Къде успя и къде сбърка Бойко Борисов

Няма обаче достойна алтернатива на този кабинет, смята Юрген Рот
Обновена: 27 фев 2013 14:46 | 27 фев 2013 11:20, Елка Василева
400
Къде успя и къде сбърка Бойко Борисов
Бойко Борисов. Снимка: БТА

Бойко Борисов дойде на власт с щедри обещания. Заричаше се, че щял да разбие мафиотските структури в икономиката и политиката. А се оказа, че дори е закрилял отявлени престъпници, твърди германският журналист Юрген Рот, цитиран от Дойче веле.

Когато Борисов обещаваше, че щял да се пребори с корупцията и да разбие мафиотските структури, мнозина му повярваха. Но очакванията им така и не се сбъднаха, казва германският разследващ журналист Юрген Рот и добавя: "Дори да приемем, че Борисов е имал силни противници, които са се борели със зъби и нокти за запазване на своите привилегии, не видяхме той да полага някакви особени усилия да изпълни обещанията си. А беше избран именно заради тях."

В крайна сметка се стигна дотам, че докато обикновените хора в България мизерстваха, една малка група от хора продължиха да забогатяват. Протестът срещу високите сметки за ток беше само искрата, която подпали чергата и на политиците. Възможно е народният протест да е бил отчасти организиран, финансиран и направляван с цел да падне правителството на Борисов. Но дори да е така, това не променя с нищо ситуацията, казва Рот.

Низ от лъкатушения

Германският журналист посочва и някои от успехите на това управление - като например факта, че на една част от старата номенклатура й беше отрязан достъпът до управленски позиции. Борисов имаше освен това една отлична министърка на правосъдието, която, за разлика от него, беше с чисто агентурно минало. Основната му грешка е, че направи твърде малко за преодоляване на разделението в българското общество, а важни реформи в образованието и на трудовия пазар умряха още в зародиш. Борбата срещу корупцията се водеше спорадично, а в един определен момент дори стана ясно, че Борисов закриля отявлени престъпници, посочва германският журналист.

Юрген Рот говори и за българина Пламен Горанов, който се самозапали във Варна в знак на протест срещу огромното влияние на групировката ТИМ в правителството на Борисов. Този трагичен инцидент, премълчан от повечето български медии, е израз на отчаянието на много хора в България, убеден е германският журналист.

Той критикува и лъкатушенията на Борисов в енергийния сектор - там премиерът първо разтваряше всички врати пред руския деспот Путин и неговите наместници, след което обаче реши, че България все пак трябва да се държи като представител на голямото европейско семейство.

"Покажете ми поне един почтен политик!"

На този етап Юрген Рот не вижда достойна алтернатива на това правителство: "Покажете ми поне един представител на политическата класа, независимо от кой цвят, който да е почтен и безукорен човек! Партиите в парламента са изчерпани, а едно ново социалистическо управление би било пагубно за България", казва германският журналист.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


400
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
294
2
 
5
 
! Отговори
истината преди 11 години
ГЛЕДАЙТЕ ИСТИНАТА !!! КОЙТО НЕ ГО Е НАПРАВИЛ, ДА ГЛЕДА И ВНИМАВА!!!youtube/watch?v=Ko9k5w8AyIYКулезич я изгониха заради това видео!!!
293
14
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Вместо да работи,той режеше лентички на каквото се сетиш.Повечето от нещата си бяха задължение на държавата и нямаше нужда да се афишират като геройски изпълнения.Изживяваше се като магически филмов герой и забрави,че е министър-председателАко даваха награди за популизъм,сигурно щеше да спечели "Оскар".Видяхме къде му е силата и затова на изборите ще го отървем от политиката и ще му дадем шанс да се изяви в Холивуд,ако го вземат.
292
10
 
29
 
! Отговори
зи преди 11 години
Всички медии да спрат да показват тази мутра Бойко,че ни дойде до гуша от него.Крадец мръсен,мястото му е в затвора.Докарани до просешка туяга.
291
7
 
21
 
! Отговори
320 преди 11 години
320, Ти пък, просветителю, прочети как Кулезич си признава, че са я командвали какво да говори след получени от Бойко СМС-и :)
290
5
 
12
 
! Отговори
ДА преди 11 години
Какво можеше да се очаква от "Вся власт советом"!!!!Когато окупираш всички власти и се издъниш,нищо добро не те чака!В най-добрия случай-Правителствена!Ама за теб!А тези,дето умират в провинцията,че им закрихте болниците?Взе се много на сериозно,мислеше се за Бог,надменен,безскрупулен,арогантен.....Не търпеше чуждо мнение!И куп други грешки!Нямаше ли PR,да го светне,че така не става?!И сега даже,тоя гаф с президента,че не може да се справи!Нямам думи!!!!
289
2
 
9
 
! Отговори
антиполитолог преди 11 години
извинете може ли да не ни навирате под носа оакани политици че мн миришат
288
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Бойко Борисов се мъчи като Тодор Живков преди ФАЛИТА на България 1989 как си изми ръцете с Възродителен Процес , повечето Българи даже не разбраха какво се случва в България
287
7
 
22
 
! Отговори
Истината преди 11 години
*** Дянков и необразованото му шефче Винету УБИХА частния бизнес в България. Ама не оня на червените крадливи ***, а този на честните работливи българи.Дано по-скоро излязат кирливите им ризи и да отидат в затвора.
286
3
 
11
 
! Отговори
АААнонимен преди 11 години
Определено безпорен успех има в телевизията и медиите там е номер 1 ,но относно управлението пълна нула. Все пак ще остане в историята като велик строител.
285
4
 
7
 
! Отговори
София преди 11 години
Моля, не говорете от името на българския народ! Имате право да говорите само от Ваше име. Аз мисля по друг начин и ще го покажа на изборите. Пилците се броят на есен!!!
284
5
 
13
 
! Отговори
Тоталното оакване преди 11 години
Най-големият ПР коз на Борисов магистралите, пред провал :)
283
2
 
23
 
! Отговори
не ме интересуват преди 11 години
нито Белене, нито Цанков камък, нито Лукойл, нито сланата в Сусурлево! Искам ЕВРОПЕЙСКИ ЗАПЛАТИ И ДОХОДИ за всички българи! Не желая да слушам лъжи за ниска производителнсот и колко бедна е държавата. Един каменен остров - Малта, с НУЛА ПРИРОДНИ РЕСУРСИ, с население колкото Ст.Загора, осигурява 6-10 пъти по-високи доходи от българските! Фалирала Гърция с по-скъпия бензин и поне 3 пъти по-високите заплати ВНАСЯ селско-стопанска продукция у нас и излиза по-евтино.Хайде отговорете си как е възможно
282
4
 
6
 
! Отговори
Магарето Бенжамин преди 11 години
С две думи .... Борисов в колосална битка с лошата мафия, допуснал малко допустими грешки. Борба е все пак. И понеже всички останали са маскари, страшно е да си помислиш, че може да дойдат на власт ... все пак ББ е по-малкото зло.--------------------------------------"А вие, нали не искате Джоунс да се върне!"
281
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Бай *** да протестираш и да не протестираш , срещу Мафията си с гол
280
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
герб=гроб
279
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ВМЕСТО ДА ПИШЕТЕ ГЛУПОСТИ ДАЙТЕ ИДЕИ КАК ДА СЕ ВЪЗТАНОВИ ИКОНОМИКАТА НА СТРАНАТА БЕЗ ИКОНОМИКА ПАРИ СКОРО НЯМА ДА ВИДИТЕ КОЙТО И ЩЕ ДА ВИ ОПРАВЛЯВАИНАЧЕ ВСИЧКО ИЗПИСАНО ТУКА Е НАПЪЛНО БЕЗСМЕЛЕНО
278
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
тези Протести са пълен параван , *** са най великите и никoй не може на този свят нещо да предприеме , те са ИМПЕРИЯ както навремето ОСМАНСКАТА ИМПЕРИЯ
277
9
 
12
 
! Отговори
Леонсио преди 11 години
Няма обаче достойна алтернатива на този кабинет, смята Юрген РотНа този кабинет всяка алтернатива е достойна.
276
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
правителството на ГЕРБ падна но МАФИЯТА остава и продължава да работи на 100% , Българинa във всеки случай губи
275
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да,Бойко вдигна високо летвата.Трудно можем да достигнем неговите милиони,дори направо невъзможно.Но понеже се равнява по американските политици да направи като тях.Да излезе пред народа и да каже с колко милиона влезе във властта,как ги спечели и с колко милиона ижлиза от властта.И да не скрива парите си в чуждите банки и офшорни фирми.Само тогава можем да му повярваме.Но това няма как да стане,при положение,че покровителстваше далавери/Мишо бирата/и неговите заместници не останаха по-назад,не