Със заема от 1 млрд. искат да се разплатят с близки фирми!

Мартин Димитров: Има опасност кредитният рейтинг на BG да се влоши
Обновена: 23 юли 2013 11:19 | 23 юли 2013 09:38,
158
Със заема от 1 млрд. искат да се разплатят с близки фирми!
Снимка: Bulgaria On Air

Управляващите искат да си купят време със заема от един милиард лева, за да може да се разплатят с близките до тях фирми, а това не е полезно за държавата, каза в ефира на Bulgaria On Air бившият лидер на СДС Мартин Димитров.

Според него актуализацията на бюджета е абсолютно ненужна: „Тази стъпка означава, че правителството не може да се справи с бюджета. За месец май фискалният резерв е 5,8 млрд. лева и беше отчетен излишък от малко над 300 млн. лева – необходимост от заем не съществува“.

„Ако икономика се развива по този начин, то Гърция нямаше да е в тази ситуация“, каза той и посочи, че сме застрашени от влошаване на кредитния рейтинг и финансовата ситуация в България, и от скок в лихвените нива.

„Искаме президентът Росен Плевнелиев да наложи вето върху актуализацията на бюджета, защото няма икономист извън парламента, който да подкрепя това решение. Ако той го направи, то това ще означава, че ще са необходими 121 депутати, за да бъде приет след това, а БСП и ДПС няма да успеят сами“, коментира Димитров.

„Не е нормално, както и другите закони, около 70-80 души да гласуват подобна стъпка, за която децата ни и всички ние да плащаме“, посочи той.

По думите му сценарият без актуализацията не е толкова страшен. „Заложеният бюджет е изпълним, почти нямаше популистки разходи от служебното правителство. Нищо лошо няма да се случи“, каза икономистът.

„Всяко ново правителство се ползва с доверието на гражданите в началото. Това обаче го проигра много бързо. През август не трябва да си взимат почивка, а да се гласуват промените в Изборния кодекс и да се насрочат избори“, коментира той.

На въпрос дали ще има алтернатива за българите, Димитров беше категоричен: „Да, ще има. Реформаторският блок е опит за такава алтернатива, а е възможно част от протестиращите да сформират такава“.

„Резултатите от следващите избори ще бъдат различни от досегашните. Ще има голяма промяна, гласовете на БСП ще паднат драстично. Мисля, че има голяма ниша за нови десни партии, включително и за реформаторския блок“, смята той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


158
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
3
 
1
 
! Отговори
GERBerastin преди 10 години
До gaywatchОще веднъж, като за бавно развит......ГЕРПирастите, къде бляха 4 години, за да не променят лошите БиеСиеПе закони?!...бизнеса е проблем, не трябва да го има, а всичо трябва да е държавно, но.... сме димукрация и пазарнЪ икУномикЪ, ето защо трябва да се разплащат!!!...защотот люнимия ти *** окраде резерва!...помощите за майките са ЕДИНСТВЕНО за соц. осигурените, ромките осгурени ли са, ГИРБирастити подкрепиха ли закона?!!!
64
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Малтинчо , ти си един провален политик ! Я се скрий !
63
3
 
4
 
! Отговори
Наблюдател преди 10 години
Ключовата дума е разплатят. Коеот означава да се върнат в икономиката.А "близки фирми" е внушение, защото при управлението на ГЕРБ поръчки имаше само за приближени на тях фирми.А от чие име е неговото "искаме". Тво недоразумение, което предаде и съсипа СДС, продължава да слугува на Б.Б.
62
2
 
3
 
! Отговори
Някой друг преди 10 години
До graywatchКато ги заразмятате тия милиони ... Ум да ти зайде ...Какво лошо има в това майките да вземат повече пари?!Какво лошо има в това държавата да си изпълнява социалните функции?!Какво лошо има в това държавата да си плаща задълженията?!И понеже си мислиш, че ДДС трябва да се възстановява само на вашата фирма и заплати трябва да се плащат само в нея, то аз предлагам просто бюджета да не плаща на такива като вас и да не се емитира нов дълг. Може пък да ти просветне какво е държава.
61
2
 
4
 
! Отговори
Dan до rumen221 преди 10 години
Извинявай, ама ДА ВЗЕМЕШ ЗАЕМ ЗА ДА ГО СЛОЖИШ В РЕЗЕРВА......това и да не си икономист е ОЧЕВАДНО НЕОПРАВДАНО!!! Остави това ами, да увеличаваш пенсий и детски надбавки и да взимаш заем за това също не е икономически обосновано, защото и пенсийте и детските се плащат от работещите, заема също се плаща от работещите, разликата е , че в първият случай се плаща по-малко, защото нямаш лихви, за това има РЕЗЕРВ - КАТО СИ РЕШИЛ ДА ДАВАШ ПАРИ НЕ ГИ ВЗИМАЙ НА ЗАЕМ ЗА СМЕТКА НА ТЕЗИ НА КОИТО ЩЕ ГИ ДАВАШ!
60
4
 
5
 
! Отговори
Боби преди 10 години
Румене, това, че ти четеш само това, което ти харесва не означава, че си прав... :)
59
14
 
6
 
! Отговори
rumen221 преди 10 години
До Боби, чети в новините...Хайде да си говорим с цифри:- 550 мил. отиват за ВЕИ, които... ГЕРБ ни натрапи- 260 мил. отиват за неплатени от държава и общини, но извършени от бизнеса дейности- 200 мил. влизат в държавния резерв- 40 мил. са за социални дейности...А, да. Да се върне през август 800 мил. заем взет от ГЕРБ с лихва 24%...!!!Извод:- За кражбите на ГЕРБ ще се платят - 1 810 мил.!- За гладните - 40 мил....!!!
58
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
да грабваме тръбите па даим пръснем главите , та следващите да знаят какво ги чака . само така ще има оправия . иначе всичко ще си е по старому , едни щени лъжат , други ще ни яхът , трети щени чукат за разноубразие .
57
3
 
5
 
! Отговори
rumen221 преди 10 години
До МародерСъгласен съм...:1. "...Плевнелиев - *** е, не е като тях.."2. От 15 години според "социологията" Атака все не влиза в парламента, ама... избирателите не знаят за "мъдрата ни социология" и... Атака е все вътре...!!!.
56
1
 
5
 
! Отговори
Някой друг преди 10 години
До Ali BabaОчевидно или си зле със смятането, или си политически заслепен. Чети, има достатъчно информация. Недей и ти като този "гадател" (на снимката по - горе) да задаваш *** въпроси. Апропо, това че ти не знаеш отговора, не значи, че ще дават пари на "близки фирми" и това не се учи в първи курс, това въобще не се учи във ВУЗ.
55
3
 
1
 
! Отговори
Боби преди 10 години
rumen221, лъжа е, защото е истина ли? :)
54
3
 
8
 
! Отговори
фен преди 10 години
Отворко, стига празни приказки.В предния парламент само за едно говореше-не искам Белене.Сега те няма там и пак се опитваш да коментираш неща които са много много далеч от теб.Хайде марш в синята ***.
53
3
 
9
 
! Отговори
Мутафчиев преди 10 години
Господин Димитров,не съм съгласен с Вашия анализ,както и с Вашите заключения.Съпругатами има частна аптека.Тройната коалиция плащаше отчетени рецепти след 15-17 дни.Борисовни ги плаща след 2 до 3 месеца.При разсрочено плащане складовете я блокират,както и други собственици,два пъти месечно.Чака превод за отчетени рецепти за военно инвалидиплатими от правителството и отново е блокирана.Бях започнал собствен бизнес и спрях.Режима на не плащани е най-големия бич.Г.Дянков взе 800 м.заем.Защ
52
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Нафталин Димитров пак изпълзя на светло, та да изръси поредната простотия!
51
5
 
12
 
! Отговори
Ali Baba преди 10 години
С встъпването в длъжност като финансов министър Чобанов обяви 345милиона не разплатени. Кога станаха 765 милиона ?????? Няма да има увеличение на минималната заплата и пенсии няма и коледни надбавки. Защо им е 1милиард????????
50
4
 
10
 
! Отговори
rumen221 преди 10 години
До БобиТова е... НАЙ-БЕЗДАРНАТА ЛЪЖА..., НО ОТ БЕЗДАРНИЦИ - КАКВО ДА ОЧАКВАШ..."Единствената идея на БСП е да се открадне 1 млрд...".
49
2
 
6
 
! Отговори
Някой друг преди 10 години
Как искам да стане чудо и Мартинчо да вземе властта поне за една година.След това пак ще коментираме кой е икономист и кой не е. Аз ще издържа една година, ама искам да ви видя след това.
48
9
 
16
 
! Отговори
Мародер преди 10 години
До rumen2211. Не ми пука какъв е Плевнелиев - при всички случаи е по-достоен от тия бандити Станишев, Сидеров, орешарски. *** е, но не като тях.2. Всички анкети показаха, чеАтака няма да е в парламента. Нещата сега са коренно различни от преди май. Ще има повече гласували и ако наистина БСП ще спечели изборите, защо се ужасява от тях? Защото е наясно, че с тия безобразия на правителството ще изгуби поне 3 процента. Какъвто и да е Росен, е прав, че изходът от всяка криза са изборите.
47
0
 
3
 
! Отговори
chach преди 10 години
mo6moroka kak znae kade otivat parite ili kostov mu e kazal.
46
9
 
9
 
! Отговори
rumen221 преди 10 години
До БобиХайде да си говорим с цифри:- 550 мил. отиват за ВЕИ, които... ГЕРБ ни натрапи- 260 мил. отиват за неплатени от държава и общини, но извършени от бизнеса дейности- 200 мил. влизат в държавния резерв- 40 мил. са за социални дейности...А, да. Да се върне през август 800 мил. заем взет от ГЕРБ с лихва 24%...!!!Извод:- За кражбите на ГЕРБ ще се платят - 1 810 мил.!- За гладните - 40 мил....!!!