Кабинетът радва пенсионера с 2,5%, но догодина

Финансовият министър не казва с колко скача минималната заплата
Обновена: 19 юни 2013 18:58 | 19 юни 2013 17:47, Веселина Йорданова
91
Кабинетът радва пенсионера с 2,5%, но догодина
Снимка: архив, Dnes.bg

Ръст на пенсиите с около 2,5% догодина сочат изчисленията към момента, заяви финансовият министър Петър Чобанов. Кабинетът ще индексира пенсиите по т.нар. „златно швейцарско правило“, което е и предизборно обещание. То предвижда всяка година на определена дата пенсиите да се увеличат с 50% от натрупаната през изминалата година инфлация и 50 на сто от ръста на осигурителния доход.

Изчисленията към момента са само върху един от параметрите. Към момента, доколкото знам, става въпрос за около 2,5%, но има още време. Толкова сочат изчисленията, ще видим колко ще покажат за осигурителния доход. От началото на годината има някои дефлационни тенденции, така че не знаем какво ще се окаже като край на годината, заяви министърът.

Повишението обикновено се случва в средата на годината, но Чобанов остави вратичка, че това може да стане и по-рано през 2014 година.

И финансовият министър подобно на премиера Пламен Орешарски не се ангажира с колко може да се повиши минималната работна заплата от октомври. Това ще се реши със социалните партньори в Националния съвет за тристранно сътрудничество, каза само Чобанов.

Още по темата
По думите му там трябва да се постигне компромисът. Той изрази увереност, че съветът ще се събере и заяви, че се предприемат необходимите действия за това. Днес правителството определи за свои представители в НСТС вицепремиера и правосъден министър Зинаида Златанова и социалния министър Хасан Адемов. Златанова ще бъде председател на Съвета.

По думите му, ако има формула, по която да се определя минималната работна заплата, това предполага автоматизъм във вземането на решения. Това е възможен подход, трябва внимателно да бъде обсъден, тъй като формулите, които предполагат автоматизъм, понякога предполагат и намаление на заплатата, не знам дали са готови социалните партньори да вървим в тази посока, каза финансист №1.

Той напомни, че синдикатите поискаха минималната работна заплата да стане 340 лева. Традиционно работодателите са против увеличението, като се аргументират с нови съкращения, ако това се случи.

Според финансовия министър въпросът е по какъв начин ще се вземат решенията оттук нататък в Тристранния съвет. Ще търсим балансираното решение и съгласието на този съвет, без да решаваме еднолично, заяви Петър Чобанов.

Той увери, че през юни „малко по-ускорено“ се възстановява ДДС. Започваме да изпълняваме това обещание, каза финансовият министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
1
 
4
 
! Отговори
Елена преди 10 години
Коленопреклонно ВИ благодаря! Ако не съм забравила, да смятам при пенсия от 183лв Х 2,5 се получава увеличение от 3, 575 лв. При пенсия от 283 лв Х 205 се получава увеличение от 6, 375 лв. При пенсия от 386 лв Х 2,5 се получава - 9, 650 лв Ликувай народе! НАЙ-ПОСЛЕ ПЕНСИОНЕРИТЕ ЩЕ СЕ УСПОКОЯТ И ЩЕ УМРАТ СПОКОЙНИ. К Р Е Т Е Н И!!!!
72
0
 
2
 
! Отговори
Васко преди 10 години
Ееееей, въведоха го най-после това швейцарско правило!!!!
71
1
 
7
 
! Отговори
Костовист преди 10 години
2,5%...По-добре да не го бяха казвали. Да не говоря, че такова понятие "догодина" НЯМА!!!
70
0
 
7
 
! Отговори
гост5 преди 10 години
Да си ги харчат със здраве тия 2%
69
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Трай коньо, за зелена трева
68
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Е нали минималната заплата щеше да е 1000 лв,а пенсиите поне 500....Толкова лицемерни и подли мекерета си избраха бабите,но.... да им са честити, а ние ще се молим някой да ни "освободи",че да ни командва, ние сами не сме способни...На сега управляващите все Б.Б. им е виновен, вчера ланкаха цял ден в парламента за неща ,които ТЕ сътвориха,но накрая пак Б.Б. и ГЕРБ станаха виновни...Виновен е Б.Б., това е безспорно,но е виновен,че докато беше на власт не ги натика всички тези мишоци в Белене..
67
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Нови пенсионери няма да има, а много от най-старите ще измрат. Така ще се увелечат пенсийте на останлите с парите останали от тези, които вече ги няма. Засрамете се, бе НЕНОРМАЛНИЦИ. Не вземайте и последният залък на бащите и майките ни, защото те изградиха тази държава и примерно си внасяха лептата за пенсии, а вие ги ОГРАБИХТЕ.
66
1
 
10
 
! Отговори
ккк преди 10 години
Браво, ще дадат по 5лв, на някои и по малко. Съпругът ми е с 82% ТЕЛК,пенсията му е 170лв. С тия 3-4 лв дето ще вземе ммного ще забогатеем, никога вече дяцата ми няма да ме питат "Имаш ли пари за...........да се подсрижа", например. А баба ми ще си включи хладилника, щот ще може да си плаща тика. Подигравка.
65
1
 
17
 
! Отговори
_Анонимен преди 10 години
Пак се гаврят с пенсионерите. Давате ли си сметка 2,5% колко са малко? Вдигат им пенсиите с около 3-4 лева. При това от догодина. Е това не е ли подигравка? И всеки път като са на власт така правят и после се бият в гърдите, че много увеличавали пенсиите, видиш ли. И като заговорят в проценти и си мислят, че никой не ги разбира. ***!
64
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ТЕЗИ БЕЗПОЛЕЗНИ *** ПАК ЩЕ НИ ЗАРОБЯТ С НЕПОСИЛНИ КРЕДИТИ И ПАК БОЙКО ЩЕ ИМ Е ВИНОВЕН!МРЪСНИ КОМУНИСТИ-ПРИЗНАИТЕ СИ ЧЕ НЕ СТАВАТЕ ЗА НИЩО И СЕ ПРЪЖДОСВАИТЕ КЪМ СИБИР,***!ОСТАВЕТЕ БЪЛГАРИЯ БЕЗ ВАШЕТО МАЗНО ПРИСЪСТВИЕ!!!ОСТАВЕТЕ БЪЛГАРИЯ ДА ПРОГРЕСИРА БЕЗ ВАС!!!
63
0
 
17
 
! Отговори
Пътниците обещават преди 10 години
Сурва ! Сурва ! До година, до амина, ала на нечия друга гърбина !
62
0
 
19
 
! Отговори
бухбухб преди 10 години
ееееееееееееееееееее много пари какво ще ги правят пенсионерите,как не ги е срам тези крадци да го обсъждат като голямо постижение тези дето ядат на хората парите и се карат кой да *** кокала.......мошеници долни,замазват на хората очите с два лева
61
2
 
20
 
! Отговори
Даола преди 10 години
Нова година - нов късмет, т.е. ново правителство.
60
2
 
23
 
! Отговори
Лютви Местан преди 10 години
2.50 лева на 100 лв. не са никак малко. Един вестник и кило домати. А на 200 лв. на месец това са цели 5 лева - една кутия цигари за 30 дни.А ако не пуши дядото - по 1 хапче на ден. Докто спре субсидията.
59
1
 
21
 
! Отговори
хехех преди 10 години
Тоя се изцепи с нова подигравка...след дебелия ***,сега пък пенсиите с 2,5%...по всичко личи ,че ще бъдете пометени лошо...абе вие срама немате ли бе господа червендалести...вие с феслетата също...но нека видят и вашите избиратели-мюсюлмани,те са с по стотина лв пенсии,ще взимат по 102 от догодина...хахахахахахахаха.....
58
2
 
28
 
! Отговори
ееее преди 10 години
абе тия подиграват ли се с нашите майки и бащи ?? да увеличат опне 25 не 2,5 % !
57
3
 
37
 
! Отговори
ami sega преди 10 години
Тези които взимат 100лв ще взимат 102лв. Червени нагляри, горките пенсионери.
56
1
 
12
 
! Отговори
drat byi преди 10 години
dashni ora be mashalla kolko li polychavat maikite im
55
1
 
34
 
! Отговори
П.Петров преди 10 години
"Тати обеща да ми купи колело, ама друг път .."
54
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До БранникБранник и *** все едно