Частните школи ще взимат държавни субсидии

Защо да плащаме за деца, чиито семейства вечерят за ?1000, пита БСП
Обновена: 7 фев 2013 16:38 | 7 фев 2013 13:54,
98
Частните школи ще взимат държавни субсидии
Снимка: архив, Reuters

Парламентът реши частните учебни заведения да имат право на държавна субсидия със 73 гласа ”за” и 12 против при разглеждането на Закона за училищно и предучилищно образование. Промените влизат в сила от учебната година 2016/2017 г.

Народното събрание отхвърли предложението на депутати от левицата за отпадане на член 10 от закона, които предвиждаше това решение.

В остър спор влязоха депутатите за пореден път за Закона за училищното и предучилищното образование. Този път народните представители дебатираха за член 10 от закона, който предвижда частните детски градини и частните училища може да получават държавна субсидия.

Според предложенията включването на частните детски градини и частните училища в системата на държавно финансиране се извършва по тяхно заявление.

Законопроектът предвижда още, когато частните детски градини и частните училища получават държавна субсидия, те може да събират такси само за дейности, извършвани от тях, извън финансираните от държавата.

Противниците на законопроекта от БСП и ДПС обясниха, че има населени места, където няма частни детски градини и училища, а те също ще плащат за субсидиите на въпросните учебни заведения.

Янаки Стоилов от ”Коалиция за България” призова депутатите от тези райони да гласуват против това предложение, въпреки че мнозинството ще го подкрепи. Той беше категоричен, че в следващото правителство левицата ще направи стъпки да отмени финансирането на частните учебни заваедения.

Питайте българските граждани дали са съгласни да плащат за образованието на деца, на които вечерите на семействата им в ресторант са 1000 евро, попита Ваня Добрева от левицата.

От мнозинството пък изтъкнаха, че по време на тяхното управление са се вдигнали учителските заплати и са вдигнати парите за образование в бюджета. Дебатът премина и през спор на тема кой какво е направил за образованието и при чие управление е било по-добре.

Опозицията обвини управляващите и за това, че в пленарна зала днес е зам.-министърът на образованието Милена Дамянова, а не новоизбраният министър Стефан Воденичаров. По техни думи това показва пълно нехайство на кабинета.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
7
 
6
 
! Отговори
Загрижен преди 11 години
До Иванка:Мари моме, тези родители хранят теб и семейството ти като си плащат данъците, защо техните деца да не получават какато получават и твоите, нима те имат по-малко право?Ние не получаваме детски, не получаваме за образование, НЕ получаваме а ДАВАМЕ, да попитам ЗАЩО? Ами, ако не даваме дали няма да цъфнеш пред вратата ни, да молиш за работа, а? Айде всички с ляво мислене при бащицата ви в северна Корея, да ядете месце само като почине някой роднина!Успех!
25
1
 
8
 
! Отговори
Любомир преди 11 години
Иванка, след като няма място за моето дете в държавните детски градини, то не заслужава ли субсидии. А вероятността данъците и осигуровките, които аз плащам и внасям в държавния бюджет, да са по-високи от вашите е доста голяма. Повярвайте ми.
24
1
 
4
 
! Отговори
до 25 преди 11 години
"Питам аз: къде са останалите 135 депутата?" 155 са нещо против?
23
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ОЩЕ ЕДИН ГАДЕНН НАЧИН ЗА РАЗДЕЛЕНИЕ НА НАРОДА!Една продавачка с 250-300 лв плаща и данъци/а на нейния хал са почти 60-70% от работещите/и с тези пари държавата ще захранва и частните училище, където обикновено учат децата на тузарите!Е, от това каква по-голяма несправедливост?КЪДЕТО ИМА ЕДНА ПРИКАЗКА БОЛЕН ЗДРАВ ДА НОСИ!
22
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Парламентът реши частните учебни заведения да имат право на държавна субсидия със 73 гласа за и 12 против.Питам аз: къде са останалите 135 депутата?
21
7
 
17
 
! Отговори
Antonim преди 11 години
Нима децата, които посещават частни детски градини и училища не са граждани на тази държава? Не стига, че родителите им не получават детски надбавки за тях (детските заедно с помощите за безработица,за ток и т.н. са основно за гласоподавателите ***, които в голямата си част не носят никакви приходи на държавата, а загуби от кражби на ток, дърва, унищожена инфраструктура и пр.) Тези родители, чиито деца посещават частни учебни заведения със сигурност плащат по-високи данъци и осигуровки.
20
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ами тогава аз искам детето ми да учи в частен университет в Англия , а БГ да си ми даде субсидията , която ми се полага тук като държавен студент.
19
12
 
14
 
! Отговори
иванка преди 11 години
от къде на къде ще ползват държавни пари.След като техните деца са от висшето общество нека мама и тати да си плащат.Те са си избрали.Нямат право да ядат на останалите парите
18
9
 
11
 
! Отговори
майка преди 11 години
Какво цъкате минуси, май нямате представа какво е да влезнеш в държавна ясла или градина...или все едно не знаете, че частните училища и университети са една идея по-добри!!Тука някой пак коментират и слагат минусите наизуст!
17
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Смахната държава !
16
2
 
19
 
! Отговори
А преди 11 години
Според мен изобщ трябва да се дават ваучери за децата и родителит да имат възможност да си местят децата. Тогава ще стане конкурентноспособно. Не сега държавните училища учителите да и ползвт за набиране на клиенти за частни уроци и срещу това и заплата да получават.
15
5
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
Към Закона да има и добавка,на тези Родители,Държавата да им плаща и Социални Помощи,да речем прмерно в порядъка от 1500-2500 евро седмично
14
2
 
19
 
! Отговори
АЗ преди 11 години
Аз пък не вечерям за 1000евро а пестя от всякакво ядене за да си пратя детето в сносна градина. След като два месеца прибирах двугодишното си дете от "дискотека" в държавната градина и то не от детски песнички. А някои път го вземах от пред телевизора. Стана ми чудно защо изобщо се строят детски градини, киносалоните и дискоткте са свободни през деня , общинат да се разбере за някакъв наем и да пускат там децата. Ден дискотека , ден кино с по един хамбургер ...лесна работа .
13
1
 
8
 
! Отговори
123 преди 11 години
До 10:Ами като децата ни не ходят в държавни училища, да не плащаме и данъци за тях а?
12
1
 
7
 
! Отговори
Учител №2 преди 11 години
" ... че по време на тяхното управление са се вдигнали учителските заплати..." - пълни глупости!Въпреки обещанието на предишния министър за увеличение на заплатите от месец януари 2013 г. такова до днес - 07.02.2013 г. не се е случило, а януарските заплати вече са изплатени: СПРАВКА - ВЪВ ВСЯКО УЧИЛИЩЕ!
11
14
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен г-н Овча мисълЦървул ***! Частните училища инвестират и реализират печалба от дейността си. "Ш..та" държава взема данъци от всички за финансирането на ДЪРЖАВНОТО образование. За това ТЕХНИТЕ деца имат право като всички на ДЪРЖАВНО образование. Частното такова е въпрос на финансови въможности и личен избор. Накърнените права са на гражданите чиито деца посещават ДЪРЖАВНО училище но с техните ДАНЪЦИ ще се подпомагат ЧАСТНИТЕ училища от които печелят частни субекти.
10
25
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Като майка съм абсолютно съгласна със закона!!!Нямате представа какво е да поддържаш частна детска градина примерно.Не говоря за тези с такса 700 лева!Обикновените такива работят за минимална печалба.Заплатите на възпитателките варират от 300 до 700 най-много.Всичко друго отива за наеми, храна и консумативи!Тези хора отглеждат и възпитават децата ни и заслужават много повече.Недейте да говорите наизуст.
9
9
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Няма по-алчно нещо от богатия човек. Искат още и още, но те да не дават нищо.
8
7
 
16
 
! Отговори
аз преди 11 години
До Анонименкато имат същите права - що не учат в същите училища? Така няма да възниква въпроса въобще.
7
1
 
19
 
! Отговори
аз преди 11 години
До АнонименИ как така заседанието е било легитимно?! Не трябва ли да присъстват поне (ПОНЕ!) половината депутати?