Пушачите все още не могат да "пробият" депутатите

Отпадането на пълната забрана пак ще се обсъжда от това НС
Обновена: 1 фев 2013 15:04 | 1 фев 2013 11:57,
102
Пушачите все още не могат да "пробият" депутатите
Снимка: архив, Булфото

Промените, които предвиждат облекчаване на режима на пушене на обществени места, ще бъдат обсъдени отново в мандата на този парламент, заяви председателят на здравната комисия в  НС Даниела Дариткова.

В комисията по здравеопазването този законопроект беше категорично и единодушно отхвърлен и се надявам, че парламентът ще остане на тази позиция", обясни тя.

Изявленията й идват на фона на поредния протест с искане на отмяна на пълната забрана за  пушене на обществени места, който ще се проведе днес пред Народното събрание. От СДС пък преди дни обявиха, че започват подписка за референдум за забраната на тютюнопушенето.

Темата за тютюнопушенето е надпартийна и по нея се чуха много различни мнения,  смята Дариткова.

Тя заяви, че се надява народните представители от мнозинството да се съобразят с мнението на премиера Бойко Борисов и да гласуват за оставането на забраната. От думите й обаче стана ясно, че има известни колебания дали всички народни представители ще се съгласят с оставането на забраната.

Още по темата
По думите на Дариткова, когато се обсъждат здравни теми, няма как да има пълен консенсус, но трябва да се взимат трудни решения. Председателят на здравната комисия допълни, че трябва да се има предвид, че страната ни държи челни места по заболявания, причиняващи се от тютюнопушене.

Дариткова беше категорична, че Министерството на здравеопазването и здравната комисия към НС са категорично против облекчаването на забраната.

„Когато имаме статистика, че сме на първо място в Европа по сърдечносъдова смъртност, на едно от първите места по заболеваемост и смъртност от онкологични заболявания, когато тази смъртност е особено честа при хората под 65 години, няма как като комисия по здравеопазване и национално отговорни управляващи да не заложим на принципите на здравословния начин на живот. Няма защо да повтаряме още веднъж, че тютюнопушенето е един от основните рискови фактори за всички тези заболявания", коментира още председателят на здравната комисия в парламента.

Икономическата комисия в парламента няма да разглежда отмяната на пълната забрана за тютюнопушене на обществени места, коментира и друг депутат от мнозинството Диан Червенкондев.

Не може и не е нормално всеки месец ние да гледаме отново и отново тази тема, заяви той.

Припомняме, че през декември икономическата комисия отхвърли промени, които предвиждаха либерализация на забраната за тютюнопушене. Според Червенкондев трябва да се  даде шанс на всяка една подобна  промяна поне още 5-6 месеца, за да се разбере какво е нейното реално действие.

По данните на Червенкондев, който явно е провел собствено проучване по заведенията, до момента забраната се спазва стриктно.

„Моята лична социология показва, че тази забрана започва стриктно да се прилага“, подчерта той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
15
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аз ще гласувам за тази партия, която ще върне заведенията за пушене!
38
17
 
36
 
! Отговори
Yoda преди 11 години
До 20Ok, сега ще обясня. Пречи това, че се получава следното: Когато в една компания има пушачи и непушачи, последните правят компромис и отиват в заведение за пушачи. Обратното се случва рядко. Оттук икономическата логика ще принуди собствениците на заведения да ги направят за пушачи, за да не губят клиенти. И се озоваваме отново там, откъдето сме тръгнали - навсякъде се пуши и непушачите се тровят заради вашата никотиномания.
37
13
 
37
 
! Отговори
до 44 преди 11 години
Отговора е , че Бялгария не е нормална държава и ще стане като преди на една маса се пуши , а на другата която е на една ръка разстояние от нея не се пуши!Ние не е лошо да видим как да откажем цигарите, а не да правим драми че не се пушело в заведенията чудо голямо по-добре за нас.
36
9
 
35
 
! Отговори
до 45 преди 11 години
Хиляди пъти съм го задавал този въпрос по форумите. Е, вЕрвай ми до сега отговор не съм получил. А съм го формулирал простичко, като за непушачи.....:)
35
9
 
36
 
! Отговори
до 46 преди 11 години
Ти не си добре с нервите
34
21
 
37
 
! Отговори
категорична преди 11 години
"в ОТДЕЛНИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ И ЗАЛИ няма кой да я трови" - за това говорим! Не искаме никой да ни трови! Тровете си се сами, пушачи! Не тровете другите! От къде накъде ще опушвате въздуха и дрехите ми? Кой ви позволява такава намеса?
33
12
 
41
 
! Отговори
до 44 преди 11 години
Не ги питай- това са папагали, те не могат да мислят и по тази причина не могат да дадат отговор, освен да повторят, че не искат да ги тровим.
32
14
 
45
 
! Отговори
20 преди 11 години
ПАК ви питам уважаеми непушачи: "Какво ви пречи на вас лично да има заведения само за пушачи????" Какво ви пречи ние там да си се "тровим" а вие да си стоите на чист въздух в заведенията за непушачи? Питам!!! Не искам минуси, искам отговор! Ако има такъв де.........
31
13
 
39
 
! Отговори
категоричната-как си преди 11 години
Започвам да мисля, че непушачите /или поне тези от тяхкоито пишат тук/ са слабоумни. Ето например "категоричната"..........?!?! .................тя категорично не проумява, че в ОТДЕЛНИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ И ЗАЛИ няма кой да я трови. Жал ми е за такива ограничени мисловно хора
30
12
 
37
 
! Отговори
категорична преди 11 години
Уважаеми Пушисти, пушете си, никой не ви спира. Ако щете по 2 наведнъж! Но не за сметка на здравето на Непушистите и децата! Самоубивайте се, без да убивате - това е!
29
8
 
33
 
! Отговори
РАди преди 11 години
До мая И затова ли искаме нов АЕЦ ? Чернобил е проблема :)Те цигарите са полезни тогава !:)
28
11
 
35
 
! Отговори
непушла преди 11 години
Драга Мая, не можем да върнем миналото назад. Вероятно има виновни в миналото, но нека гледаме напред и пазим себе си и децата си. Освен това тютюнът не мирише особено хубаво и си е чист терор обгазяването от пушачите на съседната маса в заведенията.
27
9
 
34
 
! Отговори
мая преди 11 години
Проблема за онкологичните заболявания е резултат от Чернобил.Можем да сме" благодарни" на годподата управляващи по време на Чернобилската авария,които криха от населението какви са ги свършили руснаците. Сега се спукват да откриват онкологични центрове в страната.
26
8
 
36
 
! Отговори
учудена преди 11 години
КОЙ ПО ДЯВОЛИТЕ Е ТОЗИ ДИМА?
25
13
 
45
 
! Отговори
смешници преди 11 години
Тъпчовци, никой не обсъжда дали е вредно пушенето. Щом не искате да пушите- не пушете- никой не ви каа насила. Жалко, че не разбирате същостта на проблема, а той е в свободата на избор! Щом им пушачи- имаме право и на заведения за нас! Това е! ако не- да криминализират производството, продажбата и пушенето на тютюн! ОК?! Тогава няма да пушим. Сега млъквайте комплексирани непушачи! Въздуха в София знаете ли колко над нормата е замърсен? Поинтересувайте се- това ви засяга повече
24
11
 
37
 
! Отговори
Gogo преди 11 години
До АнонименОпасявам се, че и този референдум ще се идиотизира!Бивш пушач съм и призовавам и други да опитат да ги спрат. Удоволствието е голямо, все едно си спрял да гледаш БТВ. Много добре казано !И аз не пуша от 9 години, не гледам и Бтв !
23
9
 
38
 
! Отговори
тъпчо преди 11 години
Мдааааааа, колегата от пост 20 е прав. Психологията на дребния човек - "Не сакам аз да съм добре а Вуте да е зле". И въпроса му е зададен много правилно. И ся?
22
9
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
sys syshtia uspeh se nadqvam da sprat alkohola v krachmite. Paliaci. Za referenduma!
21
12
 
42
 
! Отговори
Casper преди 11 години
Аз съм против пълната забрана! Ако има и пушачи и непушачи, то (ако наистина сме демократично общество) трябва да има толеранс и към двете групи. Ако ще се борим с/у пушенето нека се криминализира и да се забрани продажбата на цигари. Съгласете се, тъпо е да печелят от продажби и акциз, но да не позволяват пушенето!? Важен е свободния избор, а не неговото ограничаване.
20
8
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
20-ти. извинете за грешката