Декларациите на служебните министри – подадени със задна дата

Асен Василев още бил президент на фирма, обяви Яне Янев
Обновена: 29 мар 2013 17:40 | 29 мар 2013 15:35,
76
Декларациите на служебните министри – подадени със задна дата
Яне Янев. Снимка: архив Булфото

РЗС са внесли два сигнала в прокуратурата, касаещи министри от служебното правителство. Единият засяга всички членове на кабинета, а другият – конкретно министъра на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев.

По данни на РЗС, представени днес от лидера на партията Яне Янев, всички министри от служебното правителство са попълнили декларации с невярно съдържание. По думите му те закъснели с предоставянето на декларациите си за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, попълнили ги със стара дата на 21 март и поради липса на свободни входящи номера за предходни дни в администрацията на президентство им сложили изходящи номера.

В типичния си стил Янев разказа подробности около извършването на нарушението все едно е присъствал на събитията.

По данни на РЗС на 20.03 служители на Народното събрание се обадили в Министерския съвет и предупредили, че на този ден изтича последният срок за подаването на декларациите. След позвъняването се отзовал само министърът на здравеопазването Николай Петров. По думите на Янев всички останали са търсили възможност да “излязат от ситуацията“.

Според Янев “при форсмажорни обстоятелства и в паника“ те уведомяват администрацията на президентството за случващото се.

Стадната форма на самосъхранение им е изиграла лоша шега, обясни Янев. По негови думи на 21.03 те решават да подадат декларациите със задна дата. Обаждат се в администрацията на държавния глава, но оттам им отговарят, че няма свободни входящи номера за 19 и 20 този месец. Тогава “едно от лицата в тази сбирка“ предложило да се ползват изходящи номера от деловодството.

Започва попълване на конвейер в едно истерично бързане, разказа Янев подробности около личните преживявания на служебния кабинет. Според данни на РЗС дори здравният министър, който вече си има декларация, решава да подаде нова с другите.

Осъществено е антидатиране – това е престъпление по НК и попълване на документи с невярно съдържание, разкри Янев нарушенията на министрите според правния отдел на партията му.

По-остри критики бяха отправени към министъра на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев, който по данни на РЗС, набавени от Търговския регистър и сайта на компанията, на която е съосновател, все още се водел нейн президент. Янев не отговори конкретно на въпроса дали се е съобразил с това, че промените в Търговския регистър се отразяват след време и че сайтът на компанията може просто да не е обновен.

В изявлението си Яне Янев отново остро нападна държавния глава Росен Плевнелиев, който според лидера на РЗС е виновен за всички тези нарушения. РЗС поиска Плевнелиев да освободи Василев от поста му, той “да си оправи документите“ и после отново евентуално да го назначи. Лидерът на РЗС настоя още Плевнелиев да обясни действията на администрацията си и да каже “кой ще понесе отговорността“.

Днес направи впечатление, че Янев много е смекчил тона към служебния премиер Марин Райков. Лидерът на РЗС обясни, че Райков му направил добро впечатление на срещата им в сряда и се адаптирал по-добре, отколкото от РЗС очаквали.

По думите на Янев премиерът дори обяснил, че антикорупционните действия на РЗС са много важни за държавата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Шокиращи разкрития за контрабанда, изнудване на бизнесмени, отнемане на фирми и рушвети на най-високите етажи на властта е направил бившият депутат от ГЕРБ Емил Димитров.В паметната записка били описани данни за парични отчисления, които фирмите, строящи магистралите Тракия и Струма, са правили през последните две години за черните каси на управляващата партия, както и факти за съмнителни сделки и търговия с влияние на ексдепутатката Искра Фидосова. Скандалните разкрития касаели и множество факти, свързани с контрабандата на цигари през гръцката и турската граница, както и нелегалното пр
63
0
 
4
 
! Отговори
стряхил преди 11 години
Яне янев -вреден ***,защо не каже колко пари *** от субсидийте ,който държанвата му дава т.е. от нашите пари?Как така сам е сключил договор със себе си за 5000лв. заплата?Той един тунеядец и за да е по -интересен хвърля кьор фишеци -лошото е че обеднелия българин му вярва и пак ще го набута в парламента.Протестиращите и те се загубиха някъде. Нали искаха нови лица?Къде са ?Внос от америка ли ще правим?222
62
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
тази абсолютно НЕНУЖНА партия да се забрани
61
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Колкото и да ми е омръзнал Яне, не мога да не се съглася, че е прав в този случай.
60
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Mинистъра на икономиката и енергетиката Асен Василев, направи безочливо изказванеТрайчо Трайков, Симеон Дянков и Росен Плевнелиев трансформираха безвъзмездното субсидиране в кредитиране за да облагодетелстват няколко приятелски и свързани с тях банки в България.Обогатиха няколко банки в България и дори се похвали тази сутрин министъра, че вече е стартирала Джереми 2. Явно тези хора са решили да обсебят всички европейски субсидии и да ги превърнат в кредити, които да ни нахлузят като хомот
59
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Трайчо Трайков, Симеон Дянков и Росен Плевнелиев трансформираха безвъзмездното субсидиране в кредитиране за да облагодетелстват няколко приятелски и свързани с тях банки в България. Каква перверзия! Не позволяваш хората да получат безвъзмездно пари, спираш проектите и накрая неизползваните пари ги трансформираш в кредити. Били нисколихвени, лесни за получаване.
58
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Костов е виновен
57
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Янка сама си пише хвалебствията в сайта !
56
5
 
3
 
! Отговори
ПЕНЕВ преди 11 години
Браво 53! Да дадем шанс на Яне да осъществи идеите си!
55
0
 
6
 
! Отговори
kafe bez zahar преди 11 години
Тази сутрин министъра на икономиката и енергетиката Асен Василев, направи забележително безочливо изказване. Без каквото и да е притеснение, той подкани българите да отидат в банките и да вземат като кредити 380 милиона евро. Пропусна да отбележи обаче, че тези 380 милиона евро бяха безвъзмездно субсидиране. Трайчо Трайков, Симеон Дянков и Росен Плевнелиев трансформираха безвъзмездното субсидиране в кредитиране за да облагодетелстват няколко приятелски и свързани с тях банки в България. ;)
54
1
 
7
 
! Отговори
до 55 преди 11 години
е нали Яне искаше да сваля Бойко правеше митинги пред министерски съвет и лична аз съм присъствал а после му клека вие от Герб обичате да ви клекат ли
53
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това е малкия Буда !
52
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Престанете да ни занимавате с джавканията на борисовия пудел - наду ни главата !
51
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
SAMO BOIKO !!!SAMO IANE !!!
50
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ЯНЕВ Е МАРИОНЕТКА НА ББ И ЦЦ, ЗАЩОТОПРАВИ КАКВОТО МУ НАРЕДЯТ. ТОВА С ДЕКЛАРАЦИИТЕ Е БУРЯ В ЧАША ВОДА И НА ПРАКТИКА НЕ ИНТЕРЕСУВА ОБЩЕСТВОТО. ВСЪЩНОСТ ПОСЛАНИЕТО Е КЪМ СЛУЖЕБНИЯ ПРЕМИЕР - АКО НЕ СЛУША МУ ПРАЩАТ ЯНЕТО ДА СЕ ЗАЯДЕ ЗА НЕЩО....
49
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хората от протестите, които недоволстват от политическата мафия, издигат като свои желания идеите на Яне Янев, които той предлага вече години наред, а именно: 1.Свикване на велико народно събрание, 2.нова конституция, 3.намаляване броя на депутатите от 240 на 100. 4.лесна процедура за освобождаване на неработещите депутати - вън от парламента 5.нова подписка за референдум "да освободим некадърните депутати" на 3 март, които да съвпадне с изборите за европарламент и много нови закони. Исканията на протестиращите не са ли същите. Да дадем шанс на Яне да осъществи идеите си. Тои не е предал полит
48
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Комунистите изпяха своята песен през последните 20 години. Време е един чист и доказал се борец срещу корупцията като Яне да окушари тези мръсни комунистически !!! и да го набие на Мая Манолова в мръсната моцуна !
47
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ами маи само Яне е алтернатива на сегашната ситуация......
46
0
 
8
 
! Отговори
Petya Stoycheva преди 11 години
Че защо да не знаят, че трябва да гони срок за регистрация? Зад гърба си има кабинети, юристи и какви ли не още служители, които би трябвало да знаят. Законът, правилата са за всички.
45
4
 
2
 
! Отговори
приятелка преди 11 години
давай Янче,давай както ти си знаеш с камшика-пляс,пляс.пляс