Янев рови в парите за вота на три партии

РЗС: БСП, ДСБ и партията на Кунева са си надвишили лимита за кампанията
10 май 2013 14:00,
81
Янев рови в парите за вота на три партии
Яне Янев Снимка: архив, БТА

До края на деня РЗС ще внесе жалба в ЦИК, Сметната палата и НАП срещу БСП, ДСБ и Движение България на гражданите относно надвишаване размера и нерегламентирано финансиране на предизборната им кампания. Това съобщиха от пресцентъра на партията.

Повод за сигнала е масираното излъчване на предизборни клипове в най-гледаното време на водещите национални телевизии.  От партията на Яне Янев изчисляват, че 30-секунден видеоклип в най-рейтинговата телевизия е 9952 лв без ДДС, а репортажите са 11019 лв. без ДДС.

Посочените формации излъчват своите клипове между 10 и 20 пъти дневно. По най-скромни разчети всяка една от трите формации харчи ежедневно около 100 000 лева само за една телевизия, а те рекламират поне в три, посочват от РЗС.

Според техните сметки партиите на Станишев, Костов и Кунева са похарчили само за излъчване на рекламен клип около 3 милиона лева в рамките на цялата кампания само за един телевизионен канал и за останалите телевизии – национални и регионални – още толкова.

Освен това Янев е преброил, че партията на Кунева в национален мащаб има над 400 билборда, рекламира в радиа, вестници, сайтове и социалните мрежи.

Според РЗС елементарната калкулация показвала, че партията на Кунева, която е без държавна субсидия и с минимални дарения, е похарчила около 5 милиона лева. 

От РЗС припомнят, че Изборният кодекс въвежда ограничение за финансирането на предизборна кампания общо до 4 милиона лева за партия или коалиция.

От партията на Янев правят извод, че посочените три формации са изхарчили практически целия си лимит само за реклама в телевизиите. „Възниква основателният въпрос с какви средства трите формации покриват останалата част от разходите си – за агитационни материали, транспорт, комуникации, наеми и др.“, питат от РЗС. 

РЗС настоява за незабавна проверка от страна на Сметната палата и пълна ревизия на финансовите потоци към тези партии.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А РЗС колко похарчиха?
11
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Само АТАКА.
10
11
 
11
 
! Отговори
Кристина преди 10 години
Само така, Яне! Хората трябва да знаят как се финансират тези кампании!
9
14
 
5
 
! Отговори
Християн преди 10 години
РЗС не харчат толкова много за реклама, защото избирателите отдавна са решили да ги подкрепят.
8
13
 
9
 
! Отговори
Анди преди 10 години
Трябва да има прозрачност - Янев с право се коси по въпроса. Дано РЗС успеят да се преборят на изборите. Ще се радвам искрено ако това стане.
7
7
 
10
 
! Отговори
Монката преди 10 години
Ама разбира се, бе - що пък да е рови нали това са държавни пари и излизат от джоба на българина. Прав е Янев- трябва да се държи сметка за всеки похарчен лев и от къде е дошъл, за да знаем чии интереси искат да ни поробят отново.
6
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
****ЛИ, въпросът тук е КОЙ плаща всичко това, и какво, да кажем Кунева, ще трябва после да върне в замяна ОТ НАШИЯ ДЖОБ.
5
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Те харчат а после за народа за заплати и пенсии пак няма да има близките петилетки.Всяка година правим избори за милиарди къде ще му излезе края.
4
11
 
7
 
! Отговори
Браво Янев преди 10 години
Много добре си ги подхванал!!!!!Само така!!!! Орежи ги поне докато още можеш!!!Коментар номер 1 прдполагам че е от обкръжението на Пръмова!!! Вън от България кучета!!!!Яне зад теб сме!!!!!
3
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Колкото повече пари изхарчат - толкова по-добре. Нали телевизийте си плащат данъците.
2
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
По-добре партийте да си харчат парите за агитация, отколкото за купуване на гласове.
1
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Янке не рови мило че и тебе да не прероват яко трима.