Частните школи ще взимат държавни субсидии

Защо да плащаме за деца, чиито семейства вечерят за ?1000, пита БСП
Обновена: 7 фев 2013 16:38 | 7 фев 2013 13:54,
98
Частните школи ще взимат държавни субсидии
Снимка: архив, Reuters

Парламентът реши частните учебни заведения да имат право на държавна субсидия със 73 гласа ”за” и 12 против при разглеждането на Закона за училищно и предучилищно образование. Промените влизат в сила от учебната година 2016/2017 г.

Народното събрание отхвърли предложението на депутати от левицата за отпадане на член 10 от закона, които предвиждаше това решение.

В остър спор влязоха депутатите за пореден път за Закона за училищното и предучилищното образование. Този път народните представители дебатираха за член 10 от закона, който предвижда частните детски градини и частните училища може да получават държавна субсидия.

Според предложенията включването на частните детски градини и частните училища в системата на държавно финансиране се извършва по тяхно заявление.

Законопроектът предвижда още, когато частните детски градини и частните училища получават държавна субсидия, те може да събират такси само за дейности, извършвани от тях, извън финансираните от държавата.

Противниците на законопроекта от БСП и ДПС обясниха, че има населени места, където няма частни детски градини и училища, а те също ще плащат за субсидиите на въпросните учебни заведения.

Янаки Стоилов от ”Коалиция за България” призова депутатите от тези райони да гласуват против това предложение, въпреки че мнозинството ще го подкрепи. Той беше категоричен, че в следващото правителство левицата ще направи стъпки да отмени финансирането на частните учебни заваедения.

Питайте българските граждани дали са съгласни да плащат за образованието на деца, на които вечерите на семействата им в ресторант са 1000 евро, попита Ваня Добрева от левицата.

От мнозинството пък изтъкнаха, че по време на тяхното управление са се вдигнали учителските заплати и са вдигнати парите за образование в бюджета. Дебатът премина и през спор на тема кой какво е направил за образованието и при чие управление е било по-добре.

Опозицията обвини управляващите и за това, че в пленарна зала днес е зам.-министърът на образованието Милена Дамянова, а не новоизбраният министър Стефан Воденичаров. По техни думи това показва пълно нехайство на кабинета.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
1
 
13
 
! Отговори
ДО 66 преди 11 години
Как няма да е така,след като чиновникът,който отговаря за средното образование (оная със змийското излъчване Дамянова) не е стъпвала в училище,откакто го е завършила.Мислех си,че управлението на Вълчев е дъното,но реално политиката му за съсипване на образованието е продължена от сегашното МОН.Всъщност то е съсипано,сега вече е разлага.
65
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Естествено че трябва държавата да плаща по равно за образованието на всяко дете. Пък родителите му да си решавата в частно ли ще го пращат или в държавно. Родителите му били богати и то не заслужавало - ейй тия още разсъждават като преди девети. А може би заслужава повече защото носи по-успешен ген?
64
5
 
5
 
! Отговори
гостенка преди 11 години
БСП са абсолютни популисти. Янаки Стоилов какво точно е работил последните 23 години, за да се изказва всеки ден компетентно по всеки въпрос? И защо г-н Стоилов и г-жо Ваня "никога не съм Ви чувала" да няма субсидии за тези деца?
63
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"със 73 гласа за и 12 против" = 85, а доколкото е известно, за да е законно гласуването, то трябва да има кворум, който от 121 депутата!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
62
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"От мнозинството пък изтъкнаха, че по време на тяхното управление са се вдигнали учителските заплати и ...." Това е лъжа!Вдигнали са се при предното управление.След като таксата за частно училище покрива разходите,защо трябва да получават и държавно субсидиране.За какво ще се използват тези пари?Не е ли по-добре да се помисли да се учеличат на държавните и да се намали минималния брой деца необходими за формиране на клас.С досегашните 18 ще се затварят училища и ще има повече неграмотни.
61
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Е щом е за "наши" хора защо да не субсидираме ? Ае на бас, че ако не си "наш" нито частно училище можеш си отвори ни субсидия ще видиш. Трябва да си от овързаните свински черва.А иначе идеята и решението са чисто комунистически
60
4
 
9
 
! Отговори
1 преди 11 години
Идеята да се субсидира учебното заведение ми се струва почти толкова лоша, колкото и това да не се субсидира въобще. Частното учебно заведение прави сметка на разходите си и желаната печалба и определя такса. Родителите я плащат. Ако се субсидира частното учебно заведение, субсидията е чиста печалба, защото няма нов разход за покриване, ако не се добави нещо в плюс към съществуващите условия. За родителите няма ефект. Ако се субсидират родителите на дете в частно училище има ефект за тях, съвсем друг въпрос е колко им влияе на семейния бюджет.
59
5
 
19
 
! Отговори
МериЛин преди 11 години
Като учител мога спокойно да кажа, че нищо при това управление не е добре в образованието. В чудо сме се видяли! Не можем да си вършим пряката работа. Превърнаха ни в статистици, чиновници и психирани субекти, а после ще търсят успехи и качество. По- скоро да им свърши мандата, че колеги с 40 годишен стаж казват, че такова чудо никога не е било!
58
6
 
9
 
! Отговори
Oleee преди 11 години
Тия ще съсипят държавните училища и болници! Целта е всичко да стане частно и тогава стойте та гледайте! Връщаме се с повече от 100г. назад в развитието си. Няма как 70% бедни българи да издържат частни фирми и заможни родители! Абсурдно е и напълно несправедливо! Тия крадци в НС се самозабравиха! Време е да се махат!
57
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
1) Това колко парички ще ми струва ?2) Моето дете предполагам няма да се възползва от услугата за която си плащам...3) За моето дете ... няма да има и детска градина след като всичките *** влизат в държавните по социални критерии с новия закон.4) Ясно ... трябва да стягаме багажа и по далеч от тук. Такова гонение на българите не е имало и по турско.
56
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Много добре знаете, че частните училища са пълна скръб. Там ходят децата на мутрите за дипломи само.
55
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До мгсНЕ Е РЕДНО, ЗАЩОТО ТОВА ОЗНАЧАВА, ЧЕ ЧАСТНОТО УЧИЛИЩЕ НЕ ПРЕДЛАГА КАЧЕСТВЕНО ОБРАЗОВАНИЕ И ТАКА СИ ПРЕЦАКВАШ СОБСТВЕНОТО ДЕТЕ.
54
6
 
3
 
! Отговори
мгс преди 11 години
До азСамо дето такива като мен, който плащат с данъците си, парите на една махала *** искам държавата да не толерира само хора, които най-вероятно ще отидат отново в бюрата за безработни, а даде и на моето дете което е в частно училище.Хубаво е държавата да подпомага слабите, но в крайна сметка нека поне децата ни са равни пред държавата - Иначе си е бълхарник.
53
4
 
10
 
! Отговори
Olee преди 11 години
Егати продажната пасмина! Че то по тая логика и аз си отварям фирма и ще искам държавата да ме субсидира! Откъде накъде всички ние ще плащаме издръжаката на частни училища, болници и не знам още какво си? Нали уж държавата няма право да субсидира директно фирми? Това не е държава - това е помийна яма!
52
2
 
8
 
! Отговори
Anotnom преди 11 години
А не бихте ли коментирали и това: Половин милион лева източени чрез ТЕЛК измами.Схемата - социално слаби семейства подават молби в дирекция Социално подпомагане за помощи.На базата на фалшификатите, социалните отпускат помощи. Родителите получават еднократно между 5000 и 6300 лева за минал период.
51
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
СУБСИДИРАТ СЕ САМО ГУБЕЩИ ФИРМИ, ЗНАЕТЕ ТОВА. ФИРМИТЕ ГУБЯТ КОГАТО ПРОИЗВЕЖДАТ НЕКАЧЕСТВЕН ПРОДУКТ, ЗНАЕТЕ И ТОВА.
50
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До до 45НАПРОТИВ, ТОВА Е СУБСИДИЯ ЗА ЧАСТНИТЕ ОБРАЗОВАТЕЛНИ ФИРМИ, КОИТО ПРОИЗВЕЖДАТ ДИПЛОМИ САМО.
49
8
 
8
 
! Отговори
до 45 преди 11 години
Именно, много добре казано, повечето тук, така и не разбират, че това не е субсидия за частното заведение, а за децата в тях. Разбира се, най-редно е, за да няма злоупотреба, тази субсидия да се дава като ваучер на родителя, с който да може да си покрие част от таксата в уч. заведение. Но повечето хора като чуят богати и се настървяват като кучета, а истината е, че в частните заведения, далеч не всички са деца на богати родители!!!! Пък дори и да е така, какво?... Ееех, човешка злобо!
48
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
СУБСИДИРАТ СЕ САМО ГУБЕЩИ ФИРМИ, ЗНАЕТЕ ТОВА. ФИРМИТЕ ГУБЯТ КОГАТО ПРОИЗВЕЖДАТ НЕКАЧЕСТВЕН ПРОДУКТ, ЗНАЕТЕ И ТОВА.
47
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ОТКЪДЕ-НАКЪДЕ ДАНЪКОПЛАТЕЦА ЩЕ ИЗДЪРЖА ЧАСТНАТА ФИРМА НА НЯКОЙ СИ?