Частните школи ще взимат държавни субсидии

Защо да плащаме за деца, чиито семейства вечерят за ?1000, пита БСП
Обновена: 7 фев 2013 16:38 | 7 фев 2013 13:54,
98
Частните школи ще взимат държавни субсидии
Снимка: архив, Reuters

Парламентът реши частните учебни заведения да имат право на държавна субсидия със 73 гласа ”за” и 12 против при разглеждането на Закона за училищно и предучилищно образование. Промените влизат в сила от учебната година 2016/2017 г.

Народното събрание отхвърли предложението на депутати от левицата за отпадане на член 10 от закона, които предвиждаше това решение.

В остър спор влязоха депутатите за пореден път за Закона за училищното и предучилищното образование. Този път народните представители дебатираха за член 10 от закона, който предвижда частните детски градини и частните училища може да получават държавна субсидия.

Според предложенията включването на частните детски градини и частните училища в системата на държавно финансиране се извършва по тяхно заявление.

Законопроектът предвижда още, когато частните детски градини и частните училища получават държавна субсидия, те може да събират такси само за дейности, извършвани от тях, извън финансираните от държавата.

Противниците на законопроекта от БСП и ДПС обясниха, че има населени места, където няма частни детски градини и училища, а те също ще плащат за субсидиите на въпросните учебни заведения.

Янаки Стоилов от ”Коалиция за България” призова депутатите от тези райони да гласуват против това предложение, въпреки че мнозинството ще го подкрепи. Той беше категоричен, че в следващото правителство левицата ще направи стъпки да отмени финансирането на частните учебни заваедения.

Питайте българските граждани дали са съгласни да плащат за образованието на деца, на които вечерите на семействата им в ресторант са 1000 евро, попита Ваня Добрева от левицата.

От мнозинството пък изтъкнаха, че по време на тяхното управление са се вдигнали учителските заплати и са вдигнати парите за образование в бюджета. Дебатът премина и през спор на тема кой какво е направил за образованието и при чие управление е било по-добре.

Опозицията обвини управляващите и за това, че в пленарна зала днес е зам.-министърът на образованието Милена Дамянова, а не новоизбраният министър Стефан Воденичаров. По техни думи това показва пълно нехайство на кабинета.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Когато една банка фалира, влоговете и на богатите се изплащат от държавата. Същото е и с метрото и магистрали, построени от държавата, но ползвани безплатно или евтино от фирмите и богатите.
45
1
 
1
 
! Отговори
майка преди 11 години
И защо никой от противниците не попита какво се е случвало досега с тези не потърсени пари?Интересно ми е дали са инвестирани някъде или пак някой се е нагушил с бонуси.
44
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Качественото образование става все по-недостъпно за по-бедните и целта е болшинството от българите да останат неграмотни и да може по-лесно да бъдат управлявани и лъгани. Образованието е начин да се ограбят огромната маса от бедни в България, за да учат само децата на богатите и после те да станат съдии, депутати и министри във върхушката на власта.
43
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ОТКЪДЕ-НАКЪДЕ ДАНЪКОПЛАТЕЦА ЩЕ ИЗДЪРЖА ЧАСТНАТА ФИРМА НА НЯКОЙ СИ?
42
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Субсидират частните училища защото частните училища не печелят, а не печелят, защото предлагат некачествено образование.
41
3
 
1
 
! Отговори
ЗА 42 преди 11 години
До АнонименАми като не ти харесва да си богата бъди бедна.
40
6
 
7
 
! Отговори
майка преди 11 години
Не знам защо продължават да ги наричат субсидия за частните заведения все още?!?!Идеята според мен е следната: всяка година в бюджета се планират за всяко дете в училищна възраст по приблизително 1300-1400 лева. когато детето учи в училище Х, то училището си прибира тези пари. Е, аз моето съм го записала в частно училище, така че нека ми дадат един ваучер, който да дам в училището и да ми приспаднат тези пари от таксата. Всъщност субсидията е за детето, училището нищо не печели повече.
39
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До До 36АМИ РАВНИ СМЕ - ПЛАЩАШ ДАНЪЦИ НА ДЪРЖАВАТА, ИМАШ ДЪРЖАВНО УЧИЛИЩЕ.АКО ИСКАШ ЧАСТНО - ПРАВИШ СИ ЧАСТНО И СИ ГО ИЗДЪРЖАШ, ТАКА Е ПО ЦЯЛ СВЯТ.ТОВА ТУКА НЕ Е РЕДНО И НИКЪДЕ НЕ СЕ ПРАВИ ТАКА.
38
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До -+Няма да е зле да се поограмотят учителите. Напоследък такива бисери чувам, че ми се плаче.
37
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен 34Не само ти плащаш данъци. И аз ги плащам. И аз не съм получила от държавата стотинка детски, защото се водим богати. Това, че в София няма мета в детските градини са виновни управниците. Само в моя квартал се затвориха 6 детски заведения. Това, че половин България живее в София, пак си има причина. Мислете малко, после обявявайте някого за ***. И моята дъщеря учеше в частно училище. Но това си беше наш избор. Сега какво? Държавата да ми възстанови таксите ли? Няма да откажа.
36
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Няма увеличение на учителските заплати за средното образование !
35
5
 
10
 
! Отговори
-+ преди 11 години
Всичко ли ни е наред, че депутатите сега пък решиха, че можем да субсидираме частните училища??? Това е меко казано малоумно. Тези пари можеха да влязат в бюджетите на общественото образование. Могат да се използват за повишаване квалификацията на учителите, за евентуално класове с по-малко ученици, да подпомогнат образованието на ромите, за транспорт на ученици, за храна на ученици. Общественото образование е в ужасяващо състояние! То има нужда от помощ, а не частните елитни училища!
34
4
 
5
 
! Отговори
До 36 преди 11 години
Виж сега, щом като сме еднакво длъжни всички да плащаме данъци на държавата, то трябва и да сме равни в облагите от нея. Дори и да има места в държавните детски градини за всички, субсидията трябва да се дава на дете, а не на заведение, и родителите му да си решават къде ще го дават, на частно или на държавно. Естествено, нали се сещаш, че тази субсидия съвсем няма да покрие таксата в частно учебно заведение?
33
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Каня, всички който са против тази субсидия на ден на отворените врати на едно ново прохождащо частно начално училище основано и легализирано от родители. Сами ще се уверите, че родителите се лишаваме от много неща за да могат децата ни учат в ИСТИНСКОТО УЧИЛИЩЕ! facebook/events/560731217285174/
32
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен данаци плащаш а бачкаторите ти не получават заплати..хем крадеш,хем си нахална!!!!
31
3
 
5
 
! Отговори
до 26 преди 11 години
ало мухал! тая с 200-300лв колко данък плаща бе? частна детска градина да е само за богати бе! има хора които нямат избор, ако искат детето им да ходи въобще на градина.
30
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
*** от БСП пак се изказаха неподготвени - те знаят ли, ние с мъжа ми като можем да си позволим частна детска градина, колко данъци и осигуровки плащаме за това? И колко *** сме субсидирали в държавните д.г., докато родителите им не са внесли и един лев на държавата. А децата от държавните д.г., в които междудругото нямаше място за нашето, макар да сме внесли повече данъци от родителите с по-малко фин. възможности, защо се възползват тогава от субсидия, за която и ние сме платили?
29
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
...не получаваме това което ни се полага като данъкоплатци и освен това някой се обогатява за наша сметка тъй като сме принудени да търсим подобни услуги.Този закон узаконява това положение и затова не трябва да изпадаме в абсурдното положениежертвите на едно безхаберие да подкрепят собственото си ограбване.
28
2
 
6
 
! Отговори
михаил преди 11 години
е тогава тези хора и да не ги лекуват, и пътищата да не ползват а! само социално слабите, които никога не са плащали данъци и осигуровки да имат достъп до платени с данъци услуга а?
27
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До до 12 Става реч за Принцип - Данъци плащат всички за да имат определени права. Това, че някой не се възползва а предпочита частно образование е негов личен избор и НЕ го освобождава от плащане на данъци. За това, че общината НЕ ЖЕЛАЕ да реши въпроса с детските градини чрез строеж на нови такива (с НАШИТЕ ДАНЪЦИ) е най-обикновен лобизъм в интерес на частни субекти както и този закон. Ти, аз и всички за чиито деца са ПРИНУДЕНИ да ходят на частни скъпи градини сме ЖЕРТВИ на този лобизъм защото