Левицата скочи за "опоскания" фискален резерв

Управлението на Борисов ни струваше 7 млрд. лева, сметна Станишев
Обновена: 13 фев 2013 12:16 | 13 фев 2013 11:47,
157
Левицата скочи за "опоскания" фискален резерв
Сергей Станишев Снимка: архив, БТА

Реалното състояние на фискалния резерв е много тревожно, да не кажа отчайващо – 3,9 млрд лева, което е под законовия минимум от 4,5 млрд, заяви в парламента лидерът на БСП Сергей Станишев.

По думите му с 2,5 млрд. евро се е увеличил държавният дълг на страната.

Управлението на премиера Бойко Борисов е струвало на българските граждани над 7 млрд. лева, отчесе Станишев. Той направи сметките, като изчисли липсите от фискалния резерв и новия дълг на държавата.

По негови думи кабинетът ще продължи да харчи неконтролируемо. Според соцлидера е лъснала голата истина, че фискалният резерв е повече от преполовен.

Никой не видя полза от изхарченото от резерва – нито майките, нито бизнесът, нито образователната система, обясни Станишев.

По думите на лидера на БСП премиерът Бойко Борисов неведнъж се е жалвал каква опоскана държава е заварил, но той получил фискален резерв от над 8 млрд. и 200 милиона лева.

Нееднократно сме алармирали, че правителството харчи фискалния резерв, за да покрива дупки в бюджета от покровителството на сивата икономика и контрабандата, заяви Станишев.

По думите на лидера на БСП реално в момента държавата няма резерви. Ето това е наследството на господин Борисов, отсече Станишев.

Правителството, надяваме се временно, е отклонило средства от Сребърния фонд или фонда ”Козлодуй”, обясни бившият финансов министър Пламен Орешарски.

Червените алармираха, че в момента държавата няма пари за текущи разходи.

Според лидера на БСП начинът да се стабилиза фискалният резерв е да има работеща икономика, а правителството е направило точно обратното – разсипало е малкия и средния бизнес и е покровителствало сивата икономика.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


157
Още по темата: резервСергей Станишев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
7
 
4
 
! Отговори
аз преди 11 години
Ерм, плъх долен, резерва е около 6 милиарда в момента. Справка тук;minfin.bg/bg/statistics/4
57
10
 
21
 
! Отговори
чекист преди 11 години
Може всичко да говорите за Станишев, но кое не е истина от казаното.-Не беше ли правителството на Борисов това което получи най голям резерв през последните 23 години. Впрочем нямам памет и Живков да е оставал такъв резерв:)Не е ли резерва наполовина и пуснат облигационен заем? Не е ли вярно, че ставаме свидетели на ежедневни фалити и отчайваща безработица? Не е ли вярно че постепенно всичко мина в ръцете на монополите? Ето втори месец се плащат пенсии от парите за здраве. Мислете не ревете!
56
0
 
6
 
! Отговори
РУМЕН221 преди 11 години
ДО 44 И 46-ти,- ПИТАМ СЕРИОЗНО!- КОЛКО СА СЪЩИТЕ ДАНЪЦИ В "МОТОРА" НА ЕВРОПЕЙСКАТА ИКОНОМИКА - ГЕРМАНИЯ...???ИКОНОМИКАТА "РАБОТИ" И СЕ ПЕЧЕЛИ НЕ ОТ 35 МИЛИАРДА В БАНКИТЕ, А ОТ "ОБОРОТА" НА ПАРИТЕ...- КОГАТО ПАРИТЕ НЕ ИСКАТ ДА СЕ "ВЪРТЯТ" САМИ - ТРЯБВА ДА ИМ СЕ ПОМОГНЕ..., А ТОВА СТАВА С ДАНЪЦИТЕ НА ПРИНЦИПА НА "МОРКОВА И ТОЯГАТА"ЗА ДЪРЖАВАТА Е ПРОСТО!- ЗА ИНВЕСТИЦИИ - ДАНЪЧНИ ОБЛЕКЧЕНИЯ.- ЗА ТРУПАНЕ НА ПАРИ - ДАНЪЦИ...МОМЧЕТА,- НЕ ТЪРСЕТЕ СЛОЖНИ ОБЯСНЕНИЯ ЗА "РЕФЛЕКТОРНИ" НЕЩА!
55
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Пари за лекарства - НЯМА!Пари за образование - НЯМА!Пари за пенсии - НЯМА!Пари за майчинство - НЯМА!Пари за наука - НЯМА!------------------------------Ама забравяш, че има пари за МВР и да купим десетина 20 годишни самолета на безбожна цена.
54
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Бате ви Бойко направи купища добри неща.Размаза и громи БСП и ДПС."Също така размаза средният и малък бизнес. Унищожи обикновеният човек със непосилни сметки за ток, вода, парно. Бойко смаза майките, смаза децата, смаза работодателите, смаза пушачите, смаза пенсионерите, смаза учителите, смаза докторите...Единственото, което преживя управлението на ГЕРБ бяха 6-те апартамента на Цецко и ВЕИ-тата на Цветелинка.
53
1
 
5
 
! Отговори
Смрад преди 11 години
Мразим ви ВСИЧКИТЕ!
52
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Вие какво си мислехте, че рязането на лентички е безплатно ли? :)Дойде сметката - над 7 милиарда. На печелившите - честито.
51
2
 
10
 
! Отговори
Дойн преди 11 години
До marinkissВиновността на управляващите е публикувана на страницата на БНБ, не е нужно да ти го каже Станишев! А и каквото и да кажат за свое оправдание докато не се променят цифрите на тази страница - всуе!
50
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
След 4 години и Бойко ще стои на тази трибуна и ще размахва пръст срещу новите бъдещи управляващи, които и да са те.
49
16
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това за опоскания резерв го слушаме от близо 3 години. Сменете плочата другари!
48
14
 
13
 
! Отговори
Наивен преди 11 години
Боже Госпди , как е възможно точно този индивид да говор за опоскан фискален резерв и да се изказва за икономика изобщо.Хей хора от ПЕС , елате и веднага си го вземете при вас.На нас той изобщо не ни е нужен пък и е персона пердута.
47
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Пак ли тоя ***? Отивам да повърна...
46
15
 
16
 
! Отговори
1_българин преди 11 години
Бате ви Бойко направи купища добри неща.Размаза и громи БСП и ДПС.По време на криза - инфраструктура. Замрази доходите , но по време на криза как да е.Отряза пъпната връз на *** с Москва , чрез спирането на Белене и Бургас - Александроролис, пак сме добе с Русия..Усвояваме еврофондовете. Правителството дава практически колкото пари трябва за ин витро и миналата година са се родили 4000 българчета /повтарям българчета/.
45
17
 
15
 
! Отговори
marinkiss преди 11 години
Станишев отново говори пълни шменти капели. Целта е да се накарат управляващите да заемат позиция да се обясняват, че това не е вярно, което в очита на много хора е признак за виновност.Последната седмица и Станишев и двамата Руменовци от партията изрекоха крещящи неистини и измислици, които малко по-късно бяха опровергани напълно.Но ефектът за тях е, че някаква част от хората се хващат на тяхните бръщолевения. Берекет, дето се вика :)
44
12
 
14
 
! Отговори
sostin преди 11 години
Предлагам на всички другарки и другаре ,които се радват на съсела и сие и които са дълбоки привърженици на Русия, Китай , Северна Корея , Ливан, Палестина, Иран ,Ирак и тн . и искренно мразят САЩ, Англия ,Германия и въобще целия цивилизован западен свят , да си съберът багажеца , да си земат домочадието и да заминават за любимите си страни и режими, да си се радват на китния живот там, да си карат руските коли, да говорят по руските си GSM апарати- а то май няма такива и тн. и тн.
43
10
 
7
 
! Отговори
Георги преди 11 години
***!
42
11
 
9
 
! Отговори
мирославб преди 11 години
Тоя *** няма спирка
41
4
 
8
 
! Отговори
Дойн преди 11 години
До РУМЕН221Дано нямаш икономическа диплома, че може и финансов министър да станеш!Сегашните смачкаха малкия бизнес, свиха го до ембрион, затриха средния бизнес остават само големите и предимно чужди компании, но поне имаха достатъчно разум да не пипат данъците (не броим данък-лихва и осигуровките). Тогава действително ще взривят икономиката, та и от Космоса ще се види! Кой тогава ще тръгне да прави бизнес с неясен резултат и да дава 30% на Дянков вместо да вложи парите поне за лихва?
40
12
 
17
 
! Отговори
123 преди 11 години
ТАКАВА РАЗСИПИЯ НИКОГА НЕ Е ПОМНИЛА БЪЛГАРИЯ , КАКТО ПО ВРЕМЕТО НА БИРИСОВ.
39
3
 
11
 
! Отговори
ПРО преди 11 години
До РУМЕН221 - с 30% данък печалба и прогресивен данък върху доходите при сегашната ситуация, кризата още повече ще се задълбочи Първо заради високия дакък, малкото останали чужди фирми ще затворят офисите си тук, де не говорим че доста наши фирми също ще предпочетат да ги пререгистрират в други близки нам страна с по нисък данък. Второ при сега свитото потребление, ако се увеличат днъците върху доходите, постреблението още повече ще се свие и още повече работници ще минат в сивия сектор.