До 2020 г. едва ли ще сме със средноевропейски доходи!

Орешарски няма да бъде партиен член, ако стане премиер
Обновена: 1 апр 2013 14:57 | 1 апр 2013 12:02, Веселина Йорданова
159
До 2020 г. едва ли ще сме със средноевропейски доходи!
Пламен Орешарски. Снимка: архив, БулФото

Доходите на българите няма да приближат средните за ЕС до края на новия мандат, нито дори и на следващия, призна финансистът Пламен Орешарски, който беше поканен от Сергей Станишев да оглави кабинет на БСП, ако партията спечели изборите.

"Нашата цел е хората да виждат пътя и макар и по-бавно, отколкото ни се иска, да вървим напред", допълни той пред Нова телевизия.

Орешарски гарантира, че корпоративният данък ще остане в размер на 10% и че няма коментари за промяна на тази ставка. По негово мнение този данък е относителна компенсация за лошата бизнес среда. Една от мерките на бъдещо правителство на БСП ще бъде именно да бъде подобрена бизнес средата у нас.

Още по темата

Що се отнася до доходите на физическите лица, бившият финансов министър призова да се изчака с окончателната програма на БСП и тогава да се правят коментари. Орешарски призна, че при въвеждането му плоският данък е донесъл голям ръст на данъчните приходи, което дори е изненадало тогавашните управляващи.
От левицата досега декларираха, че с идването си на власт ще премахнат единната ставка за облагане на доходите на физическите лица. Основание за това е богатите да понесат по-високата тежест на кризата, обясни в събота Корнелия Нинова от левицата.

АЕЦ "Белене" е хубаво да бъде построена, но са необходими разчети дали е икономически изгодна, каза още Орешарски. От партията вече заявиха, че ако спечелят мандат отново ще върнат въпроса за строежа на втората атомна централа на дневен ред. "Беше хубаво централата да бъде построена още в 90-те години или в началото на този век, но колкото повече се бави - толкова по-скъпа става", допълни още бившият финансов министър в правителството на  тройната коалиция.

Той отрече обвиненията, че тройната коалиция е пренебрегвала сигналите за настъпваща криза и не е предупредила бизнеса. Орешарски припомни, че първата антикризисна програма е била съставена още през октомври 2008 година и в нея е записано да се направи капитализацията на Българската банка за развитие.
Кризата започна от банковия сектор в САЩ и нашите прогнози бяха, че ще има трудности с ликвидността и ограничаването на достъпа до кредитите. Именно по тази причина правителството на тройната коалиция е започнало с повишаването на ликвидността на ББР.

Пламен Орешарски коментира още, че дори и да стане премиер в правителство с мандата на БСП, няма да стане член на партията и ще остане експерт. Той направи този коментар по повод изявленията на лидера на БСП Сергей Станишев през уикенда, според които Орешарски е най-подходящ за поста.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


159
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
128
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До ЛеонсиоПо- добре орех, отколкото тиква. Хахаха, орех, орех, ама гнил! Аз съм за тиквата.
127
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ако бсп ни упраблява ни очаква глад и мизерия и ниски доходи, но за сметка на това ще има аец белене ,така ще ни го наукат че до 3000г няма да се оправим.
126
0
 
1
 
! Отговори
хаха преди 11 години
Хахаха, голям смях са БСП, вчера Станишев говори едно, днес Ореха точно обратното, нещо не са си синхронизирали версиите. Май ще го мъмрят строго на Позитано и даже мисля утре ще узнаем, че партията е оттеглила подкрепата си за скункса. Ама как смее така да разбива предизборната фабрика за мечти!
125
0
 
8
 
! Отговори
тя преди 11 години
Крадеца на ДДС не ни обещава до 2020 год. средноевропейски доходи.Еее, как ще стане като "стои зад " Мургина окрала ДДС за 1 милиард?
124
0
 
7
 
! Отговори
DeDe преди 11 години
Айде да разваляме седенката,да ходим да си пием а народа да го ду.а.Помните ли го това изказване на другаря Орешарски .....а?
123
4
 
0
 
! Отговори
Гюро Михайлов преди 11 години
До рататуиАми, като смени Бойко, бе, Маугли!
122
1
 
4
 
! Отговори
рататуи преди 11 години
Орешарски, дай "експертно" мнение как да се справим с мутрите, групировките, платена журналистика и прогнилата съдебна система? Ще се изненадаш, като разбереш, че ако се справиш с тези 4-те, доходите ще се стабилизират.
121
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
То до 2200 г. дали ще стане.
120
4
 
4
 
! Отговори
Леонсио преди 11 години
По- добре орех, отколкото тиква.
119
0
 
7
 
! Отговори
Баш капиталист преди 11 години
Всички игнорират най-доходоносният, екологичен, енергоспестяващ, неангажиращ, безпроблемен, "отрасъл" от българската икономика /който доставя 1,8 мрд. евро по банков път и още толкова кеш/ , а именно: ИМИГРАНТИТЕ. За политиците, включая и горепосочения "безпартиен другар" остава да доразвият този "отрасъл" като създадът условия за имигриране на още 1,5 млн. и чак тогава доходите на останалите в сраната ще "приближат средните за ЕС до края на новия мандат".
118
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тоя едно време не призна, че има световна криза, пък вие чакайте да признае колко е крал..
117
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Наглец! Старит муцуни - аут!
116
0
 
3
 
! Отговори
Трандафор преди 11 години
Сега, кой ли е по- грамотен: тоя или оня, със шланга?
115
4
 
7
 
! Отговори
ОРЕХОВ преди 11 години
ОРЕЩАРСКИ с такива като тебе и до 3 000 година доходи няма да видим мър.. нагла.
114
0
 
4
 
! Отговори
червена бабичка преди 11 години
Ми ше почакаме, кво толкова. То колко са още 8 години? Ние 65 години чакаме да ни оправи социализъма, та сега за 8 години проблем да прайм
113
0
 
4
 
! Отговори
слава на партията преди 11 години
"Нашата цел е хората да виждат пътя и макар и по-бавно, отколкото ни се иска, да вървим напред"Това го знаем още от Живково време - все това повтаряха напред другари да строим живота нов , От 24 години насам смениха лозунга с напред към достоен европейски живот проблема е , че достойния живот е винаги напред в бъдещето - никога сега .И ний вървим вървим вървим вървим нататъкИ няма край .....
112
1
 
4
 
! Отговори
1.04.12 преди 11 години
Орешарка, да те светна и в 3020 пак няма да сме с европейски доходи ама важното че ти и измекярите като теб станахте милионери за 2-3 години
111
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
и до 2000 и две хилядната няма да стигнем дори минималните заплати на ЕС.
110
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
всички партийки дето викат силно срещу герб са си тяхна креатурада оберат гласовете на най-недоволните и после да ги сурнат на гербавите като янетои сидеров до преди година - той плюе от една година пак за гласовете на най-недоволнитеи те ще са най-излъгани ако не си отварят очите
109
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
*** не се свършиха и бойко ви обеща 1000 лв що не си ги поискате - ***