Парите за земеделците не били преведени под натиск

Кабинетът трябва да завърши мандата си, смята Найденов
Обновена: 19 фев 2013 14:34 | 19 фев 2013 14:34,
45
Парите за земеделците не били преведени под натиск
Мирослав Найденов Снимка: БТА

Субсидиите на зърнопроизводителите бяха преведени не защото се притесняваме от протести, а защото смятаме, че трябва по най-бързия начин да стигнат до тях. Това заяви пред журналисти в Перник министърът на земеделието Мирослав Найденов.

По думите  му тези близо един милиард лева влизат директно в българската икономика.

Плащането не можеше да се осъществи през януари, с това се съгласиха и зърнопроизводителите, припомни Найденов. Нито те, нито министърът обаче са приели позицията на Министерството на финансите парите да бъдат преведени през април, защото субсидиите били необходими на земеделците сега.

Найденов уточни, че парите са били осигурени, преди да си тръгне Симеон Дянков.

Той отново повтори, че правителството е приело решение за изплащане на средствата след категоричната намеса на премиера Бойко Борисов. 

Според Найденов кабинетът трябва да завърши мандата си, защото държавата е в много важен процес по отношение на бъдещия програмен период.

Още по темата
През следващия месец трябва да бъдат определени правила за харченето на милиардите, които бяха договорени само преди седмица в Брюксел, посочи Найденов.

Евентуална смяна на кабинета може да доведе до пропуснати възможности през следващия програмен период, заяви министърът.

Той посочи, че земеделските производители ще получат близо 1.073 млрд. лева европейски субсидии за 2013 г. Средствата са с около 150 млн. лева повече в сравнение с тези за миналата година.

Найденов подчерта, че в следващия програмен период 2014-2020 година в българското земеделие ще влязат 15 млрд. лева. По Програмата за развитие на селските райони в следващия програмен период парите ще могат да се прехвърлят от една към друга мярка без да се иска разрешение от Европейската комисия.

Всяка страна членка ще може да взема решение как да разпределя средствата по мерките, обясни Найденов.

Министрът каза още,  че през март тютюнопроизводителите ще получат своите субсидии. За тях са предвидени 70 млн. лева.
Отделно се работи по схемата за отпускане на субсидиите за качествена продукция и на зеленчукопроизводителите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
17
 
! Отговори
Anton преди 11 години
Зад така наречените зърнопроизводители стоят няколко едри играча, които всяка година печелят десетки милиони. В последните години това са една от най-облагодетелстваната прослойка в страната. И са въоръжени с хиляди трактори за милиони леноне, получени от субсидии... А сега за да не дойдат тракторити държавата пуска облигации, лихвите по които ще плащат всички български граждани. Вече е факт вдигането на лихвените проценти от вчера, който процес се наблюдава за първи път от години и ще продължи!
33
0
 
18
 
! Отговори
добре познаващ го преди 11 години
съд за тебе миро ирландското 20 годишно месо.съд за тебе директора на фондация четири лапи за кражби в особено големи размери.съд за тебе заради ограбването на земеделците .съд за тебе за лобизъм и глупавата ти агенция за безопасност на храните в която е пълен хаос.
32
0
 
17
 
! Отговори
ruseborn преди 11 години
Във всеки град да се организира движение наречено Бъдеще за Русе Бъдеще за София и т.н. После те ще прорастнат и обединят в ПП Бъдеще за България Това е единствения път да си намерим НОВИ кадри, милеещи за страната и гражданите й. НЕ ЧАКАЙТЕ!!! Не губете време а действайте!!! Не свалите ли Бойко Борисов веднага, през юли няма да има и стотинка в държавната хазна за заплати, пенсии и здравеопазване! Написано от един чужденец който обича България
31
0
 
17
 
! Отговори
Gni преди 11 години
Хич не са преведени под натиск... Изчезни *** такъв вкупом с цялата си партия! Като паднете от власт, искрено се надявам следващите, които и да са те, да водят вашата политика! Да ви изкарат всичките кирливи ризи и 4 години да ни обясняват какво сте направили вие!!
30
0
 
17
 
! Отговори
irladec преди 11 години
mursha,6te doide vreme i zqa teb
29
0
 
17
 
! Отговори
Стършел преди 11 години
Може и да завъши мандата си това правителство, но без Мирослав Найденов! По-некадърен от тебе няма!
28
0
 
19
 
! Отговори
Венелин преди 11 години
Добре, че са парите от ЕС, та поне в земеделието има някакво производство. Ако и то разчиташе на вас да го "оправите" до сега да сме измрели от глад.
27
0
 
17
 
! Отговори
bolka преди 11 години
Някой може ли да обясни какъв е този огромен брой зърнопроизводители? Това регистрирани фирми ли са? да не би това да са членовете в кооперациите?И какви са критериите даден зърнопроизводител да може да получава субсидия?
26
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ДКМС, БКП, БСП, ДПС, НДСВ, ГЕРБ и да се готвят следващите, които ще бъде нападнати от интелекта с розовите джуки.
25
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Биволъ публикува много интересна статия относно поръчковата платена политическа к*рва госпожа Даниела Пеловска, която се появи като уж представител на протестиращите, и която уж Буда не познавал, но се оказва, че са си доста близки ..... Ш*бана мафия!
24
0
 
23
 
! Отговори
.. преди 11 години
По-добре г-н Найденов да бяха махнали. За да угоди на онези едри земеделци, защото нека си го кажем, дребни земеделци няма, обеща им по-рано парите. Създаде очаквания и пое ангажимент който той не може да изпълни, защото решението е на Дянков. За това че подлъга тези хора трябваше да си ходи, но духът вече беше изпуснат от бутилката.Като поискаха да протестират, Борисов нямаше полезен ход, защото много щяха да са протестите за една седмица. Жалки ми г-н Найденов, какво ще правите в опозиция?
23
0
 
22
 
! Отговори
Мимоза преди 11 години
Даже, сега като се позамисля, земеделският министър е може би по-негоден и от здравната...
22
0
 
24
 
! Отговори
Ценител преди 11 години
Борисов наредил на Дянков да им изплати желаните суми въпреки неговото нежелание да се излага хазната на риск и затова Дянков си е подал оставката. Той не е искал да върши действия в противоречие на финансовата му политика и имайки достойнство, е напуснал Борисов.
21
0
 
31
 
! Отговори
медарова преди 11 години
Не Дянков, а Найденов трябваше отдавна да си е заминал......неговите далавери датират още от времето на предишни правителства-като шеф на Нац.ветеринарна служба.....спомнете си бизонското месо и още многоооооооооооооо Боже, дай ни сили и търпение, но докога?
20
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Kрадлива ***!Този съсипа горите,дюните,храните,дребните производители.След падането му от власт ще има късмет ако се добере до затвора!
19
2
 
31
 
! Отговори
по 845 лева месечно преди 11 години
841 595 000 лева, делено на 83 000 земеделски производители, прави, средно по 10140 лева годишно на калпак! Което прави по 845 лева месечно, на калпак. Което прави по 28 лева на календарен ден, на калпак. Кой от вас, уважаеми форумци, получава такава субсидия от държавата?
18
2
 
30
 
! Отговори
Мимоза преди 11 години
След здравната министърка, земеделският е най-негоден...лично мнение, не ангажирам никой с него.
17
2
 
23
 
! Отговори
Даниела Пеловска преди 11 години
Кво ревете бе, ***. Не можахме да ви прементне, ама К'ВО ОТ Т'ВА!!! Ние кинти си имаме. Вие се оправяйте, както можете ха-ха-ха....
16
1
 
28
 
! Отговори
BAY PANDEL преди 11 години
MOSHENIK..MOSHENIK...MOSHENIK
15
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А питайте в Добрич за Даниела Пеловска и нейното участие в приватизацията!