Къде успя и къде сбърка Бойко Борисов

Няма обаче достойна алтернатива на този кабинет, смята Юрген Рот
Обновена: 27 фев 2013 14:46 | 27 фев 2013 11:20, Елка Василева
400
Къде успя и къде сбърка Бойко Борисов
Бойко Борисов. Снимка: БТА

Бойко Борисов дойде на власт с щедри обещания. Заричаше се, че щял да разбие мафиотските структури в икономиката и политиката. А се оказа, че дори е закрилял отявлени престъпници, твърди германският журналист Юрген Рот, цитиран от Дойче веле.

Когато Борисов обещаваше, че щял да се пребори с корупцията и да разбие мафиотските структури, мнозина му повярваха. Но очакванията им така и не се сбъднаха, казва германският разследващ журналист Юрген Рот и добавя: "Дори да приемем, че Борисов е имал силни противници, които са се борели със зъби и нокти за запазване на своите привилегии, не видяхме той да полага някакви особени усилия да изпълни обещанията си. А беше избран именно заради тях."

В крайна сметка се стигна дотам, че докато обикновените хора в България мизерстваха, една малка група от хора продължиха да забогатяват. Протестът срещу високите сметки за ток беше само искрата, която подпали чергата и на политиците. Възможно е народният протест да е бил отчасти организиран, финансиран и направляван с цел да падне правителството на Борисов. Но дори да е така, това не променя с нищо ситуацията, казва Рот.

Низ от лъкатушения

Германският журналист посочва и някои от успехите на това управление - като например факта, че на една част от старата номенклатура й беше отрязан достъпът до управленски позиции. Борисов имаше освен това една отлична министърка на правосъдието, която, за разлика от него, беше с чисто агентурно минало. Основната му грешка е, че направи твърде малко за преодоляване на разделението в българското общество, а важни реформи в образованието и на трудовия пазар умряха още в зародиш. Борбата срещу корупцията се водеше спорадично, а в един определен момент дори стана ясно, че Борисов закриля отявлени престъпници, посочва германският журналист.

Юрген Рот говори и за българина Пламен Горанов, който се самозапали във Варна в знак на протест срещу огромното влияние на групировката ТИМ в правителството на Борисов. Този трагичен инцидент, премълчан от повечето български медии, е израз на отчаянието на много хора в България, убеден е германският журналист.

Той критикува и лъкатушенията на Борисов в енергийния сектор - там премиерът първо разтваряше всички врати пред руския деспот Путин и неговите наместници, след което обаче реши, че България все пак трябва да се държи като представител на голямото европейско семейство.

"Покажете ми поне един почтен политик!"

На този етап Юрген Рот не вижда достойна алтернатива на това правителство: "Покажете ми поне един представител на политическата класа, независимо от кой цвят, който да е почтен и безукорен човек! Партиите в парламента са изчерпани, а едно ново социалистическо управление би било пагубно за България", казва германският журналист.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


400
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
254
2
 
6
 
! Отговори
анонимна преди 11 години
то пък при другите правителства всичко беше наред хайде де!!! Анонимен
253
5
 
12
 
! Отговори
Бай Ставри преди 11 години
Успя да ни излъже, ама не успя да му повярваме.
252
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Когато пое управлениет Б.Борисов каза,че кризата ни е подминала и сме хванали последния влак.Тогава Иван Костов му отговори,че влака върви срещу нас,но никой не му повярва.Както обикновено се оказа прав.Само той може да спаси положението.Никакви Бойко,Станишев,Волен и всякакви жадни за власт мекерета.
251
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
БСП трябва да осъзнае, че само с жълти клюки не може да управлява, а те друго не са показали досега през последните години.
250
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Към Юрген:Красимир Каракачанов.
249
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Точно така, няма не само достойна алтернатива, но въобще алтернатива. Докато се въртят едни и същи станишевци, бойковци, костовци, куневици и догановци. Само че нашите политици не мога да работят нищо друго освен 'депутат' - в реалния житов отдавна щяха да са ги съкратили, арестували, а вероятно и никога нямаше да ги допуснат до работа.
248
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Почти всички констатации,направени от този журналист са верни.За Борисов беше важно да яхне властта,а след това...след това той не виждаше "задължения"за себе си и шайката от криминогенни елементи около него.Преди се криеше зад "Брюксел нареди"сега се крие по болници.99%от възрастното население на България страда от хипертония и исхемична болест,но благодарение на неговата"Кадърна"политика не може да потърси дори само лекарска помощ,защото той и шайката му го ограбиха.
247
2
 
10
 
! Отговори
tig преди 11 години
сега се кланя скришом само на американския деспот Обама
246
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Бойко вдигна толкова високо летвата" че сега просто я пусна и опозицията се разбяга да не им потроши кратуните ахахахаа
245
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До ВасилевПриемат Сидеров в лудницата.
244
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Лудо Лампи,очевидно е,че си поне толкова луд,колкото и патрона ти Волен.Ако не сте се налудували има специализирани заведения за тази цел с осигурен медицински персонал.Ние тук коментираме сериозни неща.Затова айде у лево.
243
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
СОЦИАЛИСТИТЕ В МОМЕНТА СА КАТО ВРЪЗАНО КУЧЕ ЗА КИСЕЛА ДЖАНКА И ТЕ НЕ МОГАТ И НА ДРУГИТЕ НЕ ДАВАТ.
242
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Юрген Рот отначало пишеше срещу Бойко и ***, после обърна палачинката. Иначе е прав, особено за момчето ,което се запали във Варна. Колкото до социализъм и социалистическо правителство, това са две различни неща. ЗА СЪЖАЛЕНИЕ !
241
15
 
11
 
! Отговори
1 преди 11 години
Бойко вдигна толкова високо летвата, че който и да спечели изборите, няма да иска да е премиер.Готви се кабинет от типа беров2.И ако сме толкова ***, че да гласуваме за турци и комунисти, жална ни майка.Вярно че Бойко не е идеален, но в България кадърните, подготвени и работливи хора са изключително малко. И не са турци и комунисти
240
11
 
10
 
! Отговори
Pete преди 11 години
До До Боил 225Сравняваш правителство, който управляваше преди глобалната финансова криза с правителство, който пое управлението точно когато започна да се усеща в Европа. На всички ни е ясно, че нещата преди 2008 бяха по - добре. Но моля те не игнорирай факта, че 2008 настъпи първата истинска световна финансова криза от 1930 насам, не подкрепям нито една политическа партия, но ми писна да слушам колко хубаво било преди ГЕРБ да влязат на власт.Едното няма нищо общо с другото.
239
2
 
8
 
! Отговори
До 253 преди 11 години
Оооо нещастнико,ти си от държавната хранилка,затова плачеш на умряло.Не се ли наядохте,бе.
238
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
БЪЛГАРИ,СЪНАРОДНИЦИ, КОМЕНТИРАЙТЕ РАЗУМНО,С ПОЛИТИКАТА ШЕГА НЕ БИВА !!!!23 г. СЕ ШЕГУВАХМЕ И РЕЗУЛТАТИТЕ ГИ ВИДЯХМЕ,НЕКА БЪДЕМ КАТО "ПАРЕН КАША ДУХА"И ПОЖЪНЕМ ЗРЕЛИ ПЛОДОВЕ !!!!!!!!!!!!!!!!
237
2
 
11
 
! Отговори
Кратко съобщение преди 11 години
Здравейте приятели!Реших и аз да се включа в този весел и тук-таме неграмотен форум.Тя истината, както се сещате е някъде посредата, а мненията са крайни и най-често се свеждат до повтаряне на нещо като лозунги като мантри. Няма анализ и изводи.Най-оргиналното е с "платените драскачи". Имам нужда от допълнителни доходи. Който плаща нека да остави телефон за връзка. Много съм добър ШЪ знаете. Готов съм да работя и за различни "плащачи" и дори да правя гневни спорове със себе си.
236
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Юрген Рот да не дава акъл,защото може би не му е известно,но в България има и образовани и подготвени хора да съставят работещ кабинет.
235
0
 
4
 
! Отговори
за 251 преди 11 години
До АнонименДА БЪЛГАРИН СЪМ И ТОВА Е ПРИЧИНАТА ДА НЕ ИСКАМ ДА СЛУШАМ ГЛУПОСТИТЕ ТИ.