С личната намеса на Борисов парите за фермерите потекоха

Найденов не коментира уволнението на Дянков
Обновена: 18 фев 2013 15:14 | 18 фев 2013 15:14,
201
С личната намеса на Борисов парите за фермерите потекоха
Мирослав Найденов Снимка: БТА

В 15.30 часа днес ще бъдат пуснати платежните нареждания за превеждане на субсидиите за земеделските производители, обяви на пресконференция министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов.  Става дума за 841 595 хил. лева субсидии за повече от 83 хиляди земеделски производители. 

Парите са налични и до края на утрешния ден ще бъдат по сметките назърнопроизводителите, увери той. За отпускането им е имало разпореждане на заместник-министъра на финансите Владислав Горанов, който е оторизиран за разпореждане с финансите и осигуряване на ресурса по това плащане, уточни Найденов. 

Парите са от фискалния резерв на бюджета, потвърди министър Найденов. Найденов се извини още един път на зърнопроизводителите за забавянето на земеделските субсидии. 

Министърът не пропусна да отбележи, че без личната намеса на премиера Бойко Борисов, производителите надали са щели да получат забавените пари. 

„Осигуряването на 1 млрд. лева в рамките на един ден не е по-силите на един министър”, коментира още Мирослав Найденов. 

Министърът отказа да коментира оставката на министъра на  финансите Симеон Дянков, преди това да е направил премиерът  Борисов. На въпрос дали е имало напрежение между двамата министри, Найденов не отрече, че е имало по определени поводи. 

Очаква се най-късно до сряда парите да бъдат преведени по сметките на всички земеделци, уточни и изпълнителният директор на фонда "Земеделие" Румен Порожанов.

Още по темата
Средствата за обработка на земеделските площи трябваше да бъдат преведени в края на януари. След като това не се случи, в началото на този месец фермерите заплашиха, че ще предприемат масови протести и че са готови да "пристигнат с тежка техника на жълтите павета в столицата". 

Припомняме, че днес в. „Труд“ писа, че столът на Дянков се клати, тъй като вбесил до краен предел премиера Бойко Борисов заради категоричното си решение да забави плащанията на селскостопанските производители до март-април.

"Възможностите на бюджета са такива, че тези плащания могат да се случат в средата на март и след това евентуално остатъкът в началото на април. Това са възможностите и това ще се случи, каквито и стачки да има", изказа се твърдо на 8 февруари Дянков. Така той отговори на земеделските производители, които заявиха, че ще протестират на 20 февруари пред храм-паметника "Александър Невски".

Премиерът Бойко Борисов, който никак не обича протестите, обаче им обеща, че парите ще бъдат изплатени до 22 февруари. Според източници на вестника миналия четвъртък министър-председателят привикал при себе си зам.-финансовия министър Владислав Горанов, земеделския шеф Мирослав Найденов, както и представители на Националната асоциация на зърнопроизводителите, Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) и Националния съюз на земеделските кооперации в България.

На срещата Борисов бил категоричен, че или ще се намерят пари за изплащане на субсидиите веднага, или ще внесе предложение в парламента за промяна в състава на Министерския съвет и ще махне Дянков.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


201
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
172
0
 
0
 
! Отговори
топала преди 11 години
*** *** тия пари дето са пак на нашия гръб някой следи ли ги къде отиват или пак по шуро баджанашки и след като давате помощи защо не задължите с нещо производителите
171
0
 
2
 
! Отговори
ББ ФАЛИРА БЪЛГАРИЯ преди 11 години
БОЙКО СИ СПАСЯВА КОЖАТА КАТО ДАВА ПАРИ НА ФЕРМЕРИТЕ ЩОТО ГО Е СТРАХ ОТ ТРАКТОРИТЕ И КОМБАЙНИТЕ! САМО ЧЕ ЩЕ ПЛАЩА ЦЕЛИЯ БЪЛГАРСКИ НАРОД!с разпореждането и потичането на парите, страната беше обременена с краткосрочен кредит! Да обясня краткосрочните кредити по Облигации, при този момент в България са най-рискови, тоест са прекалено скъпи! да запитам как така стабилна финансово, колко Германия държава и се налага да тегли кредити за разплащане? Друг е въпроса, че вече сме под санитарния минимум за разплащане, Гърция вече е преди нас!
170
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Какво ли е обещал Борисов на Кабаиванов, че същия се държи като негов пудел? По старание за подлизурство може да надмине и Янето, колкото и трудно да изглежда това...
169
2
 
5
 
! Отговори
Гогата преди 11 години
След 4 г. нвежеството на Пърдянкофф докара държавата до фалит !!В държавата няма пари!!!Този 1 милиард е взет от Фискалния Резерв !!!!!!!България е банкрутирала !!! ФАКТ !!
168
1
 
2
 
! Отговори
земеделец преди 11 години
hah, остави няколкото феодала. Земеделците са много повече. "Общата сума на преведените средства възлиза на 841 592 302 лв., а заявленията са 83823 броя."
167
2
 
5
 
! Отговори
hah преди 11 години
в кои фермери отиват парите ? земята ни е собственост на няколко феодала, които я изкупиха на безценица от оголелия народ с ред фирмички с различни имена
166
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
не ме интересуват , изкуствено създадени феодали
165
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
5 пари не давам за фермерите , след като дори цените на българското жито , се определят от Уолстреет ... дори и реколтата да позволява хляба да стане 0,20лв. , това никога няма да се случи , защото не ние определяме цените на собствените си блага , а господарите ни ... маминката ви продажна да eaa
164
1
 
3
 
! Отговори
земеделец преди 11 години
Отправям го към всички дето позеленяха от злоба и завист, заради това, че получаваме нещо което ни се полага! Да припомня историята за онзи дето Господ му казал, че ще му дадетова което си поиска, но ще го даде и на съседа му в двоен размер. И нашия Човек поискал Господ да му вземе едно око!
163
1
 
3
 
! Отговори
дзвер преди 11 години
До До дзвер...казах ти, гербеолезата те е прихванала...Трябва да си с ментални увреждания, та да си мислиш, че има посредници за субсидиите...Някои хора ще получат 800- 1100 лева субсидии, а някои милиони.Но ти, като ментално увреден "ватрак", не можеш да разбереш нищо.За това ви дават флашките, заедно с инструкциите, та *** като теб постват и инструкциите погрешка...
162
1
 
4
 
! Отговори
земеделец преди 11 години
Тези дето гледат в канчето на земеделските производители - заповядайте при нас, пустееща земя има колкото щеш! Че да забогатеете бързо и лесно! и да карате С класа!
161
1
 
3
 
! Отговори
мърша преди 11 години
Кога ли ще се освободим от тоя охранен ***,тая долна ***,която не става за нищо освен за *** *** на Буда!Навря българското земеделие в миша дупка.Да се маха при калинките си!Отвратяга!
160
2
 
3
 
! Отговори
Буда преди 11 години
Слава, вечна слава на буда. Всички будалисти те подкрепят!
159
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
OSTAVKA NA GERB VEDNAGA
158
3
 
3
 
! Отговори
дзвер преди 11 години
До До дзвер...ти голобрадия платен писач не си виждал "ферма"...Издават те тези две- три думи.Като малък, ако си виждал близо до теб даже и коза си бягал с писъци...Гербер е мярка за тъпота...скоро ще бъде въведена тази мерна единица в Британската кралска академия...Ще се прочуете, това герберЕте...ха-ха-ха
157
3
 
4
 
! Отговори
дзвер преди 11 години
До ДО МИСЛЕшшшт...брей, колко си умен...Субсидии се изплащат от октомври, герберон нещастен...Работата е там, че парите от Европа са преведени...но какво се оказва- няма ги.Няма ги и в резерва, няма ги и по сметкита на Мин. на земеделието, на Министерството на Дончев...няма ги и в сметките на МФ...Абе нЕма един милиард лева...нЕма ги...и то при финансовата дисциплина на хер Флик и Боко...Жална ни майка на всички българи...да ни управляват мършояди...
156
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Дадоха им пари от резерва, там вече няма никой. За да ги избият, пуснаха нова емисия ДЦК. Ама кой ще купи дълга на ББ? И накрая, уволниха Дянков, белким тълпата се успокои..
155
1
 
8
 
! Отговори
radioprestilka преди 11 години
Найденов нали знаеш, че с разпореждането и потичането на парите, страната беше обременена с краткосрочен кредит! Да обясня краткосрочните кредити по Облигации, при този момент в България са най-рискови, тоест са прекалено скъпи! да запитам как така стабилна финансово, колко Германия държава и се налага да тегли кредити за разплащане? Друг е въпроса, че вече сме под санитарния минимум за разплащане, Гърция вече е преди нас! Спирам с обясненията вече!
154
2
 
7
 
! Отговори
Българин преди 11 години
Охо,зърнопроизводителите с големите лъскави джипове!Разбира се,че за тези мутри ще потекат паричките ни, а за другите производители, търговци..... такива помощи и благини няма.....
153
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Идат РАЗМИРИЦИ и ФАЛИТ НА БеГе.Борисов може да отнесе публичен секс.