Къде успя и къде сбърка Бойко Борисов

Няма обаче достойна алтернатива на този кабинет, смята Юрген Рот
Обновена: 27 фев 2013 14:46 | 27 фев 2013 11:20, Елка Василева
400
Къде успя и къде сбърка Бойко Борисов
Бойко Борисов. Снимка: БТА

Бойко Борисов дойде на власт с щедри обещания. Заричаше се, че щял да разбие мафиотските структури в икономиката и политиката. А се оказа, че дори е закрилял отявлени престъпници, твърди германският журналист Юрген Рот, цитиран от Дойче веле.

Когато Борисов обещаваше, че щял да се пребори с корупцията и да разбие мафиотските структури, мнозина му повярваха. Но очакванията им така и не се сбъднаха, казва германският разследващ журналист Юрген Рот и добавя: "Дори да приемем, че Борисов е имал силни противници, които са се борели със зъби и нокти за запазване на своите привилегии, не видяхме той да полага някакви особени усилия да изпълни обещанията си. А беше избран именно заради тях."

В крайна сметка се стигна дотам, че докато обикновените хора в България мизерстваха, една малка група от хора продължиха да забогатяват. Протестът срещу високите сметки за ток беше само искрата, която подпали чергата и на политиците. Възможно е народният протест да е бил отчасти организиран, финансиран и направляван с цел да падне правителството на Борисов. Но дори да е така, това не променя с нищо ситуацията, казва Рот.

Низ от лъкатушения

Германският журналист посочва и някои от успехите на това управление - като например факта, че на една част от старата номенклатура й беше отрязан достъпът до управленски позиции. Борисов имаше освен това една отлична министърка на правосъдието, която, за разлика от него, беше с чисто агентурно минало. Основната му грешка е, че направи твърде малко за преодоляване на разделението в българското общество, а важни реформи в образованието и на трудовия пазар умряха още в зародиш. Борбата срещу корупцията се водеше спорадично, а в един определен момент дори стана ясно, че Борисов закриля отявлени престъпници, посочва германският журналист.

Юрген Рот говори и за българина Пламен Горанов, който се самозапали във Варна в знак на протест срещу огромното влияние на групировката ТИМ в правителството на Борисов. Този трагичен инцидент, премълчан от повечето български медии, е израз на отчаянието на много хора в България, убеден е германският журналист.

Той критикува и лъкатушенията на Борисов в енергийния сектор - там премиерът първо разтваряше всички врати пред руския деспот Путин и неговите наместници, след което обаче реши, че България все пак трябва да се държи като представител на голямото европейско семейство.

"Покажете ми поне един почтен политик!"

На този етап Юрген Рот не вижда достойна алтернатива на това правителство: "Покажете ми поне един представител на политическата класа, независимо от кой цвят, който да е почтен и безукорен човек! Партиите в парламента са изчерпани, а едно ново социалистическо управление би било пагубно за България", казва германският журналист.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


400
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
274
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Юрген Рот се финансира от фондацията "Ханс Зайдел" ,която плати вече позабравените консултантски услуги на Цв.Цв. С парите от които си купи 6-те апартамента.
273
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Недейте се оплаква вие докарахте тия ГЕРБ ери сега ще ни се подиграват почти цял живот ако не ги забраним въбще да не съществува ГЕРБ.
272
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
БОРИСОВ ДОБРЕ ДАВАШЕ ПАРИ НА ОБЩИНИ ,КМЕТСВА ,АМА ТРЯБВАШЕ ДА СЛЕДИ КЪДЕ ОТИВАТ ПАРИТЕ ,ЗАЩОТО КМЕТОВЕТЕ И ОБЩИНСКИТЕ СЪВЕТНИЦИ СТАНАХА МИЛИОНЕРИ
271
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Юрген Рот не лъже , дори го е страх да дойде в България понеже каза ИСТИНАТА за *** , има вероятност беследно да изчезне
270
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
НЕ РАЗБИРАМ ЗАЩО СОЦИАЛИСТИТЕ СЕ ПОДДАВАТ НА ТАЗИ ГЛУПАВА И БЕЗМИСЛЕНА ИГРА. ТЕ ПРОДЪЛЖАВАТ ДА ОПЛЮВАТ БОРИСОВ С КАКВИ ЛИ НЕ ИЗМИСЛИЦИ И ФАНТАСМАГОРИИ. ЗАЩО НЕ НАПРАВЯТ НЕЩО ПОЛОЖИТЕЛНО, КОЕТО БИ ГИ РЕАБИЛИТИРАЛО В ОБЩЕСТВОТО?
269
5
 
15
 
! Отговори
Гюро Михайлов преди 11 години
Сега пък и Монката влязъл в болница. Хилави управляващи- хилава държава. Герберите на хербарии.
268
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ЕКСЛУЗИВНО! ЦВЕТЕЛИНА БОРИСЛАВОВА РЕДИ СЛУЖЕБНИЯ КАБИНЕТ. ГОТВЯТ ЗА ПРЕМИЕР АНДРЕЙ ДЕЛЧЕВ, СВЪРЗАН С ПЕТРОЛНИЯ И БАНКОВ КАРТЕЛ!Служебният кабинет, който се подготвя от президента Росен Плевнелиев, се реди в сянка от приятелката на премиера Цветелина Бориславова. Тя е човекът, който в сянка диктува на Плевнелиев, тъй като минава за лице от нейното обкръжение. За служебен премиер се готви Андрей Делчев, който е свързан с Петролната асоциация и банковия картел. Министрите в кабинета също се спрягат под диктовката на Цветелина Бориславова, разкри АФЕРА от изключително високопоставени източни
267
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
По данни на Евростат Децата в България се хранят най-лошо и са най-лишени от дрехи и обувки в ЕС Децата в България на възраст от 1 до 15 години се хранят най-зле сред европейските си връстници, сочат последни данни от анализ на Евростат за риска от бедност или социално изключване в ЕС. Според данни на българската статистика децата на възраст 1-15 години у нас са около 1 милион
266
0
 
5
 
! Отговори
анонимна преди 11 години
Опазил ни Бог!Той ако можеше щеше да го направи ,но работи за себеси.
265
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
до 264ей демагог има и други партии освен герб,бсп, дпс....айде у лево
264
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ТРЯБВАШЕ ДА Е ДИКТАТОР
263
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
s chjs vskjdabv hadsb v jhv
262
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Лека ти пръст господ да те прости, добър човек беше но глупав и *** си беше
261
4
 
9
 
! Отговори
Фридрих Енгелс преди 11 години
Както казваше един в "На всеки километър" - "...другари!... аз предлагам да нападнем, па каквото ще да става!..." Тъй че другаря от някъде си да си гледа неговата черга и да не дава акъли тук. ***, които напук на всичко които гласуваха за герП щото Бойко е пич, и биел всички по избори като котка у дирек, сега стоят като *ани и се чудят ко стаа! Ми присламчилите се край ББ са нереализирани на друго място некадърници и се *** тотално с безхаберието си!
260
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
НАДЯВАМ СЕ ЧЕ БОРИСОВ ВИДЯ ИСТИНАТА ,ВИДЯ КОЙ ГО ЛЪЖЕ
259
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Лудото ЛасмпиВ ЖЕЛАНИЕТО СИ ДА КЛЕВЕТИТЕ СТИГАТЕ ДО ОТКРОВЕНИ ИЗМИСЛИЦИ. АКО ТАКА СМЯТАТЕ ДА УПРАВЛЯВАТЕ НЯМА ДА СТАНЕ.
258
1
 
9
 
! Отговори
Томов преди 11 години
"Покажете ми поне един почтен политик!"Това всъщност е основния проблем който седи при нас. Май ще се стигне до избирането на най-малкото зло. Като хвърля поглед назад, най-малко вредните правителства през последните 23 години бяха десните.
257
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ЗА 3,5 ГОДИНИ БОЙКО ГО ЛЪГАХА ХИЛЯДИ ЧИНОВНИЦИ ИМАЩИ ДОСТЪП ДО ДЪРЖАВНИ ПАРИ
256
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Лудото ЛасмпиПроблемът не е дали Борисов е идеален или не е идеален, дали е повече или по-малко способен държавник. Проблемът е, че социалистите са импотентни да управляват и не са реална алтернатива дори само по този пункт, дори да приемем че хората биха приели социализма отново, което е много съмнително.
255
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
борисов създаде монополите, избяга и обвини другите преди него. НАГЛЕЦ!!!