За две години 17 общински болници са фалирали

Това отбелязват от Сдружението на общинските болници
18 мар 2013 08:54, Петя Славова
72
За две години 17 общински болници са фалирали
Лекари искат не само "козметична" промяна в здравеопазването от новия здравен министър Николай Петров. Снимка: Булфото

Политиката в здравеопазването трябва да се промени коренно, защото останалото е "козметична" промяна, която нищо няма да подобри. Трябва национален консенсус по въпросите на здравеопазването, но не на партийна основа и не за три месеца, коментира пред БТА д-р Неделчо Тотев, председател на Сдружението на общинските болници.

Очакваме от новия министър на здравеопазването да не допусне разрастване на хаоса в системата, посочи д-р Неделчо Тотев. Той отбеляза, че в последните две години 17 общински болници са преустановили дейността си. Дано отново да започнат да работят, защото на тях се крепи цялата медицинска помощ в някои региони на страната, каза той.

Според експерта една от причините за това положение е рязкото завишаване на изискванията към всички лечебни заведения по отношение на кадровото и технологичното им състояние. Медицината в момента има за цел да изработи клинична пътека и да вземе пари за нея, а какъв ще е изходът за пациента - никой не се интересува. Нито лекарите са доволни, нито пациентите. Моделът показва кое колко струва реално от влизането на един пациент в болницата до изписването му, каза председателят на Сдружението на общинските болници.

Предлагаме завършен модел на здравеопазване, със същите средства, с които разполагаме сега, нямаме претенции, че той е напълно съвършен, но поне даваме възможност медицината да се върне обратно към корените си, коментира д-р Тотев.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Добре,че не успяха да ЗАКРИЯТ и България!
1
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това е на ТИКВОЧИТЕ оправията!