Пушачите все още не могат да "пробият" депутатите

Отпадането на пълната забрана пак ще се обсъжда от това НС
Обновена: 1 фев 2013 15:04 | 1 фев 2013 11:57,
102
Пушачите все още не могат да "пробият" депутатите
Снимка: архив, Булфото

Промените, които предвиждат облекчаване на режима на пушене на обществени места, ще бъдат обсъдени отново в мандата на този парламент, заяви председателят на здравната комисия в  НС Даниела Дариткова.

В комисията по здравеопазването този законопроект беше категорично и единодушно отхвърлен и се надявам, че парламентът ще остане на тази позиция", обясни тя.

Изявленията й идват на фона на поредния протест с искане на отмяна на пълната забрана за  пушене на обществени места, който ще се проведе днес пред Народното събрание. От СДС пък преди дни обявиха, че започват подписка за референдум за забраната на тютюнопушенето.

Темата за тютюнопушенето е надпартийна и по нея се чуха много различни мнения,  смята Дариткова.

Тя заяви, че се надява народните представители от мнозинството да се съобразят с мнението на премиера Бойко Борисов и да гласуват за оставането на забраната. От думите й обаче стана ясно, че има известни колебания дали всички народни представители ще се съгласят с оставането на забраната.

Още по темата
По думите на Дариткова, когато се обсъждат здравни теми, няма как да има пълен консенсус, но трябва да се взимат трудни решения. Председателят на здравната комисия допълни, че трябва да се има предвид, че страната ни държи челни места по заболявания, причиняващи се от тютюнопушене.

Дариткова беше категорична, че Министерството на здравеопазването и здравната комисия към НС са категорично против облекчаването на забраната.

„Когато имаме статистика, че сме на първо място в Европа по сърдечносъдова смъртност, на едно от първите места по заболеваемост и смъртност от онкологични заболявания, когато тази смъртност е особено честа при хората под 65 години, няма как като комисия по здравеопазване и национално отговорни управляващи да не заложим на принципите на здравословния начин на живот. Няма защо да повтаряме още веднъж, че тютюнопушенето е един от основните рискови фактори за всички тези заболявания", коментира още председателят на здравната комисия в парламента.

Икономическата комисия в парламента няма да разглежда отмяната на пълната забрана за тютюнопушене на обществени места, коментира и друг депутат от мнозинството Диан Червенкондев.

Не може и не е нормално всеки месец ние да гледаме отново и отново тази тема, заяви той.

Припомняме, че през декември икономическата комисия отхвърли промени, които предвиждаха либерализация на забраната за тютюнопушене. Според Червенкондев трябва да се  даде шанс на всяка една подобна  промяна поне още 5-6 месеца, за да се разбере какво е нейното реално действие.

По данните на Червенкондев, който явно е провел собствено проучване по заведенията, до момента забраната се спазва стриктно.

„Моята лична социология показва, че тази забрана започва стриктно да се прилага“, подчерта той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
9
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ИСКАМ РЕФЕРЕНДУМ ДА ИЗГОНИМ ЛИ ЕНЕРГО ПРО, ЕВН И ЧЕ3 ОТ БЪЛГАРИЯ ???
58
8
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Безработните в ЕС се увеличили с 1,8 млн. за година"
57
10
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Щом ще е така- забранете произвоството и търговията с тютюн! А не да печелите и в същото време да заклеймявате, ограничавате и в крайна сметка да тормозите, тези от които държавата печели! АЗ ЩЕ ГЛАСУВАМ ЗА ТЕЗИ, КОИТО ЩЕ ВЪРНАТ СТАРИЯ РЕЖИМ ЗА ПУШЕНЕТО
56
19
 
40
 
! Отговори
непушач преди 11 години
*** пушачи, мозъкът ви се е спаружил от тютюна, миришете на пепелници и са ви жълти зъбите хаха
55
11
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Какво да каже човек....нетърпимост, желание за надмощие и налагане на собствениети им разбирания- това е характерно за комплексари, никоинтелигентни и първични хора. Това са българските непушачи. Всъщност не съм учудена, типчно е за бедни, нещастни хора, каквито преобладават в България. Мразят, кълнат, заклеймяват като стари селски бабички. Нещастници
54
14
 
41
 
! Отговори
7 преди 11 години
До АнонименИ в моята компания всички пушим. Ако някой ги откаже няма да го гоним, но той си има демократичното право да се самоизгони.
53
11
 
44
 
! Отговори
до 62 преди 11 години
Да, по-демократично е! Всеки собственик, инвестирал пари в бизнес трябва да има право да си определя клиентелата и сегмента на потребление. А бизнеса празно пространство не търпи - преди забраната имаше заведения в които не се пушеше. Собствениците им така бяха решили. За тях това е печелившата формула. Ако се разделят заведенията пазара автоматично ще покаже колко и от кой тип трябва да са заведенията. !00% ще има и много заведения за непушачи. Ами отивай си там, кой ти пречи.
52
17
 
37
 
! Отговори
вижте се какви сте!! преди 11 години
01.02.2013 14:10unikalenСело, България10 Всички пушачи да горите в ада, дано!
51
10
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До до 50Ако някой от твоята компания откаже цигарите какво ще го изгоните ли?
50
14
 
36
 
! Отговори
Yoda преди 11 години
До до 50Аз в моята компания нямам пушачи, именно защото не познавам високоинтелигентни такива. Такъв ще бъде резултатът, ако се разреши заведението да решава дали да се пуши или не - заведения за непушачи просто няма да останат. Това по-демократично ли е?
49
10
 
43
 
! Отговори
7 преди 11 години
Моята лична социология показва, че тази забрана започва стриктно да се прилага, подчерта той."A пък в моя град има един готин мутренски ресторант дето мишоците чиновници не смеят да влязат, камо ли да проверяват. И си ми носят пепелника още като седна на масата, както в доброто старо време когато имаше демокрация, единствения проблем е, че се пука по шевовете и трудно се намира маса понякога.
48
13
 
35
 
! Отговори
Васо преди 11 години
Но трябва да си има заведения за пушачи щом по-голямата част от населението ни е в плен на този порок. Ако искам семейно тържество в заведение няма да си разделям семейството в отделни зали. Както сме я подкарали ще има и протести за отваряне на "друсални". Да знаете, че лоби лесно ще се купи на една такава идея.
47
12
 
45
 
! Отговори
до 50 преди 11 години
Първо, всеки сам си избира компанията. Второ - ако пушачите в компанията са нискоинтелигентни и нетолерантни това е проблем на самата.....компания. И трето - ако една компания е само от пушачи/както моята/ защо трябва да зъзнем навън а не да си стоим в заведението? Ами аз например не те искам в моята компания -намери си друга! Ние "смърдим" на цигари, пием по питие.........Недемократично е да натрапваш на някого присъствието си и да мрънкаш.
46
12
 
35
 
! Отговори
Васо преди 11 години
Yoda преди 4 минути е прав. Аз съм бил активен пушач и сега запалвам по 2-3 цигарки дневно или презкачам за няколко дни, ама не мога да си простя, че зарибих и децата си щото си пуших при тях още от прохождането им. И нещо друго да кажа. Неподходяща личност си избраха за лице на протеста. И тоя срада от някакви комплекси за утвърждаване и влизане в политика.
45
8
 
36
 
! Отговори
до пушачите преди 11 години
Не спорете с тези промити мозъци. Няма никакъв смисъл
44
15
 
39
 
! Отговори
Gogo преди 11 години
Аз пък ще гласувам за тази партия ,която разреши носенето на оръжие свободно. Искам да стрелям по всеки който не ми симпатичен и ме дразни !
43
16
 
37
 
! Отговори
анализатор преди 11 години
бивш пушач съм! винаги съм се съобразявал с това дали в помещението има непушачи или деца! и извода е един : този, които държи да пуши в помещение, в което може би на някой му пречи е ПЪЛЕН КОМПЛЕКСАР, ***, и какви ли още не квалификации за чове, от който НИЩО НЕ СТАВА! ХАУ
42
10
 
43
 
! Отговори
до 53 преди 11 години
Ти защо не си вземеш една надуваема кукла?
41
16
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Пушачите, що не си вземете по една електронна цигара и да спрете да наревавате, хем ще ви легне по-евтино, хем няма да се тровите толкова, хем няма да пречите на околните. Продават много хубави пълнители.
40
8
 
36
 
! Отговори
Васо преди 11 години
Моята лична социология показва, че тази забрана започва стриктно да се прилага, подчерта той." И въпреки това един дебат за пустите цигари ще му дойде дюшеш вместо такъв за доходите, пенсиите, парното, заменките, контрабандата, престъпноста, калинките, АЕЦ-а, незачитането на парламентарния контрол, инфлацията, външния престиж на държавата, милиционерщината .....

403 Forbidden

Forbidden

You don't have permission to access this resource.Server unable to read htaccess file, denying access to be safe