Съветът към президента - буламач с ченгета!

Прокопиев ще е служебен премиер в сянка, смята лидерът на РЗС
Обновена: 1 мар 2013 14:57 | 1 мар 2013 10:27,
125
Съветът към президента - буламач с ченгета!
Яне Янев Снимка: БТА

Поредна порция критики и остри обвинения отправи лидерът на РЗС Яне Янев. Този път причина за недоволството му беше Общественият съвет към президента за бъдещото служебно правителство, който явно никак не му се харесва.

Кой е изпратил тези лица в този съвет? Повечето от тях би трябвало да са клиенти на прокуратурата. Може би президентът трябва да покани и главния прокурор, скочи Янев. Той изрази недоволство и за начина, по който са подбрани членовете на въпросния съвет.

Тези, които се афишират като представители на протестиращите, кой ги избра, на какъв форум, риторично попита той. По негови думи съветът е ”каша буламач” от хора, които са ”бивши ченгета, ДС и БКП функционери и синдикални босове, които не декларират доходите си”.

Янев стигна доста далеч, като обясни, че президентът най-вероятно подбира контактите си на база това кой има най-висока парична гаранция и кой е клиент на прокуратурата. Вижте колко е гаранцията на Огнян Донев, заяви още Янев, нападайки шефа на КРИБ.

Още по темата
Янев направи две сравнения за Обществения съвет. По думите на лидера на РЗС от една страна, той прилича на болшевишките съвети от 1917 година в Русия. Ние какво искаме - анархокомунизмът да вземе властта, попита риторично Янев.

Другото сравнение, което той направи, беше с „тройката – Кобурга, Станишев и Доган“.  Ние считаме, че този съвет е извънконституционен орган. Според Янев чрез този съвет президентът се опитва да си присвои права, които не му е отредила Конституцията.

Ние питаме на база на кой действащ закон ще се уреди действието на този съвет. Президентът чрез легитимиране на нелегитимни органи драстично нарушава Конституцията, допълни още лидерът на РЗС.

Янев подчерта, че лицата от съвета се опитват да ”яхат” властта. Той призова председателят на парламента Цецка Цачева да се намеси и да запази институционалния характер на републиката. България е парламентарна република, заяви Янев.

Той дори успя да прогнозира кой ще е служебният премиер, но в сянка. По негови думи над Обществения съвет е надвиснала дългата ръка на Иво Прокопиев, който ще бъде служебен премиер в сянка.

Господин президент, признайте си, за да ви олекне, обърна се Янев към държавния глава Росен Плевнелиев. Според лидера на РЗС президентът трябва да си свери часовника.

Ако целта му е просто да прехвърли отговорността му към съвета, няма как да се случи, категоричен беше Янев.
РЗС настояват президентът да се върне в конституционните си правомощия. Опитът да легитимирате едно сборище от хора е много опасно начинание, допълни той. По негови думи това може да доведе до още по-голяма дестабилизация и делегитимация на цялото държавно устройство.

Прави впечатление, че оценките на Янев за съвета доста приличат на оценките на премиера в оставка Бойко Борисов. Той днес също обясни, че Общественият съвет му напомня на тройката  Станишев, Доган и Сакскобургготски.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
5
 
24
 
! Отговори
есид преди 11 години
за първи път пиша, че Яне е прав
10
6
 
22
 
! Отговори
Vasilev преди 11 години
Тъжно.........., полека лека се забравя, че Боката и Цвъцко са престъпници (първия и мутра) и трябва веднага да бъдат вкарани в предварителния арест.
9
3
 
21
 
! Отговори
И аз като Яне преди 11 години
Ще започна и аз като Яне да се изказвам по всички въпроси без някой да ми е искал мнението - колкото да си приказвам. Изглежда в България това се цени високо и се смята за експертно.
8
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Янев е напълно прав ! Защо другите политици мълчат, не виждат ли какво става !
7
2
 
33
 
! Отговори
айсиктир преди 11 години
Голяма излагация за президента
6
2
 
18
 
! Отговори
ами кво да праим преди 11 години
такъв е матряла
5
23
 
12
 
! Отговори
e преди 11 години
Бойко е велик хубаво го гледайте,след 8.9 седмици щеви разкара и майчиното млечице.И Президента и гн Цацаров вече неса от мафията,ще има дръж ми радо каскета файтона се клати.Тройната коалиция сама даси слага шарените пижами и да пътуват сами за зандана.Сега ще има повече емоции от колкото първият мандат.Но и костоф трябва да им е войводата в зандана и сидеров.Ох баня.Само Бойко Борисов.Остана малко маменцетови ще разкара Бойко.
4
8
 
7
 
! Отговори
Груди преди 11 години
Янка, сериозно ли говориш?Така ти се струва, но вземи мерки все пак
3
5
 
26
 
! Отговори
6841 преди 11 години
Яне е циркаджия!
2
6
 
23
 
! Отговори
бивш българин преди 11 години
Тъжно, но факт - и Яне и бат ви Бойко тоя път са прави за тоя "съвет". Помакът-комсомолец, наврян от бат ви Бойко за президент (и послушно гласуван от вес, драги сънародници) явно получава нареждания през главата на избягалия от отговорност Бойко. Нейсе, сефте ***. Дано Донев да не посочи служебния премиер. Или Прокопиев. Щото много не се различават от Румен Овчаров.
1
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ЕДРАТА ОХИГАРХИЯ- ПРЕДСТАВИТЕЛ НА НАРОДА ?