занимават със това?Решено е ,точка ,край да вървим на пред.
5
22
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"ЗДРАВНИ ТЕРОРИСТИ"...ПОКАЖЕТЕ МИ ПОНЕ ЕДИН СМЪРТЕН АКТ В КОЙТО ПИШЕ...:"... Причина за смъртта - ТЮТЮНОПУШЕНЕ..."- ДЕМОКРАЦИЯТА се подменя с ДИКТАТУРА тогава, когато СВОБОДНИЯ ИЗБОР се замени с ЦЕЛЕСЪОБРАЗНОСТ...!!!Затова в Здравната комисия са "ЗДРАВНИ ТЕРОРИСТИ"...!!!Така е... НЕПУШАЧИТЕ СА КАТО КОМУНИСТИТЕ... ГОТОВИ СА В ИМЕТО НА "ТЯХНАТА БОРБА"... КАМЪК ВЪРХУ КАМЪК ДА НЕ ОСТАВЯТ...!!! ИЛИ ПЪК... ТОВА МАЙ БЯХА ФАШИСТИТЕ...!!!
4
12
 
47
 
! Отговори
още само 153 дни преди 11 години
Остават още само 153 дни до смяната на властта!
3
11
 
33
 
! Отговори
joro преди 11 години
До серГЕЙ станишев da prasnem gaza na maikati
2
12
 
44
 
! Отговори
anonymous преди 11 години
Кого лъжат, че се спазва забраната?
1
21
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
айде стига вече с тея цигари, дреме ми вече кой кого "пробил", пушач съм, ама кво - излизам си на вън пуша си цигарата и така, още малко и ще се стопли, стига сте се занимавали с простотии