Частните школи ще взимат държавни субсидии

Защо да плащаме за деца, чиито семейства вечерят за ?1000, пита БСП
Обновена: 7 фев 2013 16:38 | 7 фев 2013 13:54,
98
Частните школи ще взимат държавни субсидии
Снимка: архив, Reuters

Парламентът реши частните учебни заведения да имат право на държавна субсидия със 73 гласа ”за” и 12 против при разглеждането на Закона за училищно и предучилищно образование. Промените влизат в сила от учебната година 2016/2017 г.

Народното събрание отхвърли предложението на депутати от левицата за отпадане на член 10 от закона, които предвиждаше това решение.

В остър спор влязоха депутатите за пореден път за Закона за училищното и предучилищното образование. Този път народните представители дебатираха за член 10 от закона, който предвижда частните детски градини и частните училища може да получават държавна субсидия.

Според предложенията включването на частните детски градини и частните училища в системата на държавно финансиране се извършва по тяхно заявление.

Законопроектът предвижда още, когато частните детски градини и частните училища получават държавна субсидия, те може да събират такси само за дейности, извършвани от тях, извън финансираните от държавата.

Противниците на законопроекта от БСП и ДПС обясниха, че има населени места, където няма частни детски градини и училища, а те също ще плащат за субсидиите на въпросните учебни заведения.

Янаки Стоилов от ”Коалиция за България” призова депутатите от тези райони да гласуват против това предложение, въпреки че мнозинството ще го подкрепи. Той беше категоричен, че в следващото правителство левицата ще направи стъпки да отмени финансирането на частните учебни заваедения.

Питайте българските граждани дали са съгласни да плащат за образованието на деца, на които вечерите на семействата им в ресторант са 1000 евро, попита Ваня Добрева от левицата.

От мнозинството пък изтъкнаха, че по време на тяхното управление са се вдигнали учителските заплати и са вдигнати парите за образование в бюджета. Дебатът премина и през спор на тема кой какво е направил за образованието и при чие управление е било по-добре.

Опозицията обвини управляващите и за това, че в пленарна зала днес е зам.-министърът на образованието Милена Дамянова, а не новоизбраният министър Стефан Воденичаров. По техни думи това показва пълно нехайство на кабинета.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
По същата логика следва детски надбавки да получава всяко българско дете,а не както е сега.
85
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аз лично съм благодарна за това решение!Има много добри частни инициативи, които се нуждаят от субсидиране!Особено, когато става въпрос за качествено или алтернативно образование!!Не е справедливо да се плаща само за бедните ***...или за западащи държавни институции, в които децата имат нулево развитие!
84
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Всяка образователна форма трябва да се субсидира от държавата.За да може всички деца да се ползват с равни права!Иначе се връщаме към някаква бленувана форма на комунизъм!Едни хора, които са неквалифицирани и не работят реват срещу тези, които работят за повече и плащат повече, като първите държат да бъдат захранвани с детски помощи, които пък не се полагат на работещи хора!Е няма как да стане!А и образованието е на това дередже не от вчера..
83
4
 
3
 
! Отговори
майка преди 11 години
Обществено заблуждение е, че частните училища са за тузари.Както и че данъкоплатците ще плащат на частни фирми.Става въпрос за субсидия от бюджета, която се пада на всяко българско дете!В момента тези, които учат частно са един вид дискриминирани.Аз плащам 320 лева частна ясла, защото в държавната няма места!Отделно частната ясла има реална печалба 1000лв на месец, за заплати на 3 възпитателки!!!БЕЗОБРАЗИЕ
82
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Каквото и да си говорим, едни наши хора ще вземат едни пари!
81
2
 
2
 
! Отговори
майка преди 11 години
Някои само са пишат учители, други обичат винаги да критикуват, но за ваше съжаление това е изключително правилна стъпка.След като няма места в държавните заведения и родителите са принудени или предпочитат частните такива.Право-пропорционално тези хора плащат повече данъци и по-високи такси, а образованието трябва да и равностойно за всички.Хората, които се занимават с частно образование трябва да се ползват или с данъчни облекчения или със субсидии!!!
80
2
 
4
 
! Отговори
Предай нататък! преди 11 години
Проклети да са всички, които продадоха интересите на България и българите за власт и лично облагодетелстване!!! ПРОКЛЕТИ ДА СА!
79
1
 
10
 
! Отговори
Гогата преди 11 години
Гарантирано от Гроб!!!Няма пари за заплати и здравеопазване(Здравните ни вноски от 2 милиарда бяха присвоени от Дянков!!!)Но пари за частни училища и бонуси винаги се намират !!!
78
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
простий народе българскичастний сектор ще си пълни гушата с твойте парикакто е с приватизацията , болниците и т.н.кой е луд да прави болница или училище за ползу родувсичко се прави за смъкване на пари и забогатяванекато сте прости ще ви доят докато издъхнете - ток, вода, медицина, училище,*** за ядене в лъскави опаковки
77
3
 
16
 
! Отговори
Учител преди 11 години
Имам 31 г.стаж като учител. Никога не е имало по-некомпететни хора в МОН.Никой не го е грижа за учителя. Институциите се надпреварват да ни прехвърлят задълженията си.То не беше гражданска защита,противопожарна , здравно образование,безопасност на движението,превенция на тормоза, превенция на отпадащите и т.н.А заплатите не са мръднали от стачката!Защо изведнъж всички управляващи и медии спряха да говорят за това? Миналия месец всички заглавия започваха с това! Това решение е поредния резил!
76
3
 
16
 
! Отговори
Димитров преди 11 години
Това е АБСУРД! Нали за това са ЧАСТНИ т.е. на самоиздръжка! Никое заведение, което е частно, не бива да ползва държавни субсидии! А дали частните учебни заведения дават "по-добро образование" -това е въпрос, по-който може сериозно да се спори!
75
1
 
12
 
! Отговори
Дончо преди 11 години
Навсякъде богатите са алчни.Но в България искат да имат всичко и добре платените депутати им го дават.
74
1
 
11
 
! Отговори
Абсурдистан ! преди 11 години
Първо се "Запознайте се с малката Яна - тя е "пеперудено" дете и после се погрижете за правата на богатите. - Абсурдистан !
73
16
 
7
 
! Отговори
Здравко преди 11 години
Частните училища дават по-добро образование, защото децата са мотивирани да учат там!Правилно е държавата да въведе ваучери за образование. Причината за това е, че аз като получавам по-висока заплата, плащам по-високи данъци. А ваучерите, трябва да са стойността на образованието в държавните училища, от там нататък родителя да доплаща!Така е справедливо за всички.
72
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ЗНАЧИ ПАРИ ЗА ПЕНСИОНЕРИТЕ НЯМА ,ЗА ТЕЖКО БОЛНИ БЕДНИ НЯМА КАЧЕСТВЕНО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ ,ЗАЩОТО НЕ ПЛАЩАТ ,НО ЗА ПРЕВИЛЕГИРОВАНИТЕ БОГАТИ ПАК СЕ НАМЕРИХА ПАРИ ДА НЕ БЪДАТ ОЩЕТЯВАНИ,МАКАР ,ЧЕ БИЗНЕСМЕНИТЕ ОЩЕТЯВАТ РЕДОВНО ОБИКНОВЕНИТЕ БЪЛГАРИ! И ДЪРЖАВАТА ОТНОВО Е НА СТРАНАТА НА БОГАТИТЕ. ПИТАМ СЕ ЗАЩО ПЛАЩАМЕ ДАНЪЦИ ? ЗА ДА ОБОГАТЯВАМЕ ОТНОВО БОГАТИТЕ?
71
2
 
21
 
! Отговори
asd преди 11 години
Да не забравят да гласуват и държавно субсидиране на милионерите в страната. То от мутри какво да очакваш, освен да подпомагат другите мутри. Нали са си комбинка.
70
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
БЛАВО БЕ ! ОТНОВО ПРЕВИЛЕГИИ ЗА ПРЕВИЛИГИРОВАНИТЕ!
69
2
 
5
 
! Отговори
хаха преди 11 години
До гостенкаЯнаки Стоилов е работил на същото работно място където и Бойко борисов в последните 13 години,с други думи на държавната софра,хаха!!!
68
2
 
5
 
! Отговори
до 77 преди 11 години
Е, и? Поне ще цоцат по - малък брой от държавната бозка. Каква е разликата дали са гласували 5 или 12 против, все е смешно. Даже да ги намалят на 50, то и без това се гласува по партийна команда, а не по свободна преценка, какво те топли като са повече гласовете.
67
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
със 73 гласа за и 12 против при разглеждането на Закона за училищно и предучилищно образованиеКъде са останалите депутати до 240, че постоянно се приемат закони и промени по тях с липсващ кворум, къде е и опозицията, че само 12 са гласували против, да го ***. За чий са ни 240 хрантутника като те системно не са на работното си място!