За две години 17 общински болници са фалирали

Това отбелязват от Сдружението на общинските болници
18 мар 2013 08:54, Петя Славова
72
За две години 17 общински болници са фалирали
Лекари искат не само "козметична" промяна в здравеопазването от новия здравен министър Николай Петров. Снимка: Булфото

Политиката в здравеопазването трябва да се промени коренно, защото останалото е "козметична" промяна, която нищо няма да подобри. Трябва национален консенсус по въпросите на здравеопазването, но не на партийна основа и не за три месеца, коментира пред БТА д-р Неделчо Тотев, председател на Сдружението на общинските болници.

Очакваме от новия министър на здравеопазването да не допусне разрастване на хаоса в системата, посочи д-р Неделчо Тотев. Той отбеляза, че в последните две години 17 общински болници са преустановили дейността си. Дано отново да започнат да работят, защото на тях се крепи цялата медицинска помощ в някои региони на страната, каза той.

Според експерта една от причините за това положение е рязкото завишаване на изискванията към всички лечебни заведения по отношение на кадровото и технологичното им състояние. Медицината в момента има за цел да изработи клинична пътека и да вземе пари за нея, а какъв ще е изходът за пациента - никой не се интересува. Нито лекарите са доволни, нито пациентите. Моделът показва кое колко струва реално от влизането на един пациент в болницата до изписването му, каза председателят на Сдружението на общинските болници.

Предлагаме завършен модел на здравеопазване, със същите средства, с които разполагаме сега, нямаме претенции, че той е напълно съвършен, но поне даваме възможност медицината да се върне обратно към корените си, коментира д-р Тотев.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
2
 
! Отговори
jojo преди 11 години
Ей го бе ,резултата от доброто управление на ГЕРБ!
61
0
 
1
 
! Отговори
БабаВида преди 11 години
Ми, да вземем да им дадем още един мандат, че да ни затрият напълно....Таман се научихме да живеем без пенсии. За какво са ни болници, гробищата да разширяват. Я как започнахме да се стреляме и да се палим
60
0
 
1
 
! Отговори
тиквичка преди 11 години
ГЕРБ какво ли не опоскаха и не съсипаха! С такова старание никой до сега не е унищожавал България. Е, на изборите отново гласувайте за тях и след още един техен мандат вече не само болници няма да има, ами и българи няма да останат.
59
0
 
1
 
! Отговори
Гюро Михайлов преди 11 години
ГЕРБ обявяваха няколко пъти края на кризата, а се оказа, че с действията си ГЕРБ реално задълбочават кризата. Заради тях кризата от икономическа стана социална, а вече е и политическа. Борисов е единственият премиер, който замрази заплатите и пенсиите. При него лекарствата се увеличиха с над 500%, а храните с близо 50%. Средният и малък бизнес бе унищожен. За първи път в българската история млад мъж се самозапали в знак на протест срещу управлението на ГЕРБ, техният кмет и варненската групировка
58
0
 
3
 
! Отговори
Гюро Михайлов преди 11 години
Как да познаем гербаджийските ***:Тъй като няма какво смислено да измислят да плюят БСП се занимават с Лидера им, като подчертават непрекъснато е гей, като че ли току що са станали от постелите му.Друг отличителен белег------"Крадецът вика, дръжте крадеца". Я вземете се скрийте някъде, червеи...опс, обидих горките животинки
57
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
до 63.лекарите са едни от най-стриктните данъкоплатци.докторите плащат здравни осигуровки,пенсионни осигуровки ,наеми на общинските лечебни кабинети,за да е на нула един доктор или болница трябва да върне в държавния или общински бюджет дву- или трицифрена сума пари.после-отопление,вода,среден и дребен персонал,апаратура,консумативи.на първо място -стерилизация-един ден стерилизация по съвр.стандарти е около 5 000 лева в една болница.всичко струва пари.
56
3
 
1
 
! Отговори
БОЛЕН преди 11 години
Ако ще двоен бюджет да дадат на болниците все ще им е малко ,защото докторите са като кръчмари ,гледат те в ръцете и всеки гледа да открадне повече от колегата си,алчни бездушни търгаши са .Старите и запомнили хипократовата клетва вече ги няма.
55
0
 
2
 
! Отговори
Леонсио преди 11 години
Аре у левоооо
54
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако продължаваме така то цялата държава ще се закрие от некадърни управници през последните 20-25 години.Всеки идва на власт и сменя курса а какво остава след него не мисли.
53
1
 
6
 
! Отговори
ужас преди 11 години
След ГЕРБ и потоп.Само това да беше,няма пари в резерва,няма малък и среден бизнес,образованието е на нула,само калинки са ни налазили,но никой не ни е виновен след като си му дал власта,затова идват избори и трябва да се мисли реално а не да се дава власт на популисти,крадци и мутри
52
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хората извън София не са хора, защо да има болници за тях, нали така, Буда? А ти къде опита да се криеш, като видя дебелия край, май в болница беше. С много високото кръвно, с което всеки трети ходи на работа.
51
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
17 общински болници са закрити?! Само това да беше, пак заслужаваха сриването си от власт тия престъпници. Здравеопазването е една от основните функции на държавата. В никакъв случай и на никаква цена не трябва да им се дава достъп до управлението, трябва да има съд и сурова присъда за такива вредители!
50
0
 
7
 
! Отговори
Гюро Михайлов преди 11 години
Бойко и Цецо няма да позволят на някой да им измъкне властта под носа, трябва да сме много наивни, за да не го разбираме! Падането от власт на 12 май им гарантира директно влизане в затвора!Така, че те ще се "постараят" с всички сили да не влязат, а за нас всички демократи- това са най-важните избори !!!
49
0
 
0
 
! Отговори
П.С.Ц преди 11 години
Деска каза, че всичко е ОК.
48
0
 
7
 
! Отговори
АЗ СЪМ 23 преди 11 години
Темата ме интересува. Абсолютен противник съм на ЗАКРИВАНЕТО на малките провинциални болници под какъвто и да било повод! Там някъде, далеч от жълтите павета живуркат, да живуркат, а не живеят, хора. въртящи мотиката "фермери", които едва се изхранват с пот на челото. Те също боледуват, имат нужда от лечение! Даже повече от ***, опулили се през РАБОТНО време в екраните! Питам само, кой постави минусите и защо? Нека напише!
47
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А да... "фалирали" били! Ха-Ха-Ха! А посранкофф прибра към 2.5 млрд. лева от здравните осигуровки през това време!
46
6
 
3
 
! Отговори
Бай Ставри преди 11 години
Абе, Бойко е голем!
45
4
 
3
 
! Отговори
е що преди 11 години
процъфтявали частните болници ? ами там няма нагласени търгове , няма " минимални" заплати, няма кражби , няма търпене на мързеливи доктори и сестри- затова процъфтяват. печелят добре, но и работят здраво и то с добри специалисти.
44
2
 
18
 
! Отговори
възмутена преди 11 години
Стига сте размивали отговорността на Борисов с 23 годишно управлявалите . Случаят е конкретен - става дума за безобразия по време на управлението на ГЕРБ .
43
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Бандата на мутрата рапоня дере яко. НЯма прошка за никой. Мутрата, за разлика от Станишев, преди да влезе във властта е работил. РАботил като мутра. Десетгодишният стаж с бухалката си казва думата. ТАкова грабене, както при "управлението" на мутренската банда на рапоня, България не помни.