Частните школи ще взимат държавни субсидии

Защо да плащаме за деца, чиито семейства вечерят за ?1000, пита БСП
Обновена: 7 фев 2013 16:38 | 7 фев 2013 13:54,
98
Частните школи ще взимат държавни субсидии
Снимка: архив, Reuters

Парламентът реши частните учебни заведения да имат право на държавна субсидия със 73 гласа ”за” и 12 против при разглеждането на Закона за училищно и предучилищно образование. Промените влизат в сила от учебната година 2016/2017 г.

Народното събрание отхвърли предложението на депутати от левицата за отпадане на член 10 от закона, които предвиждаше това решение.

В остър спор влязоха депутатите за пореден път за Закона за училищното и предучилищното образование. Този път народните представители дебатираха за член 10 от закона, който предвижда частните детски градини и частните училища може да получават държавна субсидия.

Според предложенията включването на частните детски градини и частните училища в системата на държавно финансиране се извършва по тяхно заявление.

Законопроектът предвижда още, когато частните детски градини и частните училища получават държавна субсидия, те може да събират такси само за дейности, извършвани от тях, извън финансираните от държавата.

Противниците на законопроекта от БСП и ДПС обясниха, че има населени места, където няма частни детски градини и училища, а те също ще плащат за субсидиите на въпросните учебни заведения.

Янаки Стоилов от ”Коалиция за България” призова депутатите от тези райони да гласуват против това предложение, въпреки че мнозинството ще го подкрепи. Той беше категоричен, че в следващото правителство левицата ще направи стъпки да отмени финансирането на частните учебни заваедения.

Питайте българските граждани дали са съгласни да плащат за образованието на деца, на които вечерите на семействата им в ресторант са 1000 евро, попита Ваня Добрева от левицата.

От мнозинството пък изтъкнаха, че по време на тяхното управление са се вдигнали учителските заплати и са вдигнати парите за образование в бюджета. Дебатът премина и през спор на тема кой какво е направил за образованието и при чие управление е било по-добре.

Опозицията обвини управляващите и за това, че в пленарна зала днес е зам.-министърът на образованието Милена Дамянова, а не новоизбраният министър Стефан Воденичаров. По техни думи това показва пълно нехайство на кабинета.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
9
 
40
 
! Отговори
аз преди 11 години
Държавата да плаща за издръжка на обществени училища - частните да си правят проекти и да си печелят финансиране от други източници.
5
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Парламентът реши частните учебни заведения да имат право на държавна субсидия със 73 гласа за и 12 против при разглеждането на Закона за училищно и предучилищно образование"-Ето 85 депутата се били на работа от 240. Къде са били останалите 155 по далаверка ?
4
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Искам да знам, зам.- министърът на образованието Милена Дамянова, колко дни или години има като учител, влизала ли е в час, заставала ли е пред ученици? Какъв министър може да бъде Дамянова,която има връзка с образованието само докато е била в ученичка.
3
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Защото частните университети произвеждат по-добри специалисти, г-н "Неработил никога"! Това, че в България все още се губи цяла година(1-ви курс), в която всички учат всичко и реално нищо не научават, не означава нищо! Държавата губи като обучаваме специалисти за износ, а се водят "Държавна поръчка"! Назовете ми едно държавно металургично предприятие, за което е необходимо да се плащат разходите на толкова много кандидат-металурзи!?
2
5
 
28
 
! Отговори
българия преди 11 години
още една грешна стъпка - герб прави всичко възможно да не управлява след изборите. между другото къде са останалите 155 дупетати, гласували са само 85. явно е че 100 са достатъчни на българия, даже са и много.
1
1
 
31
 
! Отговори
bolka преди 11 години
Тогава би следвало да отпадне ограничителния таван от 350 лв./месец бруто на член от семейство за получаване на детски добавки! Колко родители са дискриминирани с това ограничение, след като работят и плащат данъци на държавата. Освен това летвата от 350 лв./човек вече е твърде ниска. Тя се оказва под социалния минимум за живот у нас.