ГЕРБ води на БСП с 5%, 15% от вота отива за малки партии

"Атака" се укротява, Кунева продължава да губи
Обновена: 19 апр 2013 10:19 | 18 апр 2013 17:15,
809
ГЕРБ води на БСП с 5%, 15% от вота отива за малки партии
Интригите за вота остават. Снимка: архив, Булфото

По-висока готовност за участие в изборите, запазваща се преднина на ГЕРБ пред БСП, укротяване на устрема на „Атака“, продължаващ спад в подкрепата за партията на Меглена Кунева и насочване на повече гласове към т. нар. „малки партии” - това са основните тенденции в електоралните нагласи, които „Алфа Рисърч“ регистрира на старта на предизборната кампания.

В дните около официалния старт на кампанията дистанцията между ГЕРБ и БСП е в рамките на  5.6%. Спрямо март подкрепата за ГЕРБ нараства от 21.9% до 22.5%, а тази за БСП спада от 17.4% на 16.9%. Трета политическа сила е „Атака“ - с 4.9% подкрепа, следвана от ДПС- 4.8%, „България на гражданите“ – 2.9%.

Ръстът на доскорошните управляващи се дължи основно на мобилизацията на техните симпатизанти в столицата и в по-големите, управлявани от кметове на ГЕРБ градове. Сред електорално най-силните за тях места са София, Пловдив, Бургас, Стара Загора, където постигат и най-добри резултати. В редица региони с икономически трудности обаче и в малките населени места ГЕРБ са изправени пред спадаща популярност.

Гражданските протести, вместо до консолидиране, доведоха до разпиляване на протестния вот, което стои в основата на по-слабите позиции, с които влизат в предизборната надпревара основните конкуренти на ГЕРБ, отчитат социолозите.

БСП започва кампанията с известна демотивация на своите привърженици и неспособност, поне на този етап, да привлече по-широка електорална периферия.

Още по темата
Отказът на Сергей Станишев от премиерския пост и новите лица в листите се възприемат противоречиво от традиционните избиратели на левицата. Тя запазва по-устойчиви позиции в малките населени места, но отстъпва в най-големите градове, където са концентрирани и най-висок брой избиратели.

След бурния подем на „Атака“ по време на протестите, довел почти до утрояване на подкрепата й, се наблюдава известно забавяне или стопиране на този процес. Към момента Атака събира 4.9% от гласовете на пълнолетните избиратели.

Националистическият вот се отлива обаче и към други формации – 1.3% за НФСБ, 1% - ВМРО-БНД, ГОРДа България – 0.7%. Други партии, с които представители на протестиращите участват в изборите, събират между 0.3% и 1% привърженици.

Незасегнати от динамиката в нагласите за момента са партиите с най-твърди ядра от симпатизанти. ДПС има традиционните си 4.8% последователи, но с висока готовност да гласуват, отбелязват от „Алфа Рисърч“.

Проблемите около съставянето на листите на Движение „България на гражданите“ и напускането на местни организации, на фона на общата слаба консолидация на неговите симпатизанти, се отразяват отрицателно и върху позициите на партията. Тя губи около процент подкрепа за месец - в началото на април за нея биха гласували около 2.9% от общия брой избиратели, отчитат социолозите.

Поради силно мотивираните си последователи подкрепата за ДСБ се запазва непроменена (1.8%) след скандала около несъстоялото се обединение със „Синьо единство“.

За по-малко от месец намерението за участие в изборите нараства с около 7-8% и достига до около 60% от интервюираните, или приблизително 3,5 – 3.6 млн. души.

С по-висока мобилизация и този път се открояват най-възрастните поколения и жителите на по-малките населени места. Обратното, най-младите, особено в големите градове, продължават да не намират мотивация или адекватно политическо представителство, поради което отказът им от гласуване остава твърде висок.

Разочароването от политиките на прехода, както и икономическите трудности от последните години, правят от поколението на 40-50 годишните най-несигурната в електоралните си предпочитания група. Сред тях колебанието кого да подкрепят на предстоящия вот и неувереността в избора са най-силни (36%).

От нагласите на тези групи в много голяма степен могат да бъдат предопределени крайните резултати, особено за прескачане на 4%-та бариера и при евентуално ожесточаване на спора за първото място.

Високата, но недостатъчна за постигане на абсолютно мнозинство подкрепа за водещите ГЕРБ и БСП, както и силната фрагментация на вота към по-малките партии (възможно е до около 15-18% от вота да бъде даден за партии, които не прескачат изборната бариера) очертава поредица от интересни интриги, отбелязват социолозите.

Сред тях са ще запази ли ГЕРБ аванса си пред БСП и ще успее ли левицата да вземе част от протестния вот. Други въпросителни са дали „Атака“ е достигнала своя таван на подкрепа,  дали ще спре ерозията партията на Меглена Кунева, дали и кои от по-малките партии ще преминат 4% бариера.

Според социолозите от техния развой ще зависи баланса на силите в следващия парламент, управленските формули, а вероятно – и колко дълъг живот ще има той.

Проучването на „Алфа Рисърч“ е направено в периода 10-14 април 2013 г. сред 1030 пълнолетни граждани. Изследването е по поръчка на „Дневник“ и е направено преди скандала с незаконното подслушване.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


809
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
528
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Под мен са писали абсолютно ненормални хора, които подкрепяйки ГЕРБ подкрепят наркотрафика, липсата на свобода на словото и престъпленията в големи размери. Борисов го няма на картата вече. Преориентирайте се.
527
5
 
4
 
! Отговори
Горския преди 11 години
Искам да изразя подкрепата си към партия ГЕРБ предвид последните дни на леене на помия по тях. Смятам, че това е европейска партия, защото освен безспорните си резултати ne поддаде на провокациите на червените, и не падна на тяхното ниво! Затова - само ГЕРБ!
526
4
 
4
 
! Отговори
Жоро преди 11 години
Аз също пожелавам успех на ГЕРБ, защото малко или много поне видяхме някакво развитие в България и то в глобална икономическа криза. Да не забравяме свободните wi-fi зони както и Дунав мост 2, с които си отваряме пътищата към нови пазари.
525
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Пожелавам успех на ГЕРБ и дано да спечелят изборите! ...Така най-бързо народът ще ги изрита от България, иначе в опозиция ще си лапат откраднатите парички...
524
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Много самовлюбени милиционери има тук.
523
4
 
7
 
! Отговори
Аделина преди 11 години
Други социологически проучвания показват че преднината на ГЕРБ е 6,4 %! Пожелавам успех на ГЕРБ и дано да спечелят изборите! Аз ще ги подкрепя за втори мандат с номер 15 в интегралната бюлетина!
522
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
никой вече не вярва на платени проучвания
521
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А червените дьонмета Кольо Медианата и Андрей Галъпа дават преднина на БСП-то, пък Атака не била трета, а пета и нямало да влезе, а ДПС-то имали двойно повече и Кунева-Пръмова имала над 5 процента. Иска им се нова тройна коалиция, че чак им се реве!Мъка, другари социолози, мъка! :)))))
520
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Според мен и по голяма ще е разликата на изборите в полза на ГЕРБ!
519
7
 
7
 
! Отговори
RK преди 11 години
*** народ=слаба държава.Самият факт,че ГЕРБ пак ще спечелят говори достатъчно сам по себе си.Малоумието не се лекува.
518
5
 
4
 
! Отговори
Мира Радева преди 11 години
Добър ден! Аз съм Мира Радева, и се обаждам от новия оператор за подслушване "Цецо Тел". Въпросът ми е: Вие подкрепяте ли единственото гениално и непогрешимо правителство на Генерал Доктор Инженер Бойко Борисов или ДА? Отговори не не се приемат!
517
7
 
7
 
! Отговори
ТИКВУН преди 11 години
Ако ГЕРБЕРАСИТЕ спечелят , ЦЕЦО -НАГЛЕЦО ще има 12 апартамента, ФИДОСОВА става на 500 кг, ЛИЛИ ПАВЛОВА- 340 кг , ГЛАФЧО гавчев ще има 2 глави, ЧЕРВЕН КОНДЬО вятърна централа, баба ЦЕЦКА става мисис Свят, а ВЕСКО- ПОТНИЯ.... ,, още 2-*** баджанаци
516
0
 
6
 
! Отговори
Не точно по темата преди 11 години
ама до кога ще се налага тази гавра с Българския език :" Води на" - на къде го води ???
515
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Всичко в този живот е въпрос на избор. Когато правиш грешен избор - страдаш. Няма как да се оправи Българоя, когато най-важният избор е сгрешен.
514
4
 
10
 
! Отговори
за сега преди 11 години
С всеки изминал ден до 12.05 всеки българин ще осъзнава ,че ГЕРБ е единствено правилното решение ..с бюлетина 15
513
3
 
4
 
! Отговори
марин преди 11 години
Преди една година казах , че отношението на кабинета към пенсионерите , ще срине доверието към тази партия.Не всички пенсионери бяха симпатизанти на БСП. В една телевизия съобщиха , че през тази година са починали 250000 пенсионери. Всеки има близък починал на тази възраст.За пенсионерите нямаше прилично здравеопазване и доходи.фискална дисциплина - за сметка на най- бедните.
512
6
 
7
 
! Отговори
бай БУДАЛ преди 11 години
БУДА-МУТРАТА и ЦЕЦО-лъжецо -НАГЛЕЦО .....обещават СЪЩОТО МЕНЮ ... АСФАЛТ ... БОЙ И ЕКШЪНИ ОТ МВР,
511
4
 
6
 
! Отговори
Гюро Михайлов преди 11 години
Размислите на един айляк, по пътя за някъде: 3,5 години цапане = един ден чистене. 12.05.2013. Да изчистим България от плевела ГЕРБ.
510
13
 
9
 
! Отговори
ив преди 11 години
Айде дано ГЕРБ да победят!
509
2
 
6
 
! Отговори
аз преди 11 години
коментарите на комунистите- те са еднотипни и безпрецедентно неграмотни..това ли са хората, които имат адекватно мнение и ще решават бъдещето ми.