ГЕРБ води на БСП с 5%, 15% от вота отива за малки партии

"Атака" се укротява, Кунева продължава да губи
Обновена: 19 апр 2013 10:19 | 18 апр 2013 17:15,
809
ГЕРБ води на БСП с 5%, 15% от вота отива за малки партии
Интригите за вота остават. Снимка: архив, Булфото

По-висока готовност за участие в изборите, запазваща се преднина на ГЕРБ пред БСП, укротяване на устрема на „Атака“, продължаващ спад в подкрепата за партията на Меглена Кунева и насочване на повече гласове към т. нар. „малки партии” - това са основните тенденции в електоралните нагласи, които „Алфа Рисърч“ регистрира на старта на предизборната кампания.

В дните около официалния старт на кампанията дистанцията между ГЕРБ и БСП е в рамките на  5.6%. Спрямо март подкрепата за ГЕРБ нараства от 21.9% до 22.5%, а тази за БСП спада от 17.4% на 16.9%. Трета политическа сила е „Атака“ - с 4.9% подкрепа, следвана от ДПС- 4.8%, „България на гражданите“ – 2.9%.

Ръстът на доскорошните управляващи се дължи основно на мобилизацията на техните симпатизанти в столицата и в по-големите, управлявани от кметове на ГЕРБ градове. Сред електорално най-силните за тях места са София, Пловдив, Бургас, Стара Загора, където постигат и най-добри резултати. В редица региони с икономически трудности обаче и в малките населени места ГЕРБ са изправени пред спадаща популярност.

Гражданските протести, вместо до консолидиране, доведоха до разпиляване на протестния вот, което стои в основата на по-слабите позиции, с които влизат в предизборната надпревара основните конкуренти на ГЕРБ, отчитат социолозите.

БСП започва кампанията с известна демотивация на своите привърженици и неспособност, поне на този етап, да привлече по-широка електорална периферия.

Още по темата
Отказът на Сергей Станишев от премиерския пост и новите лица в листите се възприемат противоречиво от традиционните избиратели на левицата. Тя запазва по-устойчиви позиции в малките населени места, но отстъпва в най-големите градове, където са концентрирани и най-висок брой избиратели.

След бурния подем на „Атака“ по време на протестите, довел почти до утрояване на подкрепата й, се наблюдава известно забавяне или стопиране на този процес. Към момента Атака събира 4.9% от гласовете на пълнолетните избиратели.

Националистическият вот се отлива обаче и към други формации – 1.3% за НФСБ, 1% - ВМРО-БНД, ГОРДа България – 0.7%. Други партии, с които представители на протестиращите участват в изборите, събират между 0.3% и 1% привърженици.

Незасегнати от динамиката в нагласите за момента са партиите с най-твърди ядра от симпатизанти. ДПС има традиционните си 4.8% последователи, но с висока готовност да гласуват, отбелязват от „Алфа Рисърч“.

Проблемите около съставянето на листите на Движение „България на гражданите“ и напускането на местни организации, на фона на общата слаба консолидация на неговите симпатизанти, се отразяват отрицателно и върху позициите на партията. Тя губи около процент подкрепа за месец - в началото на април за нея биха гласували около 2.9% от общия брой избиратели, отчитат социолозите.

Поради силно мотивираните си последователи подкрепата за ДСБ се запазва непроменена (1.8%) след скандала около несъстоялото се обединение със „Синьо единство“.

За по-малко от месец намерението за участие в изборите нараства с около 7-8% и достига до около 60% от интервюираните, или приблизително 3,5 – 3.6 млн. души.

С по-висока мобилизация и този път се открояват най-възрастните поколения и жителите на по-малките населени места. Обратното, най-младите, особено в големите градове, продължават да не намират мотивация или адекватно политическо представителство, поради което отказът им от гласуване остава твърде висок.

Разочароването от политиките на прехода, както и икономическите трудности от последните години, правят от поколението на 40-50 годишните най-несигурната в електоралните си предпочитания група. Сред тях колебанието кого да подкрепят на предстоящия вот и неувереността в избора са най-силни (36%).

От нагласите на тези групи в много голяма степен могат да бъдат предопределени крайните резултати, особено за прескачане на 4%-та бариера и при евентуално ожесточаване на спора за първото място.

Високата, но недостатъчна за постигане на абсолютно мнозинство подкрепа за водещите ГЕРБ и БСП, както и силната фрагментация на вота към по-малките партии (възможно е до около 15-18% от вота да бъде даден за партии, които не прескачат изборната бариера) очертава поредица от интересни интриги, отбелязват социолозите.

Сред тях са ще запази ли ГЕРБ аванса си пред БСП и ще успее ли левицата да вземе част от протестния вот. Други въпросителни са дали „Атака“ е достигнала своя таван на подкрепа,  дали ще спре ерозията партията на Меглена Кунева, дали и кои от по-малките партии ще преминат 4% бариера.

Според социолозите от техния развой ще зависи баланса на силите в следващия парламент, управленските формули, а вероятно – и колко дълъг живот ще има той.

Проучването на „Алфа Рисърч“ е направено в периода 10-14 април 2013 г. сред 1030 пълнолетни граждани. Изследването е по поръчка на „Дневник“ и е направено преди скандала с незаконното подслушване.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


809
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
508
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако ще да се сцепят гроб отиват към упадък по-голям от упадъка на НДСВ. Който вярва че ще спечелят се лъже поради следните неща:- предизвестения им *** вот;- предизвестения им корпоративен вот;- разпръсването на гласове за множеството създадени от гроб партии ПРЕДСТАВЯЩИ СЕ ЗА ПРОТЕСТИРАЩИ;- че дядо Янаки Ганчев призовава да не се гласува за никой та купените гласове да тежат;- поръчковата социология - тип за гроб ли ще гласувате? Не. Е добре зда ГРОБ ЛИ? Честита опозиция хахахаха
507
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
пОРЪЧКОВА СОЦИОЛОГИЯ. уПРАВЛЯВАЩАТА ПАРТИЯ РАСТЕ ЛИ РАСТЕ, А ОПОЗИЦИЯТА СЕ СРУТВА. Ей че социолози, много долни станахте! Просто зорът е да уплашат хората че гроб пак ще бие за да гласуват нагаждачите и страхливците за тях. Демеки мижитурняците, хората без позиция. Умствено слепите.
506
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ГЕРБ антикомонисти е нещо, като дървено желязо.
505
5
 
10
 
! Отговори
казах преди 11 години
Всички прасета и *** ще гласуват за ГЕрб. Доказаха го техните представители, докарани пред НС, когато боко падна.
504
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До АнонименНе алтернатива, а еквивалент. *** народ, проста държава.
503
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"ГЕРБ знае какво иска" Знае я ! 4 години ни клати и ни затяга колана на врата ! Сега подарява и запалки с логото си за да се палят по-бързо хората ! Поне да даваха и бутилка с бензин, че вече хората нямат пари да си купят поне 1 литър !
502
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
" Отнеха ти кокала ли, та си зинал така!?"Нагъл гербаджия, от 4 години кокала е в устат на Герб и здраво го оглозгаха, та чак хората излезнаха на улицата от глад. Вождът ви Тиквун Буда Борисов така здраво се е вкопчил в него, че не знам как ще го пусне.
501
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ГЕРБ са най-безмозъчната издънка на БСП - и като членска маса и като начин на управление. Но виновен си е народът.
500
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И Гроб като спечели - какво? Пак замразени доходи, високи бонуси за нашите герберасти, асфалт на дупки и вълни. Само, че няма пари. Няма ги онези 8 милиарда! И тогава силен шут на боко и в зандана с цецоухото. Но тогава може би ще се случи народа да измете цялата компрадорска буржоазия с логото Бкп и нейните клонинги- герб, бсп, рзс, дпс,магарешки, сдс и тн.
499
8
 
10
 
! Отговори
qwer преди 11 години
Малееее тук човек се задушава от комуназъм, колко ли още ще се появяват тук пробити чайници които да прехвърлят истините на БСП върху здравите глави. Чета и не вярвам хора ли пишат или зоопаркови екземпляри. Спомням си навремето как червените кметове бродеха из *** коптори с кебапчета и бира, как същите тези *** червени купуваха купуват и сега *** гласове. Но няма какво да се направи срещу една проста нация, мизерията и винаги е спътникът и, глупакът си умира ***.
498
10
 
12
 
! Отговори
до кучето 636 преди 11 години
Ти от кои кучета си от домашните или от *** ? Според мен си от ***, за да не се различаваш от червените ***. ГЕРБ печели и то убедително на 12.05. само заради фактът, че по-големи крадци и оборджии от БСП няма на тази планета.
497
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И на мен ми казаха, че предварително предупреждавали анкетираните да казват, че ще гласуват за ГЕРБ. Това ми го казаха специално за Монтана.
496
5
 
9
 
! Отговори
ТИМ преди 11 години
До обективенОсновна характеристика на държавата по време на ГЕРБ е полицейщината огромен бюджет на МВР, несъизмерим с другите сектори, безнаказаност на полицията, публичен рекет върху съдебната власт. Крупни фигури от подземния свят се разхождат на свобода. Къро, един от приближените на Таки, е получил правото да стопанисва паркинга пред зала Армеец. Задължително е следващият министър на вътрешните работи да е чел конституцията и да спазва и уважава законите, за когото няма граница между законното и незаконното
495
8
 
14
 
! Отговори
Кучето преди 11 години
Не вярвайте на социолозите! Всички те са на заплата към ГЕРБ! И бъдете убедени, че БСП ще спечели категорично изборите! И дано стигне до пълно мнозинство, защото ГЕРБ, ДПС и ДБГ вече са се договорили да управляват в коалиция! А Бойко както винаги е безпринципен и лъже за истинските си намерения!
494
7
 
12
 
! Отговори
Кучето преди 11 години
Колкото повече хора гласуват, толкова по-малко депутати ще вкарат гербаджиите в парламента, защото ще намалее делът на купените гербаджийско-*** гласове!
493
3
 
14
 
! Отговори
Кучето преди 11 години
Истината: ГЕРБ и ДПС имат тайна договорка и действат заедно, а за пред медиите разиграват постановка! Доган още през 2009г. пристана на Бойко и заби нож в гърба на Станишев с онова си култово изказване! След което всички Доганови медии станаха съучастници на гербаджиите и 4 години манипулираха обществеността, а в замяна Бойко не предприе нищо срещу Доган! Разберете, че в политиката интересът е водещ и вече не сме 2005г. Доган вече е изцяло човек на Бойко Борисов! Истината е много проста за всеки, който има очи да я види! Жалко за заслепените гербаджийчета :( И нека всички да гласуваме! Колкото
492
1
 
11
 
! Отговори
Гюро Михайлов преди 11 години
Следващото "обяснение-оправдание" ще бъде "Колата не е излизала, ами е открадната, и не са подслушвали от МВР, ами крадците"!И пак ще трябва да вярваме!? Явно или управляващите нямат високо мнение за народа или имат погрешна преценка за самите себе си!
491
5
 
11
 
! Отговори
Бай Хой преди 11 години
ГЕРБ води , но в борбата с наркотрафика който пречи на Бойко и останалата мафия!А за изборите води но ...Иво Прокопиев , който е поръчал анкетата !!!Иначе Герб са далеч на втора позиция след БСП !Някай ги успива и те си вярват !БУДАли !!!
490
7
 
8
 
! Отговори
обективен преди 11 години
Резултатите от проучването са много точни ! Първи ГЕРБ ,втори БСП ,трети и четвърти ДПС и АТАКА . Най-важното е ,че Бойко каза -"Ако нямаме пълно мнозинство да съставим само-стоятелно правителство ,няма да се коалираме с БСП,ДПС и АТАКА,оставаме в опозиция !" Тази принципна позиция покачва доверието към ГЕРБ.Дори смятам ,че до изборите разликата ще се увеличи оше.P.S.РУМЕН221 пии си лекарствата редовно,разбрах ме, че рано си изписан , но няма място за всички като теб в психиатриите !
489
6
 
6
 
! Отговори
Rummy__ преди 11 години
До румен221Хахаххахаха, не знам какви са тия хора, за които говориш, ама за мен това са филми. Полицейски саморазправии, арести по домовете на хората??? Как пък в нас никой не дойде? Казваш в анкета, че гласуваш за бсп-то и после Цецо ти прави акция ли?