Програмно или служебно правителство?

Варианти за това кой ще работи за овладяване на кризата
25 фев 2013 07:00, Елка Василева
303
Програмно или служебно правителство?
Росен Плевнелиев отиде вчера при протестиращите. Снимка: БТА

Кабинетът на спасението, който трябва да овладее протестите, няма да е служебен, а експертен. За това ще уговаря днес лидерите на парламентарните партии президентът Росен Плевнелиев, пише "Стандарт".

Вчера разбунтувалите се софиянци връчиха на държавния глава своите искания към властта. Бой по монополите и работещ парламент, а не спешни избори, настоява улицата. Ако това не се случи, митингът ще щурмува "Дондуков" 2. Досега Плевнелиев и партиите обсъждаха вариант за служебен кабинет, но това вече няма да удържи разрастващия се бунт, който вчера напълни площадите на 40 града, пише изданието.

За премиер от дни се спряга финансистът Андрей Делчев, като в усилията си да овладее политическата и икономическа криза той ще бъде подпомаган от Саша Безуханова, посочва „Стандарт“. Програмно правителство с необвързани експерти и едновременно работещ парламент към момента е най-добрият и дори единствен вариант за овладяване на кризата, категорични са на "Дондуков" 2. В същото време обаче партиите снощи продължаваха да твърдят, че отиват на избори.

Според „Труд“ и „24 часа“ пък Екатерина Захариева е най-обсъждана за служебен премиер.
Екатерина Захариева беше зам.-министър на регионалното развитие при Плевнелиев, а сега е главен секретар на президента, пише "24 часа". Тя е магистър по право. За финансов министър сериозно било обсъждано името на подуправителя на БНБ Калин Христов, който преди дни отрече. Според слуховете Плевнелиев е сондирал мнения и за банкера Светослав Божилов, който преди време бе в управителния съвет на фондация “Отворено общество - България”, а по-късно бе съакционер на СИБАНК. Пред колегите си президентът няколко пъти повторил, че е готов да даде време на протестиращите да се регистрират, ако искат да участват в изборите.

Президентът Росен Плевнелиев вероятно ще назначи част от своите съветници и секретари в бъдещия служебен кабинет, посочва от своя страна "Труд". Най-споменаваното име за министър-председател е на Екатерина Захариева. Друг служител на президенството - шефът на кабинета Цветлин Йовчев, е вероятният бъдещ вътрешен министър. Той е най-запознатият човек от екипа на Плевнелиев с работата на службите. Името му е обсъждано и за премиер, но тъй като дългият му стаж в контраразузнаването би породил обществени критики, засега плановете са да е само министър или най-много силов вицепремиер.

В правосъдното министерство вероятно ще се премести един от юридическите секретари на Плевнелиев. Това вероятно ще е Росен Кожухаров. Като бивш шеф на дирекция във Външно и бивш консул в Милано той обаче може да бъде поставен начело и на дипломатическото ведомство.

За социалното министерство президентът също има подходящ човек - секретарят му Деяна Костадинова бе съветничка на Бойко Борисов по социалните въпроси, а по-късно и заместничка на Тотю Младенов.

Тепърва ще се търси удачен титуляр за агроведомството. Убедителна кандидатура за там е Румен Порожанов, шеф на Държавен фонд "Земеделие", който успя да сложи ред в земеделските европрограми. Той е човек на Дянков.

Президентът ще насрочи избори на 12 или 19 май, а служебния кабинет ще обяви в дните между 4 и 9 март, пише още "24 часа". Държавният глава го е уточнил и с екипа си от съветници на заседание в събота. Плевнелиев бил склонен да бави указа си за парламентарните избори, за да даде възможност на протестиращите да се регистрират за участие във вота, ако решат.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


303
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
178
1
 
3
 
! Отговори
Работата е утекла преди 11 години
Работата е утекла. Съветвам и малкото останали способни хора в тази държава да стегат бажа. IT са се стягат първи, че са им приготвили нова порция данаци - все пак имайки предвид средите заплата в сектора, те направо са *** "буржоа".
177
0
 
6
 
! Отговори
Дидо преди 11 години
до 192 ХейтърЗащото "справедливото наказание и възмездие" не може да го раздава кой когато реши.Нали се сещаш ,че ще се намерят хора,които ще и искат и за теб да го приложат.И какво ще стане,ако започнем всички да раздаваме наказания и възмездия-ще започнем да се избиваме като в Сирия,това ли искаме?
176
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Няма значение как ще казва новото Правителство - важното е да стартира необходимите процедури за разследване първо на ТИКВАТА и безобразната му граблива шайка, а след това и на всички преди него!
175
4
 
3
 
! Отговори
Националист преди 11 години
До Анонимен 200Абе вие ГЕРБерите съвсем се объркахте, за демокрация ли сте, за дикататура ли сте, за какво сте?!Май едничкото е да останете на власт!
174
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За мен нашият президент предаде доверието на гражданите и именно затова беше освирка на протеста! Всички знаят, че той е поставено лице на определен кръг хора и е виновен за повишането на цените на тока.
173
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
една овца по-долу вика - долу президента ок, и като падне президента кой остава ?на Алексей Петров наказателните бригади, мишо шамара и компания наркодилъри и генералите от ДС ?ама ако ти дойдат на власт няма да има намаление на тока, а само бой и ***
172
1
 
1
 
! Отговори
Националист преди 11 години
До Антинационалист Имаш правото да си "Поп Кръстьо", но имаш и отговорността за това какъв си.Ще видиш какво ще направят гражданите с такива като теб, много скоро!По Устава!
171
3
 
3
 
! Отговори
"Хейтър"? преди 11 години
И между другото, какво против имате комунизма и социализма? Не че е възможно да бъдат въведени тук и да действат, все пак сме хора, но ми е интересно защо ревете против евентуалното им появяване? Срещу такъв строй протестират единствено ***, които искат да живеят на гърба на другите!
170
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Доган да бъде дисциплинарно уволнен -поради неявяване на работа и да бъде осъден да върне получените заплати!Тази мярка и срещу всички депутати,които отсъстват безпричинно от Парламента!
169
2
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
Това, което става ясно е, че митингуващите играят по свирката на олигарсите и на мутрите, което е едно и също с ГЕРБ. Плевнелиев като верен човек на ББ ще направи всичко възможно да изиграе тази игра до край и ще докаже , че е президент на гербаджиите, а не целия народ. Истинският ход в полза на страната е да се състави СЛУЖЕБНО ПРАВИТЕЛСТВО, и да се върви бързо към избори и новото правителство да се заеме сериозно и отговорно с проблемите на обществото !!
168
1
 
15
 
! Отговори
BG citizen преди 11 години
Неоспорим факт е , че повечето искания са справедливи, но потресающата неграмотност на говорителите на митинга е повече от очевидна. Освен повтарянето да втръсване: Искаме, Оставка, Долу, Ще ги пометем всичките, Престъпници, Мафия,Нова конституция ***,Не щем партии, Парламентът да работи.....и още куп несвързани и нон сенс искания, псувни и музика . Жалко, част от идеите и борбата за справедливост са желана кауза от повечето българи, но да не можеш да направиш едно смислено изречение е срам!
167
3
 
2
 
! Отговори
Антинационалист преди 11 години
До НационалистА всички националисти са прикрити меки китки и си падат най-вече по черни американски(демократични) ...
166
1
 
3
 
! Отговори
"Хейтър"? преди 11 години
Дидо, защо на едно справедливо наказание и възмездие му се вика анархия? При една такава "анархия", престъпниците ще са избити! Само дето няма кой да я спретне.
165
4
 
4
 
! Отговори
Демократ преди 11 години
До МаркЩо не идеш да се гръмнеш. Ако не ти харесва демокрацията, духай супата. Нали знаеш - кучето си лае, керванът си върви. А на некадърните кандидат-диктатори, Демокрацията им е крива
164
4
 
4
 
! Отговори
Националист преди 11 години
Яне Янев е троянския кон на ГЕРБ, внимавайте!
163
1
 
12
 
! Отговори
Бай Ганьо преди 11 години
Какво направи Великият Европейски съюз заради който си унищожихме блоковете в аец Козлодуй ,защо не погледнете акцизите който ни налагат да дигаме цените на бензин цигари и т,н, на стоки от първа необходимост!!!Къде ни е ползата от Нато с милярди долари в скапана техника който ни продадоха !!!Данъкоплатеца плаща по 90 евро на ден на войник в Ирак а пенсии няма !!!Къде ни е ползата от щатите като дори не можем да патуваме свободно !!!
162
1
 
8
 
! Отговори
Боби преди 11 години
и аз искам 10000 лв.заплата,даже може и в евро 1:1,
161
4
 
5
 
! Отговори
народа преди 11 години
ако някой е гледал телевизия тази сутрин ще разбере че нещата започват да си идват на мястото .По една от тях един човек каза че правителството в лицето на Миро Найденов чрез едро пари е купувало телевизии и вестници .Милиони левове раздал същият под формата на реклами на евро програми като това е било работа на областните служби .Да милиони левове и вместо тези пари да отиват за подпомагане на нашето земеделие тоя наглец Миро купувал лоялност на Буда за възхвала .Ето защо толкова много Буда пов
160
0
 
9
 
! Отговори
АА преди 11 години
Съгласна съм с Борев(175)! Народът трябва да реши каква да е заплатата на народните представители,а не те самите!Като отсъстват -удръжки,като направят 3 дни неизвинени-марш от парламента!И най-важното да не им се отпускат субсидии-да си харчат от членски внос ,или от парите на фирмите си!
159
7
 
1
 
! Отговори
Марк преди 11 години
ДЕМОКРАЦИЯТА Е СКЪПА И Е ЗА БОГАТИТЕ НАРОДИ!За Бгматряла е найподходяща ДИКТАТУРАТА!Диктатура тип ФРАНКО!Ами да!Я помислете!няма 240 хрантутници!Има 1 ДИКТАТОР!Много поевтино е!И се знае кой носи отговорност!Това е извода!но ви трябва време да се сетите за това!Нищо!Като се срине сега Държавата, щото политиците се покриха като мишки, като дойдат купоните и режима на тока, ще се сетите!а СЕГА ПРЕДЛАГАМ:Да не се плаща нищо/не само тока/бензина, хляба, водката, прости