"Частните монополи завземат всеки един сектор"

Левицата за скандалите в МЗХ, ЕРП-тата и КС
Обновена: 12 фев 2013 21:05 | 12 фев 2013 20:00,
205
"Частните монополи завземат всеки един сектор"
Сергей Станишев. Снимка: архив Булфото

По-лошо от държавния монопол е единствено частният монопол, заяви лидерът на БСП Сергей Станишев. Той коментира протестите срещу високите сметки за ток и ситуацията с енергоразпределителните дружества.

Социалистът обясни, че БСП са се обявили против приватизацията им още при управлението на НДСВ.

Проблемът е дълбок, той се натрупва и при това управление излезе извън контрол, обясни още Станишев виждането си за проблемите с ЕРП-тата и високите цени на тока.

Левицата ще настоява за сформиране на парламентарна анкетна комисия, която да провери цялата дейност на енергоразпределителните дружества – приватизационни договори, финансови потоци, ценообразуване и т.н.

Според Станишев протестите показват, че хората не вярват на държавата и отговорността за това е на сегашното правителство. Лидерът на БСП обясни още, че ДКЕВР е показала неспособността си да се справи при подобни ситуации и допълни, че левицата отдавна настоява председателят на комисията да се избира от парламента и Народното събрание да има контрол на комисията.

Станишев припомни още, че през 2011 година са били приватизирани остатъчните дялове от енергоразпределителните дружества, което окончателно е лишило държавата от роля в енергийния сектор.

Държавата е била ощетена с 180 милиона лева от тази приватизация, защото акциите са били продавани на цена от 1632 лева за акция при 4600 лева за акция през 2004 година.

Станишев се обяви за възстановяване на икономическата роля на държавата и връщането на активната роля на държавата в инвестиционния процес.

Частните монополи завземат всеки един сектор, допълни още Станишев.

ОЛАФ за първи път проверява действащ български министър, коментира евродепутатът от БСП Илияна Йотова разразилия се днес скандал с министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов.

Вестник “Сега“ днес излезе с материал, че Европейската служба за борба с измамите проверява Найденов заради  възлагане на обществена поръчка на стойност 48 000 лева за изработване и поддържане на страница на Програмата за развитие на селските райони във Facebook и Twitter. Въпросната поръчка беше спечелена от бившите пиарки на земеделското министерство и още тогава се разрази медиен скандал.

Йотова обясни, че си позволява да заяви нещо толкова категорично заради самите реакции на Найденов, който по нейни думи днес обърнал становището са на 180 градуса.

По думите на евродепутата сутринта Найденов “истерично отрекъл“ информацията, на обяд обяснил, че има проверка, но тя не е срещу него, а от разпространено от МВР съобщение стана ясно, че наистина има проверка за въпросната обществена поръчка.

Йотова заяви, че вече е поискала среща със Соня Клисарска, директор на АФКОС-МВР /национална контактна точка с ОЛАФ/.

Тя обясни, че левицата ще изиска и становището на прокуратурата по случая, както и ще отнесе въпроса до НС. По нейни думи червените ще поискат изслушване на Найденов и Цветан Цветанов. Оставката на Найденов отдавна стои на дневен ред, заяви още Йотова.

От левицата бяха категорични още, че няма да подкрепят номинацията на ГЕРБ за член на Конституционния съд. Вчера мнозинството депозира кандидатурата на зам.-председателя на Върховния касационен съд (ВКС) и председател на наказателната колегия на ВКС Гроздан Илиев. Станишев коментира, че процедурата е била абсолютно опорочена и ГЕРБ са разрушили авторитета на една институция, която се е ползвала с високо доверие.

Той пропомни неуспешните кандидатури на Венета Марковска и Галя Гугушева.

Каквито и да са качествата на кандидата, не можем политически да подкрепим кандидатурата, заяви лидерът на БСП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


205
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Оф, скрий се бе лалугер!!!
112
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И като станат държавни какво ще се промени, закона на Ом ли?
111
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Bez bps i dps v sledvashtoto narodno subranie!
110
3
 
7
 
! Отговори
136 преди 11 години
Пак се появиха платените драскачи! Сега са от червената боя, но аз презирам всякакви продажни *** без собствено мнение и достойнство. В предишния си коментар съм казал само истината...на господата не има харесва и слагат минуси, но това няма да промени мисленето на хора като мен...дори още повече ме амбицира. Ще разберете много скоро колко неточна наука е статистиката. Вчера се разбра по една телевизия що за перквоци са статистиците, а есента - що за измамници са.
109
3
 
11
 
! Отговори
Уточнител преди 11 години
ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ!СМЪРТ НА КОМУНИЗМА, СВОБОДА НА НАРОДА!
108
3
 
6
 
! Отговори
fa преди 11 години
Това четиво от "Хамстерските хроники" ли го преведаха?
107
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Антон Кутев за втори път призна, че има платени агитатори в интернет форумите, които пускат контролирани съобщения в полза на БСП.Ало позитанците...Нощни смени давате ли?
106
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Майко мила,този болшевик съвсем изтрещя.Ало хамстер ти виждал ли си например скоро държавното БДЖ на какво прилича?
105
8
 
17
 
! Отговори
136 преди 11 години
Не робувам на партии, млад човек съм и нито съм живял през комунизма, нито съм бил репресиран, нито съм усетил Виденовата зима! Мразя обаче да ме правят на ***. Станишев се подиграва с хората и си мисли, че никой не помни кога и кой докара тея чужди дружества. Няма по-изнервящо нещо за мен някой да ме мисли за *** и наивник. А точно това правят хората от БСП и всеки ден все повече се отвращавам! По-склонен съм да дам шанс на сегашните, само да докажа на тези, че не съм късопаметен.
104
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
абе *** вземи се скрий в
103
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Станишев, политическа проститутко, точно от твоята уста не трябва да излиза думата 'монопол' !
102
2
 
8
 
! Отговори
Дете преди 11 години
Махай се бе долнопробен.
101
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тоя или е пълен ***, или е много ***! Ама май е и женчо. Ако беше един далновиден и умен политик щеше да каже - "ДА, и ние носим вина за наличието на кожодери в енергетиката на страната. Отчитаме го като една от основните грешки на нашето управление и ще се опитаме да я поправим ако имаме шанс. " А той цървула дава някакви мазни интервюта все едно е бил в чужбина като се е случвало всичко. Монополите се появиха далеч преди ГЕРБ да се появи...Костов започна, другите довършиха!
100
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Пфууу!
99
9
 
4
 
! Отговори
Уточнител преди 11 години
Чухме, че тук някъде нападали Станишко, наричали го национален предател и т.н... Това не е правилно! Сер гей Дмитриевич (така е по л.к.) генерично е наполовина руснак - наполовина "българин", защото баща му е българогласен (макар и относително). Т. е. има право на избор, като в случая явно е приел да бъде руснак. С други думи Сер гей Дмитриевич Сатанишев в никакъв случай не може да бъде наречен " предател на България". Просто той си е руски патриот. Дай Боже повече такива самоотвержени патри
98
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Станишев, народа ти се смее! Скрий се че немога да те гледам ! Вземи си го и Борисов с тебе да не ти е скучно ! От държавното най лесно се краде. Мога ли да попитам как си вадиш хляба ?
97
2
 
8
 
! Отговори
СЕЛЯНКА преди 11 години
Станишката да не се коси,като го изритат от песаи теглят шута след няколко месеца,ще стане и той монополист в шиене на долни *** за електората си.
96
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И защо по дяволите тогава ние плащаме заплати на ДКЕВР?Какво тогава регулира тя?Енергийно явно неможе!Водно, най-вероятно казва на водата във водопада да пада?Каква работа свърши ?
95
0
 
2
 
! Отговори
до 118 преди 11 години
До fred 13Това е доста хубаво дето го казваш,ама как виждаш да се случи?Точно като онзи дето каза:''За бога братя не купувайте!"А твоето е "...не плащайте''Освен това замразяването е от 1997,а от тогава инфлацията в ЕС е 30%,а в БГ над 150%.Та как мислиш да стане?
94
0
 
1
 
! Отговори
stomin преди 11 години
До до 111 А де.При мен не тръгна.Браво на теб но малко се по изхвърли май.