Кой е Марин Райков?

Служебният премиер сменя Париж със София
Обновена: 12 мар 2013 17:09 | 12 мар 2013 16:12, Елка Василева
176
Кой е Марин Райков?
Марин Райков. Снимка: БТА

Марин Райков е роден на 17 декември 1960 г. във Вашингтон, САЩ. По това време в българското посолство там работи неговият баща Райко Николов.

Райко Николов е дългогодишен дипломат от кариерата, един от най-авторитетните български дипломати през 70-те и 80-те години. Работил е като секретар и съветник в дипломатическите ни представителства във Вашингтон, Париж и Прага, като мандатът му включва бурната 1968 г. Бил е посланик в Кувейт, Южен Йемен, Югославия, а особено труден е мандатът му Италия, който е по време на процеса срещу Сергей Антонов (втората половина на 80-те години).

Марин Райков завършва Международни отношения в Икономическия университет в София. Професионалната му кариера във външното министерство започва през 1987 г. в отдел „Страни от Югоизточна Европа". По време на войната в Босна (1992-1995) Марин Райков е първи секретар в българското посолство в Белград. След изтичането на мандата му работи по направление "Права на човека" и е заместник-постоянен представител на България в Съвета на Европа в Страсбург.

Райков влиза в политиката през 1998 г., когато става заместник на външния министър Надежда Михайлова в кабинета на Иван Костов. Негов основен ресор е балканската политика на България. В периода 2001-2005 г. Райков е посланик във Франция, като съвместява и длъжностите постоянен представител на България в ЮНЕСКО и представител в Постоянния съвет по Франкофонията. През 2009 г. е назначен за заместник-министър на външните работи в правителството на Бойко Борисов. От 2010 г. е извънреден и пълномощен посланик на Република България във Франция.

Марин Райков владее френски, английски и руски език. Женен, с две деца.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


176
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
149
6
 
3
 
! Отговори
костовист преди 11 години
Какво плюете бе нещастници много е добър и кадърен ако не беше той Надежда Михайлова какво разбираше от външна политика той я направи най добрия министър на външните работи до сега.Това е реванша на Плевнелиев,че не направи Иван Костов премиер да спаси България но Райков е умен и ще слуша съветите на Костов как да се справи с работата той е наш от ДСБ.
148
0
 
2
 
! Отговори
JENA преди 11 години
Do..ANONIMEN! Uvajaemi Anonimen!Za moe goliamo shtastie sam otgledana s mnogo liubov ot bioligichnite si roditeli, kolkoto do morala mi sinilanceto , koeto e vidial vashia nikoga niama da vidi, zashtoto go niamate gospodin niakakav si Anonimen!!!
147
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До JENA - Вие пишете глупости, уважаема някаква женичка, не отгладана от истинска майка ! Вашия морал е под земята, не е видял още слънце !
146
0
 
5
 
! Отговори
ВЕРБУВАН ОТ КГБ преди 11 години
До Марин Райков-РУМНО // Всички сме вербувани - едни от БКП, други от БСП, от ДПС, от СДС, НО НАЙ-ГАДНИ И ПОДЛИ СА ОТ ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ! На този може и да му дали някаква задача от отбраната, но Иван Славков продаде оръжие лично по света за над 2 милярда долара!
145
1
 
3
 
! Отговори
JENA преди 11 години
Do..MAIKA! Gospojio,koi sin ne e otgledan ot maika si s mnogo liubov i griji?Zashto mislite , che malko sinove imat tova shtastie? A tova che oblaziavate maikata na tozi maj si e vasha rabota.I se izkazvaite po temata i ne pishete gluposti ot tozi rod!
144
1
 
3
 
! Отговори
МАЙКА преди 11 години
Това е син отгледан от майка с цялата любов и грижи! Много малко синове имат това щастие - затова облазявам майката на тозе вече МЪЖ !
143
1
 
4
 
! Отговори
Марин Райков-РУМНО преди 11 години
Марин Райков е бил агент на РУМНО! youtube/watch?v=rv8gLypEvQY
142
0
 
6
 
! Отговори
Марин райков-РУМНО преди 11 години
Марин Райков е бил агент на РУМНОТайната биография на Марин Райков. Кой кой е в служебното правителство.
141
0
 
6
 
! Отговори
Кире Рило-Пирински преди 11 години
Този "дипломат" от номенклатурното котило на РУ на БНА, има най-малко два провала, стуващи на България много :- Балканската политика и най-вече срамните импотентни отношенията с БЮРМ,- Трагедията и грабежът в Либия.Това лице типичен е бюрократ-подмазвач, готов на всичко за кариерно издигане, без да мисли да последиците на своите действия.Очаквам да забърка доста каши за 2-3 месеца. И селд това ще последва истинска гражданска война. Не може тарикатите да комнадват вечно България.
140
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ПЛЮВНЕН.....СЕ ИЗПЛЮ НА ПРОТЕСТИТЕ И ХОРАТА.ЖАЛКИЯ ЛУЗЕР НЕ МОЖА ДА ОТКАЖЕ НА ЦВЪЦКА И КО.
139
4
 
7
 
! Отговори
Български офицер преди 11 години
Трябва да се каже , че Марин Райков е дете на Червената комунистическа номенклатура подложила 45 години България на Червен Сталинско - Ленински болшевишки терор !Cамо по тази причина Марин Райков няма моралното право да бъде , макар и временно Министър-председател на България !Това назначение остава за сметка на Плевнелиев !
138
3
 
16
 
! Отговори
Българин преди 11 години
Хайде поне веднаж без злоба. Да пожелаем на новото правителство успех в името на България.
137
0
 
11
 
! Отговори
българин преди 11 години
На времето Сталин определил Бухарин като "*** от *** и лисица". Това идеално подхожда на назначения от Плевнелиев служебен премиер Райков (докато за самия пишман президент по-точно определение е "*** от *** и шибек"). За "министрите" не ми се говори. Какъвто президентът, такъв и служебният премиер, та и министрите му. Не бил Райков от ДС, ами бил от РУМНО, син на европейски оакан резидент от ДС. И прескачал: БКП - СДС - НДСВ - ГЕРБ. Десен, та десен. Европеец отвсякъде. Европеец от БКП.
136
0
 
6
 
! Отговори
asko преди 11 години
Комунистите нарязаха вси4ки заводи , от къде ще доиде тази промяна , и тои е един от тях, не 4акаите 4удеса.Няма да запо4не да строи нови , работни места от къде
135
0
 
3
 
! Отговори
Уточнител4 преди 11 години
Уточнение: Шарл Ерню ( впоследствие министър на отбраната на Франция ) е завербуван ЗА СЪВЕТСКОТО РАЗУЗНАВАНЕ - Справка МИТРОХИН
134
0
 
7
 
! Отговори
Уточнител3 преди 11 години
2. Е СЪВЕТСКИ/РУСКИ АГЕНТ (те никога не са се водили на отчет в България) Справка: (Крий)Сталинка Георгиева(Кинова) , Ирина Бокова Май че французите имаха възражения срещу назначаването му за посланик, тъй като баща му Райко Николов (АГЕНТ ВИНОГРАДОВ) - "дипломат" от кариерата, бе завербувал навремето, като агент Шарл Ерню ( впоследствие министър на отбраната). Уточнение:
133
0
 
3
 
! Отговори
Уточнител2 преди 11 години
НО: КОГАТО В БЪЛГАРИЯ ЗА ЕДНО ЛИЦЕ НАД 41-годишна възраст се докаже, че НЕ Е БИЛ АГЕНТ НА КДС, за него има само 2 възможности: 1. ИЗОБЩО НЕ Е НИКАКЪВ АГЕНТ
132
0
 
4
 
! Отговори
Уточнител2 преди 11 години
КОГАТО В БЪЛГАРИЯ ЗА ЕДНО ЛИЦЕ НАД 41-годишна възраст се докаже, че НЕ Е БИЛ АГЕНТ НА КДС, за него има само 2 възможности: 1. ИЗОБЩО НЕ Е НИКАКЪВ АГЕНТ 2. Е СЪВЕТСКИ/РУСКИ АГЕНТ (те никога не са се водили на отчет в България)
131
0
 
7
 
! Отговори
Уточнител преди 11 години
Стига с тези измамиТова е НАЙ-ЛОШИЯТ ВЪЗМОЖЕН ИЗБОР(за служебен премиер).Син на АБпФК - Райко Николов, доказан агент на КДС/КГБ (агент Виноградов). Казват обаче, че младият Райков не е бил агент на КДС НО:
130
0
 
7
 
! Отговори
Полуанонимен преди 11 години
До Анонимен - 148Приятел, ти можеш ли да четеш? За мандата на баща му Райко Николов (двойният агент на КГБ ... и то сталинското) през 1968 г. става дума!!!