Службите наблюдавали Борисов през 1997 г.

Естествено, че има дело - охранявал съм Живков и Царя, рече премиерът
Обновена: 5 фев 2013 14:34 | 5 фев 2013 09:51,
414
Службите наблюдавали Борисов през 1997 г.
Бойко Борисов. Снимка: архив, БТА

След като МВР отвори папка „Буда“, с която показа, че премиерът Бойко Борисов не се е съгласил да бъде вербуван за информатор на ЦСБОП през 1996 г., сайтът „Биволъ“ пусна нов документ, за който твърди, че липсва от изнесената папка. Източникът и автентичността на документа са неясни.

От приложеното факсимиле се вижда, че той е от дата 24 февруари 1997 г. и е за откриване на дело за оперативно наблюдение (ДОН) срещу Бойко Методиев Борисов. Делото е с номер 0996, с псевдоним "Буда". 

В мотива за делото е посочено: "Във връзка с непрекъснато изменящата се оперативна обстановка, разнообразната и динамична жанрова природа на дейността на силовите групировки, предполагат необходимостта от прилагане на нови, ефективни оперативни методи на работа и контрол. За разширяване на оперативните възможности на сектора и за придобиване на информация по отношение на процеси, представляващи оперативен интерес в силовите групировки и структури, за предотвратяване и пресичане на евентуална престъпна дейност от техни представители..."  

ДОН "Буда" е подписано от оперативния работник с код НБ-22. Това е Младен Георгиев, който е предложил Борисов за информатор, а в момента е главен секретар на ДАНС. Одобрението е от подп. Спас Спасов, бивш офицер от Шесто управление на ДС. И двамата са освободени от ЦСБОП от тогавашния директор Кирил Радев за нерегламентирани връзки с хора от подземния свят.

Вчера след като гръмна скандалът „Буда“, МВР отвори досието и обяви, че документите съдържат предложение за кандидат за вербовка като информатор и предложение за изключване на информатор поради „липса на среда“.

Още по темата
„Сред тях няма документи, които да сочат съгласие за вербовка от страна на лицето, не фигурират и подписи. Липсват и документи, показващи, че съответното лице е извършвало подобна дейност и е предоставяло информация“, посочиха още от МВР.

"Естествено, че ще ми образуват дело за наблюдение, като съм охранявал Тодор Живков, а после и царя. Тъй че не съм аз бил за тях интересния, други са били оперативно интересните лица за Костов и Атанасов", коментира пред "Дневник" премиерът Борисов. Той допълни, че не се притеснява от излизащите материали и "не е длъжен да им чете глупостите".

Бившият директор на ЦСБОП от 1997 до 2000 г. генерал Кирил Радев заяви пред bTV, че премиерът не е бил агент, информатор или сътрудник на службите за сигурност.

Според него премиерът едва ли изобщо е знаел за съществуването на документите, свързани с Буда. По думите на Радев те са безперспективни, защото по тях няма движение или развитие.

„За информатор не се иска знанието и съгласието на хората. Предложението изобщо не е стигнало до Борисов. Когато службата се насочи към дадено лице, се образува дело за оперативно наблюдение, свързано със събиране на информация. То може да се заведе и по единичен сигнал”, обясни ген. Радев. Според него документите за Борисов са от типа „чух, видях”.                                                                                                                 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


414
Още по темата: Бойко БорисовБуда
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
23
 
! Отговори
ГЕРБЕРАСТ преди 11 години
МЧИ те - службите - защо са наблюдавали Буда -Тиквон - нали те наблюдават бандитите, това им е работата. Какво следва - Будьо е бандит - така ли, даже мутра от СИК, даже е рекетирал невинни хора, изграждал е канали за трафик на наркотици, хора, оръжия.Мчи това е нагла клеветЪ... Боцко е Буда - свестен и добър...
19
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
zashto ne kaje,4e e ohranqwal i poli pantev,i kak ohranata na dan4o markow gi e smqla ot boj v dobrich
18
17
 
6
 
! Отговори
КРАВА преди 11 години
Нямам доверие на Бивол-а...
17
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
С рогата напред, другари !
16
10
 
9
 
! Отговори
Emil преди 11 години
Много интересно нещо наблюдавам :)когато един сътрудник на службите е от БСП, той е "Достоен разузнавач" а когато е от другите е доносник :)За справка бившия президент доносник :)И ако *** имаха официални документи, до сега да са ги показали , а не да мятат през жълти сайтове :)
15
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Бойко, БУДАла си беше и БУДАла си оставаш ... С тази линия на поведение, това което ще постигнеш е да бъдат огласени и останалите документи от делото. А верните ти фенове с неспирните оди и възхвали по отношение на теб, само предизвикват народния гняв повече.
14
6
 
2
 
! Отговори
Аз преди 11 години
До Адвокат: А като започнат да нападат някого без ние да ги питаме, това какво е? Май вие адвокатите го наричате КЛЕВЕТА !
13
31
 
10
 
! Отговори
:) преди 11 години
ДО ТУК НЕ ВИДЯХ НИТО ЕДИН ДОКУМЕНТ С ПОДПИСА НА БОЙКО.ЗАТОВА ВСИЧКО Е ШАШМА НА БСП...А И КАКВОТО ДА НАПИШЕТЕ ПРОТИВ БОЙКО РАБОТИ САМО В НЕГОВА ПОЛЗА. ЗАВИНАГИ БОЙКО !
12
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Починалият преди месец бивш шеф на ЦСБОП Спасов бая материали е отнесъл в къщи. Дали ги и продал на някои заинтересовани хора или са пуснати след като си е отишъл от тоя свят остава да гадаем?! Едно е сигурно, тепърва ще излизат нови материали за Буда.100% Тиквуняка се е опитал да изчисти нещата, но са го държали за топките или са го изпреварили като са прибрали листата, а са оставили само папката с 2 документа!А Боко,? Той дори не се хаби да следи лъжите си! Лъже по навик и природа!
11
23
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Много ми е забавно как винаги преди избори, червените започват с черния ПиАр. Преди бяха брадвите и Костов, че избереш ли Борисов, избираш Костов :). Раничко започнаха тая година с помиите, шоуто до изборите ще е пълно. И накрая Хамстерът пак ще получи по-малко от очакваните гласове, ама пак ще каже, че всъщност са постигнали голям успех :)
10
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ГЕРБЕРИСТИ- БУДИСТИ Тайната на управляващите е, че не са тикви, а кухи кратуни
9
2
 
19
 
! Отговори
ГЕРБЕРАСТ преди 11 години
До АнонименМчи те не са чели Винету...
8
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Бойко Борисов ***.
7
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Прокуратурата няма да се самосезира Ще се самосезират Мутрите за които е донясял А при тях няма шест-пет и шменти капели Сигнализирахте за неуместен коментар
6
27
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хайде другари комунисти, старт на храчките! Venseremos!
5
7
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Възмездието за шайката от ГРОБ наближава
4
5
 
42
 
! Отговори
СССРейчо преди 11 години
МУТРА и комунист - ФОРЕВЪР !!! Това е мафиота ИПОНец др. Бойко Борисов !!!!!!!!!!!!!
3
3
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Я то не било Буда ,най си било мутра
2
5
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ЛЪЖЕЦ- ТОЧНО ТОГАВА С ПАШАТА И ЦВЕТЕЛИНКА ИМАХА НЕЗАКОННА ФАБРИКА ЗА ЦИГАРИ В КРАЙМОРИЕ. ЗАТОВА И Е БИЛ ОБЕКТ НА НАБЛЮДЕНИЕ. И ФАКТЪТ, ЧЕ ОТ ПРЕСТЪПНИК СТАНА ШЕФ НА МВР ГОВОРИ САМО ЗА ЕДНО- ПРОДАЛ СЕ Е.
1
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
livenews.bg/Pokazaha-novi-dokumenti-za-Buda%E2%80%9D-45497