Езикът на експерта или езика на интригата и улицата

Как говориха политиците по време на предизборната кампания
Обновена: 17 май 2013 20:01 | 17 май 2013 20:00,
139
Езикът на експерта или езика на интригата и улицата
Борисов по време на предизборната кампания. Снимка: Булфото

Политическото предизборно говорене премина в двете крайности - обиди към опонента или безкрайно общо говорене.

Това заяви Владислав Миланов - преподавател по съвременен български език и езикова култура в Софийския университет "Св. Климент Охридски", който представи в Националния пресклуб на БТА изследване на преподаватели и студенти от СУ за речта на политиците в предизборната кампания.

Реално нямаше предизборно говорене, нямаше убеждаване и противопоставяне на мнения, а диалогът се изгуби във всеобщото говорене, обобщи Миланов.

Според него всички политици трябва да са дадат сметка, че участваха в предизборна кампания, в която езикът на агресията, езикът на некоректния тон бяха водещи - задаваха моделите на речево поведение.

Езиковите стратегии и речевото поведение на българските политици в предизборната кампания надхвърлиха сериозно границите на доброто общуване, наблюдавахме истинско незачитане на словото, истинско неумение да се изслушва събеседника, което доведе до усещането, че всички политици говорят в един тон, коментира Миланов. Според него това е бил тонът на агресията и на обидата.

Анкета сред студенти от четири специалности в СУ е показала, че 88 процента от запитаните категорично не са одобрили начините, по които чрез речта, политиците са представили себе си и своите политически партии в предизборната кампания.

Надежда Сталянова - преподавател по български език в СУ, обясни, че в изследванията на преподавателите от висшето училище политическото говорене в предизборната кампания е разделено в три типа.

Първият тип е "езикът на експерта", при който политиците говорят неутрално, наукообразно, като речта им е наситена с абстрактна лексика. Този тип говорене не достигна до избирателите. От всички политици чувахме: "България трябва да постигне финансова стабилност...", "Трябва да генерираме потенциал...". Това говорене е в сферата на  пожеланията и се отнася за някакво неясно бъдеще, коментира Сталянова.

Тя отбеляза, че на другия полюс е "езикът на интригата", който беше актуален за цялата предизборна кампания. Този политически език включваше нападки и обиди към опонентите, и провокации с реплики, посочи Надежда Сталянова.

Третият тип политическо говорене беше "езикът на улицата", при който се използваха ниските стилови употреби, разговорността, битовата и разговорната лексика в политическата реч, обясни езиковедът.

Българският политик все още не владее изкуството на словото така, че да е еднозначен, категоричен и безспорен, и много често в политическата реч има отклонения от книжовноезиковите норми, заяви Надежда Сталянова. 

Преподавателите от СУ дадоха примери за неуспешни опити за образност, използвани от политици в предизборната кампания. Сред тях е и употребата на умалителни форми с експресивна функция - "Цветанов съм го гледал в очичките" /Бойко Борисов/, "Всеки преди да пусне бюлетинката" /Стефан Данаилов/, "Тази бедна
държавица" /Волен Сидеров/.

Езиковедите представиха и примери за отклонения от книжовните норми в речта на политиците. Диалектна редукция на "е" в "и" се използва от Татяна Дончева - "все ощи", "данъцити", от Десислав Чуколов - "дикември", "след осимдисет и дивета година".

Проблеми с променливото "я" преподавателите в СУ са установили отново при Татяна Дончева - "тяхните началници", и при Бойко Борисов - "щеха, са се сляли".

Друга неправилна книжовна употреба е замяната на окончанието "- ох" с "-ъх/-ах/ при глаголи от минало несвършено време" - "Хората се възмутиха и не излязаха да гласуват", "Написах, подписах и отнесах". Тези
примери са от изказвания на Мая Манолова.

Преподавателите дадоха и примери за неправилна употреба на бройната форма - "ЦИК има 21 члена. Комисия с 9 члена" при Михаил Константинов, "30 кмета" - Цветан Цветанов, "200 депутата" - Цецка Цачева.

Владислав Миланов коментира, че 38 процента от българските политици не могат коректно да произнесат думата "министър-председател", когато трябва да бъде членувана. Това са правоговорни норми, които учителите изискват от учениците в средното училище, посочи езиковедът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
10
 
7
 
! Отговори
455 преди 11 години
До ACAЧе те вече ги ремонтират)))))))))))))Само с римски император не беше се сравнявал Боко но явно и това време дойде!!
49
4
 
3
 
! Отговори
455 преди 11 години
До ACAЧе те вече ги ремонтират)))))))))))))Само с римски император не беше се сравнявал Боко но явно и това време дойде!!
48
7
 
13
 
! Отговори
най-тъп преди 11 години
След още две чалга поколения ако продължава така и в СУ ще бъркат вече книжовния език.
47
23
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
На снимката е най-полезния за България човек !!!
46
6
 
28
 
! Отговори
някой преди 11 години
българският народ е загубени овце вързаха се на елементарните скалъпени интриги на бсп и дпс срещу герб със тези бюлетини и компромати сега като доидат сергей и компания отново на власт ще затрият съвсем държавата че и кокала няма да пуснат каквито и протести да има и ще се чудят загубените бг овце защо им е все по-кална кошарата,ама така е *** народ загубена држава БАНАНОВА РЕПУБЛИКА
45
21
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Няма държава в света да се управлява от неграмотни хора и с просташко -ограничително говорене. Няма и истински десни политици ,както в Б-я така и в света да са с такива ограничени умствени способности. ГЕРБ не е партия, а сбор от хора от кръжоци по интереси. Това чудо ли трябва да ни управлява. И сега по панорама разбрах, че ГЕРБ не са имали програма за управление. И от тук извода привържениците на ГЕРБ , какво подкрепяте, толкова ли лесно се манипулирате от харизмата на ББ.
44
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
gerb edinstvenoto koeto dokazaha prez tezi godini che sa sposobni da napraviat i nai bogatata darjava prosiaci nishto poveche za tova triabva da si nosiat posledstviata boko mnogo prikazki nishto rabota
43
15
 
7
 
! Отговори
Иван преди 11 години
До ПолитологТова за силите е самата истина, но има и вариант СВОБОДНО ПАДАНЕ!!!!!! Боко го демонстрира!
42
20
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
МНОГО ИНТЕРЕСНО ЗАЩО ТОЗИ БОЛНИЯТ ХИПЕРТОНИК НЕ ВДИГА КРЪВНО СЕГА. ДА НЕ БИ ДА Е ОЗДРАВЯЛ? ЗАЩОТО ОТ ХИПЕРТОНИЯ ОЩЕ НЕ СЪМ ЧУЛ НЯКОЙ ДА СЕЕ ИЗЛЕКУВАЛ. КОГАТО ПИШЕХ ЧЕ НЕМОЖЕ ЧОВЕК КОЙТО ТИЧА И ИГРАЕ МАЧЛЕТА ДА ИМА КРЪВНО НЯКОИ НЕ МИ ПОВЯРВАХА. С ВИСОКО КРЪВНО ХОРАТА НЕМОГАТ ДА ХОДЯТ КАМО ЛИ ДА ТИЧАТ. НО ОТ СЕЛСКО ТАРИКАТЧЕ МОЖЕ ДА СЕ ОЧАКВАТ ДОСТА ИЗНЕНАДИ.
41
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
a be mishok ti se vze mnogo na seriozno da se mahash ot politikata che veche ne se izdarja na tvoita prostotia kradliva gad horata koito sturiat magistrali piat nafta vmesto da poluchavat zaplati ti li se pravish na spravedliv babite koito ti viarvaha umriaha sega koi chakash da ti poviarva na glupostite
40
2
 
11
 
! Отговори
anonimen преди 11 години
извинете кой беше казал "***",забравих и как се пише граматически правилно
39
11
 
15
 
! Отговори
ACA преди 11 години
За мен това което оставя ГЕРБ след себе си са нови пътища които ще стоят хиледолетия като паметници на това управление. Хората ще минават и както казват това е било Римски път или железниците построени по времето на Фердинанд, ще казват: Това е път който е бил построен след падането на комунистите от власт. Ще растат деца отгледани в детски градини построени от един дето му викали Бойко. Няма да има табелки със звездички. Ще има пътища и градини . . .
38
13
 
16
 
! Отговори
мечо пух преди 11 години
Уважаеми гербери, бат Бойко ви показа тези дни, че дори не може да губи достойно.
37
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Другари и другарки ,забелязвам много слаба активност? Излизайте от мишите си дупки и започвайте да плюете ,но ЛЕГАЛНО...Браво на днес.бг, отдавна трябваше да го направите...
36
9
 
10
 
! Отговори
не е ли време... преди 11 години
махнете символа на простотията що в много ни идва, за п..и.далите нямам думи
35
18
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Спинишев изглежда ,като профан в сравнение с Борисов...
34
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Боже,каква прилика с портрета в дясно!
33
21
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Само ГЕРБ може да се справи с управлението...
32
5
 
14
 
! Отговори
nilesev преди 11 години
ПЕС, ФЕС и БЯС на колкото и правилен български да говорят, няма как да излъжат българите, че това не е нова, гадна, крадлива и антибългарска ТРОЙНА коалиция. А на какъв чист български език, истинските, честните и наивно вярващите в Сидеров избиратели на Атака, ще го благославят, просто не ми се мисли.
31
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Кофти стана за дежурните драскачи...