Къде успя и къде сбърка Бойко Борисов

Няма обаче достойна алтернатива на този кабинет, смята Юрген Рот
Обновена: 27 фев 2013 14:46 | 27 фев 2013 11:20, Елка Василева
400
Къде успя и къде сбърка Бойко Борисов
Бойко Борисов. Снимка: БТА

Бойко Борисов дойде на власт с щедри обещания. Заричаше се, че щял да разбие мафиотските структури в икономиката и политиката. А се оказа, че дори е закрилял отявлени престъпници, твърди германският журналист Юрген Рот, цитиран от Дойче веле.

Когато Борисов обещаваше, че щял да се пребори с корупцията и да разбие мафиотските структури, мнозина му повярваха. Но очакванията им така и не се сбъднаха, казва германският разследващ журналист Юрген Рот и добавя: "Дори да приемем, че Борисов е имал силни противници, които са се борели със зъби и нокти за запазване на своите привилегии, не видяхме той да полага някакви особени усилия да изпълни обещанията си. А беше избран именно заради тях."

В крайна сметка се стигна дотам, че докато обикновените хора в България мизерстваха, една малка група от хора продължиха да забогатяват. Протестът срещу високите сметки за ток беше само искрата, която подпали чергата и на политиците. Възможно е народният протест да е бил отчасти организиран, финансиран и направляван с цел да падне правителството на Борисов. Но дори да е така, това не променя с нищо ситуацията, казва Рот.

Низ от лъкатушения

Германският журналист посочва и някои от успехите на това управление - като например факта, че на една част от старата номенклатура й беше отрязан достъпът до управленски позиции. Борисов имаше освен това една отлична министърка на правосъдието, която, за разлика от него, беше с чисто агентурно минало. Основната му грешка е, че направи твърде малко за преодоляване на разделението в българското общество, а важни реформи в образованието и на трудовия пазар умряха още в зародиш. Борбата срещу корупцията се водеше спорадично, а в един определен момент дори стана ясно, че Борисов закриля отявлени престъпници, посочва германският журналист.

Юрген Рот говори и за българина Пламен Горанов, който се самозапали във Варна в знак на протест срещу огромното влияние на групировката ТИМ в правителството на Борисов. Този трагичен инцидент, премълчан от повечето български медии, е израз на отчаянието на много хора в България, убеден е германският журналист.

Той критикува и лъкатушенията на Борисов в енергийния сектор - там премиерът първо разтваряше всички врати пред руския деспот Путин и неговите наместници, след което обаче реши, че България все пак трябва да се държи като представител на голямото европейско семейство.

"Покажете ми поне един почтен политик!"

На този етап Юрген Рот не вижда достойна алтернатива на това правителство: "Покажете ми поне един представител на политическата класа, независимо от кой цвят, който да е почтен и безукорен човек! Партиите в парламента са изчерпани, а едно ново социалистическо управление би било пагубно за България", казва германският журналист.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


400
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
314
1
 
0
 
! Отговори
tt преди 11 години
Sbarka,4e ne naprawi kato Pino4et nqkogq v 4ili.Nqkogasnite pokoleniq stqha da go imat za nacionalen geroi kato Levski i Botev.Da konfiskuva parite na balgorskite psevdohaiduti,koito dovedoha naroda do proseska toqga i imat naglosta da mu se prismivat ot tribynite na parlamenta.
313
10
 
10
 
! Отговори
murmashka преди 11 години
Ю.Рот е прав.БСП урпавлене със Станишев и Р Овчаров не ни трябва.Но Бойко още повече!Най-доброто за Бойко е ще да умре.Защото иначе го чака съд.А той е подло *** и ще натопи всичките мутри защото на него все другите са му виновни.Мутрите няма да му простят и ще го налеят някъде в асфалт или бетон!
312
1
 
12
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 11 години
МНОГО МИ ПРИЛИЧА НА /МЕРАКЪТ НА ЧИЧО ДЕНЧО/.МИСЛЕШЕ ЧЕ УПРАВЛЕНИЕТО НА ДЪРЖАВАТА Е КАТО ДА РАЗМАХВАШ ПАЛКА
311
0
 
11
 
! Отговори
Ако въобще разбираш преди 11 години
351. Митко , то цяла Европа пише !Американски икономисти писаха повече - България като " Успеха на фалитите " левът се е обезценил , и от това се вдига размера на външния дълг, Цените са се качили многократно ,Заплати и пенсии , най ниски в ЕС ?45 % от населението е бедно . 61 % от пенсионерите изнемогват .Здравеопазване , образование , майчинство , доведено до минимума
310
4
 
16
 
! Отговори
? преди 11 години
И днес Борисов станал по добре, като чул за път ?Е този нормален ли е вече ?То бива да си прос и нахален , но такова чудо . Не чете ли чуждите коментари да се ориентира , до къде доведе страната ?
309
6
 
9
 
! Отговори
mitko преди 11 години
И Юрген Рот ли е платен от бсп а?платени коментаторчета пт ГЕРБ
308
5
 
15
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
много е просто..хората видяха истината.дойде на власт и вдигна и наложи нови данъци..пъчеше се с някакви успехи за субсидии и построени магистрали.даде власт на човек който и хабер си няма от финанси..какво НЕ НАПРАВИ..не го чухме да говори че хората са бедни,че нямат работа.че заплатите им на тия които работят са нищожни и смешни..че всичко се увеличава всеки ден..а заплатите НЕ..че пенсиите и заплатите са смешни и хората мизерстват..че се ояде с власт и управлява самостоятелно..и много още.
307
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Мечти в червено." Съборена жена на протеста в София. Станишев бързо-бързо й подава ръка.-Благодаря! - казала жената.-Ще благодариш на изборите! -Но те ме удариха по гърба, не по главата!"
306
6
 
16
 
! Отговори
Пурко преди 11 години
Къде успя Бойко Борисов? Е, къде!?
305
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Успя да се ояде.Не успя да ни излъже докрай!
304
20
 
20
 
! Отговори
ФЕН преди 11 години
КАКВО Е СБЪРКАЛ И КАКВО НЕ ,ТОВА ВРЕМЕТО ЩЕ ПОКАЖЕ ,НО ЗНАМ ЧЕ ЩЕ ИМА ДА ГО ТЪРСИМ ТАКЪВ УПРАВНИК ,НО ВТОРИ СМЕЛЧАГА НЯМА ДА СЕ РОДИ
303
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ГОСПОД БОГ ВСИЧКО ВИЖДА!!!!!!
302
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
KOITO POZNAVA BOCKO ZNAE, LAKOM, ZAVISTLIV, STRAHLIV, ALCHEN, PSIHICHESKI NESTABILEN, OTMUSTITELEN. TOVA PODOBIE NA CHOVEK NE DOPUSKASHE, CHE IMA PO-ZNAESHTI I PO-MOJESHTI OT NEGO. TOI SE SAMOPROIZVEDE ZA BOG NA BULGARITE I ZAPOCHNA S TOVA, AZ DADOH, AZ RESHIH.DAL E NASHI PARI, DAL E NASHITE DANUCI, OBGRADI SE OT DESETKI PODMAZVACHI KOITO GO LUJEHA KATO MU KAZVAHA, CHE E VELIK.VELIK E NARODA!TOI MU BI EDIN SILEN SHUT ZAVINAGI I KOLKOTO I DA SE GURCHI SEGA NIKOI VECHE NE MU VQIARVA.DA UMIRGA!
301
15
 
24
 
! Отговори
88 преди 11 години
ПОЛИТИКАТА НА ГЕРБ БЕШЕ ЩОМ НИЕ СМЕ СИТИ ,ВИЕ НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ОПЛАКВАТЕ ЧЕ СТЕ ГЛАДНИ
300
12
 
23
 
! Отговори
Боко преди 11 години
Боко беше продукт на медийте и най-вече на БТВ, Бареков и Славито Трифонов. Нима забравихте колко пъти Славчо Учиндослки го канеше като кмет на София, все едно брат си канеше. Бареков му лишеше задните части още щом започна кариера в политиката. Българинът е доверчиво животно, вярва на това което му се казва, а не внимава в картинката. Не внимаваше и с комунисти, и с 'демократи'. Както казваше Жорж Ганчев - 'НЕ МЕ ГЛЕДАЙ УМНО БЪЛГАРИНО!' МИСЛИ! УМ ЦАРУВА, УМ РОБУВА, УМ ПАТКИ ПАСЕ!!!
299
13
 
17
 
! Отговори
Св. Петър преди 11 години
Боко,началника те вика!
298
10
 
22
 
! Отговори
ББ преди 11 години
Много правилно го е написал германеца! Толкова ли сме глупави, че се връзваме на Бойко, а и вече 23 години на станишев и компания. Честно казано, всяка алтернатива на комунистите е по-малко зло от червените ***.
297
18
 
30
 
! Отговори
АНАТЕМА преди 11 години
Аз му пожелавам на Б.Б. каквото ми е причинил 5 милиона пъти да му се върне!Толкова останахме в България!
296
10
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Никъде не е успял!А сбърка,че се помисли за" Бог",комуто всичко е позволено,дори да граби собствената си страна.Не може *** и незнаещ човек да мисли,че може да управлява цяла страна.Ето в това сгреши.
295
16
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
не успя никъде,СБЪРКА НАВСЯКЪДЕ!!Това е истината!!!!