Левицата скочи за "опоскания" фискален резерв

Управлението на Борисов ни струваше 7 млрд. лева, сметна Станишев
Обновена: 13 фев 2013 12:16 | 13 фев 2013 11:47,
157
Левицата скочи за "опоскания" фискален резерв
Сергей Станишев Снимка: архив, БТА

Реалното състояние на фискалния резерв е много тревожно, да не кажа отчайващо – 3,9 млрд лева, което е под законовия минимум от 4,5 млрд, заяви в парламента лидерът на БСП Сергей Станишев.

По думите му с 2,5 млрд. евро се е увеличил държавният дълг на страната.

Управлението на премиера Бойко Борисов е струвало на българските граждани над 7 млрд. лева, отчесе Станишев. Той направи сметките, като изчисли липсите от фискалния резерв и новия дълг на държавата.

По негови думи кабинетът ще продължи да харчи неконтролируемо. Според соцлидера е лъснала голата истина, че фискалният резерв е повече от преполовен.

Никой не видя полза от изхарченото от резерва – нито майките, нито бизнесът, нито образователната система, обясни Станишев.

По думите на лидера на БСП премиерът Бойко Борисов неведнъж се е жалвал каква опоскана държава е заварил, но той получил фискален резерв от над 8 млрд. и 200 милиона лева.

Нееднократно сме алармирали, че правителството харчи фискалния резерв, за да покрива дупки в бюджета от покровителството на сивата икономика и контрабандата, заяви Станишев.

По думите на лидера на БСП реално в момента държавата няма резерви. Ето това е наследството на господин Борисов, отсече Станишев.

Правителството, надяваме се временно, е отклонило средства от Сребърния фонд или фонда ”Козлодуй”, обясни бившият финансов министър Пламен Орешарски.

Червените алармираха, че в момента държавата няма пари за текущи разходи.

Според лидера на БСП начинът да се стабилиза фискалният резерв е да има работеща икономика, а правителството е направило точно обратното – разсипало е малкия и средния бизнес и е покровителствало сивата икономика.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


157
Още по темата: резервСергей Станишев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
6
 
5
 
! Отговори
дядо Боцко преди 11 години
Не разбирам нещо . Изплъзнаха ви се 7 милиарда ?
97
5
 
18
 
! Отговори
Разбирачев преди 11 години
Станишев се опитва да говори кратко, за да бъде разбран, но истината за ГЕРБ е доста по-страшна от това, което казва Станишев. Примерно ГЕРБ 3 години и половина провеждат прокризисна политика и политика, с която фалираха малкия и средния бизнес в услуга на най-едрия бизнес. Само от тази политика на ГЕРБ щетите са за над 10 млрд. лева. Отделно прахосването на милиарди от Фискания резерв и увеличението с милиарди на държавния дълг, за които говори Станишев.
96
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До АНОНИМЕН 107Не зная на колко години си...но...имаш да изкупуваш доста грехове, ако си гласувал поне веднъж за комунисти.
95
9
 
11
 
! Отговори
морски преди 11 години
13 млрд.лв изхарчиха ГЕРБ за 4 години и построиха половин магистрала и 2 кръстовища.А,да,и си раздаваха милиони лв. бонуси.
94
10
 
12
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 11 години
Никога не съм гласувал за друга партия освен за БСП но сега вече знам ,че никога вече за тях.
93
10
 
11
 
! Отговори
Обективен преди 11 години
Станишев бърка.На 30 юни 2009-та ФР беше 8264.6 милиона лева, а това е последния месец преди ГЕРБ да дойдат на власт.Няма все още данни за януари 2013, но от 6081 милиона лева към 31.12.2012, трябва да извадим 2 милиарда плащания по външния дълг и още 970 милиона прахосани от ГЕРБ както е станало през януари 2012 и остават около 3100 милиона лева - с 6.2 млрд. лева по-малко.Държавния дълг - няма данни за януари, но увеличението е почти 2 млрд. лева.т.е. ГЕРБ ни струват 8 млрд., а не 7.млрд.
92
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако не се вдигнат студентите няма да има ефект и резултат, само младите хора могат да променят статуквото в България.Но ако постъпят овчедушно горко на България
91
9
 
5
 
! Отговори
до 101 преди 11 години
Ти да си чул някога Станишев да е казал истина?
90
4
 
6
 
! Отговори
дзвер преди 11 години
До АНАЛЛизатор...ами не се бие в гърдите като "лъчезарно простия" маймун, с рязане на ленти и т.н...На резача не му стигат още километри да стигне построените магистрали при Съсела...А виждане, че на ставане и лягане весе те са му в устата...
89
1
 
3
 
! Отговори
чекист преди 11 години
До аз до чекист За 66ти В моя коментар емоционални изблици не виждам . Обиди също. Когато коментатор си изпуска нервите, приема нещата лично и истеризира значи няма какво да каже. Аз зад всяка дума написана от мен заставам защото за разлика от Вас мога да чета финансовите извлечения от министерството на Дянков Те са на сайта и са публични. Ще Ви кажа че по лошо от жена с "дълъг" нос е само мъж с къса ***. Бъдете здрав и пийте си редовно хаповете. Ако нямате пари за тях поискайте...не е срамно
88
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не ме интересува кой изнася данните, а искам да знам ВЯРНО ЛИ Е ? И до като се делим на червени,сини и зелени, а не се обединим за една обща кауза наречена БЪЛГАРИЯ разберете няма да има никакви резултати.
87
12
 
9
 
! Отговори
АНАЛизатор преди 11 години
Този хомосексуалист,като се хвали,че е оставил 8млр. и 200милиона лева в резерв не направи нито една детска градина.Само с тези 200млн.можеше да направи 100 детски градини и веднъж за винаги да се реши този проблем,да се прекъсне даването на пари под масата и нямаше родителите да си чудят кой да им гледа децата.Ей това е Станишевото управление.Един договор не е подписал в полза на българите.Как е възможно да има толкова некадърен политик,че даже и партия да управлява.
86
5
 
11
 
! Отговори
До 97 преди 11 години
"Плащането беше направено със заем, изтеглен преди няколко месеца с добра лихва и падеж след 5 години"Така де - парите вече ги няма, а дали лихвата е добра ще стане ясно след години. Фактите са, че Фискалния резерв падна под 4 млрд. лева, а държавния дълг, се увеличи с милиарди при ГЕРБ. Не съм правил точната сметка - нямам всички данни, но намалението на ФР плюс увеличението на дълга на държавата при ГЕРБ е за около 7 млрд. лева. Отделно косвени загуби - фалити на малкия и среден бизнес ...
85
0
 
3
 
! Отговори
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaa преди 11 години
neeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee
84
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
което беше преди плащанията за 2 млрд. лева по външния дългПлащането беше направено със заем, изтеглен преди няколко месеца с добра лихва и падеж след 5 години.
83
9
 
7
 
! Отговори
тити преди 11 години
Как къде са БОЙЧЕТО , направи магитралки *** да путъват удобно до родните места, ако може и по често. Другите парички си ги е присвоил.
82
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ахахахаххахахахах, интересен източник на информация за фиск. резерв - минстерството на Моньо пърДянков.... Ахахахахаа а от къде да черпим надеждна информация, от централата на *** 20 ли, ахахахаа
81
4
 
5
 
! Отговори
До 86 преди 11 години
Ти май и приказките за бабите няма да разбереш. Сега сме 12 февруари 2013-та, а не 31.12.2012-та, което беше преди плащанията за 2 млрд. лева по външния дълг.
80
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Какво се е разскачал пък тоя, резерва, та резерва. Друго не можа да измисли за 4 години, само повтаря какъв резерв бил оставил. Само дето мълчи по въпроса колко неразплатени плащания беше оставил ... "Изчислил" бил - голям изчислител се извъди, това да не ти е трудов стаж да го изчисляваш ... не че някога ти се е случвало, де.Той резервът не е неприкосновен запас, а резерв, не е въпросът да не се харчи, а да се поддържа.А и ти няма да имаш шанс да се оплачеш от опосканата държава наследство...
79
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Като няма риба ,и ракът /ГЕРБ/ е риба",.....нЕма други ,---за съжаление !