Всеки да дава от себе си каквото може, пък да става каквото ще!

Пламен Орешарски прие властта от Марин Райков
Обновена: 29 май 2013 16:28 | 29 май 2013 15:16, Веселина Йорданова
189
Всеки да дава от себе си каквото може, пък да става каквото ще!
Пламен Орешарски и Марин Райков Снимка: БТА

Новоизбраният премиер Пламен Орешарски прие символично властта от служебния министър-председател Марин Райков. Официалната церемония в Гранитна зала на Министерския съвет беше предшествана от кратка среща, на която стана ясно, че Райков е запознал наследника си в резюме с „открити въпроси”.

Освен взаимни благодарности, двамата отправиха благодарности и към екипите си. Райков – за безсънните нощи и искреното усилие да се постигне резултат в момент, в който хората бяха на улицата, а Орешарски - за проявената смелост.

Служебният премиер заяви, че оставя България „в малко по-добро състояние”, отколкото я е заварил. Той даде и конкретни цифри за това – бюджетният дефицит е намалял с 446 млн. лева, а фискалният резерв е увеличен с 1 534 000 000 лева.

Райков пожела на приемника си успех и по-голям кредит на доверие и обществена толерантност от този, който е имал, когато пое управлението. Служебният премиер призова за „минимална приемственост” и изтъкна, че страната има нужда от постъпателна политика в социалната и икономическата сфера и в областта на външната политика.

Първият атестат за държавничество е отказът от реваншизъм и отказът от постоянни революции. Ако България има нужда от една революция днес, това е да преустановим практиката на перманентните революции, беше категоричен той.

Премиерът Пламен Орешарски обеща да се ръководи от интересите на хората и да работи за хората. В период на криза всеки трябва да дава от себе си каквото може, пък да става каквото ще – така той отговори на въпроси, които му задавали приятели какъв трябва да бъде човек, за да поиска да е премиер в тази ситуация.

Орешарски се надява в края на мандата да съобщи още по-добри цифри от тези на Райков и като задача минимум българите да имат повече надежда, че "пътят е прав".

"Сигурно няма да успеем да станем богати, проспериращи, но задачата, която трябва да стои като минимум, е в края на мандата всички български граждани вече да имат много повече надежди и по-голяма увереност, че пътят е прав и че могат да разчитат на своята предприемчивост, и че работейки за собственото си благоденствие, ще допринасят и за благоденствието на цялото ни общество“, каза той.

Орешарски декларира откритост на новия кабинет към медиите. Новият премиер поиска седмица-две толеранс преди първите пресконференции на министрите, на които те да съобщят най-неотложните действия, които ще предприемат.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


189
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
7
 
13
 
! Отговори
AlekoKonstantinov преди 10 години
ДО 94ти Крис1) Искаш да те управляват турци и комунисти доказани лапачи? ОК.2) Искаш да има 'държава', а сега като има правителства смяташ, че това е 'нашата' страна, а не онази от 2005-9? ОК.3) Искаш хората да повярват на човек, който помага на най-големия си политически враг? ОК.4) Исакш да не се краде неофициално 6 месеца, а да се краде официално 48 месеца? ОК.5) Искаш да кажеш, че е мъжка постъпка само да се 'регистрираш', а де не гласуваш? ОК.Нормалните хора тези неща не ги приемат
76
1
 
10
 
! Отговори
Пич преди 10 години
"Най-верно говори Сидеров!Но ония от Брюксел,като са казали"Еххх, на приказки е ОК, но делата, делата ... До онзи ден ДПС бяха антиконституционна партия, днес ги подкрепя, утре сигурно ще гласува и за турския език в парламента. Но на приказки няма нишо общо с ДПС, неееее, да не си помислите!
75
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Комунист не дава , само взима!
74
2
 
16
 
! Отговори
Сотиров преди 10 години
Волен вече си даде д.....пето
73
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И сега бой по гърбавите калинки !
72
0
 
1
 
! Отговори
Comodo dragon преди 10 години
100
71
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тези могат да ни изкарат от кризата, но никои незнае.... дали този път са решили да работят !
70
9
 
5
 
! Отговори
dragko преди 10 години
Най-верно говори Сидеров!Но ония от Брюксел,като са казали-"Не.та не......!"И шубелийте от другите партии се правят,че не го чуват!Ще дойде време когато ЕС ще е обявен за най-голямата глупост в политическия свят,за престъпление против цели народи!За октопода на Европа ако щете!Колонизатори мръсни!Пфу..........
69
22
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Престанете да ровите и плюете! Пожелайте успех на правителството! Бъдете толерантни!Дано да се справят. България има нужда от кадърни и некорумпирани политици. Да се надяваме, че ще работят за народа. Времето ще покаже.
68
27
 
18
 
! Отговори
Крис преди 10 години
Какво плюете по Волен бе , искате да има нови избори , 6 месеца още кражби и да няма държава ли ? Да забрави ВОлен , как бойко му открадна депутатите и цял мандат му се подиграваше ли ?! Браво Волене, истинска и мъжка постъпка, свалям му шапка за тази постъпка, истински мъж!!!!
67
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Като видях състава на правителството се досещам какво ще се случи.Не мисля, че случайно е назначен турчин на министерството на труда и социалната политика. Сега следва да привикат няколко големи турски фирми и да се построят няколко завода. По този начин може би, ще закърпят малко положението със заетоста. Обаче тук има едно голямо "НО"Незнам Българите как ще реагират на подобно нещо и това ще стане ясно във времето!
66
5
 
22
 
! Отговори
111111111111111111 преди 10 години
долу бсп
65
3
 
2
 
! Отговори
Comodo dragon преди 10 години
...а 106-тия пост е отражение на съдържанието на черепната кутия на който и да е гербаджия!
64
2
 
1
 
! Отговори
Comodo dragon преди 10 години
105-ти извади цитат на Цветанов. Ясен както винаги с брилянтна мисъл.
63
6
 
2
 
! Отговори
Comodo dragon преди 10 години
Колеги симпатизанти на герб, не се опитвайте да разчетете белите полета, а метайте глупостите си, за да става лаф!!!!
62
2
 
1
 
! Отговори
Comodo dragon преди 10 години
Бре! Още колко ли деца ще се появят!
61
6
 
16
 
! Отговори
Черен Петър преди 10 години
Петър Стоянович и Таня Андреева - двама от министрите имат общо дете.Мъжът на министър Искра Михайлова клиент на съда за източване на Държавния резерв.Министър Ангел Найденов e новия мъж на Мая Манолова.Няма конфликти, няма интереси.Ако човек се поразрови още по-надълбоко още ще види и ахне!
60
0
 
0
 
! Отговори
Comodo dragon преди 10 години
аре престани ве, тъкмо да се скараме и започна да цвъкаш бели полета!!!
59
0
 
7
 
! Отговори
аз преди 10 години
За кой ли път.. 23 години всяко "ново" правителство все за хората мисли ама веднъж не казаха кои са тези хора.. И все ни оправят.. ама със все по-малко вазелин..
58
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ДПС съсипа БСП ,както Костов ----СДС!