Службите наблюдавали Борисов през 1997 г.

Естествено, че има дело - охранявал съм Живков и Царя, рече премиерът
Обновена: 5 фев 2013 14:34 | 5 фев 2013 09:51,
414
Службите наблюдавали Борисов през 1997 г.
Бойко Борисов. Снимка: архив, БТА

След като МВР отвори папка „Буда“, с която показа, че премиерът Бойко Борисов не се е съгласил да бъде вербуван за информатор на ЦСБОП през 1996 г., сайтът „Биволъ“ пусна нов документ, за който твърди, че липсва от изнесената папка. Източникът и автентичността на документа са неясни.

От приложеното факсимиле се вижда, че той е от дата 24 февруари 1997 г. и е за откриване на дело за оперативно наблюдение (ДОН) срещу Бойко Методиев Борисов. Делото е с номер 0996, с псевдоним "Буда". 

В мотива за делото е посочено: "Във връзка с непрекъснато изменящата се оперативна обстановка, разнообразната и динамична жанрова природа на дейността на силовите групировки, предполагат необходимостта от прилагане на нови, ефективни оперативни методи на работа и контрол. За разширяване на оперативните възможности на сектора и за придобиване на информация по отношение на процеси, представляващи оперативен интерес в силовите групировки и структури, за предотвратяване и пресичане на евентуална престъпна дейност от техни представители..."  

ДОН "Буда" е подписано от оперативния работник с код НБ-22. Това е Младен Георгиев, който е предложил Борисов за информатор, а в момента е главен секретар на ДАНС. Одобрението е от подп. Спас Спасов, бивш офицер от Шесто управление на ДС. И двамата са освободени от ЦСБОП от тогавашния директор Кирил Радев за нерегламентирани връзки с хора от подземния свят.

Вчера след като гръмна скандалът „Буда“, МВР отвори досието и обяви, че документите съдържат предложение за кандидат за вербовка като информатор и предложение за изключване на информатор поради „липса на среда“.

Още по темата
„Сред тях няма документи, които да сочат съгласие за вербовка от страна на лицето, не фигурират и подписи. Липсват и документи, показващи, че съответното лице е извършвало подобна дейност и е предоставяло информация“, посочиха още от МВР.

"Естествено, че ще ми образуват дело за наблюдение, като съм охранявал Тодор Живков, а после и царя. Тъй че не съм аз бил за тях интересния, други са били оперативно интересните лица за Костов и Атанасов", коментира пред "Дневник" премиерът Борисов. Той допълни, че не се притеснява от излизащите материали и "не е длъжен да им чете глупостите".

Бившият директор на ЦСБОП от 1997 до 2000 г. генерал Кирил Радев заяви пред bTV, че премиерът не е бил агент, информатор или сътрудник на службите за сигурност.

Според него премиерът едва ли изобщо е знаел за съществуването на документите, свързани с Буда. По думите на Радев те са безперспективни, защото по тях няма движение или развитие.

„За информатор не се иска знанието и съгласието на хората. Предложението изобщо не е стигнало до Борисов. Когато службата се насочи към дадено лице, се образува дело за оперативно наблюдение, свързано със събиране на информация. То може да се заведе и по единичен сигнал”, обясни ген. Радев. Според него документите за Борисов са от типа „чух, видях”.                                                                                                                 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


414
Още по темата: Бойко БорисовБуда
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
за мен е по интересно как гея прекарва първанов с поправка в устава на бсп
39
14
 
5
 
! Отговори
Бойко преди 11 години
Forever Boiko !!Той найстина е най-успешния премиер за българия ако БСП вземат изборите ПАК ще окрадът всичко .Само ББ !!
38
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
доста ниско паднаха авторите на компромати,ще им се отрази доста лошо,тепърва ще разберат
37
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До optimistСмешният си ти, както наблюдаваният е бил Борисов, а приликата е, че и двамата не го съзнавате!
36
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонименti mnogo gramoten pederasT
35
36
 
9
 
! Отговори
optimist преди 11 години
Смешна история! Втори мандат за ГЕРБ и Бойко Борисов - най-успешния премиер от 89-та насам.
34
0
 
18
 
! Отговори
Дръндер до 25 преди 11 години
До Emil 25 Ти Емо си доста изостанал, Бивол не е жълт сайт всъщност единствените жълти са тези дето викат ура на ГЕРБ и ти си жълт, пожълтел от тъпотия! А че Гоце е гадина, гадина е, но поне си призна, а Буда няма доблестта да го направи!
33
21
 
5
 
! Отговори
Емил преди 11 години
Не харесвам особено Бойко, но червената *** никак :)И факта е че това ми мирише на партенка от много далеч :)
32
12
 
4
 
! Отговори
миро преди 11 години
борисов може да бъде спокоен защото този който си служи с компромати губи избори
31
6
 
4
 
! Отговори
КРАВА преди 11 години
Нямам доверие на Бивол-а... - все иска да ме изненада отзад...
30
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Всеки ден по 1 документ ще му пускат Биволите (по-скоро седящите за тях вождове). Накрая Боко ще рухне и ще си признае! Обречен е!На България такъв премиер не й трябва. Станалото през 2009 г. станало, но не можем да допускаме повече премиер дето могат да го притискат както си искат с миналото му. А миналото му си е мутренско отвсякъде, забъркан е в страшни каши, далавери, измами, рекети. Просто - мутра!
29
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Биволът все пак си е вид ***! Не може да се очаква много ум!
28
2
 
18
 
! Отговори
ОСЪЗНАТ преди 11 години
***,ЧЕНГЕТА,КДС-ТА,ВКР-ТА и др.подобни мекерета-вие сте виновни майка БЪЛГАРИЯ да е на това положение-последни в света.
27
13
 
4
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 11 години
Той СПИН-ишев си каза точна... - Борисов бил недостоен за партиен член и не отговарял на условията... - затова и Партията не му се е доверила да го вербува...
26
1
 
22
 
! Отговори
ДО КРАВАТА преди 11 години
А НА УИКИЛИКС И НА ГРАМИТЕ ИМАШ ЛИ- ЧЕТИ КАКВО ПИШЕ БАЙЕРЛИ ТАМ ЗА МУТРАТА БОЙКО.
25
4
 
27
 
! Отговори
Дръндер до 19 преди 11 години
До :) 19 абе ***, за да те предложат за доносник или оперативно наблюдение не се изисква подпис на доносника или този, който ще наблюдаваш, даже напратив. Как ще искаш подпис от човек, който ще наблюдаваш? Абе вие герболетките *** ли сте? А кравата 27 ще я попитам какво стана бивола не ти пусна ли? Документа е валиден, Бойко е престъпник-точка!
24
2
 
13
 
! Отговори
До Emil преди 11 години
Това е като, когато някои ритат паднал човек е побой, но ако ритащите са от ДПС, то това е обезвреждане!
23
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ТАТЯНА ДОНЧЕВА КАЗА- ЧАКАЙТЕ ОЩЕ ДОКУМЕНТИ ДА ИЗЛЯЗАТ. А ТЯ ЗНАЕ, ЗАЩОТО Е НАЙ-БЛИЗО ДО АЛЕКСЕЙ ПЕТРОВ- СЪДРУЖНИКЪТ НА БОЙКО.
22
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До EmilИма още документи, но другите са уличаващи. Тези до тук са само за подгрявка ... Съди едва, когато смяташ, че си научил цялата истина, не преди това ...
21
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ЛЪЖЕЦ- ТОЧНО ТОГАВА С ПАШАТА И ЦВЕТЕЛИНКА ИМАХА НЕЗАКОННА ФАБРИКА ЗА ЦИГАРИ В КРАЙМОРИЕ. ЗАТОВА И Е БИЛ ОБЕКТ НА НАБЛЮДЕНИЕ. И ФАКТЪТ, ЧЕ ОТ ПРЕСТЪПНИК СТАНА ШЕФ НА МВР ГОВОРИ САМО ЗА ЕДНО- ПРОДАЛ СЕ Е.