Езикът на експерта или езика на интригата и улицата

Как говориха политиците по време на предизборната кампания
Обновена: 17 май 2013 20:01 | 17 май 2013 20:00,
139
Езикът на експерта или езика на интригата и улицата
Борисов по време на предизборната кампания. Снимка: Булфото

Политическото предизборно говорене премина в двете крайности - обиди към опонента или безкрайно общо говорене.

Това заяви Владислав Миланов - преподавател по съвременен български език и езикова култура в Софийския университет "Св. Климент Охридски", който представи в Националния пресклуб на БТА изследване на преподаватели и студенти от СУ за речта на политиците в предизборната кампания.

Реално нямаше предизборно говорене, нямаше убеждаване и противопоставяне на мнения, а диалогът се изгуби във всеобщото говорене, обобщи Миланов.

Според него всички политици трябва да са дадат сметка, че участваха в предизборна кампания, в която езикът на агресията, езикът на некоректния тон бяха водещи - задаваха моделите на речево поведение.

Езиковите стратегии и речевото поведение на българските политици в предизборната кампания надхвърлиха сериозно границите на доброто общуване, наблюдавахме истинско незачитане на словото, истинско неумение да се изслушва събеседника, което доведе до усещането, че всички политици говорят в един тон, коментира Миланов. Според него това е бил тонът на агресията и на обидата.

Анкета сред студенти от четири специалности в СУ е показала, че 88 процента от запитаните категорично не са одобрили начините, по които чрез речта, политиците са представили себе си и своите политически партии в предизборната кампания.

Надежда Сталянова - преподавател по български език в СУ, обясни, че в изследванията на преподавателите от висшето училище политическото говорене в предизборната кампания е разделено в три типа.

Първият тип е "езикът на експерта", при който политиците говорят неутрално, наукообразно, като речта им е наситена с абстрактна лексика. Този тип говорене не достигна до избирателите. От всички политици чувахме: "България трябва да постигне финансова стабилност...", "Трябва да генерираме потенциал...". Това говорене е в сферата на  пожеланията и се отнася за някакво неясно бъдеще, коментира Сталянова.

Тя отбеляза, че на другия полюс е "езикът на интригата", който беше актуален за цялата предизборна кампания. Този политически език включваше нападки и обиди към опонентите, и провокации с реплики, посочи Надежда Сталянова.

Третият тип политическо говорене беше "езикът на улицата", при който се използваха ниските стилови употреби, разговорността, битовата и разговорната лексика в политическата реч, обясни езиковедът.

Българският политик все още не владее изкуството на словото така, че да е еднозначен, категоричен и безспорен, и много често в политическата реч има отклонения от книжовноезиковите норми, заяви Надежда Сталянова. 

Преподавателите от СУ дадоха примери за неуспешни опити за образност, използвани от политици в предизборната кампания. Сред тях е и употребата на умалителни форми с експресивна функция - "Цветанов съм го гледал в очичките" /Бойко Борисов/, "Всеки преди да пусне бюлетинката" /Стефан Данаилов/, "Тази бедна
държавица" /Волен Сидеров/.

Езиковедите представиха и примери за отклонения от книжовните норми в речта на политиците. Диалектна редукция на "е" в "и" се използва от Татяна Дончева - "все ощи", "данъцити", от Десислав Чуколов - "дикември", "след осимдисет и дивета година".

Проблеми с променливото "я" преподавателите в СУ са установили отново при Татяна Дончева - "тяхните началници", и при Бойко Борисов - "щеха, са се сляли".

Друга неправилна книжовна употреба е замяната на окончанието "- ох" с "-ъх/-ах/ при глаголи от минало несвършено време" - "Хората се възмутиха и не излязаха да гласуват", "Написах, подписах и отнесах". Тези
примери са от изказвания на Мая Манолова.

Преподавателите дадоха и примери за неправилна употреба на бройната форма - "ЦИК има 21 члена. Комисия с 9 члена" при Михаил Константинов, "30 кмета" - Цветан Цветанов, "200 депутата" - Цецка Цачева.

Владислав Миланов коментира, че 38 процента от българските политици не могат коректно да произнесат думата "министър-председател", когато трябва да бъде членувана. Това са правоговорни норми, които учителите изискват от учениците в средното училище, посочи езиковедът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Сега ,когато изборите са минало ,разбрах защо хора като Ов4аров ,Р.Петков и др. от старите не влязоха в предизборните борби (без да съм им адвокат ).В каквото и да ги обвиняват ,те изглежда знаеха за помията която ще се излива и отказаха да влязат в такъв ЦИРК.Ако не се докажат много от обвиненията с/у ГЕРБ , Станишев пак ли ще каже " сега има по - важни неща от подаването на оставки".
29
0
 
20
 
! Отговори
езикът преди 11 години
Аз съм *** и вие сте прости,аз съм богат и вие....пардон,не сте богати.
28
0
 
3
 
! Отговори
Azz преди 11 години
Kakva kusa pamet imame bulgarite !! Ne ni st
27
5
 
9
 
! Отговори
РЕАЛ преди 11 години
До gerbКакъв е процента на *** бе тарикат?80 процента от България гласува против БКП(БСП)
26
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Борисов се държи като осквернена мадама.
25
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Политолог Надявам се, че си по-добър политолог, отколкото физик.
24
16
 
13
 
! Отговори
Политолог преди 11 години
В Природата има центростремителни и центробежни сили. Едните създават, другите рушат. Борисов притежава първата. Затова създава, затова събира електорат, затова беше избран (хората обичат съзиданието)! А рушителите (в България- червените) нямат интерес от център на силата, защото иначе не могат да крадат!
23
0
 
2
 
! Отговори
наблюдател преди 11 години
Такива са политиците ни защото ние като избиратели сме такива, на никой не му прави впечатление това. За съжаление доста време още няма да можем да разпознаваме правилното, а може и никога. Както е тръгнало да търсим спасение в партии, които ни предлагат само зрелище и конфронтации, а не обединение на нацията не виждам шанс...
22
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
до 14Вие дето плюете по ГЕРБ и наричате хората гласували за тях нискоинтелигентни сте с обратен знак специално за интелигентност! Хора или не точно,по-скоро жалки индивиди които пишатсбогом със З ,куб с П и оправия с У.
21
8
 
11
 
! Отговори
Бжежински преди 11 години
ГРЛ(гей,резан,луд),коалицията,която ще довърши България.
20
7
 
13
 
! Отговори
към 21 преди 11 години
ЗАЩО червените "Интелектуалци " до сега не можаха да извадят един ерудиран и умен вожд. При соца беше големия селски такират Живков а след 89 г. си избират някакви кукли на конци без трудов стаж за паравани на крадливата и корумпирана отвсякъде червена номенклатура.
19
7
 
11
 
! Отговори
Obwinitel преди 11 години
До ПолитологНе сте в час! Какви червени, какви 5 лева: ЕРБ е най комунистическата формация, *** върху доброта и доверие. Тя не слезе от горите, но... се оказа толкова зла , неука, завистлива, жестока, крадлива- направо за ГИНЕС по комунистически резултати. ГЕРБ НАПРАВИ ЕДНО ЕДИНСТВЕНО ДОБРО- предизвика, събуди най после потиснатите- ГРАЖДАНСКАТА ИНИЦИАТИВА,.
18
6
 
21
 
! Отговори
Варна преди 11 години
Шопските политици, като мутрата Борисофф развалиха бългрският език със своя селски шопски говор -факт ! Срамота е , турците Местан и Доган , да говорят по-висок стил бългрски език от ГЕРБ и болшинсвото шопски журналисти !
17
8
 
13
 
! Отговори
към 9 преди 11 години
Шишо да ти кажа ли защо Ти наричаш по 24 часа в денонощието Борисов Бо Ико. защото си *** и откачен ,платен от позитано ТЕКВЕНИК! И защото както и да го наричаш освен някой лев да заработиш много ще му гълташ и ти и твоят работодател прахта във всяко отношение и това не ви дава сън !
16
1
 
6
 
! Отговори
Иво преди 11 години
Тоя въпросния Миланов го гледах. Не знам как може да се титулова някакъв коректор на езика, като през цялото време се опитваше да оригиналничи с побългарени английски думи. Едната беше сугестиране, като я употреби поне 3 пъти. Нека някой, който не знае английски да каже какво му говори тази дума. Този за мене не е никакъв експерт и няма право да се изказва по въпроса.
15
7
 
22
 
! Отговори
Бойко = СРАМ! преди 11 години
Чуя ли "Човекът от Банкя" и направо ми се допорвъща:" ша напраи-МЕ, ша построи-МЕ, ша изгради-МЕ ша играе-МЕ ... " Срам! Позор! Ама така е като бодигард от Банкя стават Министър-Председател на Републиката...
14
15
 
6
 
! Отговори
бай Иван преди 11 години
Абе братя бьлгари,не разбрахте ли,че Бойко е не обикновен човек - изспратен ни от БОГ,за това трябва да го ценим повече от всичко,това се ражда рядко по наще земи.'
13
7
 
15
 
! Отговори
До Политолог преди 11 години
Ти си един Кон С Капаци отивай да го дундуркаш На Вожда си
12
18
 
11
 
! Отговори
Политолог преди 11 години
В България за 20 години се създаде паралелна власт. Огромна част от нея беше формирана от бивши комунисти, бивши членове на Държавна Сигурност, държавни служители, български турци и новозабогатели тарикати.В последните 3 и половина години силно бяха намалени приходите на тази власт и - почнаха проблемите.Тази паралелна власт ТРЯБВА ДА СЕ МАХНЕ.Борисов и ГЕРБ не са светци, но те са единствените, които се опълчиха.И ще останат в Историята, колкото и да реват крадливите "социалисти".
11
10
 
25
 
! Отговори
Илко преди 11 години
Уличницата Борисов в затвора!