ГЕРБ води на БСП с 5%, 15% от вота отива за малки партии

"Атака" се укротява, Кунева продължава да губи
Обновена: 19 апр 2013 10:19 | 18 апр 2013 17:15,
809
ГЕРБ води на БСП с 5%, 15% от вота отива за малки партии
Интригите за вота остават. Снимка: архив, Булфото

По-висока готовност за участие в изборите, запазваща се преднина на ГЕРБ пред БСП, укротяване на устрема на „Атака“, продължаващ спад в подкрепата за партията на Меглена Кунева и насочване на повече гласове към т. нар. „малки партии” - това са основните тенденции в електоралните нагласи, които „Алфа Рисърч“ регистрира на старта на предизборната кампания.

В дните около официалния старт на кампанията дистанцията между ГЕРБ и БСП е в рамките на  5.6%. Спрямо март подкрепата за ГЕРБ нараства от 21.9% до 22.5%, а тази за БСП спада от 17.4% на 16.9%. Трета политическа сила е „Атака“ - с 4.9% подкрепа, следвана от ДПС- 4.8%, „България на гражданите“ – 2.9%.

Ръстът на доскорошните управляващи се дължи основно на мобилизацията на техните симпатизанти в столицата и в по-големите, управлявани от кметове на ГЕРБ градове. Сред електорално най-силните за тях места са София, Пловдив, Бургас, Стара Загора, където постигат и най-добри резултати. В редица региони с икономически трудности обаче и в малките населени места ГЕРБ са изправени пред спадаща популярност.

Гражданските протести, вместо до консолидиране, доведоха до разпиляване на протестния вот, което стои в основата на по-слабите позиции, с които влизат в предизборната надпревара основните конкуренти на ГЕРБ, отчитат социолозите.

БСП започва кампанията с известна демотивация на своите привърженици и неспособност, поне на този етап, да привлече по-широка електорална периферия.

Още по темата
Отказът на Сергей Станишев от премиерския пост и новите лица в листите се възприемат противоречиво от традиционните избиратели на левицата. Тя запазва по-устойчиви позиции в малките населени места, но отстъпва в най-големите градове, където са концентрирани и най-висок брой избиратели.

След бурния подем на „Атака“ по време на протестите, довел почти до утрояване на подкрепата й, се наблюдава известно забавяне или стопиране на този процес. Към момента Атака събира 4.9% от гласовете на пълнолетните избиратели.

Националистическият вот се отлива обаче и към други формации – 1.3% за НФСБ, 1% - ВМРО-БНД, ГОРДа България – 0.7%. Други партии, с които представители на протестиращите участват в изборите, събират между 0.3% и 1% привърженици.

Незасегнати от динамиката в нагласите за момента са партиите с най-твърди ядра от симпатизанти. ДПС има традиционните си 4.8% последователи, но с висока готовност да гласуват, отбелязват от „Алфа Рисърч“.

Проблемите около съставянето на листите на Движение „България на гражданите“ и напускането на местни организации, на фона на общата слаба консолидация на неговите симпатизанти, се отразяват отрицателно и върху позициите на партията. Тя губи около процент подкрепа за месец - в началото на април за нея биха гласували около 2.9% от общия брой избиратели, отчитат социолозите.

Поради силно мотивираните си последователи подкрепата за ДСБ се запазва непроменена (1.8%) след скандала около несъстоялото се обединение със „Синьо единство“.

За по-малко от месец намерението за участие в изборите нараства с около 7-8% и достига до около 60% от интервюираните, или приблизително 3,5 – 3.6 млн. души.

С по-висока мобилизация и този път се открояват най-възрастните поколения и жителите на по-малките населени места. Обратното, най-младите, особено в големите градове, продължават да не намират мотивация или адекватно политическо представителство, поради което отказът им от гласуване остава твърде висок.

Разочароването от политиките на прехода, както и икономическите трудности от последните години, правят от поколението на 40-50 годишните най-несигурната в електоралните си предпочитания група. Сред тях колебанието кого да подкрепят на предстоящия вот и неувереността в избора са най-силни (36%).

От нагласите на тези групи в много голяма степен могат да бъдат предопределени крайните резултати, особено за прескачане на 4%-та бариера и при евентуално ожесточаване на спора за първото място.

Високата, но недостатъчна за постигане на абсолютно мнозинство подкрепа за водещите ГЕРБ и БСП, както и силната фрагментация на вота към по-малките партии (възможно е до около 15-18% от вота да бъде даден за партии, които не прескачат изборната бариера) очертава поредица от интересни интриги, отбелязват социолозите.

Сред тях са ще запази ли ГЕРБ аванса си пред БСП и ще успее ли левицата да вземе част от протестния вот. Други въпросителни са дали „Атака“ е достигнала своя таван на подкрепа,  дали ще спре ерозията партията на Меглена Кунева, дали и кои от по-малките партии ще преминат 4% бариера.

Според социолозите от техния развой ще зависи баланса на силите в следващия парламент, управленските формули, а вероятно – и колко дълъг живот ще има той.

Проучването на „Алфа Рисърч“ е направено в периода 10-14 април 2013 г. сред 1030 пълнолетни граждани. Изследването е по поръчка на „Дневник“ и е направено преди скандала с незаконното подслушване.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


809
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
488
8
 
5
 
! Отговори
Rummy__ преди 11 години
Срам може ако е за бсп-то, ама страх?
487
6
 
6
 
! Отговори
Rummy__ преди 11 години
БСП- 31% (16,5 + 15% интелигентни хора НЕОТГОВОРИЛИ ОТ СТРАХ)Какъв страх??? Не разбирам? Питат те в анкета на улицита за кой ще гласуваш и тебе те е шубе да си кажеш?
486
6
 
4
 
! Отговори
НИЛ-АТС преди 11 години
Няма нормален българин, който да гласува за престъпниците от ГЕРБ и БСП! Няма нормален българин, който да гласува за подразделението на ДС-Атака! Платените социологически агенции обаче продължават да ни заблуждават. Вярно е, че има и много ненормални в "тази страна", както я наричат политиците. Едно е ясно, Сталин го е казал: "Не е важно кой как гласува. Важно е кой брои гласовете!" За това ни подготвят и социологическите агенции, да не сме изненадани...
485
8
 
12
 
! Отговори
do 654 преди 11 години
hahaha ти явно си проспал факта,че тройната коалиция е построила повече пътища от Бойко.. и каква е заслугата на БОко за София бе ***.. София си има бюджет по 1,2 милиарда всяка година без значние кой е на власт .. ***.. А това,че Бойко наливаше пари в София за сметка на цялата останала България.. това няма да му спечели изборите може да си сигурен.. България не е само София
484
5
 
11
 
! Отговори
Некав преди 11 години
Е как след този скандал с подслушванията им нараства подкрепата с 1% бе ? Какви са тия проучвания и какъв е тоя народ.. уж се бил събудил ? Ми тогава да излезе Цецко и Бойко и да обезглавят човек в ефира и може да им скочи тройно подкрепата.. . или тия проучвания са кьор фишек или още по-лошо ако са обективни значи нещо на този народ яко му куца.. хората продължавата да бръщолевят за глупости от предишни години и ще си гласуват за настоящите палачи
483
13
 
15
 
! Отговори
az преди 11 години
БСП които ни спряха еврофондовете, София приличаше на гето, а за магистрали само бяхме чували, че има в Германия
482
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"БОРИСОВ УПРАВЛЯВА В НАЙ-ГОЛЯМАТА КРИЗА СЛЕД СВЕТОВНАТА ВОЙНА !!! "Сега вече ми стана ясно защо държавата ни в момента е в състояни като след война. То докато Боко управлявал имало световна война ама ние избирателите не сме разбрали.Хвалили се Путин и Обама . Путин казал, че имат най-мощните ядрени ракети и можел да унищожи САЩ за 2 часа, Обама можел да унищожи Русия за 1 час. Бойко Борисов да не остане по-назад казал: - Аз имам един очилат икономист от СБ той има същият поразяващ ефект.
481
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Вчера отивам да си направя прическата. И фризьорката ми каза че именно от АЛФА РИСЪРЧ са я питали сигурно за това проучване и вика, цитат" - Ха-ха-ха абе питат питат за кой ще гласувам и все ме тикат да кажа ГЕРБ!" викам а ти какво направи, пак цитат "-Накрая им казах че ще гласувам за така желания от тях ГЕРБ за да ми се махнат от главата! Тия избори явно ще са на живот и смърт" ... Затова на социолози не вярвам.
480
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
BSP 6te pomete gerb!!!
479
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
първо платиха на таа мира радева за да се изцепи с некви 30 % подръжка, сега плащат на некви други само и само да маниполират мнението на хората и в основата на всичко стои цецко, само че на 12-ти им давам макс 12 %.
478
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
МНОО ША МИ ИНТЕРЕСНО ВЕЧЕРТА НА 12-ТИ , ВИНЕТУ И ЦЕЦКО КВИ ША ГИ ОБЯСНЯВАТ, ШОТО ТИА СОЦИЛОГИЧЕСКИ ПРОУЧВАНИЯ СА ПЛАТЕНИ ОТ ГЕРБ, НЕМА КАК ДА СА ВЕРНИ, НЕМОЕМ РАЗБЕРЕМ КЪВ ТРЕБЕ ДА СИ ЗА ДА ГЛАСУВАШ ЗА ФИЗКУЛТУРНИКА, ФИДОСКА, ЦИПЧО, ВИНЕТУ
477
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Цветан Цветанов е за подсъдимата скамейка", е мнението на Михаил Екимджиев, най-успешният български адвокат пред Съда по човешките права в Страсбург. "Преса" припомня, че през 2007 г. той осъди държавата в Страсбург заради липсата на надежден контрол при ползването на спецсредства. Седем години по-късно Екимджиев коментира в интервю за изданието, че България не е изпълнила задълженията по решението на Европейския съд. Вместо да промени законодателството, да елиминира възможностите за свръхупотреба на СРС и да въведе надежден контрол върху тях, държавата демонстрира бабаитлък. България
476
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 666! СУПЕР...- Супер *** .
475
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ataka kato wzemat 30 % teq kwo 6te pi6at togawa
474
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
НА 12-ТИ ГЕРБ ША ИМАТ НЕ ПОВЕЧЕ ОТ 10 %-12 %. БУДА И ЦЕЦКО ША ГЛЕДАТ , КАТО НААКАНИ И ЩЕ ОБЯВАТ, ЧЕ ИЗБОРИТЕ СА ФАЛШИФИЦИРАНИ, Е ТВА ША СТАНЕ, ОТ ТАМ НАСЕТНЕ ГЕРБ ША ПРИКЛЮЧИ, КАТО ПАРТИЙКА
473
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
да се забрани тая професия -социология.ПЪЛНИ ВРАЧКИ.
472
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
МНОО ША МИ ИНТЕРЕСНО ВЕЧЕРТА НА 12-ТИ , ВИНЕТУ И ЦЕЦКО КВИ ША ГИ ОБЯСНЯВАТ, ШОТО ТИА СОЦИЛОГИЧЕСКИ ПРОУЧВАНИЯ СА ПЛАТЕНИ ОТ ГЕРБ, НЕМА КАК ДА СА ВЕРНИ, НЕМОЕМ РАЗБЕРЕМ КЪВ ТРЕБЕ ДА СИ ЗА ДА ГЛАСУВАШ ЗА ФИЗКУЛТУРНИКА, ФИДОСКА, ЦИПЧО, ВИНЕТУ, НАПРАВИХА СИ МЕВЕРЕТО ЧАСТНО, ФЛОРОВ ГОЛЕМ СИ.
471
9
 
7
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 11 години
Запомнете ,че ГЕРБ ще спечели с преднина повече от пет процента,а червените да вият като *** срещу месечина колкото искат,ако ще и *** от яд да си язядат това ще факт.
470
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аз също ще гласувам за ГЕРБ и всички мои познати ще гласуват за ГЕРБ. Само те могат да управляват. Станишевци вече показаха, че само могат да съсипват, а не да градят. Управляваха аругантно, подиграха се с едно цяло съсловие и дано никога не се завърнат на власт.
469
2
 
18
 
! Отговори
Недоволен преди 11 години
След изборите ще има печена тиква!